Amazfit GTR 3 Pro - szintkülönbség

Megnyerő minimalizmussal és sokrétű szoftverrel ugrik szintet az Amazfit – de hova?

Külső, kezelés, csomagolás

A minap ecseteltem egy jó Realme telefon kapcsán, hogy mennyire elcsépelt lett a Pro, Max vagy Ultra utótag, mindenféle pluszjelentést súlytalanítva. A névhasználati nagyotmondás a kütyüpiacot is elérte, és őszintén nem tudom, mitől professzionális egy 30 rugós TWS füles, egy profi óráról meg inkább egy utótagot nélkülöző Apple vagy Garmin termék jut az eszembe. Tesztalanyunk is jobban járt volna, ha Amazfit GTR 3+ névvel illetik, elvégre a sima GTR 3-at turbózták fel hőmérővel, zenetárhellyel, méretesebb AMOLED kijelzővel, Bluetooth-hívásfogadással és Alexa hangasszisztenssel – ám okosabb ettől nem lett, ahogy hiányzik a mobilfüggetlen adatkapcsolat, a fejlett értesítéskezelés vagy a Connect-féle sportadatbázis.


[+]

Tulajdonképpen az Amazfit maga a profi, ahogy a 70 rugós keretbe beletuszkolta a letisztult, gyönyörű kivitelt, az 1,45”-es és 480 pixel átmérőjű AMOLED panelt, az edzett óraüveget, az 5 ATM védelmet, a gondos alumíniumtokozást, a két jó gombot koronával, a mikrofont, a hangszórót, a 2,3 GB zenetárhelyet gyors WiFi átvitellel, a harmadik generációs pulzoximétert, a giroszkópot, a gyorsulásmérőt, a kétcsatornás GPS-t, az alti-barométert, az iránytűt, a hőmérőt és a fénymérőt.


[+]

A költségsapkából üveg- vagy kerámiahátlapra és Qi töltésre már nem futotta, ezért suta, mágneses kapszula tölti a GTR 3 Prót a plasztik hátlap felől, és szintén nincs NFC az órafizetéshez, amit ennyiért már elvárok – EKG-t vagy vérnyomásmérőt nem feltétlen. Ezekkel a kompromisszumokkal együtt lehet élni a konkurencia alá árazva, a 22 mm-en cserélhető bőrszíjas Amazfit pedig jól áll a tárgyalóteremnek – úszni a fekete fluoroelasztomer változatottal érdemes. A viselés kifejezetten kényelmes és a jó csattal stabil, mert bár 46 x 46 x 10,7 milliméteren az Amazfit újdonsága határozottan férfióra, 42 grammos össztömeggel könnyűsúlyú egy Fenix 7X-hez képest.


[+]

Mondjuk az mStore-tól befutott fekete pakk is légies, hiszen csak az óra, a leírás és az USB-A túlvégű kábel van benne adatátvitel opciója nélkül, így rá is rátérhetünk a beüzemelésre a Zepp iOS/Android alkalmazással, majd az elégedett csettintésre a remek fényerejű, tűéles, kirobbanó színekkel és kontrasztokkal operáló AMOLED panelt meglátva. A csuklókellékek között ritka méretes képernyőt kapunk, ami gyorsan reagál az érintésekre és ügyesen szabályozza a fényerőt éjjel-nappal.


[+]

A rezgőmotor is megfelelő hangos visszajelzés opciójával, az egyetlen kifogást a korona ellen tudom emelni. A létével nincs gond: praktikusabb a függőleges görgetés vele, mint a panelt vadul simogatva, ám az Apple Watch koronája precízebben és jobb haptikus visszajelzéssel lépdel különböző sebességű tekergetésre.

Zepp OS és szoftverfunkciók

Bár van WiFi zeneátvitelre, az Amazfit órái kizárólag Bluetoothon cserélnek adatot, méghozzá iOS vagy Android rendszerű mobillal, a teljes önállóság tehát nem opció. A Zepp viszont jól felszerelt alkalmazás a főoldalon mindjárt a lényegre térve: megjelenik PAI aktivitásadatunk, legutóbbi alvásciklusunk, pulzusszámunk, stressz- és véroxigén-telítettség szintünk, testsúlyunk és BMI indexünk, edzéselőzményeink, napi mozgásadataink, légzésstatisztikáink és edzésállapotunk. Jó pár órabeállítást gyorsabb innen elvégezni, viszont egy lépésről-lépésre történő végigvezetés kapóra jött volna, hogy az engedélyeket, a testadatokat, a napi célokat, a preferált sportokat, a néma üzemmódot, a widgeteket és a viselési preferenciát egy füst alatt letudjuk.

[+]

Magára az órára a mobilértesítések miatt fogunk a legtöbbször pillantani – kérhető mindig aktív kijelző, de felvillan a panel csuklómozdulatra is. Kár, hogy fapados lett a dolog: a hívásfogáson és elutasításon kívül csak olvasni lehet a rendezetlenül befutó értesítéseket magyar ékezetekkel és szimpla hangulatjelekkel – válaszadás nincs se szöveglistából, se billentyűzettel, se diktálással. Ha több chat ablakba érkezik számos Messenger üzenet, ezeknek csak egy része olvasható vissza az óráról. A felpöccinthető értesítéslistáról ráadásul nem lehet egyesével törölni az üzeneteket, csak azokat külön-külön megnyitva, vagy mindet egyszerre, törlés után pedig nem tűnnek el az olvasott értesítések a telefonról. Angol nyelven adhatunk pár hangutasítást az időjárás, az edzés vagy a zenelejátszó indítására az Alexa közbenjárásával, de Google Segéd vagy Siri-féle mélyintegrációról szó nincsen.

A GTR 3 Pro a jóval vaskosabb Huawei Watch 3 Pro mellett
A GTR 3 Pro a jóval vaskosabb Huawei Watch 3 Pro mellett [+]

A Zepp OS viszont egyszerűségében nagyszerű: felülről a kapcsolókat, balról az infókártyákat, jobbról pedig az interaktív widgeteket pöccinthetjük elő csupa hasznos információval és funkcióval, a koronára bökve az alkalmazások, az alsó gombbal pedig az edzéslehetőségek ugranak elő. Óralapból százával lehet válogatni minden stílusnak és igénynek megfelelve animált, adattal teleszórt vagy teljesen minimalista formában. Az adatmezőkkel viszont ritkán lehet csak variálni, és azokra bökve nem ugrik elő a kapcsolódó app.


[+]

Az alkalmazáslista a hasznos minimumot kipipálja: az aktivitásfunkciókon és edzéselőzményeken kívül ott a naptár, az ébresztő, a telefonkönyv, a menstruációs naptár, a hangjegyzetelő, a teendő lista, a világóra, a zseblámpa, a telefonkereső, a nap- és holdciklus, az iránytű, a stopper, a barometrikus magasságmérő és a Pomodoro, amivel félórás etapokra fókuszálhatjuk koncentrációnkat. A zenelejátszó a telefon szoftverét és az órára mozgatott mp3 fájlokat is kezeli, ám volt az átvitellel nem kevés probléma.


[+]

A jó hír a WiFi Direct kapcsolat, ami legalább tízszer gyorsabb, mint albumokat Bluetoothon keservesen lassan átpakolni. Viszont a kapcsolat automatikusan és kézzel is valamiért csak ötödjére jött össze, és legközelebb is nehezen vettem rá az órát és a telefont a WiFi-s közmunkára. A Zepp OS, ha úgy nézem, teljes értékű operációs rendszer, mert telepíthető pár szimpla app, mint a GoPro kezelő, a BMI kalkulátor vagy a számológép. Ám Google Térkép és hasonlóan hasznos, komplex és hardverigényes programra ne számítsunk, ahhoz nem elég combos a hardver. Ugyanígy a Google, az Apple vagy a HMS ökoszisztémához kapcsolódó tételek is hiányoznak.

Testmozgás, üzemidő, végszó

A GTR 3 Pro 150 különböző „sportág” aktivitáskövetését ígéri, és nem kell az idézőjel a futást, a kerékpárt, az úszást és társaikat emlegetve, automatikus mozgásfelismeréssel. Érdekesebb viszont mondjuk a frizbizés, az esport, a horgászat, a quadozás, a sárkányeregetés, a sakk, a briddzs, a táblajáték, a rúdtánc vagy a dzsiggelés, mint sport követése, és bár kétségtelenül hasznos a birkózást órával felügyelni, kíváncsi vagyok, milyen gyorsan szakad le az Amazfit a csuklóról, vagy köt ki az óra az ellenfél szemgödrében. Ilyenkor mondjuk kapóra jön az 5 ATM védelem. A lényeg: számos szenzor, a külszíni sportok esetében pedig kétcsatornás, öt műhold csoportot használó GPS modul munkálkodik az adatrögzítésért. Ennek megfelelően gyorsan megvan a pozíció és egy rövid kirándulás útvonalát a Locus Mapsben visszanézve az óra által rögzített szakasz ritkán tért el 10 méternél jobban a végigsétált ösvényeknél.


[+]

A kereken 5 km-es szakaszra, 254 méter emelkedéssel az Amazfit 4,78 km-rel eléggé alákalkulált, pedig a 3D rögzítést a szintkülönbség beleszámolására bekapcsoltam, a 264 méter emelkedés viszont közel járt a valósághoz. Ugyanerre a szakaszra a Huawei Watch 3 Pro 5,13 km-rel és 303 méterrel túlkalkulált, szóval ez meg a ló másik oldala. Most már mindkét platformon opció a GPX exportálás, a GTR 3 Pro pedig a Strava, a Relive és a Google Fit fiókkal is összekapcsolható. A pulzusmérés mindkét órával pontos volt nyugalmi időszakban és a testmozgás csúcsán egyaránt, igaz: egy Garmin mindkettőnél hamarabb jelzi a zónaváltást (a Huawei pedig az Amazfitnél fürgébben), így alkalmasabb egy Epix pulzusedzésre, és pulzuspánt is csak a Garmin mellé társítható. A legtöbbeknek mindenesetre elég lesz a GTR 3 pontossága, és elvileg úszás közben is figyeli a szívritmust.


[+]

Edzés közben amúgy több adatmező is testreszabható, a zenelejátszó könnyen előcsalható, kérhetők értesítések szakaszra, a célhoz, körhöz és az ütemhez. Utólag a legtöbb kulcsadat megjelenik az órán, persze a részletesebb grafikonokhoz és térképes megjelenítéshez a mobilképernyő a jó választás. Kapunk a szokásos halmaz mellé kalóriaadatot, regenerálódási tippet és edzéskapacitás értékeket (VO2Max, EPOC). A maga rendszerében az alvásfigyelés következetes a lefekvést és felkelést ügyesen felismerve, és még légzésfigyelés is kérhető a dologhoz. Ennek orvosi pontosságát mondjuk éppúgy nem tudtam mihez viszonyítani, mint az egész napos stressz-szint értékeket.


[+]

A folyamatos véroxigén-telítettség mérés vegyes képet mutat. Mivel a dolog fél perc mozdulatlansággal működik a leghatékonyabban, ha sokat mászkálunk, kevesebb eredmény rögzül sikeresen, de egyébként is nagy a szórás az értékekben. Saját SPO2 adatom 100% és 97% mozog, és ebben a tartományban mért az Amazfit a leggyakrabban. Viszont nagyon sok 95%, sőt: pár 90% és az alatti, nyilván téves mérés is született. Ebben mondjuk egyelőre egyik általam tesztelt óra sem profi, és ugyanígy a bőrhőmérséklet, illetve a kinti levegő egyvelegéből valamit kibökő hőmérőadatok sem az igaziak.


[+]

Hasznosabb egykoppintásos mérés, amely a pulzusszámot, a stressz-szintet, a véroxigén-telítettséget és a légzésszámot jegyzi le 45 mp mozdulatlanságot kérve. Összességében pedig elmondható, hogy a legfontosabb adatokat, a lépésszámot is beleértve hobbiszintű egészségkövetésre alkalmasan jegyzi le a GTR 3 Pro. Nyilván többet nyújt az Apple Watch az EKG-vel és szívritmus problémák előrejelzésével, vagy a Garmin sokkal nagyobb sport adatbázissal és csatlakoztatható tartozékokkal, ám ezek jóval többe is kerülnek. A 450 mAh-s telephez passzoló üzemidő ráadásul megszégyenít egy almás vagy Samsung Galaxy versenyzőt.


[+]

Alapműködéssel, mindig aktív kijelző és folyamatos pulzus, stressz, alvás, légzés és véroxigén-telítettség mérés nélkül talán összejön a gyártó által jelzett 12 nap töltésenként, ha nem tolunk GPS edzéseket – ám ilyen igényekre egy filléres pánt éppen elég. Minden lehetséges testadat követésével, heti két GPS edzéssel és egy kis zenehallgatással, 6-7 napra lőném be az üzemidőt, ha pedig mindennap kimegyünk futni, és a mindig aktív kijelzőt bekapcsoljuk, ez az adat is megfelezhető. Ilyen használattal mondjuk nem biztos, hogy egy almás óra kihúzza egyetlen nap végéig. Ha teljesítménytúrára adnánk a fejünket, a GTR 3 Pro 35 óra folyamatos GPS követést ígér – ennél hamarabb lemerül az óra viselője.


[+]

A profi jelző nem illik az Amazfit mutatós majdnem okosórájára, mert egy igazi sokkal jobban összedolgozik saját ökoszisztémájával, és egy Samsung, Apple vagy Huawei kellék önállóan is jól elvan, a Garmin pedig sportban és tartozékkompatibilitásban képvisel más szintet. A GTR 3 Pro viszont jól felmérte riválisai erényeit, és 70 ezer forinton kedvezőbben áraz, mégis csúcskijelzőt kínál egyszerű, de fürge rendszerrel, korrekt alaptudással és aktivitáskövetéssel, vízálló burkolattal, férficsuklón kényelmes viseléssel, praktikus koronával és kitartó üzemidővel. Nem kérdés, hogy az óra tetszett, és van potenciál a kisebb hardverigényű alkalmazások telepítésében – az ajánlott plecsni viszont mobilfizetés, vezetékmentes Qi töltés és komolyabb értesítéskezelés hiányában nincs meg. Valamit valamiért: a GTR 3 Pro nem a két végén égető mindenes vagy kigyúrt atléta, hanem kitartó aszkéta pár ügyes trükkel, és bár most az elődjei jóval olcsóbbak, a generációs szintlépés megvan, hogy egy kis áreséssel jó választás legyen.

Amazfit GTR 3 Pro

Az órát az mStore ajánlotta fel tesztre és itt lehet barna bőrszíjjal, illetve fekete fluoroelasztomer pánttal megvásárolni.

Bone123

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés