Alcatel One Touch 995 - szintet lépett

Hirdetés

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

A telefon adatkommunikációs képességei nem rosszak, a készülék ilyen szempontból simán használható, ám innovatív dolgokra ne számítsunk. A GSM-modul háromsávos (850/1800/1900 MHz), az UMTS-chip kétnormás (900/2100 MHz), a Bluetooth-egység (3.0, A2DP-támogatással) és az a-GPS chip pedig szintén jelen van. A mobil adatkommunikáció elméleti maximuma letöltés esetén 14,4 Mbps, feltöltésnél pedig 5,76 Mbps lehet a HSPA-támogatásnak köszönhetően. Természetesen egy WiFi-egység (802.11b/g/n) is ott figyel a borítás alatt, melyet akár az internet szórására is használhatunk (tethering), valamint WiFi Direct- és DLNA-támogatással is fel van vértezve. Utóbbit választva bizonyos játékok esetén akár távirányítóként is használhatjuk a telefont. Ezek mellett létezik egy NFC-vel felvértezett modell is, ám a magyarországi kivitel valószínűleg nélkülözni fogja a megoldást.

Alcatel One Touch 995 Alcatel One Touch 995

A hátlap alatt egy 1500 mAh kapacitású lítiumos akkumulátor található, amely a tapasztalataink szerint körülbelül egy napig bírja masszív használat mellett; visszafogott terheléssel persze ez tovább is kitolható. A hivatalos adatok alapján 2G hálózaton lógva 14 órányi beszélgetésre és 30 napnyi készenlétre képes; 3G-re áttérve ezek az értékek 6 órára és 18 napra csökkennek.

Alcatel One Touch 995
[+]

Értékelés: Alcatel One Touch 995
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 9 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 9 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 4 pont
Audio 6 pont
Egyebek
Üzemidő 6 pont
Ár/érték aránya 8 pont
Hogyan értékelünk?

Az összegzés elején érdemes leszögezni, hogy bár a telefon csak április táján kerül majd piacra, az előzetes információink alapján kártyafüggetlenül 70 ezer forint táján fog nyitni a telefon. A hardveres specifikációkat és a szoftveres képességeket elnézve ez egyáltalán nem rossz ajánlat, szolgáltatói csomagban pedig még kedvezőbb árra lehet számítani. A korrekt kijelző és vas mellett egy egyedi felhasználói felületet kapunk, rengeteg extra szoftverrel és egy igényes formatervvel megtoldva. A telefonra pedig a hivatalos információink alapján az Ice Cream Sandwich frissítés is meg fog érkezni, bár ennek pontos dátumát még balladai homály fedi. Persze azért negatívumok is vannak, a szoftverkínálat jó pár kevésbé hasznos programot is rejt, a kamera borzasztó fotókat készít, több erőforrás-igényes alkalmazás párhuzamos futtatása vagy a készenléti képernyő telezsúfolása pedig meg tudja akasztani a gépet. A hasonló hardveres adottságokkal szerelt gépek egy fokkal többe kerülnek: a Samsung Galaxy W például körülbelül 80 ezer forintot kóstál, a Sony Ericsson xperia arc S pedig 90 ezer forint környékén vihető haza. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy mindkét készülék régi motorosnak számít, a nyitóáruk ennél jóval magasabb volt.

Az Alcatel OT-995 személyében tehát egy jó szoftverezettségű, viszonylag naprakész hardverrel szerelt gépet tisztelhetünk, amely bár híján van az aktuális innovációknak (mint a többmagos processzor, az LTE és a HD kijelző), a mindennapokban remekül használható. Mint említettük, a végleges nyitóár egyelőre nem ismert, így félve ugyan, de megelőlegezünk a telefonnak egy ajánlott plecsnit; ez természetesen módosulhat, ha az ár nagymértékben eltér a fenti összegtől. Végül, de nem utolsósorban szeretnénk megköszönni az Alcatel magyarországi képviseletének, hogy jóval a hivatalos megjelenés előtt felajánlották a készüléket egy teszt erejéig.

Alcatel One Touch 995

dr. Kind

A cikk elkészítésében a T-Mobile mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés