Alcatel One Touch 995 - szintet lépett

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: dr. Kind | 2012-02-08 10:10

Az Alcatel újra támad a középkategóriában, a gyártó legújabb, áprilisban debütáló készüléke remek ár-érték aránnyal rendelkezik.

Bevezető

Az Alcatel már nem számít újoncnak az androidos piacon, az eredetileg francia illetőségű gyártó már többször bebizonyította, hogy érti a zöld robot nyelvét. Bár a One Touch 890 nem lett a legjobb, a fiataloknak szánt One Touch 990 és a kizárólag a T-Mobile színeiben kapható Move a kellemes ár ellenére is jól sikerültek. Nemrég pedig elkezdtek szállingózni a hírek a gyártó idei készülékpalettájáról, amely több érdekes újdonságot is rejtett. Ilyen például a One Touch 995 névre hallgató mobil, tesztalanyunk személyében ugyanis a gyártó első, a középkategória felső szegmensébe pozicionált telefonját tisztelhetjük, azaz az OT-995 viszonylag drága.

Alcatel One Touch 995
[+]

Tesztalanyunk a gyártó jelenlegi zászlóshajójának számít, az előzetes adatok alapján a hardveres és szoftveres képességek a középkategória felső szegmensébe repítették a mobilt. Mindez persze a gyártótól megszokott kedvező áron érkezik, így nem csoda, hogy kíváncsiak voltuk a mobilra. A telefon hivatalosan április tájékán fog megjelenni, ám a gyártó hazai képviselete a rendelkezésünkre bocsájtott egy közel végleges példányt egy teszt erejéig, így végre kipróbálhattuk az Alcatel üdvöskéjét. A telefon már egy Mobilarena TV adásban is szerepelt, amelyben az Alcatel tavaszi portfóliójának további tagjait is bemutattuk; a videó erre található.

Alcatel One Touch 995
[+]

Nálunk csak egy csomagolás nélküli készülék járt, így a dobozról és a tartozékok minőségéről nem tudunk nyilatkozni. Az biztos, hogy a szokásos kézikönyv, microUSB-kábel és töltő alkotta trió mellett egy sztereó headset és egy 2 GB kpacitású microSD-kártya is lapul majd. Utóbbi jól jöhet, hiszen a telefon belső memóriájából mindössze 1 GB-ot használhatunk fel szabadon.

Külső

Az Alcatel dizájnerei kitettek magukért, a fiatalos One Touch 990 és a már-már gagyi hatású One Touch 890 után egy elegáns és letisztult formatervet tettek le az asztalra. A lekerekített tepsi alakú telefon borításában a puha tapintású matt műanyag dominál, néhol egy kis fémes beütéssel megspékelve. Szerencsére a dimenziókkal nem szálltak el: bár a jókora méretű kijelző miatt nagy az alapterület (127 x 68 milliméter), a 9,75 milliméteres vastagság és a 124 grammos tömeg egyáltalán nem tragédia. Az összeszerelési minőség rendben van, a hátlap stabilan illeszkedik, a telefont erősen szorongatva sem recseg a borítás. Nálunk egy sötétszürke modell járt, a telefon emellett piros és fehér kivitelben is piacra kerül majd, valamint alumínium hátlappal is rendelhető lesz.

Alcatel One Touch 995
[+]

Az előlapot egy fémes hatású keret futja körbe, amely a készülék oldalára is átnyúlik. A kijelző felett a külső hangszórót és a másodlagos kamerát találjuk, valamint egy aprócska állapotjelző LED-re is bukkanhatunk. A képernyő nem mondható kicsinek, a 4,3 hüvelykes képátlóval rendelkező megjelenítő miatt maga a telefon is jókora méretekkel rendelkezik. A felbontása 480 x 800 pixeles, a megjelenített színárnyalatok száma 16 millióra rúg. Egy mezei TFT-LCD panelről van szó, abból viszont a jobb fajtáról: a színek élénkek, a betekintési szög pedig nagy, szinte bármilyen szögből nézve remek képet kapunk. Az érintéseket természetesen kapacitív módon érzékeli, egyszerre akár többet is, így a több ujjat igénylő mozdulatsorokat sem kell nélkülöznünk. Alul négy, szintén kapacitív érintőgombot találunk, az androidos telefonokról ismerős beállítások, főképernyő, keresés és vissza billentyűk kaptak itt helyet.

Alcatel One Touch 995
[+]

A telefon hátlapja mentes minden sallangtól, az egyszerű és letisztult felületen mindössze egy fehér one touch felirat díszeleg. A fedlap puha tapintású plasztikból készült, amely szerencsére nélkülözi a manapság oly' divatos lakkréteget, így ellenállóbb az ujjlenyomatokkal és szennyeződésekkel szemben. A hangos és recsegős külső hangszóró a jobb felső sarokban kapott helyet, a kameramodul pedig egy szürke szigetecskén figyel a telefon tetején. A hátlapot lefejtve az akkumulátorhoz, valamint a SIM- és microSD-kártya foglalataihoz jutunk. Utóbbit az akkumulátor kivétele és a telefon újraindítása nélkül is cserélhetjük, azaz működik a hot swap funkció.

Alcatel One Touch 995
[+]

Az oldalsó gomboknak és interfészeknek a telefon oldalára átlógó fémes keret ad otthont. A hangerőt baloldalt szabályozhatjuk, valamint itt található a microUSB-aljzat is. A mobil tetején a 3,5 milliméteres kimenetet és a ki- és bekapcsoló gombot csodálhatjuk meg; utóbbi a kijelző lezárására és feloldására is használható. Alul pedig egy microHDMI-csatlakozó árválkodik, amellyel a megfelelő bemenettel rendelkező eszközre vezérelhetjük ki a képet.

Alcatel One Touch 995
[+]

Hardver, rendszer, UI

Bár a plasztik alatti hardver nem mondható felső kategóriásnak, a közepes árfekvésű telefonok piacán simán megállja a helyét. A gép lelke egy Qualcomm MSM8255T lapka, amely nagyjából egy megnövelt órajelű processzorral szerelt MSM8255-nek felel meg. A chipset már több esetben bizonyított, ez a SoC duruzsol többek között a HTC TITAN, Samsung Galaxy W és a Sony Ericsson Xperia arc S készülékekben is. A45 nanométeres csíkszélességű lapka egy tartalmaz egy ARMv7 architektúrájú, 1,4 GHz órajelű Scorpion processzort és egy Adreno 205 grafikus gyorsítót, melyek mellett 512 MB LP-DDR2 RAM és 2 GB belső tárhely található; utóbbiból 1 GB szabadon felhasználható. A telefon sebessége nagyjából kielégítő, általában folyamatos a működés, a komolyabb weboldalak lapozása és a menü görgetése is mentes az akadásoktól. A főképernyő forgatása viszont be tud szaggatni, ha az ember telezsúfolja minialkalmazásokkal; maximum 4-5 oldal használata esetén viszont itt is minden rendben van.

Szintetikus tesztek
Benchmark Samsung Galaxy Nexus Samsung Galaxy W Alcatel OT-995
Linpack for Android (single) 45,438 MFLOPS / 1,85 s

38,776 MFLOPS / 2,16 s

50,808 MFLOPS / 1,65 s
Linpack for Android (multi) 47,022 MFLOPS / 3,59 s

31,645 MFLOPS / 5,33 s

46,904 MFLOPS / 3,24 s
Smartbench 2012 Prod. 1977 pont ? pont 1243 pont
Smartbench 2012 Games 1554 pont ? pont 2184 pont
AnTuTu Benchmark 5525 pont 3505 pont 3643 pont

A telefonon a Google által karbantartott Android rendszer 2.3.6-os, Gingerbread néven is ismert variánsa fut, amely már nem a legújabb szoftver, hiszen tavaly év vége óta a 4.0-s verziószámmal rendelkező Ice Cream Sandwich is elérhető. A hazai képviselettől kapott információk alapján utóbbi is megérkezik majd a telefonra, ennek pontos dátuma azonban még nem ismert, valamikor június táján számíthatunk az update pakk érkezésére. Az Alcatel mérnökei leselejtezték a gyári felhasználói felületet, melynek helyét egy SPB Shell 3D néven is ismert implementáció vette át. A gyártó által licencelt felhasználói felület három dimenzióban pompázik, a forgatható hengerré avanzsált készenléti képernyő a leginkább talán a HTC-féle Sense 3.5-ös verziójára hasonlít.

Alcatel One Touch 995 Alcatel One Touch 995

Az egyes oldalakat nagy mértékben testre lehet szabni, az egyedi név mellett parancsikonokat és minialkalmazásokat szúrhatunk rájuk, melyekből rengeteg extrát is kapunk a gyári kínálat mellé. A többségüket át is méretezhetjük, az eltérő dimenziók pedig megváltozott funkcionalitást rejtenek. Ha nincs kedvünk az oldalak testreszabásával szöszmötölni, akár előre definiált tematikus lapokat is kitűzhetünk; ezeket a görgethető felső sávban találjuk. Külön figyelmesség, hogy a telefon saját életet él, ha nem piszkáljuk: a készenléti képernyő elkezd pörögni, az egyes minialkalmazások pedig különféle animációkkal dobják fel a csendéletet. A választott oldalt megérintve eltűnik a henger, a megjelenítés pedig kétdimenziós lesz; az egyes widgeteket és parancsikonokat így tudjuk érdemben kezelni.

Alcatel One Touch 995 Alcatel One Touch 995

A készenléti képernyőt érintő ráncfelvarrás mellett több helyen is belenyúltak a rendszerbe, elsősorban a grafikákat és felületeket érintve. Az alkalmazásokat egy függőlegesen görgethető menü rejti, a programok pedig egy egyedi ikonkészletet is kaptak, így a gyakorlott androidosoknak is eltelik egy időbe, mire ráéreznek a rendszerre. Érdekesség, hogy ha az adott programot kitűzzük a főképernyőre, az ikon jobb felső sarkára egy kis házikó kerül; ennek nem sok gyakorlati hasznát láttuk. A kijelző tetejéről lehúzható állapotsávot is megvariálták: a tetején egy oldalra görgethető gombsor kapott helyet, amely a gyakran használt beállítások kezelésére használható.

Szoftverezettség

Az alap alkalmazások némileg átrajzolt felületekkel támadnak, néhol pedig a tudás is módosult. A tárcsázó, a hívásnapló és a telefonkönyv egyetlen programon keresztül is elérhető, névjegyzéket Gmail- és Exchange-alapon is szinkronizálhatjuk, csoportokat hozhatunk létre, a bejegyzésekhez pedig rengeteg adatot rendelhetünk. Telefonáláskor kellemes volt a beszédminőség, a két mikrofonos megoldás miatt a hang mindkét oldalon tiszta és érthető volt. Az üzenetkezelő a már megszokott chatfolyam-nézettel operál, az üzenetváltásokat partnerek alapján csoportosítva szemlélhetjük. A naptár tartalmát szinkronizálhatjuk a fentebb említett szolgáltatásokkal, a bejegyzéseket napi, heti és havi nézetben is böngészhetjük. Az elektronikus levelezés szokás szerint ketté szakad, a Google szolgáltatásához egy dedikált szoftvert kapunk, az egyéb megoldásokhoz az E-mail névre hallgató program tartozik. Az interneten szörfölni a gyári böngészővel tudunk, amely átlagos képességekkel rendelkezik: egyszerre több oldalt is nyitva tarthatunk, kereshetünk a tartalomban, könyvjelzőket hozhatunk létre, valamint meg is oszthatjuk a weblapokat.

Alcatel One Touch 995 Alcatel One Touch 995

Az Alcatel rengeteg extra szoftvert pakolt a képernyőre, amely egyszerre jó és rossz hír. Jó, mert a kínálatban több valóban hasznos alkalmazás is helyet kapott, ám egy rakat olyan programot is kapunk, amelyeket csak egy bizonyos réteg használ. Ezeket pedig nem tudjuk eltávolítani a telefonról, legalábbis az Ice Cream Sandwich frissítés érkeztéig; az Android 4.0 egyik újítása lévén ugyanis elrejthetjük a nem használt gyári programokat. Igaz, ez is csak tüneti kezelés, hiszen az alkalmazások továbbra is telepítve maradnak, mindössze a menüből tűnnek el.

Alcatel One Touch 995 Alcatel One Touch 995

A bónusz appok között találunk egy időjárás-jelentőt (AccuWeather), melyhez egy minialkalmazás is tartozik. A Battery Saver a telefon rendelkezésre állási idején hivatott javítani, a programban többféle akkumulátor-kímélő opciót engedélyezhetünk. Ilyen például a képernyő fényerejének mérséklése és az adatforgalom letiltása, de egy feladatkezelőt is kapunk, amely az éppen futó folyamatok bezárására használható. Hasznos még a fájlböngésző (File Manager), a notesz (Notes) és a Flashlight, amely az éjszakai kulcsvadászoknak nyújthat segítséget. Az adatforgalom monitorozására és limitálására szakosodott Traffic Manager is jópofa, a programban globálisan és alkalmazásokra lebontva is megszabhatjuk a felhasználható mennyiséget. Ezek mellett pedig a hívások darabszámát és időintervallumát, valamint az SMS-ek számát is nyomon követhetjük a szoftverrel.

Alcatel One Touch 995 Alcatel One Touch 995

Kevésbé hasznos viszont a Shazam (zenefelismerő szoftver), a Palringo nevű IM-kliens és a TouchPal névre hallgató, nagyjából használhatatlan virtuális billentyűzet. Szerencsére utóbbit nem muszáj használnunk, helyette a Swype és a gyári gombsor is elérhető. A Books elektronikus könyvek olvasására való, a Sound recorderrel hangokat rögzíthetünk, az Easy Installert elindítva pedig a microSD-kártyáról is telepíthetünk alkalmazásokat. Az Alcatel Help a telefon és a rendszer megismerésében nyújthat segítséget, az Android Managerrel a telefon tartalmát szinkronizálhatjuk a számítógépünkkel, a Barcode Scanner pedig QR-kódok leolvasására használható. Ezek mellett egy tudományos műveletek elvégzésére is alkalmas számológépet, egy gyorstárcsázót és egy próbaverziós irodai szoftvercsomagot (OfficeSuite) is kapunk, valamint néhány játék (Angry Birds, Bebble és Asphalt 6) is ott figyel a menüben.

Multimédia, kamera

A multimédiás képességek a microHDMI-aljzaton kívül egy zenelejátszóban, egy videólejátszóban és egy rádióban manifesztálódnak. Előbbi viszi a leggyakoribb formátumokat (AAC+, eAAC+, AMR, FR, MP3 és WMA), az egyedi felületen lejátszási listákat is összerakhatunk, a hangszínszabályzót viszont hiába keresi az ember. A videólejátszó a gyári felülettel operál, a programban az Xvid, DivX és H.264 formátumú felvételek jöhetnek szóba. Az 1080p felbontású felvételeket nem képes lejátszani, a 720p, azaz 1280 x 720 pixeles felbontású videókkal viszont simán megbirkózik. Ezek mellett egy rádiót is kapunk, amely képes az állomások automatikus hangolására, valamint a velük kapcsolatos információkat is kiírja.

Alcatel One Touch 995 Alcatel One Touch 995

A hátlapon egy autofókuszos kamera található, a fotók felbontása maximum 5 megapixeles, azaz 2592 x 1944 képpontos lehet. Természetesen videók rögzítésére is van mód, a felbontás legfeljebb 1280 x 720 képpontos lehet, másodpercenként 30 képkockás sebességgel (tesztvideó itt). A kameraszoftverben állíthatunk a fehéregyensúlyon, a fókuszmódon, az expozíciókorrekción, a méreten és minőségen és a fényérzékenységen. Bekapcsolhatjuk a geotagging funkciót is, amely az aktuális koordinátákat is eltárolja a fotók mellé. A képekhez pedig néhány effektet és jelenetet is rendelhetünk az aktuális látási viszonyoknak megfelelően.

Bár a fényviszonyok nem annyira ideálisak fotózáshoz a téli időjárás miatt, még így sem nehéz megállapítani, hogy a telefon sivár minőségű képeket készít. A dinamikatartomány roppant alacsony, a világos részek szabályosan kiszorítják a sötétebb elemeket, emellett néhol a kromatikus aberráció nyomait is fel véltük fedezni. A túl magasra csavart hatékonyságú zajszűrő algoritmus is ciki, mely hatására a képek elmosottakká válnak, az apró részletek eltűnnek.

Alcatel One Touch 995 Alcatel One Touch 995

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

A telefon adatkommunikációs képességei nem rosszak, a készülék ilyen szempontból simán használható, ám innovatív dolgokra ne számítsunk. A GSM-modul háromsávos (850/1800/1900 MHz), az UMTS-chip kétnormás (900/2100 MHz), a Bluetooth-egység (3.0, A2DP-támogatással) és az a-GPS chip pedig szintén jelen van. A mobil adatkommunikáció elméleti maximuma letöltés esetén 14,4 Mbps, feltöltésnél pedig 5,76 Mbps lehet a HSPA-támogatásnak köszönhetően. Természetesen egy WiFi-egység (802.11b/g/n) is ott figyel a borítás alatt, melyet akár az internet szórására is használhatunk (tethering), valamint WiFi Direct- és DLNA-támogatással is fel van vértezve. Utóbbit választva bizonyos játékok esetén akár távirányítóként is használhatjuk a telefont. Ezek mellett létezik egy NFC-vel felvértezett modell is, ám a magyarországi kivitel valószínűleg nélkülözni fogja a megoldást.

Alcatel One Touch 995 Alcatel One Touch 995

A hátlap alatt egy 1500 mAh kapacitású lítiumos akkumulátor található, amely a tapasztalataink szerint körülbelül egy napig bírja masszív használat mellett; visszafogott terheléssel persze ez tovább is kitolható. A hivatalos adatok alapján 2G hálózaton lógva 14 órányi beszélgetésre és 30 napnyi készenlétre képes; 3G-re áttérve ezek az értékek 6 órára és 18 napra csökkennek.

Alcatel One Touch 995
[+]

Értékelés: Alcatel One Touch 995
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 9 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 9 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 4 pont
Audio 6 pont
Egyebek
Üzemidő 6 pont
Ár/érték aránya 8 pont
Hogyan értékelünk?

Az összegzés elején érdemes leszögezni, hogy bár a telefon csak április táján kerül majd piacra, az előzetes információink alapján kártyafüggetlenül 70 ezer forint táján fog nyitni a telefon. A hardveres specifikációkat és a szoftveres képességeket elnézve ez egyáltalán nem rossz ajánlat, szolgáltatói csomagban pedig még kedvezőbb árra lehet számítani. A korrekt kijelző és vas mellett egy egyedi felhasználói felületet kapunk, rengeteg extra szoftverrel és egy igényes formatervvel megtoldva. A telefonra pedig a hivatalos információink alapján az Ice Cream Sandwich frissítés is meg fog érkezni, bár ennek pontos dátumát még balladai homály fedi. Persze azért negatívumok is vannak, a szoftverkínálat jó pár kevésbé hasznos programot is rejt, a kamera borzasztó fotókat készít, több erőforrás-igényes alkalmazás párhuzamos futtatása vagy a készenléti képernyő telezsúfolása pedig meg tudja akasztani a gépet. A hasonló hardveres adottságokkal szerelt gépek egy fokkal többe kerülnek: a Samsung Galaxy W például körülbelül 80 ezer forintot kóstál, a Sony Ericsson xperia arc S pedig 90 ezer forint környékén vihető haza. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy mindkét készülék régi motorosnak számít, a nyitóáruk ennél jóval magasabb volt.

Az Alcatel OT-995 személyében tehát egy jó szoftverezettségű, viszonylag naprakész hardverrel szerelt gépet tisztelhetünk, amely bár híján van az aktuális innovációknak (mint a többmagos processzor, az LTE és a HD kijelző), a mindennapokban remekül használható. Mint említettük, a végleges nyitóár egyelőre nem ismert, így félve ugyan, de megelőlegezünk a telefonnak egy ajánlott plecsnit; ez természetesen módosulhat, ha az ár nagymértékben eltér a fenti összegtől. Végül, de nem utolsósorban szeretnénk megköszönni az Alcatel magyarországi képviseletének, hogy jóval a hivatalos megjelenés előtt felajánlották a készüléket egy teszt erejéig.

Alcatel One Touch 995

dr. Kind

A cikk elkészítésében a T-Mobile mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikációk

Alcatel One Touch 995
Alcatel One Touch 995 Általános
Technológia GSM/UMTS
Méret 127 x 68x 9,75 milliméter
Tömeg 124 gramm
Színvariációk fekete, fehér, rózsaszín, piros
Kijelző
Kijelző átlója 4,3 hüvelyk
Kijelző felbontása 480 x 800 pixel
Kijelző típusa Kapacitív TFT-LCD érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
Processzor órajele 1,4 GHz
Processzor csíkszélessége 45 nanométer
Utasításkészlet ARMv7
Grafikus chip Adreno 205
RAM / ROM 512 MB RAM / 2 GB ROM (1 GB szabadon felhasználható)
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Memória bővíthetősége microSD-kártyával
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/1800/1900 MHz
UMTS 900/2100 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA van / 14,4 Mbps / 5,76
IrDA / Bluetooth nincs / 3.0 (A2DP)
WiFi 802.11b/g/n, tethering, DLNA, WiFi Direct
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok némaüzem
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 2.3.5 Gingerbread
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Java ?
Játékok Angry Birds, Bebble, Asphalt 6
Valutakonverter letöthető
Extra szoftverek AccuWeather, Battery Saver, File Manager, Notes, Flashlight, Traffic Manager, Shazam, TouchPal Input, Palringo, Swype, Books, Sound Recorder, Easy Installer, Alcatel help, Barcode Scanner, Android Manager, OfficeSuite
Multimédia
Fő kamera 5 megapixeles, autofókuszos, ledes villanó
Másodlagos kamera VGA
Videófelvétel van (1280 x 720 pixeles felbontás, 30 fps sebesség)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó nincs
FM-rádió van (RDS)
Üzemidő
Alap akkumulátor 1500 mAh-s lítium
Készenléti idő 30 nap (3G) / 18 nap (2G)
Beszélgetési idő 14 óra (3G) / 6 óra (2G)
Egyebek
fényérzékelő, közelség-érzékelő, giroszenzor, 3,5 milliméteres kimenet, microHDMI-aljzat