Alcatel One Touch 995 - szintet lépett

Hirdetés

Hardver, rendszer, UI

Bár a plasztik alatti hardver nem mondható felső kategóriásnak, a közepes árfekvésű telefonok piacán simán megállja a helyét. A gép lelke egy Qualcomm MSM8255T lapka, amely nagyjából egy megnövelt órajelű processzorral szerelt MSM8255-nek felel meg. A chipset már több esetben bizonyított, ez a SoC duruzsol többek között a HTC TITAN, Samsung Galaxy W és a Sony Ericsson Xperia arc S készülékekben is. A45 nanométeres csíkszélességű lapka egy tartalmaz egy ARMv7 architektúrájú, 1,4 GHz órajelű Scorpion processzort és egy Adreno 205 grafikus gyorsítót, melyek mellett 512 MB LP-DDR2 RAM és 2 GB belső tárhely található; utóbbiból 1 GB szabadon felhasználható. A telefon sebessége nagyjából kielégítő, általában folyamatos a működés, a komolyabb weboldalak lapozása és a menü görgetése is mentes az akadásoktól. A főképernyő forgatása viszont be tud szaggatni, ha az ember telezsúfolja minialkalmazásokkal; maximum 4-5 oldal használata esetén viszont itt is minden rendben van.

Szintetikus tesztek
Benchmark Samsung Galaxy Nexus Samsung Galaxy W Alcatel OT-995
Linpack for Android (single) 45,438 MFLOPS / 1,85 s

38,776 MFLOPS / 2,16 s

50,808 MFLOPS / 1,65 s
Linpack for Android (multi) 47,022 MFLOPS / 3,59 s

31,645 MFLOPS / 5,33 s

46,904 MFLOPS / 3,24 s
Smartbench 2012 Prod. 1977 pont ? pont 1243 pont
Smartbench 2012 Games 1554 pont ? pont 2184 pont
AnTuTu Benchmark 5525 pont 3505 pont 3643 pont

A telefonon a Google által karbantartott Android rendszer 2.3.6-os, Gingerbread néven is ismert variánsa fut, amely már nem a legújabb szoftver, hiszen tavaly év vége óta a 4.0-s verziószámmal rendelkező Ice Cream Sandwich is elérhető. A hazai képviselettől kapott információk alapján utóbbi is megérkezik majd a telefonra, ennek pontos dátuma azonban még nem ismert, valamikor június táján számíthatunk az update pakk érkezésére. Az Alcatel mérnökei leselejtezték a gyári felhasználói felületet, melynek helyét egy SPB Shell 3D néven is ismert implementáció vette át. A gyártó által licencelt felhasználói felület három dimenzióban pompázik, a forgatható hengerré avanzsált készenléti képernyő a leginkább talán a HTC-féle Sense 3.5-ös verziójára hasonlít.

Alcatel One Touch 995 Alcatel One Touch 995

Az egyes oldalakat nagy mértékben testre lehet szabni, az egyedi név mellett parancsikonokat és minialkalmazásokat szúrhatunk rájuk, melyekből rengeteg extrát is kapunk a gyári kínálat mellé. A többségüket át is méretezhetjük, az eltérő dimenziók pedig megváltozott funkcionalitást rejtenek. Ha nincs kedvünk az oldalak testreszabásával szöszmötölni, akár előre definiált tematikus lapokat is kitűzhetünk; ezeket a görgethető felső sávban találjuk. Külön figyelmesség, hogy a telefon saját életet él, ha nem piszkáljuk: a készenléti képernyő elkezd pörögni, az egyes minialkalmazások pedig különféle animációkkal dobják fel a csendéletet. A választott oldalt megérintve eltűnik a henger, a megjelenítés pedig kétdimenziós lesz; az egyes widgeteket és parancsikonokat így tudjuk érdemben kezelni.

Alcatel One Touch 995 Alcatel One Touch 995

A készenléti képernyőt érintő ráncfelvarrás mellett több helyen is belenyúltak a rendszerbe, elsősorban a grafikákat és felületeket érintve. Az alkalmazásokat egy függőlegesen görgethető menü rejti, a programok pedig egy egyedi ikonkészletet is kaptak, így a gyakorlott androidosoknak is eltelik egy időbe, mire ráéreznek a rendszerre. Érdekesség, hogy ha az adott programot kitűzzük a főképernyőre, az ikon jobb felső sarkára egy kis házikó kerül; ennek nem sok gyakorlati hasznát láttuk. A kijelző tetejéről lehúzható állapotsávot is megvariálták: a tetején egy oldalra görgethető gombsor kapott helyet, amely a gyakran használt beállítások kezelésére használható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés