Hirdetés

AGM G2 Guardian - láthatáron túl, hőhatáron innen

Teleobjektíves hőkamerával keres célközönséget egy ritkán látott márka, nem mindent talál el első nekifutásra.

Hirdetés

Külső, kijelző, védelem és hangszóró

Egyre ritkábban futunk bele új mobilmárkába, vagy legalábbis olyanba, amit mi még nem teszteltünk és olvasóink sem ismernek. Az AGM standja mellett az évek folyamán persze el-el haladtunk, a fékpedálba azonban csak a 2023-as MWC-n tapostunk bele, a márka ugyanis 500 méterre ellátó, teleobjektíves hőkamerával szerelt strapatelefont villantott, és ilyesmivel még nem találkoztunk. Speciális céleszközzel, amit monokuláris távcsőnek is hívnak, a rendfenntartó szervek, az életmentők, tűzoltók, a vadászok és mindenféle extrém hobbinak hódoló átlagemberek persze igen, ám ilyesmit okostelefonba még nem sikerült belegyömöszölni – egészen idáig. De mégis ki vagy mi az az AGM Mobile?


[+]

A honlap szerint másfél évtizede létező vállalat, amely a Crunchbase szerint Shenzen Aijeiemo Science and Technology névre is hallgat, és amelynek Hong Kongban és Szamoában is van központja, illetve jó pár európai forgalmazó partnere. Övék volt az első 4G-s strapatelefon és az első vízen lebegő mobil, de szereltek fel mindenálló telefont Snapdragon 845-tel is. A szerkesztőségünkbe berobogott G2 Guardian hardvere is érdekes, lévén az ipari környezetbe szánt, így a hasábjainkon ritkán előforduló Qualcomm QCM6490 lapkát használja, amivel az 5G és WiFi 6E kapcsolatot is letudja – már aki további terhek előtt a 8/256 GB-os kiszerelésért 900, a 12/256-osért pedig 1000 dollárt kész kipengetni.


[+]

Nem csak a G2 ára sokkoló, hanem a méretei is: 177,5 x 85,3 x 25,3 milliméteren úgy kell hozzá nadrágot választani mindent elnyelő zsebbel. A 405 grammos tömeg súlyzózásra és megvadult, felénk robogó vadkan megszelídítésére is alkalmas, a 7000 mAh-s gigatelep pedig többnapos üzemidőt ígér. A csomagolásban mellékelt, 18 wattos adapternél persze van nagyobb teljesítményű, de legalább opció a vezetékmentes és a POGO állványos töltés, a kábel és a leírás mellett a pakk pedig az előre applikált fóliát is tartalmazza. Más tartozékot nem, ám a SIM tű hiánya már csak azért sem gond, mert a bal oldali fül mögül rövid körömmel is könnyű a hibrid dual nanoSIM / microSD tálcát előcsalni.


[+]

A masszív, IP68/69K és MIL-STD-810H alapon védett plasztik házra nézve nyilvánvaló a strapajelleg, pontosítás gyanánt az AGM pedig másfél méter mély vízoszlopban való 30 perces dekkolásról, 99%-os poros környezet, homok és miegymás tűréséről, illetve másfél méteres leejtések túléléséről beszél. A brutalista stílusú, sci-fi jelleg ugyanakkor hátlapra nézve villan elő: akkora tárcsa van felül, hogy arra azonosítatlan repülő tárgyak leszállhatnának, és a fényes fekete kör alul úgy kiemelkedik az egész plasztik lapból, hogy állandóan belebotlik a mobilt tartó ujj. A forma azonban ne tévesszen meg senkit: nem biometrikus azonosítóról van szó, mert a jobb oldalélen, a jó helyen lévő bekapcsolóba építve operál megbízhatóan – a hátlapi kör mögött az AGM saját hőkamerája bújik meg 245 x 192 pixeles felbontással és 5,6x-os nagyítású, 10 mm-es optikával.


[+]

A közép-középre tájolt elhelyezés hátránya az, hogy a fejnehéz G2-t biztonságosan megmarkolva mindig el akarja takarni az érzékelőt az ember, de az is befolyásolja a mérést, ha a peremén támaszkodik meg a mutatóujj, szóval pont nem került ideális pozícióba. Az óramutató járásával megegyezően haladva LED villanó, 108 megapixeles Samsung ISOCELL HM2 főkamera, 2 megapixeles makróegység és 20 megapixeles, éjjellátó infravörös modul pillantható meg, infravörös villanóval megsegítve. A nagy tárcsa közepére került a Guardian második slusszpoénja, a 109 dB-en tényleg roppant erélyes hangszóró, ami zenei szempontból nem nagy élmény (a ritka nagy mennyiségű mélyek például túl hangsúlyosak, a közepes és magas tartományok pedig kevésbé tiszták, de azért korrektek) csendes környezetben viszont garantáltan messziről meghallani a bejövő hívást.


[+]

Az elvileg roppant hangos SOS jelzést viszont nem sikerült beüzemelni: semmi nem történik, ha a bal oldali, programozható gombhoz ezt hozzárendelem és bárhogy nyomogatom, a nevezett áron lassan pedig hiba, hogy nem érhető el kétirányú műholdas kapcsolat a hatóságokat mobilos lefedettség híján is elérni. Ugyanígy hiányzik az automatikus baleset érzékelés – csak hagyományos SOS hívás van, mint minden más telefonon, mobilhálózaton. Érdemes a programozható billentyűhöz inkább a felső élre dobott, 100 lumen fényáramú zseblámpát hozzárendelni, amely sokkal erősebb és koncentráltabb fényű egy szokásos mobilos LED-nél, viszont sokszorta haloványabb egy 240 lumenes Mi Power Bank Flashlightnál. Ezért gyanítom, hogy a 100 lumen messze nincs meg, a hatóságoknak, horgászoknak, vadászóknak és kerékpárosoknak tehát érdemes igazi zseblámpánál maradni.

Kijelző-teszt
Mérés AGM G2 Guardian Doogee V Max Samsung Galaxy XCover6 Pro Ulefone Power Armor 18T
Képátló 6,58 hüvelyk 6,58 hüvelyk 6,6 hüvelyk 6,58 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2408 1080 x 2408 1080 x 2408 1080 x 2408
Technológia IPS-LCD IPS-LCD PLS-LCD IPS-LCD
Képfrissítés (max) 120 Hz 120 Hz 120 Hz 120 Hz
Fehér fényerő (max) 458 nit 403 nit 471 / 570 nit 542 nit
Fehér fényerő (min) 2,7 nit 4,5 nit 5,7 nit 18 nit
Fekete fényerő 0,32 nit 0,23 nit 0,32 nit 0,15 nit
Kontrasztarány 1432:1 1742:1 1782:1 3613:1
Színhőmérséklet 7404 K 7811 K 7043 K 8161 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Akárcsak a tálcát balra, úgy alul a Type-C portot és a jack kimenetet is gumifül védi, az előlapon pedig elképesztően sok káva és némi függőleges plasztik perem keretezi a 6,58”-es, 1080 x 2408 pixeles és 120 Hz-es IPS panelt, amibe 32 megapixeles kameracsepp lóg. Megvan a fénymérő és a közelségérzékelő, az értesítő LED és a mindig aktív kijelző viszont hiányzik. A színek, a kontrasztok és a betekintése szögek rendben vannak, az extra elsötétítés pedig kényelmes használatot jelent a csillagos ég alatt, a maximális fényerő azonban édeskevés közvetlen napfényben, hát még, ha por vagy sár kerül a panelre, és ez olyan főbűn egy strapatelefonnál, amit nem lehet tíz miatyánkkal elintézni.


[+]

Eleve észszerű lenne 1000 nites AMOLED panelt biztosítani az ipari és kinti célhasználatra, de IPS-ből is létezik hasonlóan fényes, a G2 pedig elég drága ahhoz, hogy ilyesmin ne spóroljanak. Cserébe az érintési érzékenység és a reakcióidő rendben, a rezgéserősség pedig megfelelő. Szintén kár, hogy a terebélyes mérete miatt a tenyérhez jól tapadó Guardiant képtelenség egy kézzel irányítani, olyan messze van a hüvelykujjtól a panel teteje. Így eséllyel kétkezes jószág marad, ami ugye sok munkakörben pont nem ideális. Négy erősített sarokkal mindenesetre várhatóan nagyobb kár keletkezik abban, amire vagy akire véletlenül rázuhan, mint magában a telefonban.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés