Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• szaszayanou

aktív tag

válasz Babetta-X #41500 üzenetére

1. A boot szerintem egyértelműen gyorsabb az ubinál, a működésben nem vagyok biztos, kb. egál.

2. Hagyd csak meg ntfs-ben a filmzenepartíciókat, én is úgy használom.

• hallari

tag

Szia! Én anyám gépére raktam Ubit (2.4 Celeron, 2*512 ram, Radeon 9200) pont a sebesség miatt, de sajnos nem lett gyorsabb. Youtube-on és Indavideo-n szoktam lemérni, meg a rendszerelemzőn nézem a proci terhelést (folyamatosan be van kapcsolva és xp alatt is így volt).
    Ha dual-booton hagyod, hogy az ntfs-t is lássa, akkor ez nem lassítja (egy ideig így használtam azt a gépet, úgyhogy tudom).

• floatr

veterán

Ha van win7-ed, akkor nem feltétlenül ajánlom, hogy a kedvéért kidobd :)
    Egyébként sok mindentől függ, hogy gyorsabb lesz-e. Először is függ a grafikus környezettől:
    - LXDE villámgyors de kissé fapad
    - XFCE szintén gyorsabb darab, de itt is akadhat kivetnivalód a képességeivel kapcsolatban
    - KDE4 full csicsa, és még gyors is, bár drivere válogatja, hogy mit sikerül kihozni belőle
    - Unity vegyes vélemények, vegyes tapasztalatok -- nálam egy újabb ATI-s gépen nem okoz problémákat, és bár korszerű külsőt kapott, többek közt gnome3 miatt vannak hiányosságai
    - Gnome Shell -- na erről majd nyilatkozik más, nekem nem tetszett, így nem piszkáltam -- elég háklis a driverekre

Az NV drivereiről érdemes pár dolgot tudni. Első körben az, hogy a nyitott driver nem egy nagy bajnok, de eldöcög. A zárt driver is rosszabb eredményeket produkál mint win alatt, de lényegesen előrébb van vele az ember.

A szoftvereket gcc-vel forgatják, ami eddigi tapasztalataim szerint 10-30%-os sebességhátrányt okozott úgy a linuxos berkekben általában. Hogy most ezzel mit sikerült kezdeniük, már nem tudom követni.

Az ntfs-el kapcsolatban: a bubit célszerű ext4-es partícióra tenni. Látni fogja az ntfs-t, de az aktuális ntfs-3g teljesítménye messze elmarad a windowsétól, és az ext4-es partíciókat is látványosan gyorsabban tudja kezelni.

FYI idehaza az uccsó gépről is kivágtam a wint, pár kisebb-nagyobb malőrje miatt, és kubuntut raktam a helyére. 7600GT-s kari van benne, az egyetlen ami a családnak szembeszökő különbség, az a flash teljesítménye (rosszabb), de az XP-hez képest fellélegzés, megnyugvás. A legtöbb alapszoftver a kornak megfelelően jóval cizelláltabb, mint amit az XP alatt használgattam.

(#41502) Babetta-X akkor meg gyaluld le a francba, ne kelljen szívni az ntfs-el.

Aktív témák