Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Kobaljov

senior tag

válasz commanDOS #35 üzenetére

Sajnos ez egyáltalán nem egyedi, sőt nem is csak magyar, az USA-ban ezt már korábban elkezdték a cégek, részben ez is az oka a ''net neutrality'' vitának ([link]), ennek kimenetelétől is függően fog ez alakulni a közeljövőben.

Pár lényegesebb eleme amennyire ki tudtam venni:

Az infrastruktúra (hálózat) szolgáltatáson túl egyre inkább az azon szolgáltatott tartalom kerül előtérbe a bevételek tekintetében, amiből természetesen a hálózat tulajdonosok sem szeretnének kimaradni. Ők kiépítik drágán a hálózatot, más meg ingyen kihasználja azt a fizetős szolgáltatásához, és nagy bevételekre tesz szert belőle, gyakran az Internetszolgáltató hasonló célú szolgáltatásának kárára (pl. magenta IPTV vs Joost lehet hasonló) . (Nemrég történt az angol mobil VoIP balhé is, ahol a fő bevételi forrást jelentő mobil percdíjak helyett az olcsóbb 3G adatforgalmat (vagy ingyenes WiFi-t) használva telefonáltak volna az emberek a telefonjukról VoIP segítségvel, amiben értelemszerűen ellenérdekelt volt a mobilszolgáltató és korlátozta/blokkolta ezt a lehetőséget.)

+ Az emelt szintű tartalmi szolgáltatások (VoIP, IPTV, videokonferencia, stb.) elég kényesek nem csak a hálózat sebességére hanem annak minőségére (QoS, csomagvesztés, késés, jitter, stb.) is, így általában prioritást (pozitív diszkriminációt) kell adni az ilyen adatforgalomnak a hálózaton. Ezzel egyidőben viszont a többi forgalom (pl. filecsere, játék) másodlagossá válik, mivel azok zavarhatják ezt a törekvést (amerikában pár helyen a filecserélők aránya a teljes adatforgalom 70%-át is elérték).

Felmerült a hálózati szolgáltatókban az igény, hogy nemcsak sebesség, hanem hálózati minőség szempontjából hoznak létre különböző csomagokat: alapdíjért a böngészés, e-mail és hasonlók mögött, csak másodlagos prioritást (rosszabb esetben blokkolást) kap a többi kényesebb szolgáltatás, amely így nem használható igazán jól (negatív diszkrimináció). Ha ezeket (jobban) akarja használni az ügyfél akkor jobb minőségű csomagot kell vegyen.

A net neutrality részben erről a diszkrimináció megszüntetéséről szól, hogy ''minden adatcsomag egyenlő legyen a hálózaton''. Ennek azonban van hátulütője is: a diszkrimináció megszüntetése nemcsak a negatívét, hanem a pozitívét is jelenti, pl. egy VoIP beszélgetés, IPTV vagy multis játék csomagjainak is a sok filecserélő csomag között ''ki kell várni'' a sorukat (mert már egyenlőek), és ez lehet, hogy egyben rossz minőségűvé, használhatatlanná is teszi őket.

+ további baljós hazai jelként a T-Com eheti sajtóanyagából (amit az új Cisco routerek kapcsán írtak) néhány mondat:

''A Cisco IP NGN (Cisco IP Next Generation Network, új generációs IP-hálózat) architektúrájának bevezetésével lehetőség nyílik az interneten túlmutató alkalmazások kiszolgálására és a távközlési infrastruktúra megújítására, az alkalmazások és előfizetők egyedi kezelésén alapuló szolgáltatások fejlesztésére és bevezetésére.''

''Az IP NGN struktúra nyitott platformot kínál a szolgáltatások differenciálására: a videón/IPTV-n kívül integrált médiaszolgáltatások és értéknövelt szolgáltatások (VoIP, interaktív játékok, a digitális tartalomhoz való hozzáférés: például fényképkönyvtár, on-demand filmek) is elérhetővé válnak.''

• Kobaljov

senior tag

válasz ploteus #26 üzenetére

Akkor ezt is a szemükre vetheted, legalább az új szerződés kötésekor meg kellett volna kapnod szerintem, de ezt a jogászok tudják jobban.

Egyébként örülök, hogy ráérsz kombinálni, de sem most, sem korábban abszolút semmi közöm nincs/nem volt magentáékhoz (ha átolvasod miket írtam, akkor láthatod, hogy nem is védtem őket sehol).

A 2005-öt meg onnan tudom, hogy külön a kedvedért az előbb utánakerestem egy korábbi cikkben amit nemrég olvastam és erről szólt, onnan jutottam el a 345/2004-es kormányrendeletig amit ezt meghatározta.

Az szerintem nem jó kiindulás az érdekvédelmi szerveknél, hogy ha az egyiknek nem sikerült segítenie, akkor már az összes rossz, és nem ér el semmit, mert más és más jogszabályi lehetőségeik, eszközeik vannak területtől függően.

A mondandóm formáját egyelőre még magam választanám meg, és maradnák az 1 bejegyzés - 1 válasz logikai felépítésnél.

Kicsit más: pár hónapja a GTS sajtótájékoztatón említette az igazgató a szolgáltatóváltás tapasztalatai kapcsán, hogy ''átlagosan háromszor kell kérniük az ügyfél elvándorlási kérelmének teljesítését a magentaszínű vállalattól, mire az eleget tesz az internetező kívánságának '' :)

• Kobaljov

senior tag

válasz ploteus #23 üzenetére

Szerintem nézd meg újra, 2005 eleje óta kötelező, és fel szokták szüntetni (esetleg az ÁSzF-ben)

+ ahhoz képest, hogy az előbb még azt írtad nincs is erre vonatkozó érdekvédelmi szerv, most már azt mondod, hogy ''még nem láttam sikeres eljárást ott''..

• Kobaljov

senior tag

válasz laci06 #21 üzenetére

Mármint a kiegészítő havidíjat (''Itthon'') is fizetve 0 ft-osak a csúcsidőn kívüli hívások, és nem mindenhova hanem csak belföldi vezetékesbe irányba.

Egyébként sima SIP protokollt használó VoIP szolgáltatás, sok szolgáltató van belőle, mostanában nem hasonlítottam össze az áraikat, hogy jobb vagy rosszabb-e mint a UPC-é, de jópár van aminél nincs havidíj.

• Kobaljov

senior tag

válasz ploteus #2 üzenetére

''Mi a minimum garantalt savszel amit szerzodesben irtak?''

''A szerződésen még 2mbps volt, de az emelés után módosították a minimumot 4mbps-re''

Úgy tűnik nem igazán vagy tisztában a fogalmakkal, a garantált volt a kérdés.

''ADSL hozzáférési szolgáltatás minimális garantált átviteli sebességei: ADSL Maximum: 480/192 kbit/s''
    (forrás: [link])

• Kobaljov

senior tag

válasz ploteus #4 üzenetére

''És a vicc, MO-n gyakorlatban már ninc is semmi érdekvédelmi szerverzet, aki segítene ilyenkor.''

ez marhaság, nem néztél utána ()[link]

• Kobaljov

senior tag

válasz ollie #13 üzenetére

a Pantelnek emlékeim szerint elég jelentős (kb. 4000 km) saját gerinchálózata van, nem mindenhol használja a T-Com-ét

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés