Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dany007

veterán

válasz D1Rect #15 üzenetére

Ezt Kalandortól loptad? ;]

@moha:

Nem, persze, hogy nem. És semmi tudományos alapom sincs ilyen összehasonlításhoz.
    Csak szerintem az esély jócskán megvan rá.

Amit a környezetemben észreveszek az nem hozható közvetlen összefüggésbe olyannal, hogy elbutulás. Inkább csak simán változás.
    Pl hazánkban egyre több a diplomás. Persze már más kérdés, hogy manapság egy mezei kirakatszakon szerzett diplomához mennyi IQ is szükséges. Másrészt ez lehet gondolkodásmódbani változás is. Tehát attól még, hogy több a diplomás simán butulhat a társadalom.

De pl manapság egyre magasabb az az életkor, amikor a gyerek otthagyja a szülői házat, véglegesen. Múltkor volt erről is egy érdekes cikk, hogy hány 30+ éves ember él még mindig a szüleivel. És nem azért mert nem tudnának elköltözni, albérletbe menni, hanem mert egyszerűen jó nekik így.
    Korábban jóval nagyobb volt a hajlam az önállósodásra.

Vagy pl a mai fiatalok jóval fegyelmezetlenebbek. Tudom közhely, és nem reprezentatív, csak az én meglátásom. De szerintem egy 30-40 évvel ezelőtt még nem volt ennyi tanárverés. De ez csak egy példa a sok közül.

Szóval nemigazán látni tisztán az elbutulás "tüneteit". Ezt akkor lehetne érdemileg megállapítani, ha létezne egy 90-100 évvel ezelőtti IQ tesz az egész országról, vagy reprezentatív mintáról. Majd ugyan azt az IQ tesztet megcsináltatni ma. Hasonló mintával.
    És akkor lehetne látni a különbséget már ha van.
    Viszont azt továbbra is fenntartom, hogy az esély rá fennáll.

Amúgy ha valakit érdekel, itt a videó teljes hosszában, magyarul, Youtube-on.

Új hozzászólás Aktív témák