- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Vodafone mobilszolgáltatások
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
válasz kiraly.andra #50952 üzenetére
Nincs mit, örülök hogy segíthettem.
And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
HThomas
senior tag
válasz HThomas #50948 üzenetére
Nos, a szervíz azt mondta, hogy bár látnak eltérést a két oldal között, ez így szerintük tűréshatáron belül van. De egyébként se tudnak ezeken a Sigmákon finomhangolni. Hát jó.
Ami picit fájt, hogy a srác a fókuszpontokról, a fókusz szervó módról és a picture control beállításokról beszélt, hogy majd azokat állítgatva, illetve alapállapotba állítva biztos jobb lesz. Valszeg ez a sablon duma, amit lenyomnak a fogalmatlanoknak, de akkor is.
-
Throme
veterán
válasz HThomas #50955 üzenetére
Engem az élet (no meg a nikon szerviz és a 220V közös kooperációja) megtanított arra, hogy a decenter ellen a legegyszerűbb védekezés az online rendelés és a 14 napon belüli tesztelés.
Használt esetén már nehezebb ez a kérdés." bár látnak eltérést"
na az itthoni nikon szerviz még ennyit se látott a referencia sz@rjukkal együtt se
-
HThomas
senior tag
válasz Throme #50956 üzenetére
Igen, fókuszproblémák dettó... csak hát ez annyira fájdalmas. Egyébként decenterességet hogyan lehet a legegyszerűbben, gyorsan kiszúrni házi módszerekkel? Lefotózok egy sík füves placcot állványról, esetleg lefelé döntve a gépet, a távolba fókuszálva, és összenézem a széleket és a sarkokat?
Szerk: random tájképeknél csomószor nem is zavaró, főleg amikor a felső sarkokban ég, vagy össze-vissza fák, az alsó sarkokban meg közeli, amúgy is picit homályosabb dolgok vannak... aztán jön mondjuk egy-egy olyan kép, mint amit linkeltem, ahol a távolban van valami homogén, nagy dolog és rögtön kiböki az ember szemét.
[ Szerkesztve ]
-
Throme
veterán
válasz HThomas #50958 üzenetére
Közelre mondjuk téglafal, vagy olyan sík felület, amin azért van valami textúra, minta.
és távolra is, mint tájkép. Közben váltogatod a rekeszértéket.
Aztán lehet tesztábrázni, bár én nem szoktam.fókusszal kevesebbet foglalkoztam, mert jellemzően "sötét" obikat használtam.
A fix 35 mm obit kellett szokni, mert gyengébb fényviszonyoknál előfordult, hogy fókuszt tévesztett.Most, hogy utóbbi időben más rendszert használok, a decenter maradt, amitől igazán tartani kell. Erre jó a 14 nap.
-
HThomas
senior tag
válasz Throme #50959 üzenetére
Téglafal... tök jó lenne saját kert tégla kerítéssel, vagy házfallal, de valahogy nem volt még affinitásom lemenni az utcára, vinni a gépet, állványt, laptopot, keresni egy megfelelő falat, kimérni valahogy, hogy szimmetrikus legyen, aztán ott kattintgatni és nézegetni a képeket. Vagy én gondolom túl?
A füves azért szimpi, mert nem kell annyira foglalkozni a szimmetriával, igaz úgy meg a sarkokat nehezebb nézni, de alapvetően, ha a jobb és a bal oldal ok, akkor nagy gond talán nem lehet... a 16-80-at anno így próbáltam tesztelni, szerencsére nem is volt vele gond, de azért kicsit bénázósnak érzem ezt a módszert. -
akos878
csendes tag
Sziasztok,
Nagyon egyszerű kérdéssel fordulnék hozzátok:
Adott egy Nikkor AF 50 1.8D. Ez szuperjó csak ugye fix.
Zoomobiból van egy 18-105 a klasszikus.A kettő között milyen rentábilis alternatívát látnátok, ha az árat nézzük 5 számjegybe férjen bele használtan. A gép egy d7100.
Elég ha típust írtok, és nem baj ha valaki elfogult, szerintem mindegyikünk elfogult valamilyen irányban.
Üdv
Á
-
akos878
csendes tag
Igazából a cél (rövidtávú) hogy viszonylag gyorsan mozgó dolgokat kellene fotóznom rossz fényviszonyok között.
Mélygarázs, -2 szint.Ehhez minden tippet/5letet szívesen veszek.
Legyen az akármilyen basic is.
Eddig a svenlelés jött be, amikor elmegy a gokart előttet 30-40 km/h-valÁ
-
gaben22
senior tag
Helosztok, van egy 6 éves keveset használt (kb. 20000 expós) Nikon D750-em, ami szériaszám alapján beleesett egy régebbi global "visszahívásba" (-> zárcserébe). A gondom, hogy köszönhetően Covidnak az elmúlt 2.5 évben egyáltalán nem utaztam sehova viszont a D750-et jellemzően csak utazásokkor használom. Logikus lenne elhúzni ezt a zárcserés visszahívásos dolgot amíg lehet és tolni bele expót. Kérdésem meddig merjem húzni, mert nyilván az ingyen zárcseréről nem akarok lemondani (pláne mert elvileg ugye hibás, bár nálam még nem jött elő). Amit tudok, hogy hivatalosan Nikon garanciaidő lejárta után is elvégzi a visszahívásból eredő javítást, de vajon meddig ? Vélemény?
Eladó cuccok: GPU: Gigabyte Aorus Master 4090 + EKWB 4090 Nickel Acetal blokk
-
pandur99
aktív tag
-
m3ss
veterán
válasz gaben22 #50969 üzenetére
1 ev alatt beleraksz 3e expot akkor atlagban. ha varsz meg egy evet, akkor ennyivel lesz kevesebb expod atlagosan a jovoben a hasznalt d750-ben. szted mennyit fog szamitani ez az araban? 2000 Ft-ot?
sztem semmi ertelme ennek a taktikazasnak.https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
kovaripeti
aktív tag
Üdv. Tokina ATX Pro 24-70 mm f2.8 mennyire jó obi Nikon D7000-en?
-
nagyúr
válasz kovaripeti #50972 üzenetére
ennyi pénzből én akkor inkább egy gen2-es Tamront vennék inkább, annak elképesztő jó a stabija, míg ebben nincs...
~ B & B & L & N | Suomi Finland Perkele ~
-
nagyúr
válasz kovaripeti #50974 üzenetére
milyen jó, hogy van gúgli
~ B & B & L & N | Suomi Finland Perkele ~
-
kovaripeti
aktív tag
Így talán jobb: [link]
-
Lex Icon
senior tag
válasz kovaripeti #50976 üzenetére
A képeken nem a 24-70-es van, hanem az őskövület 28-80-as.
Tehát az eladó nem tudja, mit árul. pontosabban nem tud olvasni.
Vagy tud, de akkor meg át akar verni. Szerinted?[ Szerkesztve ]
-
mazsi70
senior tag
válasz kovaripeti #50979 üzenetére
7200
Nyilván akinek a szenzorméret a fontos, az fullframet vesz. (igazából az apsc létét nem tudom értelmezni)
-
sandokanaa
csendes tag
A 7000-et nem ismerem, de 7200-am van!
A felbontása 24 MPix.
Szerintem az egyik legjobb használt DSLR.
Van mellé Nikon 18-140 és Sigma 17-50 f/2.8.
Kis fényben a Sigma, kirándulósnál meg jön a kérdés, melyiket tegyem fel?
Tudom, 24-70 más kategória és az ára is![ Szerkesztve ]
-
akos878
csendes tag
A 7100 nem annyival több, és mégis csak újabb szerintem érdemes az irányba kandikálni.
-
Throme
veterán
A 35mm fix (f1.8 DX) nikkor obival voltak kopatibilitási panaszok.
Én is támogatom a 7100, 7200 vázak választását, ha lehetséges ez anyagilag.
A 24Mpx szenzorral, AA szűrő elhagyással, picit előrréb vannak.
7100-nál volt sávosodási gond, de ez normál fotózásnál (nem húzod vissza 3-5 fényértékkel a képeidet szerkesztéskor) nem jön elő.
Toshiba szenzoros.
A7200 ennél jobb váz, már újra sony szenzorral. -
HThomas
senior tag
-
gaben22
senior tag
1 évet nincs ebben igazad van, de mondjuk 5 évnek már lehet lenne. Árában nem tudom mennyit számítana, de az nekem irreleváns, nem tervezem eladni, még akkor se, ha vennék egy MILC-et is, viszont az élettartamát esetleg ki tudnám tolni, emiatt szerintem volna értelme a "taktikázásnak".
Nem akarom túlgondolni a dolgot, csak véleményekre voltam kíváncsi hozzáértők oldaláról nézve. Lehet megírom Nikonnak mi a dörgés, aztán majd mondanak valamit .
[ Szerkesztve ]
-
m3ss
veterán
válasz gaben22 #50985 üzenetére
eloveszed majd nosztalgiazni, hogy milyen az amikor neha jo helyre fokuszal a kamera?
viccet felreteve sose ertettem ezt, hogy muszaki cikkekhez hogy lehet igy ragaszkodni, nem te vagy az elso, aki irja hogy megtartja x-edik kameranak. fotozol majd vele evi 150 expot? a gyerekednek majd csak 2045-ben lesz erdekes egy tukros vagy megtartjatok a regi tv-t, dvd lejatszot meg minden mast is?
nem baj, hogy kulonbozounk, csak erteni szeretnem miert csinalja ezt sok juzer. az erteket a kepek hordozzak, amiket elkeszitettel vele, nem a kamera. en biztos nem akarnek milc mellett fokuszt kalibralgatni. szarabb gepet se hasznalni, ha van egy jo milcem. a d750 arat beleteheted a milcbe, milc obiparkba. most, amig er vmit. raadasul igy, hogy biztosan megtartod, akkor biztosan csak 1 gyarto termekei kozul valaszthatsz milcet is?de amugy ja, kerdezd meg a nikont, hogy van-e valami idolimit amig visszaviheted es donts az alapjan.
https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
akos878
csendes tag
A folyamatos fejlődés során csak a képeket kell arhiválni.
Én is így voltam, a d5100-el majd jó lesz másodiknak. Na aztán nagyon gyorsan el is lett adva a d7100 beszerzése után.
Az új tulaja nagyon örült neki, amire kellett neki sok is volt.Tárgyakhoz nem szabad ragaszkodni "a jó lesz az még valamire" és társai NEM mozdítanak előre minket.
Gondolj csak bele, mennyi pénz áll a polcon ami simán értékcsökken. Ha azt eladod, mert vigyáztál rá, valaki nagyon fog örülni neki. És neked meg visszajött valamennyi belőle.Régen nagyanyáink voltak azok akik "jajj ne használjuk még az újat mert még jó a régi" aztán tönkrement az új is.
Vagy hogy egy klasszikust idézzek: "mindig szikkadt kenyeret ettünk, csak egszer kellett volna kidobni a tegnapit..."
Lehet sokan nem osszák ezt a véleményem, de tűröm a kritikát.
Á
-
akos878
csendes tag
válasz Lex Icon #50990 üzenetére
Elfogadom a véleményed.
Ezeket most általánosságban írom:
ÉS annyit fűzök hozzá, hogy a Trabant is autó, és mai napig működik. :-)
A korral haladni kell, vagy lemaradsz, és végén még a mosógépet sem tudod bekapcsolni.
Nem milyen Hajdu Energomat, ahol a 4A mindenre (is) jó.Ha mindent addig használnánk ameddig működik, nem lenne secondhand, és feltételezzük hogy az igényük folyamatosan ki van elégítve a megvásárolt termék által.
De ugy e a "szomszéd nője mindig zöldebb", ez emberi sajátosság.
És van nagyok sok borzalmas magyar sajátosság, de azok elég dehonesztáló, ezért tartózkodok tőle, hogy leírjam.
Á
-
Lex Icon
senior tag
válasz akos878 #50991 üzenetére
Én meg úgy vagyok vele, hogy egy eszköz egy adott problémára kell és ha a meglévő eszközzel meg tudom oldani a problémát és ez megfelel nekem, akkor nem fogok pénzt költeni egy másik termékre, mert az újabb és jobb.
Itt persze mérlegelés tárgyát képezi, hogy a plusz funkciók közül, ami számomra is hasznos lehet az az adott többlet kiadásért cserébe megéri-e a használat függvényében (hobbi, amatőr, profi,...)
És ezek a prioritások egyénenként eltérőek, ahogy a fórumba feltett kérdésekből is egyértelműen látszik: van aki csak új terméket hajlandó venni, de van aki meg csak használtban gondolkodik.
Sajnos a fogyasztói társadalom beteg konvenciói megmérgezik az emberek értelmes gondolkodását. Fotózás esetén sokat keresgéltem csere ügyben, de az ártöbbletért nem kapok annyit, ami vásárlásra sarkalna, de ez sok évi tudatos "edzés" eredménye. Na, meg annak felismerése, hogy a kép nem a géptől lesz jó. Lásd a régi híres fotósok képeit! Egyik sem a képminőség miatt lett jó.[ Szerkesztve ]
-
HThomas
senior tag
válasz mazsi70 #50949 üzenetére
Ez a Nikon 10-20 tényleg egy csoda ennyiért... egy kis csoffadt mütyür, fel sem tűnik, hogy a vázon van Volt szerencsém összenézni ma pár kép erejéig a Sigmával: 10, 14mm-en a sarkokban egyértelműen jobbnak tűnik a Nikon (5.6-os rekeszt néztem csak). 20mm-en fej-fej mellett, igazából egyik sem brillírozik.
#50992 Lex Icon: a fogyasztói társadalom beteg konvenciói
Szerintem azért az is benne van a történetben, hogy az utóbbi időben nagyon felgyorsult a fejlődés, és sokkal jobb a legtöbb új kütyü, mint a pár évvel régebbi. Pl mennyit fejlődött a mobil fényképezés az utóbbi években? Vagy a modern mirrorless VS tükrös (tényleg elég csak fókuszproblémákra keresni itt a topicban, vagy belenézni egy D3000 keresőjébe egy tetszőleges Z után). Nem csoda, hogy az ember vágyik az újabbra, mert tényleg jobb. Az más kérdés, hogy kinek mire van valójában szüksége és mennyi a marketing agymosás...[ Szerkesztve ]
-
gaben22
senior tag
Jó azért azt nem mondtam, hogy a közeljövőben fogok venni bármit is . Objektíveket MILC-en amúgy is adaptereznem kellene, van 1-2 jobb objektívem (Nikkor 12-24 2.8, Nikkor 105 1.4E ED, 24-120...), azokat meg végképp nem akarom eladni.
-
gaben22
senior tag
válasz gaben22 #50994 üzenetére
Visszaírtak Nikontól, azt írták "jelenleg... 2027. augusztus, amikor a D750 szervizperiódusa le fog járni". Azaz még van több mint 5 évem. Ha így folytatom, akkor még 1-2000 expót bele fogok tolni a fényképezőgépbe. Esetleg a pandémia függvényében kevesebbet .
-
kuyarashi
őstag
Egy esküvő 1-2, vagy 3.000 expo. Valakinél 7.000, stb.
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
gaben22
senior tag
válasz Lex Icon #50996 üzenetére
Nem, nem haragszom egyáltalán. Viszont gondold meg hogy esetleg egy kevéske humorérzéket beleviszel az életedbe. Természetesen a számot csak viccből írtam . Pandémia előtt már egész sokat tudtam utazni egy évben, ez most még jobb lesz, mert most fizetésemelés helyett megint +5 nap fizetett szabadságban állapodtam meg a céggel ahol dolgozom, így már kb. 6 hetet tudok majd egy évben utazni. Tény, hogy vannak helyek ahova továbbra sem viszem magammal (pl. legutóbb Borneón majd' 1 hétig a hotelben volt, mert nem volt kedvem cipelni amikor a dzsungelben baktattunk vagy amikor Vietnámban 3 napos dzsungel/barlangtúrán voltunk), de ettől még fogom használni. Feltéve, hogy megint lehet rendesen utazni...
[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
válasz gaben22 #50998 üzenetére
Az életemben lévő humorérzékkel semmi baj nincs. Ellenben a számok azok számok. Ha viccnek szánod, akkor jelöld!
Ettől függetlenül tartom amit írtam.
Ezen kívül figyelmen kívül hagysz pár dolgot biztosan: ha a zár gyári hibás, akkor bármikor cserben hagyhat és ha elromlik, mást is vihet magával (mechanikát, elektronikát). -
akos878
csendes tag
Sziasztok,
Egyszerű kérdéssel fordulnék hozzátok:
Sokat fotózok sötét(eb)ben, es a d7100-n magad ISO mellett szemcsésedik a kép 3200 -felett. Vaku nem opció
Érdemes lenne gondolkozni váltáson, vagy inkább szokjam meg?Ha igen, ki mit javasolna, 200k körül?
Új hozzászólás Aktív témák
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mostantól biztosan nem kaphat modernebb AI lapkákat Kína a TSMC-től
- AliExpress tapasztalatok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- EA Sports WRC '23
- OLED TV topic
- Apple notebookok
- Autós topik
- Nintendo Switch
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest