- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- iPhone topik
- Xiaomi Mi 9T - a túl jó Redmi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
NoOne1976
őstag
Ha azt érzékelem, hogy a kültéri egység hangosabb, mint korábban volt, akkor azzal lehet mit kezdeni?
A lakásból is hallom a kültérit, kintről meg egyenesen zavaró. Nincs előtte bokor, fa, nem lóg bele semmi. Egyszerűen olyan, mint, amikor a pc-ben is hangos lesz a ventilátor. Fisher klímáról van szó, 6 éves, de keveset volt használva. (Pl. fűtésre szinte soha.) -
mpo
veterán
Volt itt vita az áram áráról.
„a paksi termelési költség a 2021-es mérlegadatok alapján egyértelmű: 12-13 forint kilowattóránként. Ennyiért termelik meg az áramot, amely azután bekerül az MVM portfóliójába. Kérdés, kinek adja el azt az MVM, és milyen áron."
[link]Ha érted, akkor már elavult.
-
Jenne
őstag
Azt azért tudni kell, hogy a Paks1 az a hazai áramigény ~40%-át tudja megtermelni. De inkább kicsit kevesebbet, mert ehhez közel 100%-on kellene működnie, ami csak nagyon rövid távon lehetséges. Autós példával élve, az autót sem lehet maximális motor fordulaton használni folyamatosan. A Paks1 erőmű folyamatos üzemmódban 82-85% terhelésen megy, ez így tartható.
A megtermelt hazai 40% mellé külföldről (Szlovákia, Csehország....stb) vesszük az áramot kemény - a hazainál többszörös - piaci áron! Ezt ugye nem kell mondani mennyiért. Mivel áramot nem lehet úgy eltárolni mint mondjuk a gázt vagy az olajat, így napi szinten ami bejön azt fel is használjuk. Viszont azt sem lehet megoldani, hogy a paksi olcsó áram máshová kerüljön mint a nagyon drága import áram.
A hazai olcsó áram és a drága külföldi import áram költsége összeadódik és ebből jön ki a magasabb áram díj. Meg még néhány másból is hozzá.A gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmit.
-
TeeJay
félisten
válasz NoOne1976 #62951 üzenetére
Koszos kültéri kondenzátor lehet az oka illetve fűtésben azért a kompresszornak nagyobb nyomást kell előállítani meg légcsere is több kell szóval érthető ha hangosabb a kültéri. Nézd meg a lamellák tiszták-e vagy inkább ilyenek.
Takarítás előtt meg utána csináltam
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
-
Az mitől lehet, hogy a szolgáltató mérése és a napelemes rendszer saját mérése nincs összhangban? Nekem mindig többet mutat a napelemes rendszer programja a visszatermelt energiáról, mint amit a szolgáltató jóváír.
Are you Baby Shark? No, i'm a motherf*cking hardstyle fish!
-
rígel
őstag
válasz icemad #62963 üzenetére
Az össztermelésből egy részt egyből elfogyasztasz, a szolgáltató csak a ténylegesen betáplált energiát nézi.
Amit az inverter adatai között látsz, az a teljes megtermelt energia, ebből csak annyit táplálsz be, amennyit éppen abban a pillanatban nem fogyasztasz el.[ Szerkesztve ]
-
-
csubuka
addikt
válasz JóGéza #62960 üzenetére
Köszönöm, ez jogos persze. De sajnos a szép elvezetését sehogysem látom garantáltnak, mégha ezzel a plafonra rögzített megoldással maga az elhelyezés okés lehetne...
Maradhatna az, hogy a kültérit multipsplitesnek veszem és ha nagyon nem okés a másik szoba, akkor jön a kendácsolás... és utólag még egfy beltérit rákötni.
-
V@ns
aktív tag
Sziasztok,
Mitsubishi muz/msz hr 35 inverteres klímára kaptam ajánlatot beszereléssel együtt 340k ft + áfa értékben. 30+15 m2-t kellene hűteni/fűteni. Viszonylag hűvös a helyiség és nem az elsődleges fűtés lenne, így nem fogom csutkára járatni. Csak Mitsubishiben gondolkodom.
reális ár lehet ez? (bp-i település)[ Szerkesztve ]
-
Directors
senior tag
Sziasztok!
Ha már van feltelepített klíma a házon, akkor ezekre a klímákra is lehet H tarifát igényelni ?
Ha igen, akkor ilyen esetben a korábban telepítést végző cégtől utólag is tudok hozzá nyomtatványt kérni, vagy nincs szüksége ilyenre ?
Vagy elég ha pl a eurovent honlapról letöltöm a klíma adatlapját ?A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.
-
PROTRON
addikt
válasz Directors #62969 üzenetére
Ha 1-2 éves a telepítés akkor az éves tisztítás alkalmával lazán megemlíteném ezt a dolgot és ha korrektek akkor persze simán kiállítják a "H" tarifás papírt.
Amennyiben az Eurovent-en fent lévő adatok alapján a klíma típusod megfelel, úgy sose árthat mellékelni a levélben. Én minden papírt adatlapot fecnit elküldtem nekik.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Sziasztok. Scop érték mennyitől számít jónak? Pl 3.2, 4.0, stb.
Are you Baby Shark? No, i'm a motherf*cking hardstyle fish!
-
Directors
senior tag
válasz PROTRON #62971 üzenetére
4-5 éve lettek telepítve, viszont akik legutòbb telepítették ezeket a klímákat, most velük szeretnének plusz 1 klímát feltetetni. Hátha megcsinálnák akkor a két régebbi papírját is.
A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.
-
PROTRON
addikt
válasz Directors #62974 üzenetére
Egy már meglévő "H" tarifára bármennyi klímát ráköthetsz, amíg azok teljesítik a "H" tarifa feltételeit, továbbá bírja a szolgáltatói kismegszakító crafttal.
A meglévő klímákat is átköthetitek rá(nincs elvi akadálya), amikor kiérkeznek a szolgáltató emberei ellenőrizni és felrakni a "H" órát, az kell hogy lássák fixen saját elosztója van a "H" tarifának és onnan mennek a klímákhoz egyesével direktbe a leágazások. Ezt a "H" tarifás mérőhelyedet telepítő regisztrált villanyszerelőddel kell egyeztetni.A "H" tarifa folyamatban persze az a biztos hogy beadod az új mellett a régebbiekről is a formanyomtatványt, de így hogy újat is rendelsz tőlük tuti alá fogják írni, ha a régiek megfelelnek.
Ez nem elhanyagolható kritérium, mert nem írtad még bele ebbe a hsz-edbe se hogy milyen típusokról írsz. Lehet hogy olyan kínai cuccok, amik esetében anno hazudott a gyártó a szükséges paraméterről.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
-
PROTRON
addikt
A kérdés azon van, hogy ellenőrizhetik. Joguk van hozzá. Így inkább biztosra megyek és beírom, nehogy aztán később jöjjön a zuhany. Ha utána saját fej után megy, az már más lapjára tartozik.
BTW vannak területek ahol mostanában nagyon kötekednek, van ahol a szekrény gyártási hibáját is a regszerelő általi hibának írják fel.
Pl tervezési hiba folytán 2mm-es műanyag darab miatt nem lehetett felpattintani a mágneskapcsolót, amit az EON mérőhelyi alvállalkozónak cigi+kávészünettel együtt 1 sec kipattintani/megnyomorgatni hogy ne legyen útban, de inkább felírják hibának ami jegyzőkönyvezés ugyanannyi időbe kerül mint megcsinálni a fenti mozdulatot majd a mérőóra beüzemelést.De mi is futottunk már bele olyan kötekedőbe, hogy a légvezeték 2,5 méter magasan Csatári plast márka dobozába érkezett, a tőle 3 méterre beépült új mérőhelyek meg Hensel márkájúak voltak. Mind a két gyártó elfogadott dobozokat gyárt, de azért leírták hibának hogy nem azonosak gyártók, pedig a távolság miatt bele se fértek 1 fotóba, tehát nem kerültek összecsavarozásra.
Előírás szerint csak arra kötelezhetnének hogy ha összecsavarozásra kerülnek, akkor kötelező azonos márkát használni. Persze fel lehet jelenteni őket a központban, de akkor meg bosszúhadjárat lesz...
Mehetett ki a kollega kicserélni a fent lévő dobozt, kiszerelni a benne lévő olvadó betéteket is...[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
pjen
félisten
válasz PROTRON #62979 üzenetére
Mikor nekem tették fel a H órát eléggé hiánycikk volt. Akkor még az elmű központ engedélyezte és ők is adtak időpontot, hogy mikor szerelik az órát. Nem jöttek, betelefonáltam a központba. Másnap jöttek és sűrű bocsánat kérések közben felrakták az órát. Aztán kiderült, hogy kötbért kérhettem volna, persze örültem, hogy van óra.
-
addikt
válasz Directors #62969 üzenetére
Inkább több doksit küldj be, mert a hiánypótlás megakasztja az igénylés folyamatát, főleg ilyen "túligénylős" időszakban. Pl. ha lefelejted az energiacímké(ke)t, simán parkolsz egy darabig.
Intézheted online akár te is vagy a regisztrált villanyász.
Mérőhely kialakítását igazoló nyomtatvány (villanyszerelő)
Igénybejelentő nyomtatványcsomag
Kivitelezői nyilatkozat (a klíma-/ hőszivattyú szerelőtől, benne a kivitelező cég, az igénylő és a gép adataival)
A gép (klíma/ hőszivattyú) műszaki paraméterei (Mérnöki kézikönyv az adott típusú géphez vagy részletes műszaki információkat tartalmazó műszaki adatlap)
Energiacímke
A klíma/ hőszivattyú CE-megfelelőségi nyilatkozata(#62978) pjen
A klímástól tudtam meg, hogy az MVM mostanában kéri már a H tarifáztatni kívánt berendezések gyári számát is. Szerintem igencsak várhatók szúrópróbás ellenőrzések - akár régebben bekötötteknél is -, egyre több a mókolós trükközés.[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
Mivel a formanyomtatványon már eléggé régóta rajta van a gyári szám jelölés, nekem tavaly a Pannonklíma nem is adta ide addig a papírt amíg fel nem rakták és a konkrét dobozból származó gyári számokkal töltötték ki, nem csak valamelyik raktári dobozról ráírták.
Aztán a kérdésemre hogy mi lesz ha kompletten az egész egységet cserélni kell a válasz az volt hogy azon a hídon majd akkor megyünk át ha évek múltán valamiért utólag ellenőrizni akarnának.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
addikt
válasz JóGéza #62983 üzenetére
Valamikor szeptember elején lett behúzva új mérő, hálózat leválasztva külön a másik épületről. Igény beadva, szerelő már dolgozgat, jött a postás 5000 forint kötbérrel. Gőzöm sem volt mi ez, pár nappal később jött csak a levél az indoklással.
Most online regisztrációs problémával kapcsolatban kérdezgettem nemrég, hogy miért nem tudom hozzáadni a már meglévő másik fogyasztási helyhez az újat:
"A késedelmesen történő válaszadás miatt, a Garantált Szolgáltatások GSZ-VI. pontja alapján 5000,- Ft összegű kötbért fizetünk, melyet postai készpénz kifizetési megbízások útján fogunk Önnek megküldeni."Ha ez így megy kérdezek még párat.
[ Szerkesztve ]
-
Directors
senior tag
válasz PROTRON #62976 üzenetére
Köszönöm a tájékoztatást.
Igen azt nem írtam milyen klímáról lenne szó, de ha minden igaz akkor ezek megfelelnek a követelményeknek.
MITSUBISHI MSZ-HR25VF a két régi klíma típusa.
Illetve a jövőben telepítendő klíma is ugyan ez a típus lenne.A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.
-
barizo
tag
Sziasztok
Szeptember eleje óta ígérik, hogy érkezik Mitsu Ap35 klíma.
Legutóbb október elejére ígértek , majd a héten már a novembert sem merték ígérni , hogy érkezik.
Elképzelhető, hogy valóban nem érkezik meg ennyi idő alatt?
A klímás vállakozó már előre kifizette, hogy így legalább az ár fix maradjon. Viszont mindig csak megy a tologatas, a hitegetés az érkezés kapcsán.
Van valakinek infoja, hogy esetleg most hol beszerezhető?
Lassan már azon vagyok hogy elengedem, de elvileg még egész korrekt árat kaptam rá. Nyilván most talán már drágábban tudnám vásárolni mint 433.
Köszönöm -
cadgers
aktív tag
Sziasztok!
Daikin FTX35KM-re lehet H tarifát igényelni?
4,04-es az SCOP értéke! -
-
TeeJay
félisten
válasz fecke78 #62997 üzenetére
Jelenleg örülj ha találsz szerelőt meg lesz gép...
Legtöbben meg semmi papírt sem akarnak csak holnapra legyen valami alap klímájuk fűteni mert 4kilós gázszámlákat kaptak szeptemberre
PL a héten engem ilyen kérdéssel bombáztak hogy hétfőn tudnék-e bármi gépet felrakni, se számla se semmi nem kell neki csak legyen klíma mert 4kilós gázszámlát alig tudja befizetni és még hol a tél
Akiket keresett cégeket meg szakikat úgy decemberre ígérték neki és nem akar addig még 2hónapnyi gázt kifizetniMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
danna27
csendes újonc
Daikin FTXF35D/RXF35D Sensirához melyik wifi modul a jó?
Esetleg tudnátok abban segíteni, hogy hol tudok most ilyet jó áron rendelni?
Magamnak bele tudom rakni, vagy szaki kell ehhez is?
Új hozzászólás Aktív témák
- Öregszem
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- 180 Hz-es VA panellel jön az MSI 34 hüvelykes kijelzője
- További aktív témák...