- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Panthera
őstag
válasz ubyegon2 #76398 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Veszek SSD-t az ajánlottak közül, aztán nekifutok. Esetleg megnézem majd, hogy végül fut-e a trim. Ezt az fstrim paranccsal kell? - remélem nem hülyeséget írok, de nehéz követnem a dolgokat.
Egyébként egy évekkel ezelőtti verziónál már írta itt a támogatást:
- TRIM support for ext4 SSD partitions -
tordaitibi
veterán
válasz Falcon75 #76404 üzenetére
En SmPlayer parti vagyok, ami semmit nem jelent. Mindegyik lejatszoba be lehet egy vagon parametert allitani, nekem nem mindig felelt meg a telepiteskori sajat beallitasa, proci az egekbe, kepkocka eldobasok, lassitott felvetelszeru lejatszas.
Smplayerbe a kimenet atallitasa, a hardveres dekodolo vaapi (Intel soc), H264 szalak minimum 2, es meg par finomhangolas mert nem mindig volt normalis osd vagy nem mukodott a szoftveres feny, kontraszt allitas stb.
Ezekutan FHD hevc videofolyam tokeletesen, 20% alatti procival fut.
4K- t nem probaltam, egy 1920x1080 felbontasu monitornal nem talaltam ertelmet, 4K megjelenito meg nincs a kornyekemen mutatoba sem. Elvileg a vasaim vinnek de nem tudom kiprobalni.
Volt hogy ezen buveszkedesek dacara sem lett jo, a kompozitor kikapcsolasa segitett nemely disztrok alatt.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Panthera #76403 üzenetére
Esetleg megnézem majd, hogy végül fut-e a trim. Ezt az fstrim paranccsal kell? - remélem nem hülyeséget írok, de nehéz követnem a dolgokat.
Ha megvan és felvarázsoltad ezt a csoda disztrót, kitaláljuk majd, de szerintem fstrim parancs nem jó itt semmire. Ha már van mit nézegetni, kitaláljuk, milyen ellenőrző parancsok működnek, de kb 1000%, hogy a discard működni fog.
Egyébként egy évekkel ezelőtti verziónál már írta itt a támogatást:
- TRIM support for ext4 SSD partitionsNagyon régóta mindenütt ez a helyzet, 3.xx kernel előtt nem volt minden SSD tipusnál egyértelmű, de ha nagyon bele akarsz merülni, ebben az 1000 éves blogban vannak ellenőrző parancsok és ott a blacklist is, ahol oda kell figyelni a TRIM alkalmazására, de ezek speciálisabb felhasználásnál lényegesek.
Szóval Te akartad......
Linux SSD-n - de hogyan? - Tippek nagyon kezdőknek is - Frissítve!
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
-
-
billencs
csendes tag
Sziasztok! Egy éve használok Manjarot megelgedéssel, de mostanában a vasat szeretném alatta felfrissíteni. 2. generációs i5-ről ryzen5 2600 procira egy ASUS PRIME B450M-A alaplap a kiszemelt, de ez utóbbi még változhat, nvidia 1660 videókártyával.
Az lenne a kérdés, hogy a fenti hardverek kezesek-e a linuxxal? Nem szeretnék mellényúlni akkor sem ha dualboottal és akkor sem ha csak linuxot használok.
Léteznek elkerülendő hardverek, ha igen akkor melyek azok? -
billencs
csendes tag
válasz mefistofeles #76412 üzenetére
Köszi a válaszokat!
A Manjaro olyan, mint a női bugyi. Még nem a legjobb, de már közel van hozzá.
Rolling rendszer és grafikusan minden elérhető,ezért kezdőknek is bátran ajánlható, a saját tárolója bőséges. Korábban Linux Mintet használtam, de annál nem kicsivel jobb a Manjaro, szerintem.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jó disztró friss csomagokkal.lásd billencs válaszát!
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
lck
senior tag
-
peterattila
aktív tag
Bocsi, off egy kicsit a kérdés. Létezik, hogy egy rx 460 vga lábát lógatva csak 3 wattot eszik? Conky/sensors szerint igen, de én nem akarom elhinni, túl kevésnek érzem. Lehet ez mérési hiba vagy tényleg ennyi? De ha ez igaz, akkor a ryzen 1200 mennyit ehet? 1,5 ghz környékére leejti a frekit, 0-2 % a terheltség (böngészés mellett).
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz mefistofeles #76416 üzenetére
mostanában nem is hallani más disztrórol itt a topicban......
És ugye általában ha nagyon sokat említenek egy adott disztrót az jó? 10-ből egy dicséret volt mondjuk, de a többi? Akinél működik minden, az odáig van meg vissza, de ez persze más disztróknál is előfordul. Összehasonlító kinyilatkozások meg akkor jük, ha valaki igen sokáig nyúzta az összehasonlított egyedeket, egyébként csak mosolyogtató.
Azért a legjobbhoz közeli állapottól még kicsit messze van szerintem. Bár ettől mindegyik messze lesz mindig, van sok jó, ez bőven elég.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz peterattila #76417 üzenetére
Létezhet, RX Vega 56 ~5W.
-
lanszelot
addikt
Hello,
Chromebook AR5B22 -re szeretnék linuxot, mert már nem frissítik a crome os-t rajta.
Minth, vagy valami egyszerű, /telepíteni, használni/ de kis gépigényű kellene.
Itt debian-t írják, de az elég kényes rendszer. /sok a driver probléma pl/
Ti mit ajánlanátok?
32 vagy 64bit?[ Szerkesztve ]
-
billencs
csendes tag
válasz ubyegon2 #76418 üzenetére
"Összehasonlító kinyilatkozások meg akkor jük, ha valaki igen sokáig nyúzta az összehasonlított egyedeket, egyébként csak mosolyogtató."
Én a Linux Minttel hasonlítottam össze amit több mint egy évig használtam kizárólagosan és amikor átváltottam Manjarora, idén januárban, azonnal kidomborodtak az előnyei.
Lehet mosolyogni, de nekem érveim is vannak az olyanokkal szemben akik virtuálboxon vagy Windowsszal dualban használnak csak linuxot
alkalmanként, de magas lóról osztják az észt.
A Manjaronak még az Arch-al szemben is vannak előnyei:
-minden grafikusan IS elérhető.
-rolling, de nem azonnal frissül, hanem késleltetve ezért több idő juthat a hibajavításra, magyarul stabilabb, kevesebb a frissítés utáni hiba.
A Linux Mintnél szegényes a programválaszték, gyakran kell elavult flatpakokkból vagy innen onnan összeollózva programokat telepíteni. (aki nem hiszi próbálja meg a youtube dlg-t grafikusan feltenni, Minten). Manjaron az összes általam használt program telepíthető volt a saját tárolójából és még csak az AUR-t sem kellett használnom ami mintegy bónuszként rendelkezésre áll szükség esetén.
Abban viszont igazad van, hogy nem mindenkinél működik minden Linux, általában a laptopok problémásak, de ez amennyire tudom nem a Linux disztrók hibája.
Nekem például az Arch nem akart települni eleinte az asztali gépemre (a mostani ventoy-al már felmenne), de eszembe sem jutott ezért az Archot mint disztrót hibáztatni( számomra azok a mindent fikázók a megmosolyogtatóak vagy sokkal inkább nevetségesek, akiknek egy percet sem volt a gépükön az adott rendszer, de véleményük már van).Érvek mentén szívesen beszélgetek vagy vitázom, másképp nincs is sok értelme.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
nagyúr
válasz billencs #76421 üzenetére
Rolling rendszer és grafikusan minden elérhető,ezért kezdőknek is bátran ajánlható, a saját tárolója bőséges. Korábban Linux Mintet használtam, de annál nem kicsivel jobb a Manjaro, szerintem.
Ezt írtad és ha valaki ismeretlenül fog bele, kapásból azt hiheti, hogy a Mint-nél nem érhető el minden grafikusan, így a megfogalmazás nem korrekt. Az, hogy kezdőknek mi ajánlható, megint nem kérdés, mert igazán kezdőknek alapból mindenki Mint-et ajánl. A csomagok felrakásánál kb annyi kérdés volt Mint-re, mint Manjarora. Szóval ez konkrétan marhaság: A Linux Mintnél szegényes a programválaszték, gyakran kell elavult flatpakokkból vagy innen onnan összeollózva programokat telepíteni.
Érvek mentén szívesen beszélgetek vagy vitázom, másképp nincs is sok értelme.
Jó is lenne, de jelenleg olyanokat állítottál eddig, amik vagy nem igazak vagy félrevezetően fogalmaztál. Nem az a baj, ha véleményed van, de az baj, ha félrevezető azok számára, akik nem ismerik az általad említett rendszereket!
Ubuntu alapú rendszerekhez sok csomag PPA-ban van, de van sok, aminek minden változata nem érhető el GUI-san, de az sem igaz, hogy a Manjaro telepítése után nem kéne használni az AUR-t. Semmivel sem könnyebb vagy jobb egyik rendszer a másiknál, hibák viszont jóval gyakoribbak a Manjaronál.
Egyébként célzol rá, hogy én csak belevauzom, nem is ismerem/használom a rendszert. Nem lenne rossza, ha az ilyen rutinos Manjarosok előkerülnének akkor is, mikor másoknak gondja van és nem nekem kéne leírnom a megoldást Mint-esként. Szóval meglepő, ha valaki egyszer nem írt még, ha segíteni kellett volna, de amúgy jobban össze tud hasonlítani rendszereket azoknál, akik már próbáltak itt párszor segíteni is. Így kb annyit számít a véleményed, amennyit letettél az asztalra. Szerinted?
-
billencs
csendes tag
válasz ubyegon2 #76427 üzenetére
Látom nem megy az értő olvasás.
Ezt írtam korábban:
"A Manjaronak még az Arch-al szemben is vannak előnyei:
-minden grafikusan IS elérhető.
-rolling, de nem azonnal frissül, hanem késleltetve ezért több idő juthat a hibajavításra, magyarul stabilabb, kevesebb a frissítés utáni hiba."Tehát ekkor az Archhoz hasonlítottam és nem a Minthez.
"Az, hogy kezdőknek mi ajánlható, megint nem kérdés, mert igazán kezdőknek alapból mindenki Mint-et ajánl."
Ezek szerint én senki vagyok, mert soha nem ajánlottam kezdőnek Linux Mintet ellenben Manjarot igen.
Bocsánatodért esedezem amiért idáig nem követtem ezt a fórumot és ezért nem tudtam segítséget nyújtani!
Felettébb érdekes érvelés, hogy annak van igaza szerinted aki "letett valamit az asztalra".
Nem nevetted el magad miközben leírtad?[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz billencs #76428 üzenetére
Tehát ekkor az Archhoz hasonlítottam és nem a Minthez.
Én csak a Mint-tel való összehasonlításodra reagáltam, de be is idéztem hozzá az általad írt mondatot.
ezt is tőled idézem most:
Én a Linux Minttel hasonlítottam összeAz Arch és Manjaro összehasonlításához nem tudok hozzászólni, nem értek ilyen szinten hozzá, bár ez alapján Te sem igazán:
Nekem például az Arch nem akart települni eleinte az asztali gépemre
Hát ja, az Arch az már csak ilyen, hogy nem akar települni eleinte.
De ne bánkódj, amúgy meg nevettem persze, jó, hogy írtál!
-
tordaitibi
veterán
válasz ubyegon2 #76427 üzenetére
Tényleg nem belevau mert láma és amatőr vagyok, ritkán is segítek mert ugye tudásom sekélyes.
De azt biztosan tudom mik az Arch előnyei.
Nem a Manjaroé és nem a KDE felületé mert jelenleg Ubuntu alatt használok KDE-t és egy vagon funkció hiányzik belőle, ami az Arch KDE alatt megvan.
Mivel antiterminálos GUI párti vagyok és pár disztrót kipróbáltam, az tuti hogy a beállítások arzenálja érhető el kattintgatásokkal.
Az is igaz hogy emiatt el lehet veszni a beállítások kilométeres menüjébe meg az almenükbe, és sokszor antilogikus.
Ami verhetetlen, és ez szó szerint értendő, az a szoftverválaszték és annak pofonegyszerű megoldása.
Ami nincs fennt aur-ba az nincs is, az nem létezik semmilyen ppa-ba sem. Nem találtam olyan szoftvert arch alatt amivel nyűglődni kellett volna, ppa felvétele, uodate upgrade és társai.
Beírim a szoftvertelepítőb, rákkatintok, települ, kész.
És betyárosan naprakész minden.
Az összes többi disztróba gyakran fényévekkel, 2-3 verzióval el van maradva a tárolók tartalma.
Ennek a számonra legpregnánsabb bizonyítéka az SmPlayer.
Én ezt használom YT. videókat streamelni, így reklám mentes és a megszokott funkciók, egérgörgős hangerő, kényelmes belepörgetés, az összes gyorsgombom, képarány váltás, fényerőszabályzás, osd stb. mind működik.
A YT api mizériája miatt 1-2 havonta beborul a lejátszás.
Ilyenkor hiába nyomkodom a szoftverkezelőt mert a tárolóba 2-3 verzióval régebbi változat van, ilyenkor felmászok a webhelyre, letöltöm a .debet és frissítek.
Ez Arch alatt magától megtörténik 2-3 órán belül, max. fél nap.
És ez mindenre igaz.
Valamint full rolling (ami sokszor az emberek agyára is mehet, szinte naponta nyavajog a frissítéskezelő),
én jelenleg ismert okok miatt Ubuntu18.04-et használok de már most érzem hogy szűnik a támogatása és sok szoftvert nyögvenyelve vagy sehogy nem tudok telepíteni se frissíteni, magát az Ubuntut csak újratelepítéssel. Amitől érthetően parázok.
És az archWikinél részletesebb, szájbarágósabb oldalt én még nem láttam, ha megerőltetem magam még én is elmegyek fordítóval rajta ha végképp megakadok valamin.
Érződik az egész koncepció mögött a friss, fiatalos lendület, a sok-sok beletett munkaóra, a lelkesedés amivel a csapat támogatja a rendszert, az összes többit én olyan öregurasnak találom pedig lassan 60 leszek. -
nagyúr
válasz tordaitibi #76431 üzenetére
De azt biztosan tudom mik az Arch előnyei.
Köszi az összefoglalót! Én tuti öreguras vagyok, mert nemcsak a Mint 100%-os stabil és minden megvan, ami kell, de még pár évig mellette a Debiannal is tök jól elvoltam, igaz az arra kellett, hogy kicsit tanuljak, mert a Mint-et felrakom és a következő verzióig nem sok dolgom van vele, ha eszembe jut frissítem. Lassan 7. éve megy ez, azóta pár tucatszor Manjarot is próbáltam használni, utóbbi 4 évben az a hiba idegesít, ami nálad is jelentkezett. Meg persze az iwlwifi, mert nagyon jók a friss csomagok, de ez éppen beta.a verzió volt, tele hibákkal. Egyébként a szögegyszerű csomagokat nem mindig értem, miért adják ki addig, amíg nem használható, de mivel a rollingosok erre vannak rákattanva.....Nekem ennyi idő alatt kialakultak a használt programjaim, lehet ezért is vagyok el egy stabil disztróval.
Kicsit fentiek miatt döbbentett meg a kolléga, ahogy a Mint-et összehasonlította a Manjaroval, mert nagyon nem ezt tapasztaltam, de mondjuk túl sok tapasztalatom nincs is. Arch felrakása meg túl bonyodalmasan hosszú, anno install helperrel raktam fel, az volt kb 2 óra. Igazából viszont konzolból érdemes felrakni, de nem gépiesen másolgatva a parancsokat, hanem minden lépést értve. No én ettől egyre távolabb vagyok.
A csomagszámokkal nem foglalkozom, Mint-nél alapból van majd 3000, Manjaronál 20000 felett, persze előbbinél mindenből van egy, utóbbinál egyes csomagoknak 10+ változata van fenn, de sok jelentősége nincs ezeknek a számoknak, ha lenne, akkor jóval többen használnának Debiant a majd 60000 csomagja miatt.
Az Archwikit én is használom időnként, az tényleg rendkívül részletes.
[ Szerkesztve ]
-
vadkörte
addikt
válasz ubyegon2 #76432 üzenetére
Van akinek megfelel a kiadás alapú OS és van aki szükségét érzi a rolling rendszerűnek. Elvoltam a naptári Mint Mate-tel is, csak hajtott a kíváncsiság. Ez miatt kötöttem ki ott ahol.
Ha elég az a DE és szoftver környezet amit az adott OS - Ubuntu, Mint, Elemetary, stb... - biztosít, bármelyik jó lehet az egységsugarú felhasználónak (=tartalomfogyasztó). Ha nem zavarja, hogy tárolókat kell vadásznia és illeszteni a rendszerhez valamint ezeket karbantartani akkor egy Ubuntuval, Mint-tel is éveken keresztül el lehet lenni. Amennyiben nincs kóros hiányérzete a frissebb verziók plusz tudásáért 1-2 főverziót nyugodtan ki lehet hagyni és a támogatási ciklus végéig használhatja az OS-t.
A Manjaro-nál valamiért úgy érzem - kövezzetek meg nyugodtan - hogy a készítők egy olyan OS-t akartak készíteni, ami egyesíti a linux-ok rugalmasságát a Windows "egyszerű" használhatóságával. Rolling, tehát lényegében folyamatosan - ez így nem teljesen igaz, újabban havonta van egy nagy frissítés, két havi csomag között csak akkor kapok update-et, ha valamiért nagyon égne a ház - frissül és nem csak az OS, hanem az összes telepített programod. Az Arch-csal szemben nem azonnal frissülnek a csomagok, így van némi késedelem, cserében az instabil csomagok nehezebben kerülnek bele. Ha akarod foglalkozol vele és TE indítod a frissítést, de lehet teljesen automatikus is és ráadásul ütemezheted is. Ekkor észre sem veszed ha frissült, nem úgy mint Redmont csodájánál.
Az egyszerű mezei felhasználónak ennél nem hiszem, hogy kell több, vagy jobb. Ő használni akarja az eszközét és nem a lelkivilágában kotorászni.
Az, hogy mennyire egyszerű át- és megszokni más lapra tartozik, mindegyik OS más és más, mindegyik használatát meg kell tanulni. Ezt nem lehet elspórolni.
#76433lanszelot
"Chromebook AR5B22 -re szeretnék linuxot..."
Ez dícséretes, Bár nálam a nagy testvér - Google - a Chromebook A55B22-re keresve egy Wi-i kártyát dobott be, amit Chromebook-okba építettek és nem konkrét típust. Írd le kérlek a gép pontos típusát és a hardware összetevőit - CPU, RAM, háttértár, stb... - mert ezek ismerete nélkül látóasszonynak kellene lennünk.Üdv. V. Körte
-
nagyúr
válasz lanszelot #76420 üzenetére
Szia!
Hajnalban belenéztem a linkedbe, csak az eszköz ismeretlen volt számomra, azért nem vauztam bele. Viszont az ajánlott Debian is jó lenne, szerintem is a 64bites javasolt, gondolom 2GB RAM van minimum. Egy dolgo fontos, hogy a BT+Wifi firmware az a non-free csomagokban van, ezért innen töltsd le valamelyik 64bites verziót, de inkább ezt a torrent fájlt, majd menet közben tudod kiválasztani mondjuk az XFCE felületet, az elég lightos.(kikerestem neked a download linket is, mert elég nehéz kiválasztani a nonfree-k közül, melyik a megfelelő)
Ha kicsit bonyolultnak tartod a Debian felrakását és mégis tartasz attól is, hogy valami gond lesz, akkor a Mint XFCE 20-at javaslom, Debian alapú, szóval ha a Debian jó arra a gépre, akkor a Mint is. Itt nem lesz gondod a firmware-ekkel, driverekkel szerintem.
(#76435) vadkörte
Huha, lehet nem kellett volna mégse belevauznom hw-ek ismerete nélkül? Gondoltam, ha a Debianos javaslat valid, akkor annak alapból jónak kell lennie, mindegy, valahol el kell úgyis indulnia a kollégának.
A Manjaros részhez:
Van akinek megfelel a kiadás alapú OS és van aki szükségét érzi a rolling rendszerűnek. Elvoltam a naptári Mint Mate-tel is, csak hajtott a kíváncsiság. Ez miatt kötöttem ki ott ahol.
Hasonlóképpen voltam én is ezzel. Hiába volt tökéletes a Mint/Debian páros anno a desktopon, legalább 100 esetben azért próbálkoztam Archklónokkal is, legtöbbször Manjaro volt a kiszemelt, de mindig volt valami vele. Igaz a legújabb fenn van, ha valamit le akarok csekkolni és a kernel panic miatt nem is javítom már ki, a fallback boot bőven jó.
Ami viszont nagyon jó lett végre, az a Chakra volt, amúgy is csípem a különleges megoldásokat és ebben már valami új scheduler patch vagy mi a fene volt, gyors volt, szép volt, erre leállt a fejlesztőgárda és a beta5-nél megállt a dolog.Szóval nincs szerencsém ezekkel a klónokkal, persze nem hiszem, hogy a 7. éve folyamatosan használt Mint Cinnamont kiütötték volna a nyeregből. Amit írsz ,egyébként teljesen megállja a helyét.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Talán, sőt biztosan off mert szerintem nem Linux hiba, de itt sokan vagyunk, hátha valaki tud megoldást.
AMD A4-5000 APU mini pc, nincs csak 1 darab natív sata portja.
Azon fityeg a rendszer 128GB ssd, az 1TB háttér hdd meg usb-n lóg, teljesen jól működik a megoldás.
Viszont mikor leállítom a gépet, az usb hubon világít a piros led, és a háttér hdd addig pörög üresbe míg ki nem húzom a pc-t a konnektorból.
Emiatt kellett egy kapcsolós elosztó, kipróbáltam, órák múlva is megy a hdd.
A biosba kéne szerintem ezt valahogy beállítani de a bios Power fül ennyi, ami a képen látható.
Van megoldás erre, ha a gép leáll, elvegye az usb tápfeszültséget?[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz tordaitibi #76440 üzenetére
Eszközkezelőben ha leválasztás, kiadás-t nyomsz. Akkor leáll mielőtt kihúzod a portból?
-
lanszelot
addikt
válasz ubyegon2 #76436 üzenetére
Mint írtam debian-t nem szeretnék csak a nyűg van vele.
A helyett keresek vmi mást.
Itt az eszköz specs:
Here is the HP Chromebook 14 configuration:
CPU: 1.83GHz Intel Celeron N2940 processor (quad-core, 2MB cache, up to 2.25GHz)Graphics: Intel HD GraphicsRAM: 4GB DDR3Screen: 14-inch 1,920 x 1,080 displayStorage: 16GB eMMCPorts: 1 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, HDMI, MicroSD slot, headphone jackConnectivity: Intel 802.11ac, Bluetooth 4.0Camera: HP TrueVision HD webcamWeight: 3.74 pounds (1696g)Size: 13.54 x 9.45 x 0.7 inches (344mm x 240mm x 18mm) (W x D x H)Kérdésem inkább arra irányullt, mi az ami még ezen jól fut?
Ubuntu gondolom nem, ezért gondoltam Minth-re
Ha ubuntu based, akkor minth, mert az jól támogatott, és egyszerű
De ha fut az ubuntu, akkor az jobban támogatott.Vagy ha mást ajánlotok /fedora , khali../ kérlek írjátok meg miért
-
growler
őstag
Szerintem próbáld meg a "Deep Sleep"-et Enabled-re állítani.
-
mefistofeles
addikt
A deep sleepnél még milyen opciók vannak?
Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
vadkörte
addikt
válasz lanszelot #76443 üzenetére
Nem látok semmi különlegeset a specifikációjában. Mezei low cost notebook, a RAM ennyi, nem bővíthető, legalábbis a disassembly videókban nem láttam so-dimm slot meglétére utaló jeleket, a 16GB-nyi eMMC háttértár eléggé halovány. Sem sebességben, sem méretben nem lesz elég, ha használni is szeretnéd. Amúgy lehet csak én siklottam el felette, de mire szeretnéd használni?
A YT disassembly videók alapján 2260-as(?) méretű M.2-es SSD-vel bővíthető - agyfaszt kapsz, mire szétszeded - SSD méretben 128-256GB környéke (ha nincsenek nagy igények) elég lehet. Ha az eMMC forrasztott akkor arra teheted a rendszert, a tárhely, a home meg mehet az SSD-re. Így bár működésben kicsit lomhább lesz, mint ha az SSD-ről futna a rendszer, de legalább a a tárhely nem foglalja feleslegesen. Így is szűkös lesz, de azért ez már nem annyira kényelmetlen.
OS-nek szerintem bármi ami live-ban elindul és értelmes sebességgel fut.Az Ubuntu a Gnome felület éhsége miatt kérdéses, a Mint barátságosabb, a Cinnamon felület jó választás lehet. Nem feltétlenül disztribúció kérdése, inkább a felületé.
[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
tordaitibi
veterán
válasz #63718632 #76442 üzenetére
A sötét múlt néha felszínre tör...
Lecsatoltam a lemezt, ezzel azt értem el hogy Kubuntu kartárs kb. 2 percig állt le, gondolom keresgélte a lemezt mert bár usb-s de egy csomó mentési és egyéb útvonal mutat a lemezre és automatikusan csatolódik indulásnál.mefistofeles , és growler ,
a deep sleep 2 almenüvel rendelkezik egy disable és egy enable.
Nem mertem enable állásba tenni, lelki szemeim előtt már egy olyan mélyen alvó pc lebegett amit már fel sem lehet ébreszteni, esetleg a 3-4. álom az álomba szinten lesz mint az Inception-ba.De rányomtam hogy Enable, boot, majd leállítás és lőn csoda, minden szeme kialszik a gépnek, a csatlakoztatott usb hub is elalszik és szépen leáll a külső hdd is.
Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz lanszelot #76443 üzenetére
Értelek, de ha megnézed a válaszomat, a második fejezet és az alatta lévő direkt link már nem is Debian! (#76436) ubyegon2 Direkt elég szellősen írtam a két bekezdést, hogy észrevedd a másodikat is.
nég 1x:
Ha kicsit bonyolultnak tartod a Debian felrakását és mégis tartasz attól is, hogy valami gond lesz, akkor a Mint XFCE 20-at javaslom, Debian alapú, szóval ha a Debian jó arra a gépre, akkor a Mint is. Itt nem lesz gondod a firmware-ekkel, driverekkel szerintem.
(#76449) tordaitibi
Nem mertem enable állásba tenni, lelki szemeim előtt már egy olyan mélyen alvó pc lebegett amit már fel sem lehet ébreszteni
Ne röhögtess már! Kimegy az álom a szememből, pedig már két napja alvásdeficitben vagyok.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- AMD FX
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Autós topik
- Pendrive irás-olvasás sebesség
- Melyik tápegységet vegyem?
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest