- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
- Vodafone mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
peterattila
aktív tag
Küzdök uefi alatt a felesges bejegyzések törlésével. Jelenleg ez van benne:
BootCurrent: 0005
Timeout: 1 seconds
BootOrder: 0005,0000,0006,0007
Boot0000 Windows Boot Manager HD(2,GPT,6491cc48-98d7-420a-a025-545e82075783,0x109000,0x32000)/File(\EFI\MICROSOFT\BOOT\BOOTMGFW.EFI)WINDOWS.........x...B.C.D.O.B.J.E.C.T.=.{.9.d.e.a.8.6.2.c.-.5.c.d.d.-.4.e.7.0.-.a.c.c.1.-.f.3.2.b.3.4.4.d.4.7.9.5.}...n................
Boot0005* Manjaro HD(1,GPT,a9ebd12f-5c11-2844-a8b1-b405eaf4cb4c,0x800,0x96000)/File(\EFI\MANJARO\GRUBX64.EFI)
Boot0006 ubuntu HD(2,GPT,6491cc48-98d7-420a-a025-545e82075783,0x109000,0x32000)/File(\EFI\UBUNTU\SHIMX64.EFI)..BO
Boot0007 UEFI OS HD(1,GPT,a9ebd12f-5c11-2844-a8b1-b405eaf4cb4c,0x800,0x96000)/File(\EFI\BOOT\BOOTX64.EFI)..BO
Ebből törlöm a 6-os és 7-es bejegyzést (sudo efibootmgr -b 6 -B), ellenőrzöm, maradt a windows és a manjaro. Remek. Egészen az első újraindításig, mert akkor viisza áll minden.Windows alatt is próbáltam a bcdedit-tel, ott is ide lyukadtam ki. Mit rontok el? -
Rimuru
veterán
válasz peterattila #76202 üzenetére
Gondolom gep indulaskor felolvassa milyen efi bejegyzesek vannak a particiokon ezert visszakerulnek.
A hetessel amugy se kellene torodnod, az a default bejegyzes (pl atmozgatod masik gepbe a lemezt/usbrol botolnal akkor ezt latnia kell, a tobbit nem biztos hogy felismeri).[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
Rimuru
veterán
válasz peterattila #76204 üzenetére
Az ESP particion letezik.
locate -i -r "^/boot.*\.efi"
Vigyázat, csalok!
-
peterattila
aktív tag
válasz peterattila #76204 üzenetére
Megoldottam, csatolni kellett az efi partíciót és ott törölni az ubuntu könyvtárat.
-
törölt tag
Sziasztok!
Sok évnyi (és azért, mert amúgy tele van a hócipőm vele ) Windows használat után, szeretnék átállni Linuxra a következő módon. Jelenleg 3 db SSD van a gépemben. Ebből 2 db-ot használnék a Windows miatt továbbra is (mert játszom, és a játékoknak kell hely). Játékon túl viszont minden mást Linuxon végeznék (filmezés, böngészés, munka, zene vágás stb.). Tehát dual bootban lenne megoldva. Ezt úgy tervezem, hogy elkülönítek neki teljesen egy 500 gigás SSD-t. Szerintetek melyik disztribúcióval érdemes próbálkozni? Mit ajánlanátok? Ubuntu mellett a Zorin OS-t szemeltem ki. Kifejezetten ezzel a disztribúcióval kapcsolatban is tudnátok véleményt adni?
Köszi!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz #45687808 #76207 üzenetére
A téma összefoglalóban a Leírások, ismertetők alatti utolsó 6 linket nézd meg, Ubuntu környéki disztrók vannak bennük. Meglepően sok mindennel lehet játszani is Linux alatt manapság.
Zorinról rosszat nem tudunk mondani, de innen nem tudok olyat, aki azt használja. Kezdőként inkább a populárisabb Mint Cinnamon-t javasolnám, ott ha bármibe belefutsz, rögtön kapsz segítséget is hozzá.
Ha kicsit bátrabb vagy, akkor meg akár lehet nem Ubuntu / Debian és leszármazottai környékén is nézelődni, páran használjuk a Manjaro-t innen megelégedéssel.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
anorche1
őstag
Nem szoktam gepen jatszani, de regi haverokkal kocsma helyett ossze szoktunk ulni sorozni + nem rohog minecraftozni. Ezt tlaucnher -t hasznaljuk.
Eddig mindig atbootoltam win ala, de most kiprobaltam linux alatt.
Sajnos eleg gyatran fut itt, annyira megeszi a gepet, hogy bongeszni sem lehet mellette, akad a gorgetes, most is gepeleskor kessessel jelennek meg a betuk. Win -en siman fut a jatek is, meg mellette minden mas is.
Barmi otlet, javaslat, hogy ugy menjen mint win alatt?Arch + kde
dell e6440, i7-4800mq, hd4600, 16GB ram, ssd"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz anorche1 #76210 üzenetére
A tlaunchert nem tudom mi, de a normál mc launcherrel faszán megy Linux alatt. Egészen a kezdetek óta Linux alatt játszottam az mc-t, sosem volt ilyen gondom egyik gépen sem.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
rin33
senior tag
Hali,
Rokon öreg 32 bites laptopjára AntiX-ot raktam (XP után) de annyira puritán, fapados, és félig angol neki az icewm felület, hogy nem vált be így egy xfce/lxqt/lxde felületű disztró után kell hogy nézzek ami még támogatja a 32 bitet. Lubuntu, Mint Xfce leállt a 32 bittel, az MX Xfce jó lenne de nem magyarítható teljesen (pl ahogy a Mint, Ubuntu, Manjaro) egyedül a Peppermintet látom esélyesnek vagy esetleg a Q4OS-t. Tudtok jobbat ajánlani?[ Szerkesztve ]
-
Véreshurka
senior tag
Puppy linux? Bár nem ismerem, de sokan szokták régi gépre ajánlani.
El Psy Kongroo
-
togvau
senior tag
2 dolgot szeretnék, ami igazából egy:
paranccsorban szeretnék rákeresni, az x időnél frissebben létrehozott, y méretnél nagyobb fájlokrakitakarítani a felesleges fájlokat
És még megtalálni mi használja időnként 50-100%-ra a CPU-t, de nem látható se a top, se a htop-ban.
hogy lehet a mail.log-ot törölni, és egyáltalán mi ez?
Ezeket hogy lehet?
[ Szerkesztve ]
hitler, sztálin, micro usb
-
Véreshurka
senior tag
válasz Véreshurka #76191 üzenetére
A canvas adatokat kellett engedélyeznem az oldalnak és megjavult a dolog...
El Psy Kongroo
-
Ueda
senior tag
Sparkylinux Nem álltom, hogy jó lesz. A 64 bitest (LXQt) próbáltam, a telepítője barátságos, a GUI fapados, balena etcher appimage nem indult el rajta.
OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444
-
törölt tag
Felraktam Ubuntut. Akad is egy problémám. Ha a pendrive (amin ugye a telepítő is van) csatlakoztatva van, van hang. Érzékeli a rendszer mind a laptop, mind az asztali hangszórókat, ha arra váltok. Mikrofon is érzékeli a hangot. Ha viszont kihúzom a pendrive-ot, és mondjuk újraindítom a gépet, nincs hang. Érdekes, hogy ilyenkor ha csatlakoztatva van, ha nem, a laptop hangszóróit nem érzékeli a rendszer, csak az asztalikat... úgy, hogy nincsenek csatlakoztatva. Tegnap ennek utánanézegettem, és sajnos egy raklap fórum van ezzel a problémával, millió megoldással. Pár leírt javaslatot megpróbáltam, de nem jártam sikerrel, nem történt változás.
-
tordaitibi
veterán
válasz #63718632 #76221 üzenetére
Nem, ha nincs bedugva bootnál a pen akkor nincs hang.
Lehet orbitális marhaságot írok, nem lehet hogy a laptopba nem pci hanem usb-s a beépített hangkártya, és ha ha azon kívül semmi nem lóg az usb-n, akkor nem is aktiválja? Az usb-t.
Ki kéne próbálni mással, usb-s egérrel, másik pendrivével bootolni, mit csinál.
Vagy BIOS-t nézegetni, hátha kibukik valam audiocard beállíás ami pont nem jó.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz tordaitibi #76222 üzenetére
Jó, de miért hagyja benne a telepítő pendrájvot, ha kész a telepítéssel? Vagy miért kell benne legyen, ha már kész a telepítés?
-
törölt tag
válasz tordaitibi #76222 üzenetére
Nem USB-s. BIOS-t már végignéztem, ott sajnos semmilyen hanggal kapcsolatos beállítási opciót nem találni. Ezért is vagyok tanácstalan. Én esetleg valami driver hibára gyanakodom. Azon gondolkodtam, hogy meglesem a pontos típusát a hangkártyának, hogy esetleg van-e hozzá valami Linuxhoz való driver, vagy kiegészítő.
-
Wolfskin
őstag
Heló!
Régi laptopra, (Fujitsu Siemens ESPRIMO V5535 , celeron M570, 2GB RAM, SiS Mirage 3+ Graphics, Alc268 hang) van valamilyen linux megoldás?
Néztem az összefoglalót, de nem derül ki, melyik használata a legegyszerűbb. Mivel a gép gazdája nem expert, sőt, ezért jó volna...
• magyar nyelv
• grafikus kezelőfelület, ami hasonlít a windowsra (win XP-t váltana...)
• jó volna, ha képnézegető lenne benneCél:
netezni,
képeket nézni (max levágni egy fotót, ennél komolyabb feladatok nem lesznek).
emailt küldeni/fogadniÉn se értek a linuxhoz, tehát jó volna, ha egyszerűen felmenne és slusssz....
Van ilyen...?
''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Wolfskin #76228 üzenetére
Lubuntut 20.04-et nézném meg, az kb. azt nyújtja amit szeretnél de közben még nem minimalista. Mondjuk az a SiS vga lehet fog okozni problémát, az ilyen kihalt hardvertől inkább jobb megválni.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Wolfskin
őstag
válasz CPT.Pirk #76229 üzenetére
Köszönöm, rákeresek. Sajnos laptop, nem választható a vga és most nincs pénze újra. De az xp, már teljesen meghalt alatta...
Kicsit féltem a driverektől win 10 már nem menne fel, az xp támogatottsága 10 éve megszűnt... A linuxban bíztam, ami esetleg felismer ilyen régi hardvereket.
A gond miben jelentkezhet? A natív felbontást ha kezeli, meg egy youtube video nem szaggat agyon, szerintem már nyert ügyünk van
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Wolfskin #76230 üzenetére
A SiS cuccok soha nem voltak jól támogatva Linux alatt. Ma már ezek nagyon elavult dolgok, az új kernelek, az új netes technológiák és a multimédiás követelmények szintjének nem tudnak megfeleni.
Örülj ha lessz valamilyen felbontásod. Nem hogy nem szaggató yt video.
1 core proci/2GB RAM/SiS Mirage3+ borítékolt csalódás.
Az MX Linux-ra ránézhetsz azért, de csodát ne várj.
Az Xfce AHS-t válaszd.
[link] -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
-
Wolfskin
őstag
szia, köszönöm, de nem mndent értek amit írsz.
annyit értek a linuxhoz, hogy 15 felltelepítettem egy pendrivera és kipróbáltam, de mivel nem látta a hdd-ket, letöröltem.
szóval én már egy telepítővel is boldog lennék, ami felmegy, a haverom tud fórumozni, meg megnézni a telefonos képeit és cserébe megcsinálná a kocsimat...szóval a debian meg a synaptix sajnos nem mond semmit...
egyelőre ennyit látok, hogy van 4 féle, a 32/64 bit az AHS és a KDE. gondolom nekem a 32 bites lenne jó...
-
Wolfskin
őstag
linux iso-t mivel ajánlott kiírni usb-re?
-
kawaclipse
tag
Sziasztok. Nagy gondom van. Karácsonyi ajándéknak vettem egy használt Lenovo Idea Centre AIO 310-20iap-t. Namost a srác úgy árulta hogy Linux van rajta.. Kérdeztem hogy amúgy minden rendben vele? Mondta igen. Megvettem, hazahoztam, kezdtem volna rátenni a Windowst, de a secure boot inaktív, és így nem látja az USBt. UEFI nem módosítható, default mod nem változtat semmit, admin passwordot ha biosban megadok akkor sem lehet semmit tenni, próbáltam utána olvasni angol fórumokon is de érdemlegeset nem találok. Annyit találtam hogy érdeklődjek Ubuntus fórumokon, mert általában ez akkor jön elő ha egy ilyen gépre Ubuntut tesznek, és az bezavar a Biosnak, ergo limitálja. Ennek tetejében a Linux ami rajta van le van kódolva. A srác meg letiltott.. szóval tudta hogy valami van. Így sehogy nem tudok bootolni vagy oprendszer rátenni, kivéve ha a SATA módot kikapcsolom, de akkor meg csak flash drivera mert nyilván nem lát vinyot. Valakinek van erre valami megoldása? Most kiadtam nem kis pénzt ezért és jelenleg használhatatlan.
[ Szerkesztve ]
-
kawaclipse
tag
válasz kawaclipse #76239 üzenetére
Közben találtam egy megoldást de mivel nem vagyok Linux guru így nem tudom mit kellene tennem.
-
tordaitibi
veterán
válasz kawaclipse #76239 üzenetére
Felmegy a W10 kikapcsolt Secure Boot mellett is, lehet nem efi hanam legacy módba, ha nincs a laptopba 2 teránál nagyobb hdd akkor Mbr/legacy. Nálam így felment pedig full uefi a bios, a secure boot kikapcsolva.
Annyira fontos ez a funkció?
Nem lehet semmit állítani a biosba?
Bootválasztó se jön fel ha bedugod a pendrivot, általában F11 vagy ilyesmi bill.[ Szerkesztve ]
-
K0zm0
aktív tag
válasz Wolfskin #76242 üzenetére
A Rufus mellett még esetleg az Etcher. Bár ha jól emlékszem nekem egyszer valamiért nem volt hajlandó a Mintet USB-re tenni...
Ha Linux alól szeretnéd, akkor jobb klikk az iso-ra és Make bootable USB stick opció, kiválasztod a céltárolót és már megy is.[ Szerkesztve ]
"A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///
-
Wolfskin
őstag
köszi!
én am wines vagyok, tettem egy kanyart linuxxal, olyan 15 éve, de volt vele pár bajom, és elengedtem
1. nem látta a hdd-ket. senki nem tudta megoldani anno
2. a legapróbb beállításra is mindig parancssoros tanács jött. nem akartam megtanulni programozni, a garfikus 3. kezelőfelület nekem kényelmesebb volt
már akkor is rengeteg szoftver vol, amit rutinból használtam, beleértve pár Adobe-t, nem akartam mindent újra tanulni. én a legkisebb változást is igyekszem kerülni, a tcm 10 éve ugyanúgy van beállítva, még ha frissítem is közben, a a start menő win98 stílusú classic és sorolhatnám. aktuálisan épp az taglózott le, hogy a photoshop is beállta sorba, ás áttért az irkafirka ikonokra. hiába van ugyanott, még mindig gondolkodnom kell, mire megfejtek egy egy piktogramot. azt nem használom, de ne menjünk messzire a google egyforma új ikonja. amúgy szembe úszni az árra, az is sok energiába kerül, talán me annyira, mint folyton újratanulni mindent''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)
-
K0zm0
aktív tag
válasz Wolfskin #76244 üzenetére
Eddig én is winen voltam, de a szükség rávitt a Linuxra. Páromnak fél éve bekrepált a HDD-je a gépében és a munka miatt szüksége volt a winre. Odaadtam neki az én laptopom az övébe pedig tettem egy újat amire win7-et akartam tenni, de amikor nekifogtam jöttek a driveres gondok és elegem lett belőle. Ismerősöm még ez előtt ajánlotta a Mint-et, mint "kezdőknek" való Linuxot és annyira bevált, hogy nem mennék vissza winre ha nem muszáj.
Persze, ha olyan programot használsz pl. munka miatt ami nincs Linuxra (esetleg nem létezik még linuxos alternatívája) akkor érthető a dolog.
A programozás miatt ne aggódj, én sem tudok, de pár parancs megtanulása igazán nem fáradtság!
Egyébként mindennapi felhasználás mellett, szinte minimálisat kell terminálban zsonglőrködni.
Nem utolsó sorban ebben a topikban mindig van segítség! Nekem is rengeteget segítettek már![ Szerkesztve ]
"A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///
-
I02S3F
addikt
Gondolom idősebb korosztályhoz tartozol. (Nem sértésnek szánom) Legalábbis ahogy láttam két nyugdíjas informatikust, mindketten még windows XP-t használtak. Arra gondoltam, hogy nehezebben tanulnak meg új dolgokat, meg talán be is látták, hogy felesleges.
Mindegy is. Egyszer én is odajutok :)
-
vadkörte
addikt
Vagy 15 éve foglalkozok linux-szal kisebb nagyobb - inkább kisebb - intenzitással. Bár mindig visszahúzott a sötét oldal. Pár éve NAS "építés"t terveztem és arra kerestem OS-t. Az építésből egy USFF gép lett OS-nek az OMV mellett horgonyoztam le, ez hozta a linux-os ismereteim felmelegítését, illetve a halódó - azóta el is halálozott - laptopomon a W7 az utolsókat rúgta. Mint-tel és a Manjaro-val kapott még ~1,5 évet. Ez volt A pillanat. Bár megmaradtam a műkedvelő amatőr szinten. Itt is jól érzem magam.
Azóta vegyesen használok W10-et és linux-ot (Manjaro KDE). A W10-en már csak dolgozok, sajnos a grafikai programjaim - Affinity programok, odáig süllyedtem, hogy meg is vettem mindet, hiába, öregszem én is. A 27EFt vs. ~1,5MFt eléggé meggyőző tudott lenni ahhoz, hogy ne gondolkodjak sokat és azon a szinten amin én dolgozok velük (fotó szerkesztés, -retusálás, -restaurálás, alapszintű kiadványszerkesztés (könyvborítók, szórólapok, plakátok) tökéletesen megfelelnek) - Windows, vagy MacOS verzióban elérhető. Wine-nal nem működnek. Minden mást linux-szal "intézek". Ha gondolod és van kedved, adj egy esélyt a linux-nak. Még az is lehet, hogy megkedvelitek egymást.Üdv. V. Körte
-
Wolfskin
őstag
köszi a sok választ, válaszolok is, de most sos van
fetettem az MX-x83- at
PRO
fut szépen, frissen, fürgén, fiatalosan
annyira nem vészes a felülete
találtam benne firefoxotCONRTRA
angol nyelvű (a gazdája azt se éri, ha angolul mondják, hogy heló)
nem telepszik, csak fut live usb-rőlFAQ
nem tudom, hova másoljam be a mozilla profilt (win alól elfogadja?)
át lehet váltani magyarra?
látni fogja a win alatt használt külső HDD-t?
remélem tcm (szerű) program van ezen is...[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Wolfskin #76249 üzenetére
CONRTRA
angol nyelvű (a gazdája azt se éri, ha angolul mondják, hogy heló)
nem telepszik, csak fut live usb-ről*valszeg csak fel kell tenni valamilyen -hu csomatgot, ami lemagyarosítja a felületet. Látatlanban nem tudom.
*A nem telepsziket hogy érted? Bizonyos disztrók a telepítés utáni első frissítéskor szedik le a nyelvi csomagokat.FAQ
Firefox profilt ide tudod másolni: A /home/felhasználóneved/.mozilla
De utána már ne így csináljátok, hanem állítsátok be a sync-et a böngészőben és akkor erre nincs több gond.látni fogja a win alatt használt külső HDD-t? -igen, kezeli az ntfs fájlrendszert (is).
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Autós topik
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Politika
- Horgász topik
- Asszociációs játék. :)
- Összefog az x86-ért az AMD és az Intel
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest