- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- iPhone topik
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Megszületett a hivatalos Xiaomi HyperOS 2 globális terjesztési ütemterv
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
#85578752
törölt tag
válasz sz.zs. #110346 üzenetére
Én hiszek Fragolának. Nagy a hiszterézise, csak váznak használni és teljes vezérlést csinálni hozzá kicsit luxusnak tűnik.
A gyári gicar doboz olyan amilyen, a folyadékmennyiség-mérő meg nem törődik az opv-n kifolyt mennyiséggel, így ha be van állítva az opv, marad a manuális mód. Emiatt nem sok értelmét látom ilyen funkciókkal venni egy gépet.[ Szerkesztve ]
-
lszlfrng
csendes tag
Rákerestem a kávé tárolására, de nem találtam meggyőző leírást vagy ajánlást a bontatlan csomag tárolására.
Kaptam 8x250g, 2 hetes pörkölésű kávét, szelepes csomagolásban. Ez nekem kb 2 hónap vagyis az utolsó csomagot hetek múlva bontanám fel. Mi ilyenkor az jó eljárás? Az egészet most fagyasztóba vagy csak akkor amikor felbontom? Vagy bármi más?
-
soldier2
őstag
válasz lszlfrng #110354 üzenetére
Persze fagyaszthatnád most is adagonként (vagy 2-3 adagonként), de ennyi hely nálam sosincs a fagyóban. Ilyenkor saját bontatlan zacskójában nyitásig, és akkor fgyasztani mikor kinyitod a zacskót. Bontatlanul 2 hónapot azért el kell állnia jelentős minőségromlás nélkül.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
p.lac
tag
Szerintem érdemes a bontatlan, szelepes tasakokat pl. ikea simítózáras tasakba a hűtőbe/egyéb sötét, hűvös helyre tenni, hogy ne vegyen át idegen szagokat, párát.
Bontás után a 250 grammos zacskóból kb. a felét ki szoktam venni kisméretű simítózáras tasakba (a levegőt kinyomkodom, ahogy lehet), csak a maradék kávét hagyom a szelepesben, amit rendszeresen nyitogatok. Ha elfogy, áttöltöm a félretettet és mehet tovább (szoktam érezni különbséget, érdemes egyszer kipróbálni).
-
maresz2
újonc
Sziasztok!
Darálós kérdés.
Ha napi szinten 1-2 dupla espresso készítése a cél,
- felújított Mazzer SJ-t,
- új Macap M42M vagy
- új Eureka Mignon Specialitá 16CR-t lenne érdemesebb venni?
Szempont lehet az is, hogy ne ébredjen fel az egész család a reggeli kávédarálásra -
Gery0505
aktív tag
válasz lszlfrng #110357 üzenetére
Sőt én a zacsin a szelepet is le szoktam ragasztani. Ha No Frost-os a hűtőd, akkor a szelepen keresztül ugyanúgy kiszívja az aromát. Azért szívja ki, mert amikor kinyitod az ajtót, és beáramlik a meleg levegő, akkor a levegő gyors lehűlése egy kis vákuumot eredményez, ami kiszívja a kávés zacsikból is a levegőt. De ha leragasztod széles celluxszal a szelepet, akkor úgy jó lesz. Plusz még beteheted IKEA-s zacsiba is biztos ami zicher.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
verti1
tag
válasz Metatron123 #110353 üzenetére
Itt a fórumon van sok mérés. Többen ugyan ezt mérték, köztük én is.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz Gery0505 #110360 üzenetére
+1 a kézire. Szerintem jó ár/érték arány és napi 1-2 kávéért nem hatékony elektromosat venni.
Fontos, hogy be tudd illeszteni a folyamatba a kézi őrlést. Nekem nem ment ezért elektromosat vettem.A gépiből meg olyan kell amiből ki is tudod szedni az őrleményt, mert fél nap alatt azért elhamvad a bent ragadt 3-5g kávé aromája és a következő őrlésnél az kerül előre. Egy adagnak az akár a negyede is lehet. A mazzer mini motorja nem nagy teljesítményű és kimondottan csendes. Amikor őröl, akkor ennek is (meg mindegyiknek) van hangja. Kevés munkával ki is lehet piszkálni belőle a bent maradó őrleményt. Bár nekem néha több jön ki mint amennyit betöltöttem :-)
Nekem eddig ennyi a tapasztalatom az őrlőkkel.
-
hogyaza
tag
válasz Metatron123 #110361 üzenetére
Megkérdezhetem milyen darálód van?
És hogy hány Mazzered volt már? -
Metatron123
újonc
válasz hogyaza #110365 üzenetére
Nekem most egy Super Jolly electronic, Eureka mignon instantaneo (na ez is hangosab mint egy Silenzio vagy Specialita) , es volt ehy faema md3000 on demand. Na ez csendeseb volt mint a Super Jolly.
Ja, es kb. 10 mazzer super jollyval volt szerencsem. Adagolossal is.
Itt amugy eleg fontos hogy milyen pultra teszi az emeber a daralot. Mert a rezgesek megduplazzak a zajt egyketto
[ Szerkesztve ]
-
JózsefK
csendes tag
Tud valaki Angliában ajánlott pörkölőt aki ott él, élt, vagy még a brexit előtt rendelt onnan?
-
hogyaza
tag
válasz Metatron123 #110367 üzenetére
Ha a dzsolly hangos,ott valami baj van.Annak halknak kell lennie.Ezt Fragola is leírta már párszor.A többiről nem tudok nyilatkozni,nem voltak még műanyag játékaim.
Lesz egyébként 3 db felújított új típusu Szuper Józsim pár hét múlva,tegnap adtam be festésre.
Antracit metál
Ezüst metál
Gyöngyház fehér
színekben,cukrásztölcséresre alakítva,felszabályozva.Ha valaki Graefról feljebb lépne.
-
rastacsz
tag
válasz hogyaza #110369 üzenetére
Helló!
Kések mik lesznek benne?
Ezek eladók lesznek, vagy már gazdára találtak?
(nem pont tőled, inkább úgy általában kérdezem: a felszabályozás egyébként késhez, vagy csak a "késház" maga, üresen szokott felszab.va lenni? Azért kérdezem, mert a késben is lehet pár század, vagy fragola egyik videóját megtekintve pár mm is a szuper ssp-ben )There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Metatron123
újonc
-
hogyaza
tag
válasz rastacsz #110372 üzenetére
Eladók lesznek.
Kés olyan lesz,amilyet kell,kés nélküli árat gondoltam.Nem tudhatom előre ki milyen kést kér.
Szabályozni a késtartót kell.A felső késtartót esztergán,az alsót a helyén szoktam.Ha le van szedve az alsó késtartó,utána szinte biztos hogy ütni fog.Így meg pontos amíg le nem lesz szedve.
A Mazzer kés pontos,nincs benne mérhető pontatlanság.
Ezt házilag is le lehet ellenőrizni ha van kopott kés,én jó késsel nem tenném.Ha zárod össze a késeket és cicereg,az pontatlanság.
Vagy ha leállított állapotban összezárod,és dugókulccsal forgatod a tengelyt.Akkor pontos,ha nincs átmenet a karistolás és a hangtalan forgatás között.Hallod ha összeérnek a kések a teljes fordulaton,de ha egy hajszálnyit nyitsz rajta,a teljes fordulaton hangtalan,nincs beleérés. -
lszlfrng
csendes tag
válasz lszlfrng #110319 üzenetére
Kipróbáltam az Indidai csomagot és a következő a tapasztalat (a még laikus szememmel).
Sötét a pörkölés és nehéz leválasztani róla az égett utóízt.
A legjobb eredményt, 84℃, x2 kivonatolással értem el. A crema jelentős, de nem tartós, a csapolás eleje nagyon sötét (szinte fekete) szirupos és 30mp múlva szőke. Az íze virágos, gyümölcsös ami gyorsan átmegy erős kakaós, keserű csokis - de nem égett - ízbe. A cukor jót tesz neki, mert tompítja a keserűséget és kiemeli és tartósabbá teszi a gyümölcsösségét. Utóíze 30 perc után jelentősen csökken, de érződik. Az, hogy milyen gyümölcs az fogalmam sincs, olyan friss, de nem savas. 85℃ felett "megég" a kávé.
Tanuláshoz jó ár/érték arányú alapanyag.
Szerintem. -
zolnagy
őstag
Ma részt vettem egy Etióp kávé ceremónián itt Győrben a Kapucziner előtt.
Nagyon jó volt a hangulat és sikerült kicsit megismernem egy más kultúrát. Az előadó egy Etiópiai származású, de itt élő srác volt. Megvártam mind a három felöntést és így a kávé áldásával tudtam távozni
Vertinek biztosan ismerős a Jabana, ez az etióp kávé készítő eszköz, amit háromszor öntenek fel, mint a teákat és így mindig egyre hígabb italokat ihatunk belőle. Azt is megtudtam, hogy Etiópiában 13 hónap van és az évek számozása több éves lemaradásban van. Ha jól értettem, ott most 2012 van. -
vicces1
aktív tag
válasz Metatron123 #110374 üzenetére
Az Eureka hangját még pont elbírja a SJ-t már nem?!
vagy a design fontosabb mint az őrlemény minőségXiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
Metatron123
újonc
válasz vicces1 #110382 üzenetére
Nem tudom el e bírja. De a silenzio, vagy a specialita szerintem halkabb mint egy mazzer super jolly. Szerintem. Ez a tapasztalatom Csak a velemenyemet irtam... gondolom ez a forum lényege, nem?
Nalam a minoseg fontosabb, de azert a Super Jolly sem a legjobb orlõ a világon, mindig van jobb tõle. Ez ugye pénz kérdése .. is. -
zolnagy
őstag
válasz verti1 #110386 üzenetére
Nekem kicsit a cuppinghoz készített kávéhoz hasonló volt (legalábbis az első öntés), ami nem is meglepő, hiszen hasonlóan egy közepes őrlést egyszerűen felöntünk vízzel.
Nyilván a szertartás, az eszköz és a három felöntés miatt egész más, de a kávé íze ahhoz hasonlít.
Nyilván egy rendes őrlővel még jobb lehet a végeredmény (a commandantém valószínűleg tökéletes lenne erre), de mi autentikusan mozsárral őröltünk, ami full egyenetlen, de az érzéshez nagyban hozzátesz. -
zolnagy
őstag
Van nálam egy La Piccola podos gép. A feladatát jól ellátja, de felmerült, hogy nem lehetne-e tovább javítani, ha a benne levő Ulka EX5 pumpát EX4-re cserélném. Az EX4 ugyebár kisebb vízhozamú, de nagyobb végnyomású, ill. a nyomásgörbéje is meredekebb.
Na szóval mi a véleményetek, ill ha valaki próbált ilyet bármilyen podos gépnél, mi lett az eredmény? -
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #110366 üzenetére
Vannak némi fentartásaim egy olyan őrlővel kapcsolatban, amit úgy reklámoznak, hogy "magical design without axle" Amit legjobban furcsállok, hogy elvileg a tengely megszüntetésének legnagyobb előnye a sokkal egyformább szemcseméret kéne hogy legyen, de még csak egy alap shifter tesztet se mutatnak.
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
rászántam magam én is a remineralizált vízre így Norda hiányban. ha rákeresek a topicban, akkor ferlobban a kereső, elég forró téma
viszont azt sehol nem találom, hogy hány fokon bűvészkedik a topic. akár 5L-rel dolgozik valaki, akár koncentrátumot csinál, hogy oldjátok fel a szódabikarbónát / keserűsót? simán kiméritek, keveritek és kész, vagy a desztvíz hőfokát azért nem érdemes figyelmen kívül hagyni? oldódás miatt felobja valaki tűzre, hogy 50-60 fok körül menjen a mutatvány?ui.: én 5L-be keverném, 0.5g keserűsó, 0,2g szódabikarbóna, ez az arány szemre tuti feloldódna, a gyakorlatban nem tudom... ebből menne 1L üvegekbe. egy a gépbe, kettő polcra, kettő hűtőbe, kb. 1,5-2 hónap alatt pörög át a mennyiség.
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
zolnagy
őstag
válasz sz.zs. #110390 üzenetére
Köszi sz.zs. és konzumpro.
A normál karos gépeknél nekem is az a tapasztalatom, hogy jobb az EX5 szűkítőzve, de podossal nem volt eddig tapasztalatom.
Már csak azt kell kitalálnom, hogy hova tegyem be, mert elég kicsi a hely és nincs sok lehetőség: [kép]
Én csak ezt az egy lehetőséget látom, hogy a könyökidomot kitekerem és alá a furatba teszek egy szűkítőt (csináltam már ilyet): [kép]
Mivel oldható itt a tefloncső rögzítése az idomból? Nem akarok kárt tenni benne, de ilyet még nem láttam.@hoffman, 1-2 dl-t felmelegítek érzésre (80 fok körül lehet), abban keverem egy percig, amikor már újra tiszta a víz. Ezt öntöm a többi vízbe. Én mondjuk egyszerre csak 2l-t készítek.
[ Szerkesztve ]
-
macmelon
csendes tag
válasz RetepNyaraB #110345 üzenetére
Köszi! Van kézim, használom is utazáshoz, de 42 g-ot már nem jó móka leőrölni rajta.
A nagyon sokba' melyik gép lenne? Ha nem is szánom rá, azért jó tudni, mennyi lenne az annyi.
Egyébként kéziből melyiket ajánlanád, ha ott fejlesztenék? (Hario Mini Mill van, a sima) -
zolnagy
őstag
válasz Metatron123 #110399 üzenetére
Köszi szépen, sikerült!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest