- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Redmi Buds 5 és Buds 5 Pro - feláron vagy féláron?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Holnap mutatkozik be a HTC új készüléke
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
Hirdetés
-
Computex 2024: jóvágású Gigabyte alaplap Threadripperek alá
ph A 2 TB memóriát kezelő modell nem csupán a szemnek kellemes, és USB4 Type-C-ből, 10 GbE LAN-ból, illetve hangkodekből egyaránt kettő van rajta.
-
Márkaértékben az Apple a legjobb a világon
it Nem csak a piaci értéke alapján lett újra a világ ura az Apple, márkaértékben is almás vállalat a legjobb.
-
MediaTek lapkával érkezhet a következő Samsung csúcstablet
ma Merőben szokatlan lenne, ha a Samsung nem Qualcomm vagy Exynos szettet használna a prémium termékvonalon, de a Geekbench szerint mégis ez lehet a helyzet a Tab S10+ esetében.
Új hozzászólás Aktív témák
-
RetepNyaraB
veterán
válasz inf3rno #5627 üzenetére
Na de rossz helyeken próbálkozol. Manapság fehér holló egy random egység, ahol iható kv-t kapsz. Nem tudom miért, de így van. Elfogadott, bevált kávézók vannak, meg a vakvéletlen.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
viktorhu
veterán
válasz inf3rno #5629 üzenetére
Engem is meglep, ha igazán jó kávét kapok valahol, ezért is írtam le a múltkor, amikor egy étteremben olyan igazi sűrű, krémes presszókávét adtak, azzal az igazi kellemes mandulás ízzel. Ők costát használtak, de meg sem kérdeztem, hogy melyiket, mert automatával ezt úgysem lehet reprodukálni.
Általában a nagyon világos pörkölést az automaták citromlé-élménnyel hálálják meg, ezen tudsz csökkenteni, ha az aroma intenzitását csökkented, a hőmérsékletet pedig növeled, de igazán jó eredményt így nem fogsz elérni. A sötétebb kávékkal meg kísérletezni kell, hogy melyik jön be, amelyik még nincs szénné égetve, de mégis kijön az aromája automatával is. Első körben az Espresso feliratú kávékkal érdemes próbálkozni.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz inf3rno #5640 üzenetére
A hardkórban van egy szerkeszthető gmaps lista, azt hiszem bekerült az ajánlóba. Ha nem, belinkelem.
Persze nincs bent, csak szó volt róla
Ni.
Telefonról eléggé b@szódós, de nem lehetetlen.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
konzumpro
senior tag
válasz inf3rno #5643 üzenetére
Nyomásfokozósoknál, mint az automaták és a Dedica, valóban két optimum van, egyik az amit írsz, amikor eltűnik az apró szemcsékből adódó keserűség. A másik az amikor sikerül megközelíteni a presszó finomságot és már a kávé szabályozza a lefolyást. Nem mindig jön össze automatával, mert nem tudnak elég finomra őrölni és akkor jön a középre állítás az őrlőnél és jó lesz. Persze nem jönnek azok az ízek, amik egy friss presszónál, de tejjel elmegy.
Alzás kávét nem próbáltam még, de ahogy olvasom elég sötét pörkölés.
Mostanában saját pörkölést használok, közepes, világos pörkölések sikerülnek, de szinte mindig csak tejjel issza mindenki, automatában is azt használok. -
konzumpro
senior tag
válasz inf3rno #5648 üzenetére
Van egy Imex CR-100 pörkölőm, 60e volt amikor vettem, az lassan kezdi behozni az árát, de mivel szabad téren érdemes csak használni, így akár egy pár ezer forintos kukorica pattogtató is kiválthatná. Persze ebben van pernyegyűjtő, meg időzítő, de az ideális mennyiség 80-90g lenne. Minden szabályt áthágva egyszerre max 120g-ot tudok pörkölni úgy, hogy folyamatosan rázogatom, aminek annyira azért nem örül a csuklóm és a fűtőszál se szereti, emiatt nem lehet vadulni, ütögetni, csak óvatosan. Környezeti hőmérséklettől és kávéfajtától függően egy közepes pörkölés elérése 8,5-9 perc. De legalább ismételhető, három-négy perc alatt lehűl annyira, hogy ki tudjam önteni fém tálcára, a pernyét zacskóba átrázzam és betöltsem a következő adagot.
A zöld kávé változó hogy mennyibe kerül, de most pl. a Danettinál sikerült venni többféle kávét átlagosan 3e/kg alatti áron, a robustát próbáltam eddig, szenzációs, fantasztikusan jó közepesre pörkölve frissen. Eddig még nem volt gondom egyik zöld kávéval sem, régebben kicsit tovább engedtem, olaszosra, de mostanában ha van rá mód kipróbálom többféle módon, de jellemzőbben világos, közepes pörkölések sikerülnek és főzéskor korrigálok nagyobb hőfokkal, meg automatán a gőzöléssel való előmelegítéssel.
A bolti kávék között az említésre méltók 4e fölött kezdődnek, így végülis megéri azt a fél-egy órát míg két heti adagot lepörkölöm, általában kétheti adagot. Jó lenne valami szagelvezetős nagyobb kapacitású gép de nincs nagy felhozatal, meg nem nagyon akarok több százezret költeni rá. Van hagyományos tekerős pörkölőm is, az mindenképpen füstöt csinál, de gyönyörű.
-
viktorhu
veterán
válasz inf3rno #5642 üzenetére
Az alzánál világosabbat szerintem nem érdemes automatába. Nekem világos pörkölésből eddig egyedül az aldis roastmaster égszínkék csomagolású kávéja működött, de sajnos azóta nem sikerült találkoznom vele.
Ha túl keserű, akkor a hőmérsékleten tudsz csökkenteni, vagy kicsit durvábbra őrölni.
Milyen vízmennyiséggel használod? A szabvány espresso 25 ml, kb. ott jön ki a legkrémesebb eredmény az automatáknál is.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz inf3rno #5653 üzenetére
Van barista jelölésű
majomgecinövényi tej, jellemzően mandula, zab, szója (fúj). A 6ab íze a legsemlegesebb. Azok remekül krémesednek, első osztályú. Az ízük is jobb, mint a simának, ha ez egyáltalán értelmezhető :)[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz inf3rno #5658 üzenetére
Megkönnyíti az életed, főleg, ha karbaőrléssel próbálkozol. 18g kosárba esélytelen tölcsér nélkül 18 grammot belerakni, de legalább is 5 perc szenvedés nélkül. S akkor nem is szóltunk a rögösödés-egyengetés témájáról.
Rugós tamper a gyávák menedéke
Amúgy rendkívül hasznos, nehéz vele elrontani, könnyű reprodukálni. De kv-nként be kell állítani a tömörítési mélységet.Tejhez: rizsből tudtommal nincs barista verzió. Mandulából viszont ha nem pörköltet veszel, nem lesz keserű. A zab a legjobb.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
senior tag
válasz inf3rno #5640 üzenetére
Én a 13. ker.-ben mozgok napközben s ha nem a munkahelyemen kávézom ( ami igen ritka ) akkor klasszik vonalon a Manetti [link] , ha kicsit izgalmasabb ízekre vágyom akkor pedig a Baddas-ba [link] szoktam ellátogatni. Utóbbiban a fánk sem elhanyagolandó!
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz inf3rno #5822 üzenetére
Áááá bazzz+ az a szűrő
Ideje volt puceválni.
Tisztításra csatlakzom a kollegához, automata tömítéseit tönkrevághatja az ecet, ne erőltesd. Vagy a gyári (amire garanciát vállalnak), vagy citromsav higítva."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
konzumpro
senior tag
válasz inf3rno #5834 üzenetére
Ezek is kutyaütők akkor?
https://saeco-szerviz.hu/ecetes-vizkotelenites-altal-okozott-hibak/ -
looser
addikt
válasz inf3rno #5840 üzenetére
Őszintén szólva az arányt szeretném tudni. jelenleg 2 evőkanál (kb. 15-20g) megy 1 liter vízbe, vagyis 0,15-0,2%-os az oldat, nem tudom, ez elegendő-e a vízkőtelenítéshez, mert az lenne a cél (acél, ehhe ) hogy az alubojlert minél kevésbé károsítsa, miközben a vízkőtől megszabadul az ember.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz inf3rno #5844 üzenetére
Szégyellem, ilyen mélységben már nem emlékszem a dolgokra, 25 éve érettségiztem (kémiából) de amit a hőmérsékletről írsz, azt megfogadom. Szerencsére hőfokszabályzós a gép, letekerem, ameddig lehet, remélem nem lesz gond. Mivel hagyni kell állni a rendszerben és a bojler nálam is körbe van tekerve rézcsővel, volt, hogy zöldes víz jött ki, akkor kicsit betojtam. Annyira, hogy utána 2 liter tiszta vizet még átfolyattam rajta, nehogy rézmérgezésem legyen :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
RetepNyaraB
veterán
-
#64905664
törölt tag
válasz inf3rno #6214 üzenetére
Van egy karám évek óta amelybe az udvaron letermett növények szára, levele, fűnyiradék és ilyesmi megy a kv zaccot meg ráöntözöm úgy, hogy mindíg teszek rá egy kis takarót is faleveleket, némi földet ilyesmit. Mikorra a konyhában összegyűlik egy kis veder zacc még további konyhai hulladék is kerül bele pl tojáshéj, paprika paradicsom csuma, esetleg tea zacc szóval ételen kívül mindenféle ez kb 1 hét alatt már szite erjed és mikor kiürítem a karámba elkeverem annak nem sok kell az összeéréshez. Egy év múlva már használható jó föld lesz a végeredmény.
-
#64905664
törölt tag
válasz inf3rno #6219 üzenetére
Kora tavasztól késő őszig én sem gyűjtöm a fenti módon, mert 1-3 nap múlva akkor is megjelennek a muslincák ha lezárom a veder tetejét ezt pedig nem nagyon akarom a konyhában. Ez csak télen működik melegebb időben nem, jobb minél hamarabb kivinni ahova való. Persze a konyha ajtóm egyből a szabadba nyílik így fedezhetik fel a szárnyasok hamar, szellőztetéskor. Szerintem ha a virágok stb-ra öntöd a zaccot ajánlatos mint a trágyát is egy kissé összegereblyézni a földdel.
-
cSuwwi
aktív tag
-
-
cSuwwi
aktív tag