- Poco X6 Pro - ötös alá
- iPhone topik
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Android szakmai topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Instagram közösségi fényképezés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Yager01
senior tag
Sziasztok. Van egy De'Longhi KG520.M darálóm ami kb. 4 éves lehet. Naponta kb 4 kávét darálunk le vele. Az a gondom, hogy nem pontosan a portafilterbe darál. Nem egyenletes az eloszlása ezáltal sokszor egy csomó kávé a kép tálcáján landol. Az az érdekes, hogy olyan is van, hogy tökéletesen darál a portafilter közepébe "pazarlás" mentesen. Egyre jobban idegesít, mert nem tudom orvosolni a problémát.
Egyébként egy ilyen gépem van. Breville Prima Latte VCF045X-01. Mennyire számít ez jó gépnek?
-
Ganz-[HUN]
addikt
Találtam egy RR45-öst FB Marketplacen 35k-ért, felújított, kitisztított állapotú, illetve Casadio Theo 64 48k-ért szintén ugyan ettől az eladótól ugyan ilyen állapotban.
Azon kívül, hogy rohadtul nem praktikus otthoni felhasználásra, ti mit gondoltok róluk?
Edit: RetepNyaraB: [link] ez jó lehet GC-hoz?
[ Szerkesztve ]
Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon
-
Yager01
senior tag
válasz RetepNyaraB #8102 üzenetére
Megpróbálom, köszi
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Ganz-[HUN] #8103 üzenetére
Nekem van egy ilyen, passzol. Pont Ádám tölcsérei nem igazán praktikusak, mert belső peremes (belóg a kosárba). Nekem csinált egy prototípus kívül felülőset, az már oké, de nagyon sérülékeny a vékony pereme. Inkább vennék ma valami alis mágneses olcsót (dosing funnel a keresőszó).
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #8105 üzenetére
na most kép alapján jó vagy nem jó
-
Yager01
senior tag
[link]
Mit gondoltok egyébként erről a gépről ? Felejtsem el ha normális presszót akarok főzni? A darálóval kapcsolatban is érdekel a véleményetek. Érdemes lehet beruházni egy komolyabb vagy inkább úgy mondom belépő szintű karos gépbe akár használtan is ? Akár úgy, hogy a daráló marad De'Longhi KG520m[ Szerkesztve ]
-
bagaba1
tag
válasz bagaba1 #8016 üzenetére
Sziasztok,
Köszönöm a korábbi tippeket. Múlt héten végül rendeltem q nyitot karba egy IMS 12-14g kosarat, illetve AVX féle közép-sötét Brazil Santos kávét. A Dedica hőmérsékletét maxra állítottam, illetve finomhangoltam a darálót. Így már fényévekkel jobb lett az eredmény, habár továbbra is keserűnek találom ezt a kávét és kevésnek a cremat. 12g őrlemény ideálisnak tűnik a kosárban, nem tapad fel a szűrőre. 25-30g káve jön le belőle ~30sec alatt, de térfogatra nagyon kevés.
Mit gondoltok, min lehetne még optimálni, mivel tudnák előrébb lépni?
Esetleg az örlő nagyon egyenetlen minőséget készít, és az okozza a problémát?
-
iatti
aktív tag
válasz bagaba1 #8109 üzenetére
a kesernye lehet magas hőtől, ez a santos nem kíván 88-90c-nél többet. ha kiütöd a zaccpogácsát, nem látsz rajta sötét foltokat? jobb lett volna egy 18g-os ims ha keveseled a végeredményt. meg ha habos-babos presszót akarsz, adagot őrlünk, és nem tárolunk a babtartályban kávét. pár nap,és a levegőtől ledöglik.
-
bagaba1
tag
Megpróbálom közepes hőn, sajnos ezeknél a gépeknél nem tudni a pontos beállítást, csak van 3 fokozat. Holnap megnehem a pogácsát. A fekete folt jelentené, hogy magas a hő? Lehet, hogy megpróbálom majd a nagyobb kosarat, bár eddig minden vendég szerint már a 12g-os adag is erős neki.
Egyébként a babtartályban ~2 napi adag van, őrölve pedig mindig frissen szoktam, csak a tartályba, hogy ne menjen mindenfelé.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz bagaba1 #8109 üzenetére
Mi az a kv por a babtartályban?? Vagy csak tükröződik valami?
Ha keserű, akkor túloldott. Persze a víz is lehet meleg, de általában az az utolsó, amit piszkálni érdemes. Brazilt (pláne sötétebb pörit) ne vigyél 1:2 arány fölé és a 25mp-t célozd be!
Tehát a 12g->24g legyen. Harmadekkora pohárba kivéve ha tejes ital. Akkor viszont tökmindegy a krém.Ui.: Ha feketés a pogi alja helyenként, akkor ott megégett, de az meglepő volna a Dedicától
Ui2.: Felejcsed el az avx kávékat
Brazil Cerrado egy nagyon jó csokis, krémes, klasszik fajta; minden normális pörkölőnél szok lenni szezonban.[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
bagaba1
tag
válasz RetepNyaraB #8113 üzenetére
Éppen több adagot készültem lefőzni, ezért daráltam le egy nagyobb adagot. Átlátszó pohárból ez a legkisebb, a látvány miatt próbáltam ebben. Holnap megpróbálom mégfinomabb őrleménnyel, viszont már így is nagyon nehezen indul meg. Az első 10mp-ben épphogy lecsepeg, majd belefullad. Korábban előfordult ilyenkor, hogy a főző is megszakította a programot néhány másodperc után.
Szerk: ja a babtartály csak poros belülről, egy korábbi extrafinom őrlésnél teleköpte az egészet.
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz bagaba1 #8114 üzenetére
Ne finomítsad, most is 31mp alatt jött le 28g! Mondom próbálj rá a 25mp\ 24g max kijövőre. Ha olyan 5-7mp körül indul meg, az jó lehet, de ez nem kőbe vésett. Persze ha most magas hőfokon van, azt is veheted lejjebb, de egyszerre csak egy dolgot tekerj el, különben nem fogod tudni hol a megoldás.
Szerk: ja és vagy atkergetsz egy komplett adagot az őrlőn állítás után, azt kidobod, vagy elfogadod, hogy a második őrlés után áll át a szemcseméret. Addig keveredik.
[ Szerkesztve ]
-
Yager01
senior tag
Ez szerintetek mennyire jó választás
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz Yager01 #8116 üzenetére
ennyiért _jó_ ár jelen helyzetben.
alzánál van klónja 46e-ért, nagyobb wattal, és 3 év garival, bár itt nem tudom van-e bárkinek. [Siguro EM-K42 Barista]
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
senior tag
válasz Mr.Csizmás #8117 üzenetére
Azért egy gyári garanciát semmiképpen se hasonlítsunk össze egy alzás (bolti ) garanciával, még ha papíron egy évvel több is , mert az a 3 év a nullával egyenlő. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom az alza csapnivaló garanciális ügyintézésével kapcsolatban.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
kmarci25
veterán
válasz Yager01 #8116 üzenetére
Próbáld meg, max visszaküldöd. (Emagnál 30 napod van rá. 14 napon belül még a szállítási díjat is visszakapod, 14-en felül csak a termék árát.) Én így próbáltam ki tavaly ősszel szintén egy Dedica-t (mondjuk az újracsomagolt volt), és jól tettem, mert nekem nem jött be, keresgéltem tovább.
Egyébként ennyiért tényleg olcsó."There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
válasz Yager01 #8122 üzenetére
Igen, emagnál így megy ez. Vannak, akik csúnyán kihasználják, de ez egy másik sztori.
Ami nekem a Dedicában nem tetszett az a mágnese szelep hiánya (miután lefőtt, nem veszi le a nyomást a karról/kosárról, így még csepeg egy ideig), a kis hely a csepptálca és a kar között (nem fért be a mérlegem), és a gőzfúvóka sem állt kézre nekem. Kb egy hétig használtam, aztán ment vissza."There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
tuzpenge
őstag
válasz RetepNyaraB #8125 üzenetére
És pl a linkelt euronics-es DELONGHI EC685-höz vannak elérhető árú normális kiegészítők, mint pl szűrő, nyitott kar, tamper, ilyenek? Totál amatőrként kérdezem, mert ennyiért nem tűnik rossznak, csak az itt olvasottak alapján ilyen 1-2 mm-es eltérések vannak ami miatt nem vagy nehezen találni hozzá (nem konkrétan ehhez hanem különböző típusú gépekhez) kiegészítőket....
Vagy aki ilyet vesz az nem is szórakozik ilyenekkel mint szűrő csere, nyitott kar használata stb..??[ Szerkesztve ]
ˣ
-
kmarci25
veterán
válasz Yager01 #8124 üzenetére
Nekem nem érné meg. De sokan elégedetten használják, szerintem ez egyéni preferencia kérdése.
tuzpenge: minden van hozzá. Tudom, az AVX-ről nincs jó véleményem, de náluk van hozzá emlékeim szerint "barista csomag" (normális(abb) tamper, nyitott kar, kosár stb.).
Előbb találtam a Dedicához kiegészítőket, mint a Sage/Breville-hez."There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
Yager01
senior tag
válasz tuzpenge #8126 üzenetére
Vannak...
Neouza Kávé elosztó(Distributor)
Fenteeer feneketlen portaszűrő (Bottomless portafilter)
Eredeti Graef szűrők szimplafalú 2db(espresso + dupla)
Kávéadagoló pohár rozsdamentes ( az őröltkávé gyors és kényelmes átrakása a portaszűrőbe)
Tejkancsó,habosító kancsó 350 ml ,rozsdamentes
De'Longhi DLSC059 kávézacc-leütő doboz,rozsdamentes acélból
De'Longhi DLSC058 rozsdamentes acél tamper fa fogantyúval, kék/ezüstEzeket most találtam, árulják egy ilyen gép mellé...
-
Daneeka
senior tag
válasz Daneeka #8100 üzenetére
Na kimértem hogy működik: (Delonghi ECPxx)
Bekapcsolás után egyből fűt, ha a hidegebb termosztát (105 fok) hőfokát eléri akkor kivillan a zöld ready és kikapcsol a fűtőszál és vagy 10 percig hűl amíg újra bekapcsol. (így aztán egy 20 perces elomelegites alatt kb 0,05kWh-t fogyaszt)
Tehat vélhetően akkor a legmelegebb a víz amikor kivillan a ready.Viszont áttekerve a kapcsolót a gőzölő módba továbbfűti a bojlert amíg a melegebb termosztat hagyja. (125 fokos)
Azaz ha a bekapcsolas után megvárjuk, hogy kivillanjon a ready, áttekerjuk gőzölő módba, várunk vakon valamennyit majd attekerjuk kávéfőző módba akkor melegebb vízzel indíthatjuk a csapolást mint a gyári hőfok.
Következő érdekes projekt az lehetne, hogy ezek a bojler hőmérsékletek mit jelentenek a fejben, illetve mekkorát esik a hő mondjuk 30s alatt. (a viszonylag pici bojlerbe beáramló hideg víz egy 1:4, 1:5 shotnál tuti hűt rendesen.)
Illetve amit még jó lenne tudni, hogy mi dönti el ebben, hogy meddig hűlhet mielőtt újra bekacsol a fűtőszál és lehet-e moddolni szűkebb tartományba.[ Szerkesztve ]
-
őstag
Sziasztok!
Remélem jó helyre írok. Nespresso Citiz gépet szeretnék vízkőteleníteni. Ez a wpro cld-250 jó lesz, vagy csak a gyári ajánlott? Esetleg más, ami áruházakban kapható?
Köszi!
-
Safi1988
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Kingrinder K4-es őrlőm, azt szeretném kérdezni, hogy van bevált adalék a tisztításához, vagy van ezzel kapcsolatban valakinek tapasztalata? A mechanikus tisztítast minden őrlés után megcsinálom a kapott ecsettel, de nyílván olajos dolgok maradnak rajta, ezt szeretném alkalomszerűen eltávilítani.
Köszi, ha segítesz!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Safi1988 #8134 üzenetére
Semmit se kell vele csinálni (alul le lehet ecsetelni ami rajta van, nyilván). Ami akar lerakódik a kések közé és utána a felszín minden őrlésnél cserélődik. Ha levakarod folyton, csak elölről kezdődik az egész folyamat. Persze ha szeretnéd pár kiló babonként le lehet takarítani, gyakrabban csak időpocsék. Víz ne menjen rá. Létezik egyébként őrlő tisztító kristály, vehető is, de azt is ipariban használják, mert mások az arányok egy pörgő kávézóban.
johnny82@ igazából egy teáskanál citromsav (gyógyszertár, pár száz forint) a víztartályba és amit a gyártó ír. Általában 10mp folyás, 10mp szünet, míg tart a víz. Aztán egy komplett tartály átfolyatása és az első kv kiöntése)
[ Szerkesztve ]
-
Digitalpimp
senior tag
válasz johnny82 #8133 üzenetére
Ha olyat keresel ami tejsav tartalmú, akkor a DM-es Denkmit is jó lehet.
8135: annyi citromsav nem kevés? Mert a Dedica kézikönyvébe az 1dl lötyit kell fél liter vízbe önteni.
[ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Safi1988
csendes tag
Köszönöm!
Ezt a kristályt láttam, de akkor egyelőre nem ruházok be rá. Azt hittem, hogy itt is érdemes az olajokat legányolni róla, de akkor nem kell annyira aggódni érte.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Safi1988 #8137 üzenetére
ha Frei illatosított förtelemmel eteted, akkor igen
Illetve persze van az a robuszta mennyiség, amit én se szívesen hagynék rajta sokáig. Ez valójában fogyasztás függő, igazad van. Közepesen világos arabica baboknál lényegtelen, olajtól csöpögő, szénné égetett áruházi termékeknél már kérdésesebb. A kristály se drága, ha megnyugtat - és valami sötét oldalt darálsz rajta folyton - rajta
Digitalpimp@ én tömény citromsav porról beszélek, nem oldatról."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
addikt
válasz Digitalpimp #8136 üzenetére
szerintem valamennyire használható a kézikönyve, én nem tenném tönkre.
It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
-
Safi1988
csendes tag
Nem használok nagyipari kávékat, meg illatosított kamukávét sem. Néha azért átcsúszik rajta egy bécsi-francia pörkölés, olasz ritkábban.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz Digitalpimp #8136 üzenetére
vannak gépek, amikhez tejsav alapú tisztítót ír elő a gyártó.
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Digitalpimp
senior tag
válasz RetepNyaraB #8138 üzenetére
Azzal tisztában vagyok, hogy porról beszélsz, csak mondjuk a fél liter vízbe a teáskanálnyi mennyiség nem kevés? Azért nem egy agresszív cucc a citromsav, aztán ennyi mennyiség kihozza-e a cuccot?
Mr.Csizmás 8141: ahogy néztem a gyári lötyik legtöbbször tejsav tartalmúak, akkor azt vehetjük előírásnak.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
őstag
válasz RetepNyaraB #8135 üzenetére
+#8136Digitalpimp
+#8142DigitalpimpKöszi srácok! A gond az, hogy nem tudom pontosan milyen vízkőtelenítőt használjak. Nem tudom, hogy mit kell tartalmazzon ahhoz, hogy ne menjen tönkre a gép tőle.
Rossmann-ban ezt találom, DM-ben ezt. Rossmann közelebb van. Vagy megköszönöm a linket, hogy pontosan melyik a jó.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz johnny82 #8143 üzenetére
Ez a kész citromsavas: [link] De ennél jobb-olcsóbb a citromsavpor+víz. A tejsavast most nem látom, hasonló flakonja van, csak szürke és 1K körül volt az ára. Szerintem a citromsav, tejsav biztonsággal mehet, a többi (ecet, foszforsav, sósav stb.) tiltólistás.
-
őstag
válasz Digitalpimp #8144 üzenetére
Ahogy a leírásban nézem, ez pontosan: természetes citrom-, tej- és almasavat tartalmazó vízkőoldó. Köszi, ez akkor tökéletes. 1 évre biztos elég egy flakonnal.
[ Szerkesztve ]
-
Yager01
senior tag
Honlap érkezik a Dedica EC865.M holnap után pedig a bottomless portalfilter 16os és 5g os kosárral, mágneses magasító, saválló örlemény tartó és a distributor. Van valakinek ilyen gépe? Mi legyen az első dolgom? Fordított ozmózis elven működő 6 lépcsős víztisztítóm van így annak a vizével fogom csak itatni. Rakjam össze és teszt ?
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest