- iPhone topik
- Android szakmai topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Érintésnélküli fizetési megoldások - PayPass via NFC
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Vodafone mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
dqdb
nagyúr
válasz chester91 #21297 üzenetére
Apache-t csak és kizárólag akkor, ha PWM-mel tudod szabályozni. Attól, hogy 4 pines egy csatlakozó, még egyáltalán nem biztos, hogy PWM-es, lásd összefoglaló. Ha nem vagy biztos a kézikönyv alapján, akkor másold ide be a lábkiosztásról a képet, és megmondjuk neked.
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
törölt tag
Sziasztok!
Fractale R5 házhoz kérdeznék.Házon és benn minden ref hűtővel megy. (nekem spec nem hangos)
Gondoltam elől van még 1db 140mm es ventinek hely.
Érdemes-e oda megvenni az R5 ház ventilátor párját vagy valami mást?Érezhetek e jobb szellőzzéssel bármiféle pluszt? Avagy mire jó telepakolni a házat ventilátorral.
(kizárólag belső légkeringetés érdekel, mindenkit kérek szorítkozzunk erre. Már ha van bármi féle funkciója)A házon van ventilátor szabályzó elől, de nem tudom mire kell rácsatlakoztatni, esetleg ha valaki hozzáért linkelne képet megköszönöm.
alaplap: asrock p85 pro4ill konfigom aláírásban.
Előre is köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
ZrogNV
tag
Sziasztok!
Úgy látszik hiába nyúztam Grózit nem lettem biztos az alaplap aljzat kiosztásokkal kapcsolatban.
Megpróbálok példákat felhozni, hátha így egyértelműbb lesz számomra.MSI Z170M Mortar
1db fix 12V-os PWN és 2 db feszültség alapon szabályoz
Gigabyte GA-B75M-D2V
2db fix 12V-os PWN
Gigabyte GA-H170M-D3H
1db fix 12V-os PWN és 3 db nem PWM
Gigabyte G1.Sniper B7
1db fix 12V-os PWN és 3db hybrid PWM
Gigabyte G1.Sniper M7
1db hybrid PWN és 3 db hybrid PWM
Gigabyte G1.Sniper Z170
1db fix 12V-os PWN és 3 db hybrid PWM + 1db hybrid PWM a vízhűtésnek
Remélhetőleg ha hülyeségeket írtam és kijavítotok elég példa lesz számomra, hogy össze rakjam végre a dolgokat a fejembe.
[ Szerkesztve ]
“Nem győzni jöttünk, hanem pusztítani!”
-
VTom
veterán
Sziasztok,
múltkor ígérem, hogy visszajelzek, szóval egy B85i Gaming lapra a CPU fan-re kötöttem egy PWM ventit, a sys fan csatira pedig két PWM PST ventit sorba kötve.
A ház ventit egy molex --> 5V-os átalakítóval pedig egyenesen a tápra kötöttem.
Minden kifogástalanul működik így.
Ha kérdésetek van a részetekkel kapcsolatban, keressetek bátran.Everybody has a plan until they get punched in the mouth.
-
dqdb
nagyúr
válasz ZrogNV #21305 üzenetére
MSI Z170M Mortar
CPUFAN1: PWM
SYSFANx: feszültségalapúGigabyte GA-B75M-D2V
mindkettő: PWMGigabyte GA-H170M-D3H
CPU_FAN: PWM
SYS_FANx: feszültségalapúGigabyte G1.Sniper M7
CPU_FAN: hibrid (PWM és feszültségalapú szabályozás is, ami BIOS-ban állítható)
SYS_FANx: feszültségalapúGigabyte G1.Sniper Z170
CPU_FAN: PWM
SYS_FANx: feszültségalapúOlyan nincsen, hogy fix 12V-os PWN, ez egyszerűen csak PWM. Így néz ki egy ventilátorcsatlakozó:
1. föld
2. tápfeszültség
3. fordulatszám-visszajelzés
4. PWM vezérlőjelHa kevesebb pines a csatlakozó, akkor a végéről tűnik el, azaz 3 pines nem lehet PWM szabályozású, a 2 pines nem képes a fordulatszámát sem visszajelezni.
Föld
Ez egyértelmű, túl sokat nem kell ragozni.Tápfeszültség
Ezen a lábon az alaplap 0-12 volt közötti feszültséget ad. Ha fixen +12V szerepel a lábkiosztásnál, akkor az vagy PWM-es szabályozást jelent (lásd a negyedik lábat) vagy azt, hogy egyáltalán nem szabályozott az adott csatlakozó. Ha speed control, voltage control vagy hasonló szöveg (is) szerepel, akkor ez azt jelenti, hogy az adott csatlakozó feszültségalapú szabályozásra képes.Fordulatszám-visszajelzés
Ezen a lábon a ventilátor jelzi vissza a fordulatszámát az alaplapnak, ha a lábkiosztásban a sense, speed szavak szerepelnek (míg az NC szöveg a visszajelzés hiányát jelzi). Monitorozható fordulatszámú tápegységeknél előfordul, hogy a tápegységből kijövő 3-4 pines csatlakozónál csak ez az egyetlen láb van bekötve. Y és több ventilátoros elosztóknál ez a láb csak az egyik ventilátor esetében van bekötve, az alaplap felé onnan megy vissza a fordulatszám, a többi ventilátor működését (vagy nem működését) ilyenkor nem lehet kívülről ellenőrizni.PWM vezérlőjel
Ha hiányzik ez a pin, akkor az a ventilátor nem PWM-es, ahogyan az NC, GND, VCC és 5V szövegek is ezt jelentik. Ha PWM vagy speed control szöveg szerepel, akkor az adott csatlakozó képes PWM alapú szabályozásra.A feszültségalapú szabályozás azt jelenti, hogy a második lábon változó, és általában 12 voltnál kisebb feszültséget kap a ventilátor. Minél alacsonyabbat, annál lassabban forog, de az, hogy adott feszültségszinthez milyen fordulatszám tartozik, teljes egészében a ventilátorra van bízva*. Ha túl alacsonyat, akkor le is állhat a ventilátor, ami azért veszélyes, mert ha a kapott feszültség a ventilátor forgómozgásának megindításához szükséges indulófeszültség környékére esik, akkor a ventilátor megpróbál újra és újra felpörögni, csak nem tud, és ezzel a motorját könnyen le lehet égetni (ezért nem ajánlott egy kábelre eltérő ventilátorokat kötni, mert olyankor könnyebb elérni ezt a kedvezőtlen helyzetet).
A PWM alapú szabályozás azt jelenti, hogy a második lábon fixen 12 volt megy, és a negyedik lábon a szabályozást végző x%-os kitöltöttségű PWM jel. Az teljes egészében a ventilátorra van bízva, hogy adott kitöltöttségű jelet milyen fordulatszámra fordít át*, ezért bár nem jelent olyan súlyos, könnyen meghibásodáshoz vezető problémát egy kábelen különböző típusú PWM-es ventilátorokat használni, mint feszültségalapú szabályozás esetében, de némi anomáliát mégis okozhat. Abból, hogy a második lábon fixen 12 volt megy, következik az is, hogy a 3 pines ventilátorok PWM-es szabályozású csatlakozóban maximális fordulatszámon működnek. Fordítva is igaz ez, azaz a PWM-es ventilátor fixen 12 voltot vár a második lábon, arra van felkészítve a motor és a vezérlés is, így előfordulhat kellemetlen mellékhatás (morgó motorhang), ha feszültséggel szabályozná valaki.
Ha mind a második, mind a negyedik láb mellett szerepel a speed control szöveg, akkor az hibrid szabályozást jelent, ekkor a BIOS-ban lehet állítani, hogy PWM alapú vagy a feszültségalapú (DC Mode) legyen érvényes az adott csatlakozóra (ASUS-on gyakori feature).
ASUS alaplapoknál a középkategóriában és felfelé, MSI-nél az ECO sorozatban előfordul olyan szolgáltatás, ahol az alaplap képes a ventilátor teljes, biztonságos leállítására, ha nincsen rá szükség. Ez az információ a BIOS leírásában szerepel.
Nem túl sűrűn, de előfordul a dokumentációs hiba a kézikönyvben, ezért érdemes megnézni a lábkiosztás mellett a BIOS leírását is (ASRock kilőve, ott még nem láttam normális BIOS leírást), mert volt, hogy az elvileg nem szabályozható lábkiosztású csatlakozó mégis szabályozható volt.
Az automatikus szabályozás milyensége teljes egészében az alaplapgyártón múlik. Manapság általánosan a hőmérséklet-szabályozás görbe három pontját adhatjuk meg, de van, akinél ez finomabban paraméterezhető. Régebbi alaplapoknál gyakori, hogy az automata szabályozás tényleg automata, és nem lehet finomhangolni.
Nem űrtudomány ez szerencsére, némi józan ész és logika.
* ha valaki mégis a fordulatszámot megadva szeretne szabályozni, akkor erre visszacsatolásos módszer kell, ahol a szabályozás folyamatosan figyeli a visszakapott fordulatszámot, és ennek függvényében növeli-csökkenti a feszültséget vagy a PWM jel kitöltöttségét
[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
válasz abridabri #21302 üzenetére
Az enyém is fix 12V-n ment és nem volt hangja+az az 5V szerintem nem stimmel,mert azon el se indul..
02.29.-től 03.13.-ig nem leszek elérhető[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Seelaard
tag
Sziasztok a következő ventire van szükségem:
60x60x20mm, 12V,nagyon csendes, 2 kivezetéses, minőségi darab
(Ezt találtam, de lehet, hogy ennél van csendesebb is:
http://www.tme.eu/en/details/mb60201v3-a99/dc12v-fans/sunon/mb60201v3-000u-a99/)5 db kellene.
Tudnátok esetleg tippet adni, hogy honnan szerezzem be és melyik típust?köszi
Szilárd
-
CptAdamica
veterán
Vettem 3 darab Aerocool DS ventit, mindent jó velük, nagyon tetszenek, de az egyik fura hangot ad ki, ilyen tik-tik-tik-tik kicsit nyikorgó hangot, halkan hallatszik, ezzel lehet kezdeni valamit, vagy gari?
Megyen!
-
takacsbotond
őstag
válasz CptAdamica #21311 üzenetére
Küldd vissza gariba, vagy ha online rendelted 10 napon belül elállhatsz a vásárlástól, és vehetsz helyette egy másikat.Utóbbi megoldás valószínűleg gyorsabb.
Esetleg még megpróbálhatsz befújni alá egy kis WD10-et, de ez garivesztéssel járhat.Próbáltad már kikapcsolni-bekapcsolni?
-
chester91
senior tag
Köszönöm a segítő válaszokat, ha leszabályozva is szállít elég levegőt, akkor inkább a 200-as lesz, lényeg, hogy csend és nyugalom legyen, ha meg esetleg játszom, és kell a több levegő, akkor úgyis felcsavarom, úgy nem zavar.
dqdb: Köszi a felajánlást, de külön szabályzóról használom a ventiket, így ez a kérdés nem mozgat.
„Az emberiség ostoba nézetei közül a legostobábbak azok, amelyekkel a jó körülmények között élők a szegények szokásait kritizálják” Herman Melville
-
CptAdamica
veterán
válasz takacsbotond #21313 üzenetére
Köszi, 19.-én vettem, szóval necces. Úgy tudom, hogy 14 nap van online rendelés esetén, amúgy alattomos, mert nem mindig hallatszik, lehet, hogy csak egy bizonyos fordulaton, majd ma este jobban megvizsgálom.
Megyen!
-
takacsbotond
őstag
válasz CptAdamica #21315 üzenetére
Én úgy tudom, hogy levették 10-re.Ha ma elviszed még vissza kell venniük.Hol vetted?
Próbáltad már kikapcsolni-bekapcsolni?
-
CptAdamica
veterán
válasz takacsbotond #21316 üzenetére
Debrecenben a multimédiatowerben és már dolgozom, szóval a mai nap kilőve. Holnap megpróbálom, valószínű úgy is megvizsgálnák előtt, meg mire rendelne egy újat, az 1 hét min.
Megyen!
-
ZrogNV
tag
Szeretnék egy kis segítséget kérni.
Összesen 7 ventilátor szabályozását szerettem volna megoldani. Ebből 2 a processzor hűtőn lenne.
Az új gépházon nincs optikai meghajtó hely a ventilátor szabályzónak.
A jelenlegi alaplapon 2db PWM-es szabályozást tesz lehetővé.
Amit pedig kinéztem 1db PWM-es és 2db feszültség alapú.Az első ötletem ModMyToys SATA/4-Pin PWM - 8x 4pin PWM Ventilátor elosztó, de nem tudom mennyire lenne problémás ha a cpu-n és a házon lévők is egy jelre pörögnének fel vagy le.
A második, csak a 2 processzoron lévő lenne PWM-es. A többi 3 pin-es amiket maximális fordulaton használnék (1000rpm vagy az alatt)
A harmadik, 2 processzoron lévő PWM-es + még 1, ezeket 3-as elosztóval összekötöm, a többi pedig 3 pin.
A negyedik 2 a procin + 2 PWM, a maradék 3db 3 pin-es. Az új alaplapnál pedig veszek hozzá egy 4x4pin es elosztót.
Szerintetek ezek közül melyik élhető megoldás vagy ha van más jobb ötlet akkor szívesen tanulok!
“Nem győzni jöttünk, hanem pusztítani!”
-
CptAdamica
veterán
válasz takacsbotond #21316 üzenetére
Beszéltem ma a bolttal skype-on, azt tanácsolták, hogy ha nem mindig hallatszik, akkor inkább várjak vele, mert a szerviz így necces és próbáljam meg a gumi rögzítőkkel felfogatni. Most kivettem, megforgattam kézzel a ventilátort és akkor is hallatszott, hogy valami súrlódik benne, szóval holnap vissza is viszem, a gyári 14cm-es még szerencsére megvan.
Megyen!
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz CptAdamica #21319 üzenetére
Nálam a 2 viper-nek van alap fordulaton ilyen hangja.. de, mindkettőnek. Az egyik kicsit hangosabb. Amint kicsit odateker neki pwm-en, azonnal elnémul mindkettő, és a "normál" hangjuk van.
Véleményem szubjektív...
-
schray
tag
Valakinek van tapasztalata a következők valamelyikével? Minden infónak örülnék
- Enermax Cluster /+advanced 14cm
- Phanteks PH-F140SP/MP LED 14cm
- Bitfenix Spectre PWM Black LED - 14cm
- Bitfenix Spectre PRO LED - 14cm
- NZXT FZ-140 LED 14cm
- egyéb 14cm-es házhűtésre alkalmas fehér led-es venti?(akármennyire látom, hogy a kategóriában az Aerocool DS a legjobb, még mindig nagyon nem tetszik kinézetre, ezért latolgatom az alternatívákat)
71% víz
-
heavygrip
senior tag
Sziasztok
Azt szeretném kérdezni,hogy nem tudtok egy megbízható programot,amely megméri a cpu,gpu, illetve egyéb hőfokokat, illetve a ventinek a fordulatszámát? Mert szedtem le aida64 et,meg speed fan-t,de mind próbaidős,illetve nem jó hőfokot ír eggyes alkatrészekhez... Vagy egy olyan oldalt be tudtok esetleg linkelni,amelyen fent van megbízható verzióban?
Előre is köszönöm!They are rage,brutal, without mercy,but you,you will be worse, Rip and Tear until it is done.
-
sas55
aktív tag
-
dqdb
nagyúr
válasz heavygrip #21323 üzenetére
A legegyszerűbb és legbiztosabb megoldás az alaplapgyártó saját programját leszedni (ASUS AI Suite, ASRock Xtreme Tuning, MSI Control Center, Gigabyte EasyTune). Itt nemcsak monitorozhatod hőmérsékleteket és fordulatszámokat, hanem a szabályozási profilt is tudod módosítani.
Ingyenes, kompakt programként a linkelt HWInfo64 tökéletes lehet, ha támogatja* az alaplapodat.
* a monitorozásra használt interfészek sajnos nem szabványosítottak, így minden hasonló program próbál minél többféle megoldást és azt is jól támogatni, de egyik sem tökéletes ezen a téren (például ismerek olyan gépet, ahol a HWInfo64 indításakor lefagy az egész Windows, de természetesen nem ez az általános, azonban inkompatibilitás előfordulhat)
[ Szerkesztve ]
-
heavygrip
senior tag
Köszi szépen a válaszokat.
They are rage,brutal, without mercy,but you,you will be worse, Rip and Tear until it is done.
-
schray
tag
válasz takacsbotond #21322 üzenetére
Az nem radiátorra való? Meg mennyire csendesek...
Az oké, hogy rosszabbak az aerocoolnál, de ha nem maradnak el nagyon és nem hangosak, valamelyik beleférnek. Valahol ellentmondásosnak érezném, hogy olyan design-elemnek szánt ventit tegyek a gépbe, ami nem tetszik...
71% víz
-
takacsbotond
őstag
Közben a gyári 14cm-es NZXT helyett szereztem jó árban egy be quiet! Silent Wings 2 140mm-es ventit, ami lényegében teljesen néma, viszont a légszállítása is sokkal kevesebb, és kissé megdobta a hőfokokat, ezért arra gondoltam, hogy a bq! megy felülre, a helyére pedig egy Akasa Apache kerülne.Az okozhat problémát, (és, ha igen milyet) hogy egy 3-as PWM elosztón különböző ventik vannak (egy 12 és egy 14 cm-es bq! SW2 2000RPM-es venti, meg majd az Apache)?Esetleg van olyan 3pines venti ami legalább olyan jó mint az Apache?
Előre meg 3db Bol.Quiet Tri-Speed menne.Eredetileg AeroCool DS-eket akartam, de drágább, és kisebb a légszállítása, hiába a halkság...
Így nézne ki:Minden észrevételt szívesen látok!
Próbáltad már kikapcsolni-bekapcsolni?
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz CptAdamica #21329 üzenetére
Szuper.
Én nem feszegetem a témát, annyira azért nem zavaró, alapzaj mellett lényegében nem hallom. Ha néma csend van, csak akkor.. ennyi belefér.
Véleményem szubjektív...
-
HollywoodBoy
tag
Sziasztok!
Van egy Asus Z170 Pro Gaming lapom. Csatolok egy képet a Manual-ban lévő fan magyarázatról.
Az A és a B csatlakozókra tehetek PWM-es ventiket? Az A-ra teszem a proci hűtőt.
A C;D;E csatlakozókra pedig csak simán feszültségszabályzós ventik mehetnek? ha igen, akkor hogy-hogy 4 PIN-es a csatlakozó?
Az F csatlakozóra pedig valamilyen ventillátor szabályzó panelt lehet rákötni?Köszi előre is a választ és bocsi a láma kérdésekért...
Üdv.!
-
dqdb
nagyúr
válasz HollywoodBoy #21332 üzenetére
Az A és a B csatlakozókra tehetek PWM-es ventiket? Az A-ra teszem a proci hűtőt.
Igen, tehetsz.A C;D;E csatlakozókra pedig csak simán feszültségszabályzós ventik mehetnek?
Igen, ezért PWM-eset ne kössél ide.ha igen, akkor hogy-hogy 4 PIN-es a csatlakozó?
Kérdezd meg a gyártót. Valószínűleg egyszerűbb egyféle csatlakozót készletezni, mint kettőt.Az F csatlakozóra pedig valamilyen ventillátor szabályzó panelt lehet rákötni?
Az egy nem szabványos csatlakozó, kizárólag ezt az olcsóságot lehet rákötni, amivel további 3 ventilátort lehet szabályozni.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
HollywoodBoy
tag
Szia!
Köszi szépen a választ!
Az a helyzet, hogy most a házamba 3db beépített 2 tűs (3 tűsnek néz ki a csatlakozó, de csak 2 résben van ténylegesen vezető) ventilátor van. Ezt hogyan teszem rá a csatlakozóra? A '+5V'-ra és a 'CHA FAN IN'-ra dugjam?
Ezeket a ventiket hamarosan leakarom cserélni. 2db-ot a ház tetejére és egyet a hátuljára. Ez a 3 ugyanolyan típusú lesz és PWM-es. Ezeket szeretném rádugni CPU_OPT csatira egy 3-mas elosztó kábellel.
Tudnátok nekem egy ilyen 3-mas elosztó csatit ajánlani? Ez pl megfelelne szerintetek?
Az ajánlóból ezt a ventit néztem ki amiből szeretnék 3-mat beszerezni és egyben rákötni az alaplapra az elosztóval: Be Quiet Pure Wings 2 PWM 120mm
Nem szeretnék LED-eset. Szerintetek ez jó választás lenne? Ha van jobb megköszönöm a tippet.Köszi előre is!
Üdv.!
-
vmk
tag
Sziasztok.
4cm-es (1cm magas), 3 vezetékes ventit keresek NAS-ba. Tehát sokat menne és nem baj ha ezt halkan tenné.
A mostani HD4010S12L típusú venti is kibírt kb 4 évet, így legalább ilyen "minőségű" kellene.
Tudnátok ajánlani valamit?
Köszönöm. -
Dzsozi56
tag
válasz HollywoodBoy #21334 üzenetére
Szia!
Nem vagyok szakértő ebben a témában, így csak saját tapasztalatként írom le a következőket, hátha segít valamit:
Asus Z97-A alaplapom van. Egyenként ugyan olyan kiosztású 4 pines aljzatokkal, mint ami a Te lapodon is van. Vagyis van egy CPU_FAN, egy CPU_OPT, CHA_FAN, CHA_FAN2, CHA_FAN3 és egy CHA_FAN4.
Én kezdetben csak 4 pines PWM-es ventilátorokat kötöttem a lapra, a szabályozás pedig az Asus Fan Xpert 3 progival történik. A CHA_FAN csatlakozókra kötött PWM-es ventilátorok nem okoznak gondot, feszültség alapon szabályozza azokat a program. Én csak páros venti bekötést használok egy-egy CHA_FAN kivezetésnél 4 pines Y-elosztó kábel közbeiktatásával, mivel van elég csatlakozó.2db Alpenföhn Wing-Boost 2 140-es ventilátor ment így a CHA_FAN4-re (házban fentre) és 2 db Be Quiet Silent Wings 2 140 Pwm CHA_FAN2-re (házban előre). CHA_FAN_1-re egy Lepa Bol.Quiet 120 Pwm (házban hátulra), illetve a CHA_FAN3-ra (házban alulra) egy Be Quiet Silent Wings 2 120 Pwm egyedül csatlakozik.
A CPU_FAN-ra a processzor hűtő Pwm-es ventijét kötöttem és egy ideig a CPU_OPT-on volt az alsó Be Quiet 120 Pwm-es légkavaró.A CHA_FAN csatlakozók a kézikönyv szerint PWM és DC alapon is szabályoznak és a ventilátoroknál az általam használt PWM-es ventiknél semmilyen gond nem adódott, annak ellenére, hogy hozzáértők 3 pin-es ventik csatlakoztatását javasolják! Ezt is figyelembe véve a felső 2 Alpenföhn ventilátort lecseréltem 2 db 3 pin-es Aerocool DS 140 mm-es ventilátorra, amik az itt használt 4 pin-es Y elosztóval bekötve szintén hibátlanul működnek az Asus Fan Xpert 3 programjával.
Úgy tudom az Y elosztóhoz hasonlóan van 3 ágas is. (3, illetve 4 pin dugós kivitelben is.)
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz HollywoodBoy #21334 üzenetére
Az a helyzet, hogy most a házamba 3db beépített 2 tűs (3 tűsnek néz ki a csatlakozó, de csak 2 résben van ténylegesen vezető) ventilátor van. Ezt hogyan teszem rá a csatlakozóra? A '+5V'-ra és a 'CHA FAN IN'-ra dugjam?
Ez azt jelenti, hogy azok a ventilátorok nem képesek fordulatszám-visszajelzésre. Elvileg a csatlakozó kialakítása olyan, hogy csak egyféleképpen tudod rádugni, amikor a két aktív lábel a GND és CHA FAN IN lábakkal érintkezik, de ha nem, akkor is csak így szabad bekötni. Az mondjuk jó kérdés, hogy az alaplap mit kezd ezzel a szituációval (nem jön vissza fordulatszám), és hajlandó lesz-e automatikusan szabályozni így a ventilátorokat.Ezeket szeretném rádugni CPU_OPT csatira egy 3-mas elosztó kábellel.
Tudnátok nekem egy ilyen 3-mas elosztó csatit ajánlani? Ez pl megfelelne szerintetek?
Igen, jó lesz. Akasából vagy BitFenixből szokott lenni egyszerűbb elosztó is, amit nem kell külön tápcsatlakozóra kötni, az is megteszi. Az alaplap felé azért megy csak két vezeték, mert az első két pint (föld és táp) a SATA csatlakozóról veszi. Amelyik ventilátor felé 4 vezeték megy, onnan fog visszajönni a fordulatszám-infó, a másik kettőről nem.A PW2 egy kedvező árú, jó légszállítású és halk ventilátor házak szellőztetésére, további ajánlott darabok az összefoglalóban vannak. Amúgy milyen és hány ventilátor juttatja be elöl a házba a levegőt?
vmk: [link]
Dzsozi56: az általam használt PWM-es ventiknél semmilyen gond nem adódott, annak ellenére, hogy hozzáértők 3 pin-es ventik csatlakoztatását javasolják
Azért javasoljuk, mert sosem lehet előre tudni, és csak tapasztalati úton derül ki, hogy adott PWM-es ventilátor nem szereti, ha így szabályozzák. A napokban egy rövid teszt erejéig átkötöttem a CPU hűtőn lévő Apache-ot egy PWM-es csatlakozóról egy feszültségalapon szabályozottra, és most már nemcsak mások véleménye, hanem saját tapasztalat alapján is mondom, hogy úgy tényleg zavaróan morog.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
Ombre85
tag
-
HollywoodBoy
tag
Köszönöm a választ és a segítséget!
Akasa-ból és BitFenix-ből sem találtam azt az egyszerűbb kialakításut amit írtál. Csak Phobya márkájú kábelt találtam, ami olcsóbb mint amit az előbb linkeltem. Erről beszélek. Ez is jó lesz, vagy vegyem inkább a külön táp csatisat?
Előről is ugyan ez a 'gagyi' ventillátor van benn, mint amit hátulra és fentre tett a gyártó. Csak annyi, hogy az LED-es és csak 1db. Azt is leakarom cserélni egy normális feszültségszabályzósra. Sőt van mellette még 1 hely, tehát kettőt fogok venni. Oda is majd nézek valamit az ajánlóból. Amúgy a ház típusa Seagate Warship EVO.
[ Szerkesztve ]
-
dime27
őstag
Üdv srácok!
Tettem fel apróba pár darab ventit(Phanteks, Noiseblocker, Nzxt) túlvásároltam magam a legtöbbjük pár percet ment ill vannak bontatlanok is!Akit érdekel az kérem jelezze igényét priviben! Előre is köszi!
[ Szerkesztve ]
Google Pixel 6a+iPad 2021
-
thomeef
őstag
Látom a topikból ki vannak üldözve szegény noctua ventik, mert drágák. Azt azért megemlíteném hogy az Aerocool/Noiseblocker csúcstermékei (ezek vannak ajánlva ahogy nézem) sem közelítik meg a noctua ventik élettartamát (ami ráadásul a sok éves múlt miatt bizonyítható is, ellentétben az új termékekkel), ami azért nem elhanyagolandó dolog és mégis mindenki elfelejti megemlíteni. Így az olyan kérdést hogy "A noctua van-e olyan jó, mint amilyen drága?" kérdésre a válasz bizony hogy igen. Aki esetleg hezitálni az itteni ajánlások miatt, ne tegye.
"A férfi abban különbözik a fiútól, hogy egy nagyságrenddel drágábbak a játékai."
-
MasterMark
titán
Üdv
Sharkoon Silent Eagle-ről ismeri valaki? Esetleg valami tapasztalat?
Illetve a BE QUIET! Pure Wing 2 is ajánlott-e?
Vagy esetleg tudtok valamilyen nagyon csöndes 14 cm-es ventit?
Switch Tax
-
Grafirka
őstag
Udv,
Noctua NH-U12S hutorol van valakinek konkret tapasztalata ? -
Barokk
csendes tag
Sziasztok!
Aerocool, Be Quiet! , Noctua trióból melyik márkát, illetve típust ajánlanátok leginkább 140 mm-es változatban NZXT Noctis 450 házba az eredeti ventik helyére (2 előre, 1 hátra menne)? (CPU: i5-6600K, CPU hűtő: Be Quiet! Dark Rock Advanced C1, alaplap: ASRock Fatal1ty Z170 Gaming K6, VGA: Gigabyte 980 Ti Xtreme Gaming Windforce)
Főleg a teljesítmény/zaj arány a lényeg. Ha a legjobb egyben a legdrágább is, akkor inkább szánok rá többet.
[ Szerkesztve ]
-
benceman00
tag
válasz Barokk #21347 üzenetére
Teljesítmény/zaj arányban mindig is a noctua volt a bajnok. Ha belefér a többlet költség akkor a legjobb választás a noctua. De ha egy picit több zajt(ami minimális) elviselsz akkor Be Quiet! és fele annyiból kijössz.
(#21345) MasterMark: Nekem volt Sharkoon Silent Eagle 8centis 1000rpm-es, egy év után olyan hangja volt mint egy szobaventilátornak
Igen, a Be Quiet! ventik ajánlottak![ Szerkesztve ]
Üdv, ASZPi
-
MasterMark
titán
-
benceman00
tag
Új hozzászólás Aktív témák
- 40x40mm-es 12v ventilátort keresek
- Be quiet! Pure Wings 140 MM es rendszerhűtők eladók!!!
- Új 6db LIAN LI UNI FAN SL-INF 120 RGB VENTILÁTOR FEKETE (UF-SLIN120-1B)
- Corsair iCUE SP120 RGB ELITE Triple Pack Black FAN + Lightning Node Core bontatlan ALZA garanciális
- Cooler Master COSMOS C700M-ből kiszerelt 0 új perces ventik 4 db
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest