- iPhone topik
- Android szakmai topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Érintésnélküli fizetési megoldások - PayPass via NFC
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Vodafone mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
phoenix1989
őstag
Üdv! Van egy zalman z3 házam egy asrock b85m pro 4 lap és i5 4440 proci. A HÁzban alap 3 venti van hatul 1 fent 2 . ezeket cserélném esetleg még elöre is tennék egyett. SuperFlover 550 tápom van. Illetve a proci alap hűtőjét is cserélném. Mit ajánlanátok?
Előre egy kék ledes ventit tennék. Keretet nem írok mert nemtudom mennyibe lenne jo minőségű ventik. Köszönöm előre a segítséget -
törölt tag
Sziasztok!
Van egy DeepCool Gammax 300-asom. Erre lehet tenni még egy ventit? Valahol lehet kapni hozzá venti felfogatókat? Vagy ezek felfogatók többnyire univerzálisak?
Most egy 6600K-át hűt 4Ghz-en. Csak jó lenne rá még egy biztonság kedvéért és lehet kicsit még feljebb tolnám.
-
dqdb
nagyúr
válasz phoenix1989 #21951 üzenetére
CHA_FAN1: PWM-es szabályozás
CHA_FAN2: nem szabályozható
PWR_FAN1: nem szabályozható
CPU_FAN1: PWM-es szabályozás
CPU_FAN2: nem szabályozhatóEz alapján csakis PWM-es, azaz 4 pines ventilátor felel meg neked, és az ötből lényegében 3 csatlakozó az automatikus szabályozást nézve sajnos kuka. Két lehetőséged van:
1. négy teljesen egyforma ventilátor, amelyekből kettő-kettő megy egy Y splitterrel a két szabályozható csatlakozóra (ekkor a CPU hűtőt is ennek megfelelően kell kiválasztani, hogy elférjen rajta a 120 mm-es ventilátor)
2. három egyforma ventilátor a házra a CHA_FAN1-ről splitterrel hajtva, a CPU hűtő külön a CPU_FAN1-re kötve, ami ekkor a házventilátoroktól különböző típusú lehet (ha a CPU hűtőt úgy értetted, hogy a gyári Intelt cserélnéd le, és nem egy meglévő hűtőre keresel jobb ventilátort, akkor ezt az opciót válaszd)Az ajánlott típusokat nézd meg a téma-összefoglalóban, TL;DR: PWM + LED témakörben a Lepa Bol.Quiet szokott az ár-érték arányú favorit lenni. Toronyhűtőre PWM-mel, de LED nélkül az Akasa Apache az egyik ajánlott.
Ha nemcsak ventilátort keresel a már meglévő CPU hűtőre, hanem komplett CPU hűtőt, akkor itt nézzél körül.
cyberwarfare: elvileg igen, mert a másik felén is megvan a bevágás a bordán. Gyakorlatilag nem biztos, hogy
1. nagy előrelépés lenne hőfokban
2. az egyetlen ventilátor a kevés és nem maga a borda
3. a képek alapján nem jó rá a szabványos 12 cm-es ventilátor, mert kisebb furattávolságút képes csak fogadniA felfogatók clip, fan clip, fan holder néven futnak, és nem univerzálisak, de előfordul, hogy több gyártó bordáihoz is használható ugyanaz a felfogató (Scythe és Be Quiet például). Ilyet vagy eBayen lőhetsz, vagy a gyártóval levelezel, és hátha küldenek.
[ Szerkesztve ]
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
forguet
senior tag
Sziasztok!
Új videókártya és CPU hűtő vásárlásának alkalmából a házban is megpróbálnék ideális airflowt kialakítani.Alaplap: ASRock B75 Pro3
Xigmatek Midgard II házam van, 8 potenciális venti hellyel, 2 alapból van benne (elöl és hátul).
Arra gondoltam, még 2-t tennék bele, de nem tudom hova, és hogy milyen fajtákat, ebben kérnék segítséget.Xigmatek Midgard II AIR COOLING
Front Fan: 12cm fan x 2 available (One black 12cm fan preinstalled.)
Rear Fan: Preinstalled 12cm black fan x 1
Left Side Fan: 12/14cm fan x 2 available.
Bottom Fan: 12cm fan x 1 available.
Top Fan: 12/14cm fan x 2 available.Előre is köszönöm.
Mundo will go where he pleases! SZLÖRTY.
-
dqdb
nagyúr
válasz phoenix1989 #21951 üzenetére
Javítanám magam, hülye fejjel csak a lábkiosztást néztem meg, a BIOS leírását nem. A lábkiosztás fixen 12 voltot írt, ami nem szabályozható csatlakozót jelent CHA_FAN2 és CPU_FAN2 esetében, míg a BIOS leírásánál szerepel, hogy ezek szabályozhatók, szóval a 3 pin miatt feszültségalapú szabályozásra képesek (a PWR_FAN semmire sem).
Szóval CPU_FAN1-re és CHA_FAN1-re 4 pines ventilátort tudsz kötni úgy, hogy az alaplap szabályozni fogja, CPU_FAN2-re és CHA_FAN2-re 3 pinest. Ezeket is lehet osztani splitterrel, de a pontosan egyforma kitétel erre is vonatkozik.
A fentiektől függetlenül valószínűleg továbbra is a Bol.Quiet lehet a legjobb opció.
-
Grózi
Topikgazda
válasz forguet #21954 üzenetére
Első körben kukáznám a gyáriakat és megnézném,hogy 3 vagy 4 pin-t tudok vezérelni+egy árkeret és extra igény(pl: led) listával jelezném,hogy mit akarok.
(#21955) cyberwarfare Erre is megvan a megfelelő topic,de tapasztalataim szerint egy nagy torony ha van hely és megfelelő ventik vannak rajta akkor csendesebb és hatékonyabb mint egy kompakt-útobbi elönye ott jön ki,hogy kevesebb helyet foglal.
(#21956) phoenix1989Tehát akkor a gyári vezérlőre köthetsz 3 pin-s ventit,kérdés hogy mennyi a terhelhetősége(hány ventit bír el).Előre,ahogy dqdb is írta,led-sben a Lepa Bol.Quiet a nyerő és tudod is őket szabályozni a CPU_FAN1 és a CHA_FAN1-ről.Annyi,hogy előre én 2 db Lepa-t tennék és ha a gyáriak nem zavarnak,akkor azok mehetnek hátra/felülre.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
phoenix1989
őstag
Hát ugy van hoyg kettő a tetején van ami erre a háznak az elején lévő panelra van kötve onnan tudom vezéelni is hogy lassan vagy gyorsan pörögjenek. Aztán van egy hátul ami közvetlenül a tápra van kötve. Gyárilag ez a három volt benne. Ezeket cserélném és tennék be egyet előre is. Meg a cpu hűtőt cserélném. ledes meg csak előre kell esetleg még felülre.
Köszönöm a segítséget -
Grózi
Topikgazda
válasz phoenix1989 #21959 üzenetére
Pwm-sben akkor adott a Lepa Bol.Quiet-ez led-s,2 mehet előre.Felül,ha nem zavar a 2 gyári akkor maradhat vagy cseréld őket például Be Quiet Pure Wings 2-re és a hátsó gyárit biztosan cserélném olyanra amit tudok szabályozni-ide is jó a BQ.
Cpu hűtés terén ami nekem nagyon bevált bordából és ár/érték bajnok az a HR-02 Macho Rev. B és a memóriákat se takarja ki.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
forguet
senior tag
Értem, megpróbálom összeszedni...
10e-nél nem szeretnék többet költeni (remélem ez reális keret).
Van egy 3 pines és egy 4 pines chassis fan, illetve egy 3 pines power fan (nemtom ezt ér-e használni), meg van még CPU fan is egy 3-as meg egy 4-es (amiből nem tudom melyiket fogom használni, mert még nem találtam ki milyen CPU hűtő lesz)
LED-ek nice to have, de nem hoznak lázba különösebbenMundo will go where he pleases! SZLÖRTY.
-
Grózi
Topikgazda
válasz forguet #21961 üzenetére
A gond ott kezdődik,hogy az alaplapodon egyedül a cha_fan1 és a cpu_fan1 (a 2db 4 pin-s aljzat) szabályozható.Ezekről pwm-s ventiket tudsz vezérelni.Ugye a procihütőnek is kell 1 hely...
Nem tudom,hogy bordát használsz-e,de ha igen akkor én úgy csinálnám hogy 4 egyforma ventit használnék(Y elosztókkal 2 aljzaton)-1 a bordára,2 előre és 1 hátra.
Ha gyári hűtőt használsz,akkor 1 aljzatra tennék 3 egyforma ventit(2 elöl,1 hátul ) 1 db 3-s elosztón.Amiket ajánlok 120 mm-s méretben:
Be Quiet Pure Wings 2 PWM
Nanoxia Deep Silence Pwm 1500 rpm
Alpenfoehn Wing-Boost 2
Lepa Bol.Quiet
Akasa ApacheSzakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
OBl
csendes tag
Sziasztok!
Fractal Design Define R5 házba szeretnék plusz ventiket venni. Az alaplap egy MSI H97 Gaming 3 [link] . Jelenleg elől és hátul a gyári Fractal Design Dynamic GP14-es ventik vannak (SYSFAN1/2-re kötve). Arra gondoltam, hogy elölről felkerülne a gyári Fractal és a helyére menne 2 db 'Nanoxia Deep Silence 140 Pwm' a CPUFAN2-re kötve egy Y kábellel [link] .
Ez így stimmelne?Egy kicsit off topik, elnézést érte, de gondolom valakinek volt már ilyennel itt tapasztalata: felülre érdemes ilyen porszűrőt venni? [link] Mennyire gond, hogy mágneses?
Köszönöm a segítséget!
-
dqdb
nagyúr
A gond ott kezdődik,hogy az alaplapodon egyedül a cha_fan1 és a cpu_fan1 (a 2db 4 pin-s aljzat) szabályozható
Ugyanazt nézted be, amit én délelőtt az egy generációnál későbbi változat esetében A 3 pinesek is szabályozhatóak a PWR_FAN kivételével annak ellenére, hogy fixen 12 voltot írnak a második lábra (lásd BIOS leírása és megjegyzés a lábkiosztás alatt).OBl: Mennyire gond, hogy mágneses?
Semennyire, zseniális megoldás. Stabilan megtartja a mágnes, de ha le szeretnéd venni takarításra, akkor egy határozott mozdulattal lejön. Persze nem árt, ha nem alumínium házad vanMasterMark: az árát nem is néztem, annyit dehogy ér. Szóval javítanám az előzőt: úgy, hogy a ház tartozéka volt, tényleg zseniális megoldás.
[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
Az elképzelés jó,a ventik és a kábel is jó választás+ a mágneses porszűrő is,de nem ennyiért.
(#21964) forguetIgen,cpu hűtő bordára gondoltam.
(#21965) dqdb Igazad van,tényleg benéztem-csókoltatom a gyártót a manual megírásáért...Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
bucihost
senior tag
Sziasztok!
Még mindig noctua NH-U12P SE2 venti gond...
Ugye használtan vettem, se papírok se semmi és csak 1 venti van rajta. Szeretnék rakni rá még1-et, viszont ahhoz rögzítő kampó kellene. Sehol nem lehet kapni. "Merlinékkel" beszéltem, nekik sincs és nem is tudnak szerezni, valamint az általuk árult kampók szerintük több mint valószínű, hogy nekem nem lesz kompatibilis.
Beszéltem a gyártóval, ingyen és bér mentve küldenének nekem (4x NM-SFC7) kampót, számla másolat ellenében. Na most mivel nincs számlám, és valószínű már az eladónak sincs, így bukta a történet minden oldalról.
Valakinek valami ötlet? (esetleg valaki, akinek van ilyen hűtője számlával, nem igényelne nekem alkatrészt? )
-
zolee5016
őstag
Grózi Mester!
ez a venti jó lenne előlapi,illetve hátsó házszellőztetés megoldására ?
4db-lenne a mennyiség
3 db előlapra 1db hátra....
LINK[ Szerkesztve ]
Ha meghalsz,te nem tudod,hogy halott vagy,csak a környezetedben élők tudják..és nekik nagyon nehéz...namost ez a helyzet akkor is: ha hülye vagy---
-
zolee5016
őstag
válasz zolee5016 #21973 üzenetére
Uram
annyival kiegészíteném,hogy egy SLI-nek fogja a levegőt akadályoztatás nélül betolni előről,kb 15 cm-re lesznek a kariktól az előlapi ventik.........[ Szerkesztve ]
Ha meghalsz,te nem tudod,hogy halott vagy,csak a környezetedben élők tudják..és nekik nagyon nehéz...namost ez a helyzet akkor is: ha hülye vagy---
-
Nerazim
őstag
Sziasztok! Adott egy Asus P8H77-V LE tip. alaplap amin van egy 3 pines CHA_FAN és egy 4 pines CPU_FAN csati. Kérdésem az, hogy a ház csatira aminek a lábaihoz ez van írva: Rotation/+12V/Gnd rá lehet-e kötni egy Y kábellel 2 db 4 pines PWM-es Xilence Red Wings-et amit esetleg még szabályozni is tudnék vhogy?
[ Szerkesztve ]
Be my computer.. Baby I'm a user!!
-
forguet
senior tag
Egy Alpenföhn Ben Nevis CPU hűtő menne bele.
Az alaplap manual szerint mind a 4 pines Chassis fan 1 mind a 3 pines chassis fan 2 szabályozható
A ventik típusait már megírtad, köszönöm szépen, már csak annyit kérdeznék akkor mennyi venti, mely részére a háznak és mire kötve
Hála[ Szerkesztve ]
Mundo will go where he pleases! SZLÖRTY.
-
Nerazim
őstag
-
Grózi
Topikgazda
válasz zolee5016 #21976 üzenetére
Be Quiet Pure Wings 2 jobb ár/érték arányú és mostanában többen panaszkodtak a Lepa-ra(több gyári hibás darab,de csak 3 pinben).Én magamnak is ilyen célra a BQ-t választanám vagy Nanoxia DS és egy szinttel feljebb az Aerocool DS(na jó,magamnak ezt venném-de ez jóval drágább ).
(#21979) forguet Abban a hozzászólásban csak 4 pin-s ventiket javasoltam elosztókkal,mint azóta kiderült benéztem a manual-t-3 pin-s ventiket is tudsz szabályozni.Azokból neked is a BQ Pure Wings 2-t ajánlom.2db ventit tennék előre és 1 db-t hátra.
(#21980) NerazimRá tudod kötni és szabályozza is feszültségalapon,csak a kérdés hogy mennyire fog tetszeni a ventinek hosszabb távon.Azt javaslom,ha lehet akkor inkább 3 pin-s ventit köss az aljzatra.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Grózi
Topikgazda
válasz Nerazim #21982 üzenetére
Nem,minden 3 pin-s venti szabályozható feszültségalapon ha megfelelő alaplapi aljzatra vagy vezérlőre van kötve.
(#21983) Grave444Akkor is a DS nyer,kiváló venti-nem véletlen annyi az ára amennyi...Viszont itt már kicsi a különbség hang és teljesítmény terén is,ezért ár/érték bajnok a BQ.Viszont ha vájt fülű vagy akkor a DS megéri az árkülönbséget.[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
sut3kh
csendes tag
Sziasztok!
Aida64 programmal monitoroztam a ventilátor fordulat számát, és arra lettem figyelmes hogy alig-alig emeli a fordulatot a ventilátornak +20-50 RPM nő csak játék alatt.
BIOS-ban tudom a full speed/noise/perfomance állítani itt azért változik a fordulat szám nem kicsit, de játék alatt miért nem tud ennél többet feljebb venni a fordulatból? Vagy mi alapján nő a fordulatszáma? Videokártya játék alatt 70-75 fok szokott lenni, CPU 50-65 fok
i7 4790 (non K)+GTX 970Asrock h97 performance fatal1ty 4 pin csatlakozónál néztem Nanoxia Deep Silence PWM 140mm
-
-
bifidus57
tag
Srácok,
van egy Gigabyte GA-B85m-D3H alaplapom, amelyen van 4 darab 4 tűs ventilátor csatlakozó. 1 db a procinak és 3 darab a rendszernek. Ez utóbbiak közül 1 még üres és erre szeretnék kötni egy 12 cm-es rendszerhűtőt, amely a merevlemezekre fújja majd a levegőt.
A 3 db rendszerhűtő, ha jól értem az alaplap leírását, képes akár PWM-el, akár feszültséggel szabályozni.
Ilyen a csatlakozó kiosztása:
1: GND
2: +12V / Speed Control (BIOS beálklítástól függően ez vagy fix +12V, vagy PWM, vagy fesz. szabályozás?)
3: Sense (szenzor)
4: VCC (tápfesz?)Kérdéseim:
1.) Jól értelmezem a csatlakozó pinek funkcióit?
2.) Szerintetek a PWM-es, vagy a feszültséges szabályozás a legjobb, vagy egy olyan ventilátor, amelynek van egy saját hőmérséklet-szenzora és önmaga szabályozza a saját fordulatát?
3.) Mivel olyan nagyon sokat nem akarok költeni ventilátorokra, ezért az Arctic F12 12cm-es hűtőkre gondoltam, amelyek között van mindhárom típusú, pl. Arctic F12 TC, amely hőfok-érzékelős. Szerintetek ezek a hűtők jók? Gyárilag 6 év garanciát adnak rájuk.
4.) Amennyiben a PWM-es szabályozást választanám, a fordulatszám emelkedés/hőfok faktort mekkorára érdemes állítani. A leírás szerint 0.75 - 2.5/Celsius között állítható.
5.) 2000 Ft/db költség alatt van jobb az általam kiválasztott ventilátornál?
-
dqdb
nagyúr
válasz bifidus57 #21992 üzenetére
1.) Jól értelmezem a csatlakozó pinek funkcióit?
Nem, mert nem PWM-es, feszültségalapú szabályozásra képes, szóval 3 pines ventilátor kell rá.2.) Szerintetek a PWM-es, vagy a feszültséges szabályozás a legjobb, vagy egy olyan ventilátor, amelynek van egy saját hőmérséklet-szenzora és önmaga szabályozza a saját fordulatát?
A PWM-es a legjobb, ha van rá lehetőség, a második legjobb a feszültségalapú szabályozás. A saját hőszenzornak sok értelme nincsen, mert lehet, hogy nem ott van meleg, ahol a ventilátor van vagy ahová a szenzorát tudod tenni, hanem távolabbi/fedett alkatrésznek kellene nagyobb légáramlás.3.) Mivel olyan nagyon sokat nem akarok költeni ventilátorokra, ezért az Arctic F12 12cm-es hűtőkre gondoltam, amelyek között van mindhárom típusú, pl. Arctic F12 TC, amely hőfok-érzékelős. Szerintetek ezek a hűtők jók? Gyárilag 6 év garanciát adnak rájuk.
Az Arctic határozottan nem ajánlott márka.4.) Amennyiben a PWM-es szabályozást választanám, a fordulatszám emelkedés/hőfok faktort mekkorára érdemes állítani. A leírás szerint 0.75 - 2.5/Celsius között állítható.
Ezt tapasztalati úton kell kipróbálnod. Vagy automatán hagyod a szabályozást, és készen vagy.5.) 2000 Ft/db költség alatt van jobb az általam kiválasztott ventilátornál?
Például felette lesz valamennyivel a Be Quiet Pure Wings 2. További ajánlatokat a téma-összefoglalóban találsz.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
bifidus57
tag
Ezt írja a manual:
1st System Fan Speed Control (SYS_FAN1 Connector)
Allows you to determine whether to enable the CPU fan speed control function for the system fan connected to the SYS_FAN1 connector and adjust the fan speed.
Normal > Allows the fan to run at different speeds according to the system temperature. You can adjust the fan speed with EasyTune based on your system requirements. (Default)
Silent > Allows the fan to run at slow speeds.
Manual > Allows you to control the fan speed under the Slope PWM item.
Disabled > Allows the fan to run at full speeds.
Slope PWM:
Allows you to control the fan speed. This item is configurable only when 1st System Fan Speed Control is set to Manual. Options are: 0.75 PWM value /oC ~ 2.50 PWM value /oC.Ebből gondolom, hogy tudja a PWM szabályozást, ha a ventilátor is olyan.
-
ZrogNV
tag
Sziasztok!
Egy NZXT H440 Razeres kiadású házba szeretnék ventilátorokat telepíteni.
Az alaplap egy Gigabyte G1 Sniper B7 1 PWM és 3 feszültség alapú kiosztással.
A CPU hűtő be quiet! Dark Rock Advanced C1
a gyártói oldalon ez van megadva zajszinthez:
Overall noise level (dB(A)) @ 50/75/100% (rpm) 6.6 / 14.4 / 18.8A táp Corsair RM550X
Ezekhez mérten próbáltam csendes ventiket keresni, eddig erre jutottam:
6db Nanoxia Deep Silence 120mm - 1000rpm és 1db Nanoxia Deep Silence 140mm - 1100rpm
Ez a 7db 22-23 ezer Ft-ból jönne ki. 7V-ra leszabályozva 7-8 dB-re írja a gyártói oldal.
Esetleg van jobb megoldás ami árban többre jönne ki? Vagy olyan ami még a meglévő alkatrészek mellé elmenne, de olcsóbb lenne? Szerettem volna zöld LED-est a Razer gépbe, de a fórumot olvasgatva nem nagyon ajánlottak. Ezeket találtam belőlük: BitFenix Spectre PRO, Cooltek Silent Fan, Corsair Air Series, Thermaltake Luna, Cougar D12HB-G, Thermaltake Riing esetleg ezek közül valamelyik?Elnézést kicsit hosszúra sikeredett, előre is köszönöm a válaszokat!
“Nem győzni jöttünk, hanem pusztítani!”
-
Pöttön
őstag
Sziasztok!
Szeretnék majd a házamba (Fractal Design Node 202) venni 2db 12cm-es ventilátort.
Nem sajnálom rá a pénzt, így szeretnék nagyon jó minőségűt venni, ami egy hamar nem megy tönkre, és halkan is teszi a dolgát.
A kérdésem az lenne, hogy a ház szellőztetéséhez melyik az ideálisabb? A sűrűbb, vagy a ritkább lapátos?Illetve a proci hűtőm egy Cooltek LP53, meg vagyok vele elégedve, mert nagyon halkan teszi így is a dolgát, de gondolkoztam rajta, hogy ha már veszek így is ventilátort a gépbe, akkor már vennék erre is egy értelmesebb 92mm-eset.
Ennél is aktuális lenne a kérdésem, hogy a proci bordára melyik a jobb, a sűrűbb, vagy ritkább lapátos?
(Bár az átlag proci hűtőkből kiindulva gondolom a sűrűbb a jobb erre a célra. )[ Szerkesztve ]
A sport a legjobb kikapcsolódás...
-
Pöttön
őstag
Az eddigi kiszemeltek:
Proci hűtőre:
Noctua NF-A9 PWMHázhűtésnek meg:
Noctua NF-S12A ULN vagy Noctua NF-S12A FLXA sport a legjobb kikapcsolódás...
-
Tiszaaa
csendes tag
Üdv!
Ebbe a topikba is felteszem a kérdésem, lehet, hogy hülyeség vagy nem tudom miért nem kaptam választ.
Van egy Zalman Z9 házam a gyári két ventivel 1-1 120-as elől és hátul. A hátsó 3 pines az alaplapra van dugva, az első molexes a tápra. (az alaplapomon nincs több venti hely)
A kérdésem az lenne, hogy egy harmadik 120 as ventit ami ugyancsak molexes hova szereljem? Valahol olvastam, hogy ne oldalra. Akkor felülre a proci fölötti helyre? Az, hogy melyik van az alaplapra dugva számít? Vagy jó így ahogy van/lesz?
Köszönöm a segítséget
-
dqdb
nagyúr
válasz Tiszaaa #21998 üzenetére
Előre-hátra-felülre-előre az ajánlott sorrend. Molexről hajtva állandóan maximumon fog járna a ventilátor, ha van lehetőség rá, mindenképpen érdemes alaplapról szabályozni.
Pöttön: Ennél is aktuális lenne a kérdésem, hogy a proci bordára melyik a jobb, a sűrűbb, vagy ritkább lapátos?
Az, amelyiknek nagyobb a statikus nyomásaZrogNV: valószínűsítem, hogy nem kell abba a házba ennyi ventilátor, hacsak nem kazán GPU van benne (de ha az kazán, akkor a hűtése elnyom úgyis mindent). Előre kettő, felülre egy, hátulra egy bőven elegendő lehet. A ventilátorokat ne fix feszültségre kösd be, inkább Y splitterrel párosával az alaplapi csatlakozókra, és hagyd automatikus szabályozáson (a szabályozási profilt természetesen tudod hangolni). Saját tapasztalat alapján Shadow Rock Slim + Be Quiet Pure Wings 2 120 mm + 2×halk Silverstone 120mm + félpasszív táp mellett a HDD messze a leghangosabb komponens a gépben, nálad biztosan a VGA lesz (ha nem félpasszív az is).
bifidus57: Ebből gondolom, hogy tudja a PWM szabályozást, ha a ventilátor is olyan.
Rosszul következtettél, ez a PWM beállítás nem arra a PWM jelre vonatkozik, amely a ventilátort vezérli.Ventilátor esetében az első láb a földé, a második a tápfeszültségé, a harmadik a fordulatszám-visszajelzésé, a negyedik a PWM jelé. Jelen esetben a második lábra ír az alaplap kézikönyve szabályozást, azaz a feszültséget tudja állítani, ami feszültségalapú szabályozást jelent. A negyedik lábra ellenben VCC-t írnak, ami a tápfeszültség (és jelen esetben 5 volt) szinonimája, azaz ugyan köthetsz rá 4 pines ventilátort is, de az mindig 100%-os kitöltöttségű PWM jelet kap (azaz olyan utasítást, hogy pörögjön maximumon), szóval szó sincsen PWM-es vagy hibrid szabályozásról. Ezt azonban pár PWM-es ventilátor nem annyira szereti (mármint a 12 voltnál kisebb feszültséget a második lábon), ezért ide 3 pines ventilátort kell kötni.
Sokszor a DC-DC konverziót (ahol feszültségalapú szabályozásnál 12 voltból kevesebbet állítanak elő) úgy oldják meg, hogy egy PWM jelet használva megszaggatják a 12 voltot, majd valamekkora kondenzátorral kisimítják, aminek a végeredménye egy 12 voltnál kisebb feszültség lesz. Az a beállítás a hőmérséklet -> ezen jelnél használt PWM kitöltési tényező függvényre vonatkozik.
A helyzetet bonyolítja, hogy ugyanez a beállítás megtalálható valóban PWM-es szabályozású csatlakozóknál is, és ott tényleg azt a PWM jelet befolyásolja, amit a ventilátor kap, de itt most nem az az eset áll fenn.
-
Grózi
Topikgazda
válasz ZrogNV #21995 üzenetére
Gondolom a zöld szín miatt esett a választásod a Nanoxiára-kiváló ventik.A gyártói zajszint adatokat nem lehet komolyan venni,hidd el.Zöld led-sben nem tudok olyat mondani amit nyugodt szívvel ajánlanék,az általad felsoroltak közül csak a Riing jöhet szóba-viszont ez főként csak látványelem,a Nanoxia minden téren jobb és lényegesen olcsóbb.
Ha jobbat akarsz,akkor mélyebben a zsebedbe kell nyúlnod és már nincs akkora differencia.Ami szóba jöhet és jobb mint a DS:
BQ Silent Wings,Aerocool DS,NoiseBlocker eLoop B12.Két tanács a végére:a kevesebb néha több(biztos kell 6 venti?Mert a hang hatványozódik.) és ne fix fordulaton használd őket,ha már van lehetőséged hőfok függvényében szabályozni.
(#21996) PöttönA Noctua kíváló venti,de van nála jobb is tört áron.120mm 3 pinben ajánlom figyelmedbe az Aerocool DS-t és a NoiseBlocker eLoop B12-t.(mindkettő jobb mint az általad nézett Noctua).A cpu bordával pedig ha elégedett vagy(én cserélném 120mm-s ventivel rendelkező darabra) akkor a be quiet! Shadow Wings PWM 92 mm-t javaslom.
(#21998) TiszaaaÉn se a gyári ventiket(ismerem őket,egy kalap...),se a molex-s tápolást nem erőltetném.Veszel egy 3-s elosztókábelt+3 db BQ PW2-t és hőfok függvényében tudod szabályozni őket 1 db aljzatról.Így csendes és hatékony hűtésű géped lesz.Ha ragaszkodsz a gyáriakhoz,akkor előre tegyél 2 darabot és egyet hátra.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
Új hozzászólás Aktív témák
- 40x40mm-es 12v ventilátort keresek
- Be quiet! Pure Wings 140 MM es rendszerhűtők eladók!!!
- Új 6db LIAN LI UNI FAN SL-INF 120 RGB VENTILÁTOR FEKETE (UF-SLIN120-1B)
- Corsair iCUE SP120 RGB ELITE Triple Pack Black FAN + Lightning Node Core bontatlan ALZA garanciális
- Cooler Master COSMOS C700M-ből kiszerelt 0 új perces ventik 4 db
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest