- Fotók, videók mobillal
- Megjött a jubileumi Pixel széria
- Google Pixel topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- OnePlus Nord 5 - lehűti a kedélyeket
- Idei legolcsóbb mobilját dobta piacra a Samsung
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Poco F7 Pro - jó, de az amatőr sem rossz
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Egy friss tanulmány szerint az AI-ban utazó cégek 95%-a csak elégeti a pénzét
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Cimi+Csabi #69 üzenetére
"Utána még, hogy átaludtam a fizika órákat meg stb. Hát ha te ilyet tanultál fizika órán"
Ezt én írtam. Azt a részt nem kellett volna átaludni, amikor az anyag-energia megmaradásról tanultatok, meg Newton gravitációs erőt felíró egyenletéről. Mert akkor relatíve egyszerűen belátnád, hogy ha fekete lyuk is keletkezik, az azt alkotó energia nem változik, ergo nem nő meg a gravitációs hatása, ergo semmit se szippant be. Ismerve a grav. törvényt még arra is rájöhetnél, hogy ha az energia (tömeg) nem változik, de a felszínen a gravitációs erő mégis akkora, hogy arról a fény sem távozhat, akkor a másik változó, 1/r^2 nő meg olyan mértékben, azaz "felszín" kerül olyan közel a tömegközépponthoz, hogy a kis r távolságban akkora lehet a grav erő, hogy a fénysebességnél nagyobb a szökési sebesség.
Ezt a két dolgot talán már általános iskolában is tanítják, bár azt aláírom, a továbbgondolása kicsit megerőltetőbb, de józan paraszti ésszel lehetséges lett volna. Magyarán, ha a Hold hirtelen fekete lyukká válna, semmi sem történne, ugyan úgy keringene tovább, ugyan úgy okozná az ár-apály jelenségeket, csak nem látnánk.
Új hozzászólás Aktív témák
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple Watch Series 7 45mm GPS+Cellular, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- Bomba Ár! Fujitsu LifeBook E752 - i5-3GEN I 8GB I 320-500GB I DVDRW I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest