Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz vzsolti1980 #13939 üzenetére

    Először is nagy gratuláció hogy sikerült!
    Másrészt nagyon köszönjük a beszámolót!

    A Juniper vizsgákkal kapcsolatban nekem 6, illetve 3 éve kicsit más volt a tapasztalatom, ma már lehet nem így van, de majd kiderül mert márciusban recert :/
    JNCIA: kb egy CCNA szint volt emlékeim szerint amikor csináltam - 6 éve

    JNCIS-SP: kb CCNP-SP szint volt. Most ahogy nézem, nincs annyi topic mint 3 éve de amikor recertelnem kellett, hát eléggé izzadós volt MPLS l2 l3, bgp, TE is volt benne... Nagyon durvának éreztem, éppen hogy csak sikerült a recert.

    Anno a JNCIP-t mondták a CCIE Written-nel egyenértékűnek.

    Tök más a filozófiája a kérdéseknek emlékeim szerint. Sokkal életszerűbbek voltak, mint a Cisco kérdések.
    Ezt megerősíti a beszámolód is.

  • Yeffy

    veterán

    válasz crok #13948 üzenetére

    ertem.
    jo tudni, majd utananezek, ha vegigvittem a full CCNA-t. aztan lehet, h meg hozzacsapom ezt is, ha nem nagy a kulonbseg. de az mar szerintem csak evvege/jovo ev eleje.
    tenyleg jo lenne egy skilled network engineer-nek lenni. vagy legalabb egy komolyabb technician-nek. :B :K

    koszi a kis felvilagositast! :D

    [ Szerkesztve ]

    Big girls ride harder. ヅ || Kondi powaa'!

  • vzsolti1980

    csendes tag

    válasz stfreddy #13949 üzenetére

    Sziasztok!

    Elnézést,hogy most írok sűrű volt a hétvége... :) Ezért a fenti kérdéseket egyben igyekszem leírni.
    Csatlakoznék Crok véleményéhez, nagyon jól összefoglalta az előnyöket, bár azért láttam már MX960-at megállni show route table xyt 0.0.0.0/0 detail-tól :)
    De alapjában véve nagyon nagyon stabil platfrom. Volt szerencsém Rami Rahim-mal találkozni a Meet the customer program keretében, igaz 15 percet
    de egyértelműen akkor is az jött le, hogy Juniper nem szeretne piac vezető lenni. Továbbra is a megkülönböztető stratégiát követi a Juniper és nem a legfontosabb számára az órási piac terület megszerzése.
    Ahogy Crock is írta ez a Junos dolog néha hitvitákat szül, magam részéről kell minimálisan használni Cisco-t, sajnos elég sokat Huawei-t a de a legfőbb csapásvonal a Junos.
    Tényleg nagyon-nagyon kényelmes a CLI megoldása és hardware stabilitás leírhatatlan. Annyi kiegészitést tennék, hogy a Wifi vonalat kivonják. Inkább a nagyobb DC és SP megoldásokra koncentrálnak.
    Én úgy látom, hogy a négy nagy router gyártót valahogy így lehet a piacon szétosztani, de ez csak az én meglátásom.

    Enterprise WAN router-ek: Itt a Cisco szerintem verhetetlen, olyan features gazdagság szerintem sehol sem lesz. Mint azokban az eszközökben.
    SOHO ilyen minden egyben tipusú céges FW-routerek: Hát itt szerintem a Juniper Branch SRX-ek verhetetlenek. Még a Sourcefire megoldásokkal is küzd a Cisco. Alcatel porfolioban nincs is, Huawei hát...
    Közepes Enterprise FW-k: Itt a Cisco szerintem jobb mint a Juniper, de itt az igazi versenyzők a Palo Alto és a Checkpoint. Egyébként az utóbbit jó néhány évig kellett tekernem és meglátásom az is addig volt atom stabil míg Nokia vasak voltak alattuk IPSO-val a SPALT után, hát érdekes lett.
    Nagyon-nagy teljesitményű DC tűzfalak és ISP CGNAT-olók: Itt egyértelmű, hogy a High End Juniper SRX 1500 felfelé szerintem nincs párja. Nagyon keményen megvan támogatva hardware gyorsítás oldalról.
    DC switcek/multi layer switche-ek: Hát itt szerintem Nexus-ok features gazdagsága még utolérhetetlen. A Juniper QFX, Arista, HP, keményen jönnek felfelé, de azért sok-sok évnyi lemaradás van még szerintem. A legtöbbüknek Storage oldalra nincs is megoldássa, hanem a Brocade-val társul.
    Telco edge router-ek: Itt egész erős az Alcatel (ma már Nokia vonal), de nagyjából szerintem egyszinten van a Cisco ASR és a Juniper ACX vonallal.

    Telco gerinc hálózatok: Ezekre egy picit nagyobb a rálátásom, de kb az alábbikat látom.
    - Tier 1,2 hálózatok ahol csak nativ MPLS van, hát ott csak szinte csak Juniper van.
    - Tier 3 Service szintű hálózatok, itt már vegyes a kép. Gyakran van Alcatel SAR, Cisco ASR és Juniper MX kisebb széria.
    - Ex-Mobil szolgáltatók... akik bemigráltak már maguk alá a nagyobb vezetékesek vagy forditva. Azt tudni kell, hogy a mobil hálózatok szabványosítása, maradjunk annyiba, hogy asztalukba kapaszkodó 20 évig jó volt a GSM emberek készítették. Képes voltak a loopback interface-eknek szép service neveket adni, hogy hű de misztikus legyen.
    Mikor az egyik ilyen mérnöknek mondtam, hogy ez csak egy router egy szerviz kártyával. És az ADSL megoldásai koppintva, ha még látattok volna agybajt... Véleményük szerint a P-GW az nem router...
    Na itt nagyon erős a Huawei és az Alcatel. Történelmi okokból. Cisco ASR5k sorozat és a Junos MS-MPC megoldásait szinte csak az Ericsson viszi csatolt termékként ahol ők nyerik a bázis állomásokat.
    De mikor egy-két ilyen mérnöknek mondták,hogy ezt az egész két rackszekrény virtuál gépen elfér, huhh azt látni kellett volna. Szinte minden Telco most azzal igyekszik pénzt spórolni, hogy az ilyen mobil core körüli dolgait egyszerűen NFV-vel VM-gépbe tolja.

    Vizsgák témakör:
    Sajnos nekem a Cisco vizsga alapjaim még 99 és 2005 közötti infokat jelent, azóta csak újitok. De senkinek nem ajánlom, hogy frissen vágjon bele egy Juniper track-be nincs akkora tananyag bázis mögötte szerintem. Egy-két gyakrolat és CCNA vagy P után már nyugodtan.
    Ahogy Cork is írta a Cisco a standard, mert olyan mint a Bosch.(Mert az is Telefontól, fúrón át, generátoron keresztül a főzőlapig minden gyárt amiben 1A-nél több folyik :) )
    Van Switching már a Jncia-ban igaz minimális, de a Juniper elméleti vizsgákon nem kongfigolás van, hanem elég mély hibakeresés a CLI-ben. Van a bűvős "click to exhibit" szekció és leírnak egy konfig hiba jelenséget és oda van rakva négy-öt-hat konfig megoldás részlet, de nem ám ilyen 1-2 sor, hanem több tiz sor.
    Találd meg melyik lesz a helyes amelyik megoldja a hibát.
    Az "A" vizsgán ez a szekció nem túl vészes, kb. kérdések negyede. Az "S" vizsgákon főleg stanza-s konfig részek vannak, a kérdések fele kb. "P" vizsgákon a 90% ilyen és a legtöbb kérdés arra irányúl, hogy mutatnak egy traceoption kimenetet (debug) és add meg hozzá melyik megoldás lesz a jó.
    Az elméleti kérdésekben az OSPF LSA type módusálásokat imádják kérdezni (Utálom a Type7-et emiatt :) ) meg az ISIS L1/L2 adjency-ket.

    Ha valaki most tart Expert vonal felé, én annyit tudok mondani, hogy annyira már nem árazák túl a HR-esek ezt a vizsga szinten. Szinte minden konvergál egybe, kb. az összes nagy cég látja már ez és nagyon fél attól, hogy a
    networking a konkrétan a 220V-os elosztó irányába butul. Pl. Juniper már kiadta az oprendszer nélküli switch-ét:
    https://forums.juniper.net/t5/Data-Center-Technologists/Juniper-OCX1100-48SX-Technical-Deep-Dive/ba-p/265370
    De ez nem csak switch már a szószoros értelemben, hanem nyitott sokportos szerver. KVM-jén indítottam már el nativ FreeBSD-t, de Lubuntu-t is. Persze video-t nem fog rendelelni, de FEB fog IP csomagot forwardolni.
    De ha jól tudom az Arista és HP is bír ilyennel. Teljesen új szabványok vannak már, teljesen más már a megközelítés. A legtöbb informatikai cég ha tehétné a networking-et kiirtaná, mert csak baj van vele. Főleg a tűzfalasok, na azt utalják a legjobban :):) (De tudom, mik a security kötelezetségek, de dolgoztam már olyan piacvezető hazai telkónál ahol a legnagyobb projekt évek óta a biztonság csökkentése).
    Ebben a világban nincs már routing,switching,tűzfal,MPLS,stb... Phytonnal megszólítasz egy dobozt aminek van sok interface és úgy hozod ki megoldást ahogy neked tetszik. Hasonlóan a Linux szervereken.

    Remélem megengedtek egy anaglógiát. Egy nagyon kedves ismerősöm vérprofi volt a PAL studió technikában, kb. az MTV nem tudott kivonulni egyetlen nagy élőközvetisére, hogy ne lett volna ott bármelyik közvetitő kocsiban.
    Kb. nem tudta elhinni, hogy valaha is olyan szinten betör a studió technikába az informatika, mint ahogy az történt a 2000-es évek eleje közepén. Hogy egy adásvezérlőben nem 30 Sony Beta lejátszó és óriási bonyolult kapcsoló mátrixok, hanem max két szerver.
    Ahogy megindult az SD majd a HD terjedés ő is padlót fogot mert az már nem az világ és sajnos most villanyszerelő...
    Kb. ugyanezt kell szerintem most a networkingbe látni. A networking már sehol sem main kompentencia már a Telco-knál sem. Természetes, hogy egy erős P szintű tudás kell,az átmenenti időszakra.
    De hidjétek amit kifutnak a hardware közeli sotfware fejlesztő cégek a mobil fejlesztő projektekből erre fognak ráugrani. 2009-ben rózsaszin telco idehaza több mint napi 4 millió SMS-t kezelt.
    2014-ben elindult a szükséges szerverek drasztikus karcsusítása mert, már csak one time password kiküldők és felszóllítás jelzők használták tömegesen. Semmi nem történt csak megjelent néhány csevegő app.

    Nekem az Expert vonal egy kihivás volt és találtam hozzá partnert, hogy meglegyen még egy gyártótól és az átmeneti időszakra biztosítam magam,de pár éve az összes Cisco Live-on már a sárga cimkés belépősöket, már csak "Dinoszaruszok"-nak hívják.

    Remélem nem voltam túl hosszú és sikerült mindenre választadani amit kérdeztetek, és nem bele tenyerelni hitvitákba :)

  • crok

    Topikgazda

    válasz vzsolti1980 #13953 üzenetére

    Velem biztosan nem kell hitvitára számítanod, mert osztom minden betűd : D De szívesen leszek dinoszaurusz, csak tanulok mellé : D

    Ha egy hozzászólásomban linket látsz az hasznos referencia, hivatkozás vagy leírás és erősen ajánlott vagy minimum érdemes elolvasni. A Logout bejegyzéseim tele vannak hasznos Android tippekkel-trükkökkel, alkalmazásajánlással..

  • soma314

    tag

    válasz vzsolti1980 #13953 üzenetére

    Köszi a részletes választ.

    Volt viszont pár gyakorlati téma, amit nem értintettél. Esetleg röviden tudnál írni tanácsolni valamit Juper tanuláshoz milyen labort állítson össze az ember.
    Milyen vizsgaköltségekkel kell számolni? Itt is Pearson Vue vizsgaközpontba kell menni (nem az expert vizsgára gondolok hanem az A P szintűekre).

    Mivel én pont azért küzdök, hogy dinoszaurusz legyek, ezért végiggondoltam amit írtál és én kicsit optimistábban látom a dolgokat: szerintem a sofware defined networking-el, a gyárilag operációs rendszerek nélküli eszközökkel, a virtuális gépként futó hálózati eszközök miatt szerintem pont hogy nagyob szükség lesz expert szintű ismeretekkel bíró személyekre.
    Persze kevesebbet kell majd kábelezni, hibaelhárítani (bár ebben azért nem vagyok biztos), a hálozatok bevezetésére is lesznek sztenderdizált, autómatikus megoldások, de a hálózatok összetettsége nő. Ezzel hibafeltárás, hibaelhárítás is mélyebb tudást tesz szükségessé. Nyilván nem switcheket kell cserélgetni egy rackszekrényben.
    Enterprise világban eddig az volt a cél, hogy legyen egy olyan hálózat, ami a lehető legoptimálisabban szolgálja ki az üzleti folyamatokat. Erre kiépült egy topológia egy-egy konfigurációval, ami egyes eszközök esetében elég bonyolult lehetett, hogy kellő rugalmasággal szolgálja ki a célt. SDN-nel lehet lesz 5 üzemállapot, amik között a rendszer másodpercek alatt átáll és lehet ehhez az eszközökön magukon sokkal egyszerűbb konfiguráció elég, hiszen nem egy konfigurációval akarunk mindnent lefedni, de akkoris egyszerre több rendszerarchitektúra, amit kiépíteni, hibaelhárítani nyilván nagyobb emberi erőforrást igényel, mint egyet.
    Ha ki van építve, akkor a karbantartására már nem igen kell erőforrás. Mivel azonban a rendszer rugalmas és az üzleti folyamatok változnak ezért időről időre igény lesz újabb és újabb üzemmódok bevezetésére.
    Persze egy tökéletes vigálban egy tökéletes szoftverrel az új üzemmód projektálása gyors és egyszerű, de azt jobb helyeken le is kell tesztelni, amihez megintcsak nem árt mélyebb tudás.
    Amúgy pedig kell az interfész az üzleti folyamat és a projektálás közé, hogy mégis az új igény kiszolgálására milyen architectúra, konfiguráció a megfelelő. Ezt nem egy programozó fogja átlátni, ehhez megintcsak kellenek mélyebb hálózati ismeretek. (dinoszauroszok)

    Sajnálattal olvastam a biztonság csökkentéséről szóló tapasztalataidat a szolgáltatók oldalán, de ez nálam egyenesen azt jelenti, hogy ha a szolgáltatóknál csökken a biztonság, akkor az enterprise oldalról pont, hogy nagyobb igény lesz rá és eleve egyre inkább csak titkosított packeteket fognak bejuttatni a cégek a transzparens szolgáltató hálózatokba. A cégek pedig egyre inkább paranoiásak lesznek és keresni fognák a jó Security-s szakembereket.

    Nekem az iparból vannak tapasztalataim és az utolsó tíz évben olyan dolgok autómatizálásával foglalkoztam, amik korábban vagy nem voltak autómatizálva egyáltalán, vagy analóg áramkörökkel. Itt az elején szög egyszerű IP hálózatok voltak, de ahogy egyre komolyabb és komplexebb műszaki tartalom lett autómatizálva, úgy fototunk bele egyre több hálózati problémába. És bizony az üzleti kommunikáció sok-sok lépéssel van előrébb ezen a téren az ipari kommunikációnál. Részben a két terület filozófiája alapjaiban eltérő, mert amíg az iparban a biztonságos működés a fő cél, addig az üzletiben a biztos működés. Vagyis az első, nem is működik, de úgy álljon le, hogy abból ne legyen baleset a logika ezért egy bizonytalan státuszból a biztos leállásig kell eljusson, addig az üzletben a bizonytalan működés is jobb, mint a leállás.

    Szóval szerintem az ipar 2.0, IoT és hasonló "varázsszavak" mögött van annyi tartalom, mint az SDN és a Clouding mögött.
    (Az én személyes tapasztalatom eddig egyébként pont az volt, hogy networking eszközökkel kellett szoftver hibákat kiküszöbölni. Ugyanis jellemzően sokkal olcsóbb, mint egy szoftvert egy rendszerben megváltoztatni, újra tesztelni és újra validáltatni biztonságkritikus környezetben.)

    A másik dolog a dioszauroszok mellett, az az, hogy egy expert szintű vizsgához rengeteg technológiát meg kell tanulni gyakorlati szinten. Ha valakinek valós gyakorlata van, az kétségkívül biztos lábakon áll abban amit akár évekig csinált, de a többiben nem feltétlenül. Például valaki egy szolgáltató core hálózatával foglalkozott 5 évig ahol OSPF és MPLS volt, az biztosan jó single area OSPF-ben és MPLS-ben, de már az sem biztos, hogy BGP-vel foglalkozott. Vagy akár Layer 2-es switchinggel sem minden nap. Az én szerény tapasztalatom az, hogy elhanyagolható az a konfiguráció amit éles hálózatokon csináltam azzal összevetve amit a vizsgákra való felkészüléshez a laborokban. Persze lehet más szerencsésebb, de azért ritka az aki mindenféle technológiával foglalkozik napi szinten.
    Egy expert vizsga ad támpontot (no nem a HR-esnek, hanem esetleg annak aki a fönöke lehet az embernek és tudja miről van szó) arról, hogy az illető már látot ezt-azt, ha nem is "élesben", de konfigurált sok mindent.

    Szóval abban én is egyetértek, hogy önmagában egy adott márka szintaktikájának, termékeinek ismerete nem lesz olyan nagy érték, mint most.

    Abban már nem vagyok olyan biztos, hogy üzembe helyezni, kevesebb eszközt kell mert a virtualizáció és SDN ellenében újabb és újabb hálózatba volt területek jönnek.

    Avval pedig végkép nem értek egyett, hogy nem lesz szükség mély hálózati ismeretekkel rendselkező személyekre.

    Szerintem akiket leginkább érinteni fognak a változások, azok a CCNA szintú teknikusok, de eddig sem volt jellemző, hogy valaki csak egy CCNA-vel csinált volna kariert.

    Az ás kérdés, hogy egy expert szint mellé mit érdemesebb tanulni: más szakág, cép P szintú tudását, vagy programozást.

  • Yeffy

    veterán

    válasz soma314 #13955 üzenetére

    nagyon jo az eszmecseretek, kellemes olvasni, folytassatok! :K :C

    mindig szivesen olvasok eszme/velemenycsereket, plane egy adott teruletre jobban ralatoktol/tapasztaltaktol.

    es engem, mint a networking teruletere meg csak frissen bemereszkedot ilyen kerdesek, es arra adott kompetens (mert eleg sok helyen altalanos suketeles megy csak :U ) valaszok is nagyon erdekelnenek, mint:

    "... eddig sem volt jellemző, hogy valaki csak egy CCNA-vel csinált volna kariert.

    Az ás kérdés, hogy egy expert szint mellé mit érdemesebb tanulni: más szakág, cép P szintú tudását, vagy programozást."

    erre konkretan kivancsi vagyok, nemzetkozi kornyezetben ki mit javasol CCNA, CCNA Security, stbstb-k melle hosszabb tavra. akinek van ralatasa, dolgozott/dolgozik a networkingben pl. :R

    [ Szerkesztve ]

    Big girls ride harder. ヅ || Kondi powaa'!

  • FecoGee

    Topikgazda

    Érdekes téma és örök vita ez az SDN és Expert dolog. Én úgy látom, hogy
    - jelenleg a magyar piac szerintem nem érett meg az SDN-re, ACI-ra, APIC-ra, mert nincs rá pénze a cégeknek. Sok helyen még mindig a 2960/3560/6500 amit látni, itt megállt az idő. Lehet, hogy ebben tévedek, eddig ezt láttam.
    - én az SDN szerepét leginkább SP és nagy Enterprise hálózatban látom, ahol több ezer eszközt kell kezelni. Picit más, de mégsem annyira más a WiFi, ahol van egy kontroller, ami mindent vezérel (WLC), meg a buta vas ami csak adatot forgalmaz/RF jelet lő de nem hoz érdemi döntést (LWAPP). Ez ellen nem szitkozódik senki, persze mert működik (nagyrészt), de a CLI vs. GUI témában komoly viták vannak.
    - El kell mozdulni a programozás irányába, de azért, hogy megkönnyítsd a napi munkádat (pl. Python), nem a hype miatt. Nem kell programozónak lenni, de alap scripteket jó, ha tud írni az ember (én nem tudok :D , de idén tervezek ezen módosítani és tanulni ebben a témában. Olvastam twitteren hogy nem jó olyannak lenni a szakmában aki Python-t még csak az állatkertben látott :DDD ).
    - A Cisco GUI-s megoldásainak nagy része sz*r. Az ISE sz*r. A Prime sz*r. Csilli-villi csak nem működik. A CLI is sokszor sz*r de jobb mint a GUI. A WLC ami talán kivétel a rossz GUI-k között. ACI-t még nem láttam de olvastam arról is szép blog cikkeket mikor össze kellett vakarni a padlóról és ez eltartott 6-12 óráig. Erre persze lehet mondani hogy a STP is ilyen hogy ha borul 1 napig linkeket vagdosol, de nem is tolják eléd aranytányéron hogy ez maga a csoda.

    Szerintem a hagyományos CCNA/CCNP/CCIE vonallal nem lehet mellélőni, kell a szaktudás, de be kell mellé vonni egy picit ez a Cloud/SDN/programozás dolgot. Nem helyette, mellette!

  • crok

    Topikgazda

    válasz FecoGee #13957 üzenetére

    Igazad van kb. minden részében az írásodban, főleg a legutolsóban: bizony, mellette!

    Ha egy hozzászólásomban linket látsz az hasznos referencia, hivatkozás vagy leírás és erősen ajánlott vagy minimum érdemes elolvasni. A Logout bejegyzéseim tele vannak hasznos Android tippekkel-trükkökkel, alkalmazásajánlással..

  • FecoGee

    Topikgazda

    Ujra eloallt egy ingyenes csomaggal a Paymo. Szoktak rola kerdezni tobben, ezert gondoltam megosztom. Reszletek fkuris.hu

    [ Szerkesztve ]

  • soma314

    tag

    válasz Yeffy #13956 üzenetére

    Le nem mosom magamról a vádat, hogy Kevin Wallace fizetett ügynöke vagyok :) de megint tőle találtam egy videót a témában, javaslom nézd meg: https://www.youtube.com/watch?v=zNhhafnCrxc

    Azt azért hozzá kell tenni, hogy ő észak-Amerikában él és amit mond az ott aktuális. Ő egyébként javasolja, mind a programozás tanulást, mind a Cyber Op. vonalat.
    Ez utóbbira biztosan lesz igény, az más kérdés, hogy adott esetben szeretném-e csinálni.

    A másik dolog, amit talán Jeremy Cioara mondott, vagy Keith Barker? Már nem emlékszem, csak azt hogy valamelyik CBT Nuggets-es jó fej: hagyd magad sodorni arra, amire éppen úgy látod, hogy a te konkrét munkahelyeden, közvetlen környezetedben igény van. Hátha támogatnak, vagy, ha nem is, biztos sikereket érhetsz el.
    Még egy gondolat ragadt bennem expert témában. Én személy szerint azért is küzdök érte, hogy ha egyszer meglesz, akkor elmondhassam, hogy az adott szakma legmagasabb tanúsítványával rendelkezem. És ez szerintem nem is csak gyártó, de általában szakma független. Ha valaki elmélyül a szakterületében ilyen mélységig az mutatja, hogy komolyan gondolja és valószínű az illető munkájára is lehet számítani. (ez persze nem azt jelenti, hogy nem lehet nála sok tanúsítvány nélküli, de akár komolyabb szakmai tudással rendelkező jelölt mondjuk egy állás hirdetés esetén viszont nekik egyéb módon kell bizonyítani referenciákkal, szakmai hírnévvel....)
    A szakmai komolyságon túl azt is bizonyíthatja, hogy az illető képes új és új dolgokat megtanulni limitált idő alatt. Egy munkahelyen pedig ez is szempont.
    Tehát lehet így is nézni: van egy P-s tanúsítással és hálózati ismeretekkel rendelkező és pythonban közepesen jártas illető egy SDN környezetben. Van egy másik aspiráns, aki Expert szinttel rendelkezik hálózati oldalon, de nincs python tudása. Nem akarom leszólni a programozási ismereteket, magam már több évtizede programoztam utoljára, akkor még Clipperben, és autódidakta módon tanultam meg. Akkor nem volt youtube és könnyen hozzáférhető internet, mint ma, mégis viszonylag rövid idő alatt sikerült. Ezért feltételezem, hogy ma a legtöbb esetben szükséges és eleégséges programozát, mondjuk pythont sokkal gyorsabban el tudja sajátítani az expert, mint, hogy P-s szintról expertig eljut a másik jelölt. (Ezt a nehéz utat pedig most járom, már lassan másfél éve.)

    Van még egy dolog, ami pedig egyéni dolog: mit akarsz csinálni? Én például rühelnék napi 8 órában programozni. Míg mondjuk hálózat tervezés beüzemelés tesztelés dolgait általában élvezem. Lehet, hogy a Világ úgy alakul, hogy nem lesz szükség dinoszauruszokra, de lehet akkor egész mással fogok foglalkozni. Lehet virágboltot nyitok ahelyett hogy pythonban programozzak napi 8 órában vagy GUI-s monitorok előtt üljek kvázi diszpécserként.

  • Orionhilles

    senior tag

    Sziasztok!

    Több kérdésem is lenne hozzátok:
    1, Szerintetek CCENT-hez könyvet és/vagy ebookot érdemesebb venni? Teljesen ismeretlen számomra a Cisco téma, legalábbis egyelőre. Ha bundle-ban veszem, akkor jár hozzá még practice test is, ez számomra nagyon vonzó, hiszen így tudnék vizsgagyakorlatokat is végezni. CCENTBook + eBook Bundle
    Jelenleg 11.-es gimnazista vagyok, míg más osztálytársaim a jogsira készülnek, én addig inkább CCENT vizsgára tervezek, szerintem egyelőre hasznosabb. :D
    Már rendelkezem felsőfokú angol nyelvvizsgával, ehhez hozzácsapva egy CCENT vizsgával tudnák normálisabb nyári munkát találni (lehetőleg IT területen), nemde?

    2, Ha mondjuk más helyen, (pl.: Amazonon) vennék CCENT OCG könyvet akkor ahhoz járna-e a Ciscopresses ebook, vagy az csak náluk elérhető?
    3, Olvastam, hogy CCNP szintig nem szükséges homelab, ez ugye még 2018-ban is igaz?
    Az első pontban linkelt könyv az önmagában/bundle-ban elég a vizsgára felkészüléshez, igaz? Természetesen Blueprintet, saját jegyzetet, meg gyakorlatot leszámítva.

    Válaszotokat előre is köszönöm! :R

    – Yet, thou serves with thine eyes clouded in chaos. Thou, bound in the cage of madness. I am he who commands those chains – Fate/Zero Berserker Mad Enchantment

  • FecoGee

    Topikgazda

    válasz Orionhilles #13962 üzenetére

    Szia!

    1.) Ha megveszed a könyvet, a CD mellékleten találod meg a teszt kérdéseket. Ha ebookot veszel, akkor le tudod mellé tölteni, ez a Premium Edition. Tehát bundle-ban nem kapsz hozzá igazából semmi extrát.
    2.) Ebook nem jár a nyomtatott könyv mellé, azt külön meg kell venni. Gáz, de ez van. Azt hiszem egy kupont adnak, talán 35%-kal olcsóbb azzal.
    3.) CCNA-ig Packet Tracer-rel el lehet jutni, ha mélyebbre mennél, akkor néhán fizikai switch + GNS3/Unetlab/EVE-NG/VIRL ami tetszik. Általában teljesen nem elég a vizsgához, az Official Certificatin Guide sajnos megtévesztő. Szerintük elég, szerintem nem.

    CCENT az annyira belépő szint hogy azzal nem tudom mennyire találsz állást. CCNA-val már van esélyed.

  • FecoGee

    Topikgazda

    válasz soma314 #13961 üzenetére

    Kényes téma ez is. Régen valóban igaz volt, amit írtál. Mikor CCENT koromban találkoztam az első CCIE-val az olyan volt, mintha valami sztár ült volna le velem szemben. Ez volt mondjuk 8 éve. Azóta egy iparág nőtt ki arra, hogy ontsák ki magukból ezeket az embereket, kilopják a laborokat, a kérdéseket, és gyártják a CCIE-kat. Nem tudom azt tudjátok -e miért nincs már papír alapú feladatsor a laboron. Nem tudom mennyire legenda, nekünk ezt mesélte az INE bootcampen az oktató. Állítólag volt egy figura aki leült, elkezdődött a labor, felkapta a topológiát meg a feladatsort és elszaladt vele. Aztán egy kínai oldalról már aznap le lehetett tölteni. Lehet hogy tényleg ez legenda, de nekünk mesélték.
    Na szóval mikor még volt kb. 20.000 CCIE akkor azért másként néztek az emberre mint most. Jó akkor még nem is volt ennyi track meg nem volt felkapott ez a téma, meg kellett hardver a laborhoz ma meg már nyomja mindenki virtuális eszközökönk de ma tele van a piac kínai meg indiai emberekkel, akik papír emberek sajnos. Szoktam hozni példának, hogy van egy CCIE kollégám aki előttem egy hónappal ment át, és a számaink között majdnem 400 a különbség, úgy, hogy volt benne 1,5 hét amikor zárva volt a Cisco...
    Találkoztam már pályafutásom során olyan CCIE-val aki tényleg brutális és ott van a témákban, jó a TS-ben, de bizony nem egy olyannal is aki vagy nagyon kiesett a szakmából és sokat felejtett (ilyen is van, ezért hozták be pl. az Emeritust, hogy aki meg szeretné tartani a számát de már nem technikai ember, legyen erre lehetőség). Én pl. nem használom a számomat email aláírásban, nem említem beszélgetésekben mindjárt hogy én CCIE vagyok mert nem attól kell hogy igazam legyen hogy én az vagyok. A linkedin, a blog az más, ott használom persze ezeket de az egyfajta self-management, de a mindennapokban nem tulajdonítok neki jelentőséget. Én is tévedek, mondok hülyeséget, nem vagyok zseni, meg az ügyfél úgysem tudja mi ez az egész. Nekem sem esne le az állam ha a közös képviselő a Társasház Certified Expert #45555 aláírást dobná a levél végére mert nem érdekel mi az.
    Nekem win-win volt a CCIE, mert a cégnek kellett, én meg magam miatt is meg akartam csinálni. De a ROI is kérdés, mert beleteszel mondjuk 1500 órát, és ha nem követi le ezt a juttatási csomagod akkor ha ennyi ideig a Mekiben sütöd a hamburgert legalább kerestél vele pénzt, így meg nem kapsz érte annyit/semmit. Mondják hogy a tudás a tiéd és nem tudják tőled elvenni, nem is kell, elfelejted úgyis magadtól. If you don't use it, you loose it. Lesarkítom persze, mert ha a pénzért csinálod hagyd a fenébe, de igazából azét dolgozunk hogy pénzt keressünk, és fontos, hogy legyen ROI is a dologban. Ha meg szereted csinálni az óriási plusz. Ott van az is hogy azért újítani kell, az idő, pénz, nyűg. Sosem értettem régen azt aki sír hogy újítani kell mert nekem még nem volt meg a labor és röhögtem hogy mit rinyál, bár tartanék már ott, tuti nem sírnék és nem éreztem át a problémát, de hidd el, nyűg. Biztos vagyok benne hogy megtapasztalod majd hogy milyen mert meglesz úgyis ;).

    Nem akartam elvenni senki kedvét, meg életem egyik nagy pillanata amit nem felejtek el mikor megnyitottam a OLSM oldalt és PASS volt (pont szombaton van 3 éve), de megpróbálják ezt is termékké tenni. Aztán mikor boldog vagy és átmész, megkapod, hogy dínó vagy mert a CLI halott :D

  • crok

    Topikgazda

    válasz FecoGee #13964 üzenetére

    A CLI nem halott, a csilli-villi WebUI mögött is csak egy generált script van - csak marhagázos ám rájönni, hogy amit generált a csilli-villi WebUI mögötti backend - amit azok az indiaiak lapátolnak meg copy-paste-elnek össze akikből épp most fognak 60.000-et szélnek ereszteni mert egyszerűen nem értenek ahhoz amit csinálnak - na az egy aprócska kalapocska, benne csacska macska mocska : D és már csörög is a dinoszaurusz vonalas telefonja, hogy "olyat láttál-e már, hogy.." : D Szeretem az ilyen pillanatokat, én egy tisztes öregedéssel elmúló dinoszaurusz szeretnék lenni! ( : Istenemre még a fejfámra is ASCII art-ot fogok kérni! #nemvicc Azért is nem fejleszt a Cisco, inkább (ha tud, akkor) megvesz aztán rebrand-el - pl. legutóbb ugye a Viptela, Tandberg ; )

    [ Szerkesztve ]

    Ha egy hozzászólásomban linket látsz az hasznos referencia, hivatkozás vagy leírás és erősen ajánlott vagy minimum érdemes elolvasni. A Logout bejegyzéseim tele vannak hasznos Android tippekkel-trükkökkel, alkalmazásajánlással..

  • Yeffy

    veterán

    válasz soma314 #13961 üzenetére

    koszi a reagalast!
    legalabb valaki valaszolt! :B

    meglatjuk, sikerul-e elmelyednem benne, illetve megfontolom ezt a sodrodasos otletedet is, nyilvan helyzettol/melotol fog fuggeni, hogy epp ervenyesulni fog-e, vagy nem.

    Van még egy dolog, ami pedig egyéni dolog: mit akarsz csinálni? Én például rühelnék napi 8 órában programozni. Míg mondjuk hálózat tervezés beüzemelés tesztelés dolgait általában élvezem.

    en ugyanigy vagyok, programozni en sem ohajtanek, szinten szivesebben csinalnam ezeket, amiket leirtal, nem akarok szoismetelni.

    nehez ez, nehez ez... es meg csak az elejen vagyok! :Y :DD

    Big girls ride harder. ヅ || Kondi powaa'!

  • soma314

    tag

    válasz FecoGee #13964 üzenetére

    a próféta szóljon belőled és legyen a nyűgöm a megújítás a sikeres labor után :) (Kérdés, hogy előtte hányszor fogok megbukni)

    Amiket leírtál azért bizony a Cisco-t sokban terheli a felelősség. A vizsgák után a kérdőívnél van egy kérdés, hogy mit gondolok a Cisco mennyire biztosítja a tanúsítványok értékállóságát vagy valami ilyesmi. Ennél mindig zavarban vagyok, mert szerintem ebben sokat fejlődhetne.
    A vizsgák nehezek, ha tisztességes eszközökkel vizsgázik valaki, de ahogy írod sokan nem ezért tovább nehezítik, de ettől még nem feltétlenül jó irányba mennek el a dolgok. Olyan ez mint a fegyverviselés engedélyezése: a bűnözőnek nem kell engedély, a nem bűnözőknek nehezítik meg a fegyverhez jutást. Persze ez sokkal komplexebb és abszolút nem ide való, csak jobb példát nem tudtam.

    A felkapom a feladatlappal és elszaladok egy jó esettanulmány arra, hogy a csalást kell nehezíteni, nem a vizsgát. Eleve azonosítják az illető személyazonosságát ugye. A vizsgaterem miért nem lehet zárt, vagyis a proktor majd kienged.
    Értem én, hogy egy letesztelt CCIE szintű labor feladatsor összeállítása nem kis munka, de ha egyszer egy faladatsor kompromittálódik, azt mégis ki kellene vonni. Ezt párszor kellene megcsinálni és utána már biztosan nem érne meg senkinek kilopni a feladatsort.
    Régi vesszőparipám pedig, hogy a CCIE vizsgáknak csak a written az előfeltétele, nem kell semmilyen érvényes Cisco tanúsítvánnyal rendelkeznie az illetőnek. Ezért lesz mindig olyan delikvens, aki ha csalni próbál nem kockáztat gyakorlatilag semmit. Harmadik világból kikeresik a jó memóriával rendelkező embereket és csak idő és pénz kérdése...Ha egy CCNP-t küldenek be, neki már komoly kockázata van. Ha lebukik megvonják a tanúsítványát és soha semmilyen Cisco-s tanúsítványt nem szerezhetne.

    Persze erre azt mondják sokan, hogy lehet valaki aki régi motoros hálózatokban régen lejárt a CCNP-je, de csak most jutott el arra a szintre, hogy CCIE-val akar próbálkozni. Ez védhető álláspont és ok legyen úgy, hogy ne kelljen valid CCNP, de ha régen volt az illetőnek, akkor ő már egy beazonosítható személy.
    Szóval az előfeltétel bármilyen szakágból valaha megszerzett P-s szint legyen.

    A másik dolog a technológia fejlődése: ma már egy szemüvegkeretbe is tehetnek kamerát, ha akarják le is fogják fotózni. Ez ellen én úgy próbálnék védekezni, hogy egyedi azonosítót (valami vízjel szerűséget) tennék minden vizsgaképre (legyen az digitális, vagy papír). Ha ennek a képe kiszabadul a brain dumping iparba, akkor beazonosítható, hogy hol, mikor fotózták. Persze újra gépelhetik, meg a képeket újra rajzolhatják, de egy próbálkozást megérne a dolog.
    És biztos vagyok benne, hogy a Cisco biztonsági szakemberei ezeknél az ötleteknél százszor jobbakkal elő tudnak állni, de a kérdés az, hogy valóban érdeke-e a Cisco-nak a csalások visszaszorítása?

    Mindettől függetlenül teljesen igazad van, bizonyára vannak papír emberek, no de az Ecserin is lehetett diplomát, értségit, nyelvvizsgát venni, mégsem mondjuk aztán, hogy akkor nem érdemes érettségizni, diplomázni, mert nem éri meg.
    Én nem is szívesen dolgoznék olyan munkahelyen, ahol valaki egy kamu papírral boldogul és nem derül ki egy imposztorról szerencsés esetben a felvételi elbeszélgetések során, de legkésőbb a próbaidő alatt, hogy nem rendelkezik a szükséges tudással.
    Attól, hogy Vincent van Gogh festményeit hamisítják egy eredeti még nem ér kevesebb, sőt pont azért hamisítják azt mert sokat ér.

    Nekem van két diplomám, amiből a második témáját az utóbbi 10 évben alig használtam. Meg is kopott a tudásom erősen. Az azt megelőző 10 évben viszont szinte csak azt használtam az elsőt alig. Féltem is, hogy az eredeti szakmámat már elfelejtettem, aztán amikor azt hozta az élet bizony elő jöttek a dolgot. Nyilván nem úgy mintha frissen végeztem volna, de tudtam a dolgokat hová tenni és ha kellett tudtam hol kell utána nézni.
    Szóval, ha nem használod el is felejted szerencsére csak részben igaz.
    Annak idején egy jobb fej tanártól meg is kérdeztük, hogy ok, hogy felkészülünk egy kollokviumra, vagy akár egy szigorlatra, de utána egy hónap múlva az se tud "semmit" belőle aki jelesre vizsgázott, meg az se, aki elégségesre. A válasz erre az volt, hogy vannak tematikák, amik egymásra épülnek és ott bizony használod amit tanultál és nem is fogod elfelejteni. Kétség kívül vannak "oldalágak" amiket nem fogunk használni sűrűn. Ezek esetében az eredményes vizsga azt bizonyítja, hogy ha kell az illető meg tudja tanulni. Egy jó iskola ugyanis leginkább tanulni tanít meg.

    Szóval én továbbra is szeretnék dinoszaurusszá válni, még ha ki is fogunk halni :)

  • FecoGee

    Topikgazda

    válasz olloczky #13938 üzenetére

    Na most jott a mail hogy iden is bevalogattak Cisco Champion-nak. :)

  • crok

    Topikgazda

    válasz FecoGee #13968 üzenetére

    Hehe - grat! ( :

    Ha egy hozzászólásomban linket látsz az hasznos referencia, hivatkozás vagy leírás és erősen ajánlott vagy minimum érdemes elolvasni. A Logout bejegyzéseim tele vannak hasznos Android tippekkel-trükkökkel, alkalmazásajánlással..

  • Larry

    tag

    válasz FecoGee #13957 üzenetére

    Egyet értek. A Cisco GUI egy rakat f0s...
    Arra jó, hogy összebarmolja a kódot.
    És ahogy elnézem a Cisco is kezdi agyon bonyolítani a dolgokat.

    Kicsi vagyok székre állok, b****átok meg igy se látok! :P

  • Larry

    tag

    Sziasztok, valaki el tudná magyarázni egy AP felkonfigurálását több ssid külön vlan-on? (Nem wlapp)
    Pl work, jelszó védett
    Guest (open)

    Kicsi vagyok székre állok, b****átok meg igy se látok! :P

  • olloczky

    senior tag

    válasz FecoGee #13968 üzenetére

    Nocsak :D gratula :)

    Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!

  • BlackJapan

    tag

    Sziasztok!

    Nekem 2018 az alábbiakról szól majd:

    március ICND1

    jún-júl ICND2

    pihenés, aztán meglátjuk, hogy találok-e idevágó munkát szeptembertől vagy tanulok itthon tovább laborral CCNP felé (a mostani munkám szerencsére megenged napi 4-5 óra tanulást, feltéve ha a gyerek nem beteg és ovi helyett nem itthon nyúz :) )

    Közgazdászként, abszolút 0 előtörténettel kezdtem bele 2 hónapja, de imádom és függővé váltam (ez az első olyan dolog az életemben, amit élvezettel tanulok)

    Szóval, ha a vizsgára vonatkozóan van valakinek bármilyen tippje, azt szívesen fogadom és természetesen egyéb ötleteket is!

    Köszönöm előre is!

    Üdv,

    BJ

  • Methionyl

    senior tag

    válasz Yeffy #13976 üzenetére

    [ Szerkesztve ]

    They can break you but not your promise, even death won't keep you apart. Through this darkness you will find him in your sword still beats, a heart.

  • Yeffy

    veterán

    válasz Methionyl #13977 üzenetére

    ahh, ertem, koszi a kis magyarazatot! :K
    es persze gratula! :C

    Big girls ride harder. ヅ || Kondi powaa'!

  • Methionyl

    senior tag

    válasz Larry #13979 üzenetére

    Lehet megtévesztő. De nem én lettem, hanem Feco :B
    Ez az ő blogja. Csak copy/paste lett a cím. Sorry :D

    [ Szerkesztve ]

    They can break you but not your promise, even death won't keep you apart. Through this darkness you will find him in your sword still beats, a heart.

  • Larry

    tag

    jujjjjj... bocsi félrement... :(( de azért jól esett egy pérecre úgy érezned :)) ;]

    [ Szerkesztve ]

    Kicsi vagyok székre állok, b****átok meg igy se látok! :P

  • Szabcsizz

    őstag

    Sziasztok!
    Lenne kedve valakinek tolni egy Cisco Packet Tracer feladatot? Sajna én nem értem. :D

  • Cyber_Bird

    senior tag

    válasz Szabcsizz #13982 üzenetére

    Szia,
    megoldani nyilvan nem csinaljuk meg helyetted, de kerdezz es segitunk :)

  • BlackJapan

    tag

    Sziasztok!

    Most hívtam a 360 traininget és érdeklődtem az ICND1 vizsgáról.

    A hölgy elmondta, hogy van magyar és angol billentyűzet is, valamint az angol billentyűzet mellé adnak egy segédletet is.
    Hogy mennyi idő áll rendelkezésremre, nem tudott pontos választ adni fejből, de annyit elmondott, hogy mivel nem anyanyelven folyik a vizsga, így a Cisco ad plusz fél órát.

    Van esetleg valaki, aki ezeket meg tudná erősíteni? Nekem igazából a pontos rendelkezésre álló idő lenne a legfontosabb.

    Köszi előre is!

    BJ

  • olloczky

    senior tag

    válasz BlackJapan #13984 üzenetére

    Hali

    A magyar billentyűzet lehetőségről nem tudtam. Igen, kapsz 30 perc kiegészítést, így összesen 140 perced van a vizsgára.

    üdv

    Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!

  • Methionyl

    senior tag

    Köszi Feco a biztatást :D
    Végül nem volt probléma. Simán felismerte mindkettő hotswap-ban (3750-x network modul)
    Nagyobb baj volt hogy az egyikhez nem fértem oda..annyi kábel volt hogy majdnem feladtam :D
    De win :K

    They can break you but not your promise, even death won't keep you apart. Through this darkness you will find him in your sword still beats, a heart.

  • BlackJapan

    tag

    Hozzám hasonló kezdőknek aranyat ér ez az oldal. Bár biztos ajánlották már mások is itt:

    https://www.subnetting.net

    ajánlom a "The subnet game", valamint a "Subnetting practice" menüpontot, teljesen ingyenes

    Azért 5 perc alatt 82 subnetting feladatot hibátlanul nem semmi!

  • olloczky

    senior tag

    válasz olloczky #13701 üzenetére

    Sziasztok

    Ma megint voltam ICND2-n.
    Pass! :)

    Nem is kicsit. De!! Ez is rohadt nehéz volt, több kérdés is olyan részletesen érdeklődött egy-egy témában (pl. GRE, HSRP), hogy csak lestem. Megint volt szerintem 1-2 kérdés ami nem volt a könyvben, illetve amitől végképp eldobom a láncot, azok a nem egyértelmű kérdések. Nem elég, hogy a válaszon törjem a fejem, még azt is bogozzam ki, hogy igazából mit kérdez.. na panaszkodás off :)
    A simletek jól sikerültek nem éreztem, hogy megoldhatatlan feladat elé állítottak volna és végre CCNA vagyok.

    Továbbiakban szerintem haladok a CCNP felé de a részleteken jövő héttől gondolkodom most pihizek egy kicsit.

    Üdv

    U.i.: "csak" 120 percem volt a vizsgára nem 140, de kb 80 perc alatt végeztem.

    Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!

  • crok

    Topikgazda

    válasz olloczky #13989 üzenetére

    Yaay!!

    Ha egy hozzászólásomban linket látsz az hasznos referencia, hivatkozás vagy leírás és erősen ajánlott vagy minimum érdemes elolvasni. A Logout bejegyzéseim tele vannak hasznos Android tippekkel-trükkökkel, alkalmazásajánlással..

  • olloczky

    senior tag

    válasz BlackJapan #13993 üzenetére

    PÜ ment. Köszi mindenkinek :)

    Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!

  • Methionyl

    senior tag

    válasz FecoGee #13995 üzenetére

    Ejh :D gratula

    They can break you but not your promise, even death won't keep you apart. Through this darkness you will find him in your sword still beats, a heart.

  • crok

    Topikgazda

    válasz FecoGee #13995 üzenetére

    Grat!

    Ha egy hozzászólásomban linket látsz az hasznos referencia, hivatkozás vagy leírás és erősen ajánlott vagy minimum érdemes elolvasni. A Logout bejegyzéseim tele vannak hasznos Android tippekkel-trükkökkel, alkalmazásajánlással..

Új hozzászólás Aktív témák