- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- Apple iPhone 11 - népalma
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- iPhone topik
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Magisk
- Android szakmai topik
-
Mobilarena
Bambu Lab X1 és P1P egy nagy innovációt tett le az asztalra 2022 ben ezzel megzavarva a 3D nyomtatók körüli állóvízet szerencsére!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fabula
őstag
Már elnézést, de jó lenne, ha megválogatnád a szavaid itt a fórumon, főleg egy olyan témában, ami egyértelműen user error, mint most a te esetedben. A varrat minden szeletelőben beállítható és az FDM nyomtatásban kikerülhetetlen, ennek e technológiának a velejárója. Lehet csökkenteni a pressure advance behangolásával (magyarul nyomás előrehaladáa), ez a Bambu Studio-ban a k érték, de eltüntetni sosem lehet teljesen, csak elrejteni, pl élekben, ha olyan a tárgy.
Sajnos a #4239Joshi hsz-ed végképp meggyőzött arról, hogy hiába volt már 3D nyomtatód évekig, az alapfogalmakkal és teendőkkel sem vagy tisztában, de azért megítéled azok munkáját, illeteve tanácsait, akik ezeket a szoftvereket és hardvereket tervezték, megcsinálták és folyamatosan fejlesztik, illetve azokat is kioktatod, akik segíteni próbálnak neked itt a fórumon. A legkönnyebb leszólni mindnet, amit mást csinál, sajnos ez egyre jellemzőbb manapság. Ilyenkor csak azt szoktam megkérdezni, te csináltál már akár csak hasonlót is?
Ha neked minden sz*r, ami nem találja ki a gondolataidat, az a te hibád és nem a szeletelőt készítőké.
Először is kezdj el tanulni, sok jó videós anyag van a 3D nyomtatás alapjaival kapcsolatban a youtube-on, meg sok jó leírás is van a különféle jellemzőkről és beállításokról. Utána ha még mindnig nem értesz valamit, majd kérdezhetsz és véleményezhetsz, de bizonyos indulatszavak és minősítő jelzők használatát jó lenne kerülnöd addig is meg később is.
Megértésedet előre is köszönöm. -
dippe
tag
K értékhez egy beszédes kép: [link]
soxor érdemes kalibrálni, bár én "egyszerű" nyomtatásnál nem szöszölök vele -
TheProb
veterán
Én csak annyit mondanék, hogy Dunning–Kruger effect.
Btw: Halad tovább a warpingos szívásom. Mára már 65 fokos asztal és lelőtt aux venti mellett is feljöttek a tárgyak, persze félúton, hogy minél több anyagot vághassak a qkába...
Mondom az anyja 3.14csáját, megnézzük mosogatószerrel és körömkefével a plate takarítást. Illetve utána még áttöröltem kézfertőtlenítővel (IPA-m már alig maradt). Lehet hogy az említett ablaktörlőhabos+mikroszálas kendős tisztítás nem elég, mert azóta - erősen lekopogom - nincs gond.
[ Szerkesztve ]
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
Joshi
titán
+ brumi1024, + fabula
Jogos.
Kérdeztem, de végül is magamtól jöttem rá, hogy mi a probléma. Azért ez a varrat dolog ilyen durva hibát nem kellene hogy okozzon, legyen az bármilyen beállítás. Most azt már ne is említsem, hogy az egyik legrosszabb beállítást választotta a Bambu alapértelmezettnek. Soha ezzel nem kellett foglalkoznom, habár abban igazat kell adnom nektek, hogy nem vagyok egy profi 3D nyomtatós. Szerintem nem is kell annak lennem, mert akkor már rég vettem volna egy szerelgetős kitet ehelyett.
Én már arra kezdtem gondolni, hogy valami mechanikai (tengely probléma). Ha megnézitek a szeletelés után a képet, abból nem derül ki, hogy az majd olyan lesz amit a kész modellen láttok. Na nekem ez a bajom ezzel. Szívesen kipróbálnék egy másik szeletelő progit (pl Simplify3D v5.1), de én azért annyi pénzt biztosan nem adok.
Mind1, az már látszik, hogy nyomtatási kérdésben maradok a nagyobb táború sima 3D nyomtatós topiknál. Ott eleve többen olvassák a kérdéseimet így gyorsabban és pontosabban kaphatok megoldást. Nyomtatóspecifikus kérdésekben meg maradok ennél a topiknál.
-
TheProb
veterán
Azt meg lehetne nézni, hogy AMS szerint grammra kb mennyi van még a spool-on? Vagy csak a grafikus kis "szinmérőre" lehet hagyatkozni? Illetve tényleg csak a saját, RFID-s spool-jait tudja nyomon követni?
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
fabula
őstag
válasz TheProb #4254 üzenetére
Jogos .
Én már jó ideje ragaszkodom a DM-es Denkmit szappan + dörzsis mosogatószivacsos melegvizes lemosáshoz a textured PEI-n és soha nem volt tapadás gondom .
Már írtam párszor itt a fórumon - én is olvastam máshol - hogy a sima, adalékmentes mosósazappan a legjobb erre a célra, ilyen a Denkmit. Sok szappanhoz, mosogatószerhez, ablaktisztítóhoz adnak kézkímélő, fényesítő, stb. adalékokat és azok nem biztos, hogy maradék nélkül lejönnek.
Nem beszélve arról, hogy ez a legolcsóbb megoldás, egy szappan évekig elég .[ Szerkesztve ]
-
fabula
őstag
Szerintem itt is válaszoltunk minden kérdésedre és továbbra is csak olyan választ kaphatsz bármelyik fórumon, hogy hangold be a filament pressure advance (PA) értékét, azzal lehet a varrat láthatóságát csökkenteni (Bambu Studio-ban k érték). Enélkül hiába állítod a szeletelőben a varratot bármire, másképp nem lehet csökkenteni a láthatóságát.
Pl. nézd meg ezt, van benne PA (azaz k) érték és áramlási sebesség, azaz Flow beállítás [link] -
Teljesen megszüntetni semmilyen szeletelővel nem lehet egy hengeres tárgyon (még a Simplify3D-vel sem), max véletlenszerűre állathatod a varratot, de akkor meg össze-vissza apró pöttyök lesznek, ami pl. egy fényes filamenten mindenképp látszódni fog.
Ha van bármely él a tárgyon, akkor oda jobban elrejthető a szeletelőben igazítottra állítva a varratot.
Ilyen az FDM nyomtatás, ha ez nem felel meg, próbálkozz gyantás nyomtatókkal, ott nincs varrat, de lesz más (támasztékok elhelyezése és eltávolításuk) .[ Szerkesztve ]
-
Imy
veterán
Van egy tárgyam, ami bizonyos magaságnál vált színt. ki lehet kapcsolni, hogy azt ne nyomtassa ki? Véleményem szerint elég lenne színcserekor csak fúvókát tisztítani, nem kellene a tornyot feleslegesen kinyomtatni.
-
axlfsi
veterán
Srácok!
Biztosan már kibeszéltük, talán többször is, így előre is elnézést, de egy rövid kérdés hadd tegyek fel (újra): textured PEI és PETG kombinációnál a ragasztós stift a jó megoldás vagy esetleg hajlakk? (ugyebár, nem a tapadás a gond, hanem a TÚL nagy tapadás, ... nyár elején valamikor írtam, hogy letépte pár helyen a texturált felületet a lemezről a nyomtatott tárgy, ... azóta csak PLA-t nyomtattam, de kelleni fog a PETG )
Köszi a tippeket előre is!
˜”*°•.˜”*°• 𝟚𝟘+ é𝕧𝕖 𝕒 𝕜ö𝕫ö𝕤𝕤é𝕘 𝕥𝕒𝕘𝕛𝕒 •°*”˜.•°*”˜
-
axlfsi
veterán
"Vagy textured PEI lap. Én mindig arra nyomtattam, és arra letapadt minden."
Lehet félreértettél, de pont ez a bajom: túlságosan letapad a nyomtatás során a textured PEI lapon a PETG és amikor leveszem a tárgyat a kihűlt lapról, feltépked belőle darabokat - ezt szeretném elkerülni˜”*°•.˜”*°• 𝟚𝟘+ é𝕧𝕖 𝕒 𝕜ö𝕫ö𝕤𝕤é𝕘 𝕥𝕒𝕘𝕛𝕒 •°*”˜.•°*”˜
-
axlfsi
veterán
A gyári textured PEI, amiről leszedte pár nyomtatás az anyagot...
Amikor ragasztóról beszélünk itt, az ugyebár az egyszerú papírragasztó stift, ami ugyan segítheti a tapadást, de egyúttal a nyomtatás végén a tárgy eltávolítását is megkönnyíti (legalábbis úgy tudom - de még nem próbáltam). Az anyagba/assztalba nem eszi bele magát, nem kell súrolni vagy hasonlók.˜”*°•.˜”*°• 𝟚𝟘+ é𝕧𝕖 𝕒 𝕜ö𝕫ö𝕤𝕤é𝕘 𝕥𝕒𝕘𝕛𝕒 •°*”˜.•°*”˜
-
fabula
őstag
Kevés lila nebuló ragasztó stift, majd egy nedves ronggyal (szivaccsal) vékonyan elkenve nem hagy nyomot a tárgy alján, illetve ha valahol vastagabb volt a ragasztó és ráragadt a tárgyra, vízzel lemosható.
Én eddig csak üvegre tettem PETG alá, miután kiszakított egy darabot egy Anycubic gyári üveglapból és nem volt túl olcsó pótolni .
PEI lapra még nem kentem ragasztót, lejött róla a PETG hidegen.
Esetleg próbáld ki a textured PEI lapon vékonyan, később szappanos vízzel úgy is lemosható lesz.[ Szerkesztve ]
-
snowman
tag
Texturált PEI lapon is jól működik a ragasztó úgy ahogy írtad, illetve víz helyett IPA is használható eloszlatásra. Ragasztóstift helyett a folyékony PVA ragasztó is jó, könnyebb egyenletesen felhordani.
Volt olyan anyagom, amihez muszáj volt ragasztózni, mert különben jött vele a PEI is. -
axlfsi
veterán
Nem a lap a hibás (mellesleg ez a gyári - Bambulab - textured PEI lapja). A probléma az amúgy alapból nagyon tapadós PETG.
Egyébként most visszaolvastam amikor ezt áprilisban még kibeszéltük és felelevenítettem a témát (most nem idézek semmit, de sokan írtunk akkor erről, érdemes visszaolvasni).Téma volt még, hogy talán az IPA a baj, mert tulságosan jól megtakarítja (zsírtalanítja) és attól tapad annyira (lehet benne valami, habár fabula kolléga akkor azt tapasztalta, hogy részéről ez nem okozott problémát).
Mindenesetre, Prusa egyik topikjában azt írta egy srác, hogy nem gond szerinte sem az IPA textured PEI-re PETG előtt, de(!), érdemes ragasztót használni VAGY lefújni ablaktisztítóval és hagyni csak úgy, megszáradni azt rajta - ez utóbbira lehet teszek majd egy próbát, mert olcsó és egyszerű megoldásnak tűnik és még kevésbé lehet problémás, mint a ragasztó (ott ugyebár fontos, hogy jól/egyenletesen el legyen dolgozva, ne legyen túl sok, stb).
-
2thletme2day
őstag
Kihűlt asztallapról próbálod leszedni vagy azonnal nyomtatás végén? Hideg lapnál könnyedén felválik nálam még a nagyobb alapterületű tárgy is. Az a pei lap valószínüleg hibás volt. Eddig soha nem volt problémám petgnél tapadással vagy a tárgy eltávolításával. A TPU.... Na az kemény. Még teljesen hidegen is élmény leműteni a lapról.
-
axlfsi
veterán
válasz 2thletme2day #4274 üzenetére
Természetesen a hidegről, ... annyira beleolvad a barázdákba, az egyenletlen felületbe, hogy brutális... már megfordítottam, a másik felét használom és szerintem egy kicsit még mingig maradt néhány darabka a lap szélére nyomott csíkból.
Gondolkodtam, hogy esetleg hőlégfúvóval felmelegítem olvadásig és úgy letakarítom, de félek a texturált felület is sérülne... hagyom a francba, de többet nem nyomtatok PETG-t alatta semmivel."A TPU.... Na az kemény. Még teljesen hidegen is élmény leműteni a lapról. "
Az csodás! ... mostanában terveztem megbarátkozni ASA-val, TPU-val[ Szerkesztve ]
-
poli27
Topikgazda
Nekem most van egy Sunlu PLA+ silk fehérem, sehonnan nem lehet leszedni High Temp plateről is le kell kapargatni, hiába van lakkozva... Most is kész lett a nyomtatás, és leszedé közbe egy darab az asztalon maradt a nyomatból... nem tudom ez miből van, de iszonyatosan ragad...
-
Joshi
titán
A SimpliFy3D-nél a nyomtató kompatibilitásnál azt írja, hogy támogatott a Bambu Lab. Ez mit takar? Minden Bambu funkció működni fog? A Start és End g-code-ok ugyan úgy benne vannak mint a Bambu Studio-ban?
Tud erről valaki valamit? Választ előre is köszi. -
Lookup
tag
Az IPA nem takarítja meg túl jól. Pont hogy csak vékony, kevés felületi szennyeződést, zsírt távolít el. Ha hetekig csak IPA-val mostam az asztalt akkor egy idő után szabad szemmel látszott, hogy csak elkeni a zsírt és nem tapadt le semmi. Amióta átálltam az illatosító mentes ablakmosóra az maradéktalanul leszed minden zsírt. Ezen felül néha IPA-val is le szoktam törölni, hogy ne kelljen mindig ablakmosózni.
-
Dalee
aktív tag
A szeletelőbn ki lehet kapcsolni, hogy tornyot nyomtasson, akkor az adott rétegnél váltja a színt és kinyom kakinak annyi anyagot amennyi a "flushing volume" ablakban meg van adva az adott színcserére. A nyomtatási sorrendet átváltod és nem az alapértelmezett küldő fallal kezd a nyomtató, akkor még a fej is letisztul(hat) a belső rétegeknél.
-
Dalee
aktív tag
Tapadás/nem tapadás:
Én is a poli által ajánlott spray-t vettem, illetve használom (ABS, AS is), illetve a Bambu folyékony ragasztóját (nem amit a nyomtatóhoz adnak) Igazából egyik sem hagy nyomot, a spray-t főleg egyenletesen lehet felvinni, utána csak kicsit ragad a tárgy alja, ami vízzel lemosható. A tisztítás a szintén ajánlott DM-es szappannal, ekkor szinte nem is kell használni a spry-t vagy ragasztót, csak akkor használom ha a cool plate-en nyomtatok 35 fokon, illetve ABS,ADA-nál. Azóta nem is volt nagyon tapadás gondom, csak a TPU-nál, de azt más technikával szintén sikerült megoldani. -
Dalee
aktív tag
Bocsi a sok hibáért az előző két hozzászólásban, kicsit siettem....
-
Joshi
titán
Tényleg az AMS, pedig az jó dolog azt nem akarnám nélkülözni. Amúgy ha a külön filament tartót akarom használni, azt kézzel kell befűzni mindig, vagy az hogy működik? Azt láttam, hogy kell nyomtatni egy Y elosztót, esetleg van róla valami leírás/video?
(#4280) Mr.Csizmás pont a support része lenne a lényeg. Tényleg a Bambu Studio vagy az Orca az tud kézi supportot?
-
ptesza
senior tag
Ha egy rétegen belül 4 különböző színt használok, azt meg lehet adni valahol, hogy melyikkel kezdje?
-
poli27
Topikgazda
Sztem tök jó lett még egy havas tálcára lesz felrakva
[ Szerkesztve ]
-
poli27
Topikgazda
Vajon ilyenkor mit tervez a gyártó??
-
poli27
Topikgazda
-
Imy
veterán
Azért ez a színváltásos dolog elég lassú....
Ezt a tököt nyomttatam ki tegnap, hogy a tök szára zöld legyen, a többi narancssárga.
[link] Így a nyomtatási idő 1h 8m.
Ha a száját, a szemét beszínezem feketére akkor pedig 4h 34m. Ez így nagyon nem jó, vagyis nagyon-nagyon lassú. -
fabula
őstag
Még is mit vártál? Néztél videókat és tájékozódtál, mielőtt megvetted az Bambut AMS-el? Ha igen, akkor ezt tudnod kellett volna, ha meg nem, hát így jártál .
Az ilyen "egyszerű" színcserélős (helyesebben anyagcserélős) rendszereknek idő kell a színcserére és minél színesebb meg minél vékonyabb réteggel, nyomtatod a tárgyat, annál több idő kell. Ilyen a "szegény ember" többszínű nyomtatója .
Van egyébként megoldás, a többfejes rendszerek, pl. a Prusa XL 5 fejjel [link] . Itt nincs kaki meg ki- és betöltési idő, csak fejcsere, tehát gyorsabb. 5 fejjel "csak" 3699 € az ára.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
- Ubuntu Linux
- Peugeot, Citroën topik
- Autós topik
- Milyen program, ami...?
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- Apple iPhone 11 - népalma
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Stellar Blade
- Motoros topic
- További aktív témák...
- T14s Gen3 27% 14" FHD+ IPS i7-1280P 32GB 512GB NVMe IR kam gar
- RAMSES GAMER PC // RYZEN7 2700X // 16GB DDR4 // 500GB SSD // POWERCOLOR RX6700XT 12GB HELLHOUND
- HYPER GAMING PC // RYZEN5 1600X // 16GB DDR4// SSD+HDD// ASUS ROG STRIX RX VEGA56 8GB(GTX 1080PoWeR)
- GAMER PC: i5-12400F/14600K -Új RTX 4060 Ti - Új 16/32GB DDR4 kit - M.2 NVMe SSD - GAR/SZÁMLA!!!
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I7 6700K / GTX 1070 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Makulátlan állapotú IPhone 14 128GB Starlight színben/Garanciás 2026.08.11-ig / Beszámítás van
- Apple Watch Series 6 40mm RoseGold Színben
- AMD FX-8800P integrált procis minigép.
- Eladó AMD Mini-ITX félkonfig(Asrock B450, AMD 3400G + gyári halk hűtő, 16GB Kingston)
- DELL OPTIPLEX7010 SFF/i5 3470/16GB DDR3/Intel HD Graphics/240GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs