- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Android szakmai topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
cskamacska
addikt
válasz frescho #61137 üzenetére
és ha már ajánló
Vatera - Fax Modem Acorp M56AMR 350 forint darabja, 29 darab van még neki
Dobozos AMR kártyát nem nagyon láttam még, igaz nem is nagyon kerestem. Kvázi használhatatlan a cucc, mert ugye hol van még réz drót ahol be lehet tárcsázni. Igaz pár éve UPC még említette a promó papírjain hogy az ADSL területein ingyenes betárcsázós netet oszt, de lehet ennek már lőttek.
Mégis, van egy rakás lapon felesleges AMR foglalat, most lehet bele kártyát dugni.
"Para mis amigos todo, para mis enemigos la ley"
-
quailstorm
nagyúr
válasz cskamacska #61151 üzenetére
Winmodem, emulált, nem jó...
A hardveres modemkártya aminek értéke is van. Azokhoz akár linux support is megoldható. -
quailstorm
nagyúr
válasz quailstorm #61152 üzenetére
Sokára lett meg, de a FaxTalk se ajánlja a softmodemeket.
-
Bile Demon
őstag
válasz quailstorm #61152 üzenetére
Ez OK, de pl. ha nekem megvannak azok a külső hardveres modemek, amiket a 90-es években használtam, meg utána 2003-ig: Quantum Data corp. ZyXEL, US Robotics, akkor mit tudok velük kezdeni? Azon kívül, hogy őrizgetem, mert számomra értékes?
(A házi telefonközpont és az XT hívja a 386-os betárcsázós szervert, vagy BBS-t mókázáson kívül más nem jut eszembe, mint használati lehetőség.)Bruhe
-
Hosssszu
őstag
válasz Bile Demon #61154 üzenetére
Nekem amikor még retróztam, volt egy olyan "fétisem" hogy minden port legyen foglalt (386 gép). Emiatt aztán volt két hangkártya, mindkettőn mikrofon, egyik line-in-en ISA slotos rádió kártya kimenet, a másik line-in-en a másik kártya kimenete, a line-out-on egy hangszóró. Com1 port egér, com2 "com összekötő kábel" (pl. Norton Commanderhez), lpt port nyomtató. ISA slotokban két hangkártya, videókártya, IO-kártya, scanner kártya, SCSI kártya, rádió kártya és egy 16 bites ISA-PCMCIA kártya.
Ha jól emlékszem akkor még így is maradt egy szabad ISA slotom és 16 bites picimaci kártyát sem találtam, de azért a gép seggén szinte minden be volt tömve.
Ilyen fétis esetén látom értelmét az ilyen külső-belső modemeknek. Legyen minden port/slot használatban, de szerintem inkább csak olyan vizuális dolog lehet. -
r0b3r
senior tag
Most, hogy így szóba került. A BBS-ről én múlt héten hallottam először, valahogy kimaradt annó, gondolom mert viszonylag későn lett internetünk vidéken. Épp a hétvégén próbálgattam az internet és hálózat adta lehetőségeket az XT-n... Hálózaton másolgattam 2-3 másik gépemre, beléptem az IRC-re kb 20 év után és kipróbáltam a BBS-t is. Külföldi működő szervert többet is találtam, de van esély rá, hogy még működik valakinél magyar? Létezhet még valaki elvakult retró fan aki üzemeltet magyar BBS szervert?
(#61155) Hosssszu
Nekem most az XT-ben foglalt mind a 8db 8bit ISA port.
VGA, floppy kártya, XT IDE, ethernet, Adlib klón, Cd-Rom vezérlő, Microsoft inPort, Y2K bugfix kártya[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Aztaaa, de rég hallottam... :"Y2K bugfix kártya".
Mi is volt ez a mizéria pontosan ?
Azt tudom, hogy a TVC naptárjába nyugodtan írhattam 2000 és felleti dátumot, mert tudta.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
r0b3r
senior tag
válasz jokeph #61157 üzenetére
Én is csak hallottam róla, mert sosem volt ilyenem, mostanáig. Arra emlékszem, hogy nagy pánikot keltettek annó, hogy le fog állni minden, mert a gépek nem tudják értelmezni a 2000-es évet és vegyen mindenki ilyen kártyát. Aztán a világvége elmaradt... kiderült, hogy a gépek nagy része mégis tudta értelmezni, kiegészítő kártya nélkül is.
-
quailstorm
nagyúr
Vezetékes telefonnak és PC alapú faxnak használod a linkelt szoftverrel.
Mostanában nem fogom kipróbálni, de lehet hogy ONT-vel az optikain is menne a dolog. Lévén nekünk Mechanikai Művek tárcsás telefon megy a Digi optikáról.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
-
arn
félisten
Mamint telefonon tarcsaztal be? neten en is talaltam regi bbseket, amik tok jok voltak a regi toolok megtalalasahoz, vagy pl regi biost is talaltam ott.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
r0b3r
senior tag
Természetesen nem... ezek gondolom már mind átköltöztek a netre.
Ebből a listából válogattam és telneten keresztül csatlakoztam.
Egyébként mindenhova külön kell regisztrálni, vagy csak egyszer, egy névvel? Ez nekem kimaradt régen...
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
-
envagyok
veterán
Lassan a macskafarka alatt lesznek az ssd árak, bezsákoltam most 6db 120-as, 60-as ssd-t 4 és 3k/db áron, gondoltam érdemes lenne ssdsíteni a retró gépek gyakrabban használt részét.
Tapasztalatokra lennék kíváncsi, hogy melyik operációs rendszer hogyan támogatja win98-xp-ig bezárólag, és IDE sata átalakítóval mehet-e csak ide csatis alaplapon? -
r0b3r
senior tag
válasz envagyok #61164 üzenetére
PCI Silicon Image SIL-3114 Sata Raid kártyával használtam SSD-t és SATA vinyót PII és PIII-ban. A Win98 és Millenium gond nélkül települ, de az NT rendszerek, Win2k és XP alapból nem látják a SATA vinyót. A DOS alapú telepítő indulásakor, F6 megnyomása után, floppyról kell betölteni a SATA kártya driverét. Utána már ugyanolyan szépen megy, mint W98 esetén.
-
r0b3r
senior tag
válasz quailstorm #61166 üzenetére
Egyszer én is vettem egy legolcsóbb 64Gb-os Kingmax SSD-t...soha többé. Sentinel szerint a teljesítménye csak 70% és használat közben 2-3 percenként megmerevedik a gép néhány másodpercre.
-
envagyok
veterán
válasz quailstorm #61166 üzenetére
Tegnapelőtti hardveraprózás.
Kingston HyperX, és Samsung EVO 850 a 120asok, A 64es Kingston SSD of v+
Mindegyik 100%-os (egy 99es), a legtöbb írt adat 10tb, szóval még nem lesz gond jó darabig velük.
Egy havernak múltkor 4ért vmi gagyi de új 120Ast hoztak 1 év garival.
Másik kérdés:
Szereztem egy házat, aminek a műanyag előlapja szó szerint ragad, valami lepucolhatatlan ragadós dzsuvát lepi el.
Találkozott már ilyennel valaki?
Mit lehet vele csinálni?@Rober
Most tesztelem őket, írás/olvasás 200MB/s fölött, 64esből csak 1 jön, az holnap ér ide.[ Szerkesztve ]
-
r0b3r
senior tag
válasz quailstorm #61170 üzenetére
Hát most már nem drágák.
-
őstag
válasz quailstorm #61170 üzenetére
"Azon kívül viszont egy SSD sincs a lakásban, mindig drágálltam."
Amint legyőztem a félelmemet annak kapcsán, hamar tönkremennek, azóta kb. vettem 10-15 darabot már.
Egyet sem cseréltem azért, mert tönkrement volna. -
Tim82
félisten
Egyet sem cseréltem azért, mert tönkrement volna.
Én igen, két Intel G2 SSD (mindkettő 160 GB-os) hullott el már nálam egyik napról a másikra. Az egyik ráadásul microSATA változat volt, az érzékenyebben érintett, mint a sima 2,5" SATA darab elhalálozása.
[ Szerkesztve ]
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
quailstorm
nagyúr
Unokatesóm boltban újonnan vett mSATA Kingstonja 2 hónaposan húzott egy kakukkot és se kép se hang (adatnak lőttek, de gariban kapott másikat)
Amúgy nálam a rettenetes helyigény a baj, most ha vennék, a fő gépembe mindjárt 500-as kéne. Úgy meg húzós.
De még 240-es-ből is 10-15db drágább mint a két fő gépem összértéke.[ Szerkesztve ]
-
flymi
addikt
válasz envagyok #61164 üzenetére
Az jó vétel volt. 3-4k /db áron én is vennék néhányat, de igazából a 7-8k sem sok egy 120-160gb-os darabért.
Ha minden jól megy hamarosan kézhez vehetem az első gf256-os kártyámat, igaz csak a soványabbik 32mb-os fajtából. Remélem sikerül működésre bírni. Asus tusl2-c lapba gondoltam belepattintani 1400-as tuával. Ez passzol?/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
-
flymi
addikt
válasz frescho #61177 üzenetére
Oanom nincs, akkor megy a 478-as tesztgépbe 3.4 prescott mellé.
Asus V6600MX/PURE/32MB egyébként a pontos típus.
Egy Matrox Parhelia PH-A128 és egy MSI Ti4200-td8x társaságában fog majd érkezni. 15k-t adtam a háromért. Nem ez volt az évszázad üzlete, de annyira nem is rossz szerintem lévén a gf256-ok elég ritkák már manapság és ez a parhelia sem egy tucatpéldány. Ha megugorják a teszteket már boldog leszek./// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
-
Nagy veszteség, fiatalon ment el. Saját fotó, leróttad tiszteleted a sírjánál ?
Személyesen nem ismertem, csak a videóiból, hozzászólásaiból. Nagyon szimpatikus személyiség volt, rendkívül szerette a régi hardvereket. Szerintem a régi topiklakók sokszor gondolnak rá...mint én is.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
Tavaly októberben kaptam egy Kingston A400 240GB- ost ajándékba, annak 100- as a kondija, nemrég vettem egy ugyanilyet az FX- es gépbe, az meg már lement 99%- ra , ez normális ? Amúgy mennek mint a golyó, telepítgetésnél kellemes a gyors boot. Mondjuk sima bootnál itthon a vinyó sem gond, kivárom míg betölt...
Tartottam az X-Fi, Audigy kártya rendellenességtől, sokszor írták hogy SSD- s bootnál nem tud rendesen betöltődni a drivere/programjai, eddig ilyet nem tapasztaltam.A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz DarthSun #61181 üzenetére
A 99%- os egy elég hosszú SATA kábellel volt először bekötve, kicseréltem rövidebbre, lehet hogy az kevert be ? Mondjuk érdekes mert a 100%- oson a read error rate 100- on áll, a 99- esen meg 0- án, fene sem érti ezt. A Seagate vinyókon meg iszonyú magas a rawread error, aztán mégis működnek, kondit meg 100- ra jelzi a HDS.
[ Szerkesztve ]
A 3 test probléma nem megoldható.
-
Bile Demon
őstag
válasz DarthSun #61182 üzenetére
A 99%-osról ha küldesz SMART képet, meg a HDS-ről, akkor megszakértem. Ahol a kondíciót jelzi, ott szokott lenni magyarázat, mi alapján kalkulálja.
Tippek látatlanban:
1. 1db gyengélkedő szektor
2. 1% elhasználódás (törlési ciklusok száma elérte a max megengedett 3000 (MLC) / 1000 (TLC) / 700 (QLC) törlési ciklus 1%-át, vagyis ha már akár 10x át lett írva az egész az is lehet)Bruhe
-
arn
félisten
Ezzel a tipussal nagyon melle nyultal, mert 64bites busza van, es csak 2001ben jott ki - az asus kiszorta a meglevo keszletet. Vhol a gf3 kortarsa, de lassu es nagyon melegszik - sajnos a chip az egyetlen kapocs az 99 vegen kiadott kartyakhoz. Vmi lassabb p4 v palomino tarsa lehetne.
A tua 2002es, gf4 passzol melle.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
zoltanz
nagyúr
Van egy régebbi lapom, sokszor indításkor megakad a Bios-s, hogy nem találja az egeret. Haldoklik az USB fesszabályzó?
-
envagyok
veterán
Bamm..
Pont reggel ígértem meg asszonynak, hogy az USB és egyéb dugók helyett ma csak őt fogom ....
Csak még elmegyek reggel postára Aventyr-nek feladni egy csomagot. Ahol azzal fogadtak, hogy jó hogy jöttem, megjött 2 csomag. Egy Zotac Batmanos GTX285 és egy lap:A legrosszabb az egészben, hogy a 1900xt cf master, és egy xtx cf kábellel már egy hete remegve várja a találkozót
Tényleg nincs valakinél hibás, de jó állapotú hűtéssel rendelkező 1900xt/xtx?
-
cskamacska
addikt
válasz quailstorm #61174 üzenetére
"Amúgy nálam a rettenetes helyigény a baj, most ha vennék, a fő gépembe mindjárt 500-as kéne. Úgy meg húzós."
Szerintem nézz szét a piacon, mert az SSD-k továbbra is meredeken ocósodnak.
Pl épp most döbbentem le, hogy a PNY CS900 120GB 5900 forint Bestmarktnál, ez már retróra is megéri.
Ugyanez 480 gigásban 19000 forint környéke, 960 gigás 38000, ez már új gépbe sem megvetendő.UserBenchmark.com-on érdemes ránézni a kiszemelt darabokra, tesztekkel ellentétben itt tényleges valós sebességeket mérnek. Itt lehet lesni a szórást is, pl telepakolva, vagy régebbi gépben mennyivel lesz lassabb a meghajtó, mert tesztben mindig a lehető legjobb eredményeket mérik.
Szinte egy árban adott Adata SU650 kb azonos sebességű a CS900-al, és mindkettő picit gyorsabb másfélszeres áron adott nép-SSD Kingston A400-től. Persze a teszkógarázda SSD meghajtóknál 16nm körüli planár TLC-re lehet számítani, szóval egyik sem lesz Crucial MX500 / Samsung 860 EVO szinten, de legalább fele annyiba kerülnek(amit a 3D QLC meghajtók nagyon nem akarnak elérni, azok most drágábbak és lassabbak mint a 3D TLC meghajtók ), és még így is bőőven jobbak mint bármilyen merevlemez.
envagyok: Beérkező SSD meghajtókat ha megfuttatod régi gépekben, akkor megosztanád velünk SATA vezérlő kompatibilitásukat?
Én magam is nagyon gondolkodom hogy a Compact Flash projektet lehúzom a klotyón(épkézláb IDE-CF átalakítók drágák, CF kártyák még inkább és kicsik is, nagyobb CF kártyák nem bootolhatóak IDE támogatás hiányában), és inkább kiciócó SSD-vel állok neki a merevlemezek kiváltására.
Csak épp az sem fenékig tejfel, mert pl a friss ropogós Win98 és PCI 2.1 kompatibilis Delock VIA VT6421A kártyámról azt írja a net, hogy egyáltalán nem szereti az SSD meghajtókat(és ezzel együtt a Via chipsetes lapok VT8237 déli hídjában lévő VT6420 SATA vezérlő sem), de még a SATA II/III merevlemezekkel is meggyűlik a baja. Szóval a tökéletesen retró kompatibilis RAID kártya.. csak retró meghajtókkal működik. Viszont elvileg a SATA csatolós optikai meghajtókkal meg pont nincs baja.
[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
válasz cskamacska #61189 üzenetére
Alapvetően én nem is a W98-at akarom SSD-síteni, hanem az XP-t, AGP-s W7-et (HD3850). Vagy P4 lapos legyen mozgó alkatrésztől mentes.
Az a 120-as az jó, megérné szülők gépébe is.Sajátomba EVO 860 lesz, 480-as. Hamarosan
A másik gond az az adatlapos gépem a sok oprendszerrel. Mikor elindítom, főleg egy régebb óta álló rendszert, na az borzalmas.
Oda lehet kéne amit linkeltél, mert sokat nem fog már menni.[ Szerkesztve ]
-
envagyok
veterán
500-ast már 15-ért 600-ast 16ért vettem
-
nagyúr
válasz cskamacska #61189 üzenetére
Silicon Image SIL 3112 (2 port), 3114 (4 port), 3124 (4 port), 3512 (2 port) ...
Ezekkel érdemes rápróbálni, szerintem.
Előfordulhat, hogy a vezérlő BIOS-át updatelni kell.
A 3512 a 3112-nek egy enyhén módosított, frissített kiadása (HDD-t 2 TB-ig biztosan kezel, kipróbáltam).
Driverek vannak hozzájuk egészen W 8.1-ig.
A régebbiekhez (3112 pl. ) már W98/ME-től van driver, az összeshez W2003/XP-től már biztosan van (az újabbakhoz sanszos, hogy faragtak W10-es drivert is).
(#61188) envagyok:
Az a fehér nyákos s939-es lap nagyon brutál jól néz ki... remélem, bedobod valami hozzá illő házikóba.
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
envagyok
veterán
válasz jokeph #61192 üzenetére
Pont a házon agyalok.
Lehet faragok szabadon álló 45 fokos alaplap tartót mögé dugott táppal, fogantyúval.Vagy olyan ablakos ház kell, ami belül fehér vagy fekete (esetleg festeni)
Sajnos az AMD zalman hűtőm zöld ledes Azt pirosra kellene színesíteni (zöld ledre kék körömlakk??)
Brutális lesz az x1900xtx cf konfiggal -
cskamacska
addikt
válasz quailstorm #61190 üzenetére
Illetve revideálnám azt az ajánlást mert most nézem a Micron/Crucial cuccai is beolcsósodtak.
BX500 elég borzasztó a BX300 után, teljesen lehagyták róla a DRAM memóriát, de továbbra is 3D TLC van rajta, és van SLC gyorsítótár is. Sebességben kb CS900 szint(NAND gyorsabb rajta, de nincs memóriája így randomban meghal), árban kicsit több, de a retrózást talán jobban bírná a nagyobb csíkszélesség miatt.Nagy gépbe viszont sokkal jobb lehet a Crucial MX500 500GB ami legolcsóbb helyen már kerek 20000 forint, többi boltban 21-22k. Samsung 860 EVO szinten van, de érezhetően olcsóbb nála. MX500 1TB 42000 forint, csak picivel drágább mint a budget szint.
[ Szerkesztve ]
-
flymi
addikt
Ezzel a tipussal nagyon melle nyultal -> De akkor is egy GF256... Mondjuk akkor sem jó ilyet hallani.
envagyok-nak is biztos van eladó sdr meg ddr-es példánya is de egyszerűen nem mertem megkérdezni mennyi az ára, látva h a Kyro II-őt 10k-ért kínálja. De azt legalább kiírta. Bocs haver!
9600XT darabja egy ezresért és az egyik kedvenc MX460-am az Asus V8170Pro/TD ezerötért viszont egész bestbuy volt. Még nincsenek nyálam, de már folyik... folyamatban van. Nem nagyon kapni a piacon normális MX-eket ilyen áron, nemhogy MX460-at!
Múlt héten rendeltem a szomszédból (~25km-ről) egy pipec cpu hűtőt, az eladó nem nagyon kapkodja el. Remélem jövő héten ilyenkorra már itt lesz és kisuvickolom. Rendbe teszem a gyűjteményem eddig elhanyagolt darabjait.
Lassan megjön talán a jó idő, mert rendbe kéne raknom pár gépházat is, h abban pihenjenek a tesztkonfigok ne pedig dobozokban.[ Szerkesztve ]
/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
-
envagyok
veterán
"látva h a Kyro II-őt 10k-ért kínálja. De azt legalább kiírta, bocs haver"
Megbocsátom.
Tudsz olcsóbbat?
Ebayen most licitáltak egyet 10+postára (16k lenne mire ideér), ahhoz képest olcsó, postával 10 alatt adom, majdnem félár. Az fx5900u sem kellett itt senkinek olcsón, ott meg tépik egymást az emberek, hogy megvehessék. -
Ranagol_5
senior tag
válasz envagyok #61196 üzenetére
Nem oly rég vettem egy kupac vga-val jófogáson 10kért. Talán tavaly lehetett.
Volt benne Asus 9800XT, Asus 9600XT, Hercules Dynomite Kyro 2 meg még valami hoki, talán diamond stealth III 540 ami egy savage4.[ Szerkesztve ]
Sometimes I feel my self like a fuckin' monkey. | Irigylem a szüleimet. Nekem sose lesz olyan zseniális gyerekem, mint amilyen nekik van.
-
flymi
addikt
válasz envagyok #61196 üzenetére
Nem, tényleg nem tudok olcsóbbat. Te is szeretsz olcsón jó hardvert venni, én is.
Figyeltem a liciteket az ultrára, én arra számítottam mostanra már kétszer ennyin fog állni, de mondjuk van még vissza két óra, bármi megtörténhet csütörtök van.Ranagol_5: diamond stealth III 540 nem is hoki. Add nekem. Nekem is van egy de sajna nem működik.
Kyro II is fáintos! Nekem csak egy Hercules 3D Prophet 4000XT 32MB-os karim van./// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
Új hozzászólás Aktív témák
- Hardcore café
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Milyen légkondit a lakásba?
- Cisco vizsgák (CCNA, CCNP, CCIE)
- Asszociációs játék. :)
- Sorozatok
- Okos Otthon / Smart Home
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- AMD Ryzen 5 2600 6-Core 3.4GHz (up to 3.9 GHz)OEM Processzor!
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest