Hajlítható telefonhoz újra kell tervezni a menüt is

A Samsung fejlesztői konferenciáján többek között új kialakítású megjelenítők, hajlítható panel, szenzorsziget és ezekhez passzoló One UI kezelőfelület is bemutatkozott.

A Samsung mutatott néhány érdekes megoldást az okostelefonok kijelzőjének történetében. Nem feltétlenül elsőként, cserébe a késztermék sem érződött koncepciónak vagy kiforratlannak. Lényegében a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó alkalmazásának mondjuk, késését is ezzel indokolják. Az optikai olvasó technológiája jelenleg nem optimális, de elvileg a Qualcomm ultrahangos, 3D képalkotó szenzora már megfelelő lesz a jövőre bemutatkozó S10-es szériába. A panelek evolúciójáról mellesleg egy infografika is készült, az utolsó mérföldkő pedig a most bemutatott Infinity Flex Display.


2011-ben állatira extravagáns volt az 5,3 hüvelykes AMOLED panel.

A történet az AMOLED technológia integrálásával kezdődik, majd a 2011-ben még igencsak megdöbbentő méretűnek számító Samsung Galaxy Note 5,3 hüvelykes megjelenítőjével folytatódik, ami azóta valóban korszakalkotónak bizonyult. A kijelzőméretek folyamatosan növekedtek, majd jött a Galaxy Note Edge a jobb oldalon ívelt kialakítással, ami 160 pixeles extra sávon kínált gyorsfunkciókat és speciális felületeket. A Note Edge-el bemutatott koncepció a Galaxy S6-os szériával épült végérvényesen a kánonba, az ívelést pedig a kijelző formátumának módosulása követte.


[+]

A Galaxy S8 és S8+-szal bemutatott 18,5:9-es Infinity Display a kijelző/előlap arány optimalizálására tett, egyébként elég praktikus kísérlet szintén példaértékűnek bizonyult a műfajban. A jobbára 18:9-es megoldással jelentősen növelhető a képátló a készülék méretének szignifikáns növekedése nélkül. Lényegében már minden gyártó ezzel van elfoglalva, ami további érdekes megoldásokat eredményezett. Például iPhone X. A szenzorszigetet viszont úgy tűnik, a Samsung sem hagyja ki. A fejlesztői konferencián három új formátumot mutattak be, feltehetően a középkategóriában látjuk majd az Infinity-U, Infinity-V és Infinity-O megnevezésű bevágásokat. A New Infinity formátum pedig marad a bevált módszernél, minimális kávákkal, bevágás nélkül.


[+]

Az Infinity Flex Display viszont merőben új kategóriát képvisel. A képarány manipulálása és a különböző mechanikus megoldások mellett a megjelenítő mérete látszólag már csak úgy növelhető a készülék méretének ésszerű határokon belül tartása mellett, ha konkrétan össze lehet hajtani a telefont. A Flex Display pont ezt teszi lehetővé. Készülék még nincs, a Samsung viszont bemutatta az első elasztikus OLED paneljét. A megjelenítő teljes terjedelmében 7,3 hüvelyk, ezt lehet hosszában félbehajtani, hogy emberi méretű valamit kapjunk.


[+]

Ehhez jelentősen mérsékelni kellett a panel és a ház vastagságát, az érintőképernyő fényvezető rétegének vastagságát sikerült majdnem felére csökkenteni, az előlapi üveg helyett pedig új, rugalmas, de erős, műanyag alapú védőréteget fejlesztettek, szintén rugalmas ragasztóval. A bemutatott koncepció alapján lesz egy külső, elvileg 4,3 hüvelykes panel, ami hagyományos módon használható, viszont együttműködik a fő megjelenítővel. Ehhez nyilván új felhasználói felületet is kellett kreálni.


[+]

Nem újdonság, hogy a Samsung saját UI-ja követi az egyedi fizikai kialakítást. A Samsung Galaxy Note II hat éve már rendelkezett akkora kijelzővel (5,5") és elegendő mennyiségű operatív memóriával (2 GB akkor elég komoly volt), hogy lehetővé tegye az osztott képernyős nézetet, ami a Note3-óta elérhető lebegő ablakos alkalmazásmegjelenítés mellett azóta (Android 4.1) is alapfunkció a Samsung készülékein. A Google ezt (mármint az osztott képernyőt) az Android Nougat rendszerverzióval tette natív szolgáltatássá.


[+]

A One UI-ként bemutatott felhasználói felület természetesen támogatja az új kijlezőformátumokat, beleértve az összehajtható Infinity Flex Displayt, ami egyedi elrendezést is kínál a 7,3 hüvelykes felülethez. A másodlagos külső kijelzőn használt alkalmazások folyamatosan futnak a belső megjelenítőn, így bármikor tud váltani a kvázi táblagépes, többablakos elrendezésre. Ez jelenleg három alkalmazás folyamatos futását jelenti.


[+]

A Google és az Android fejlesztőivel közösen megalkotott One UI a többablakos vagy, látszólag inkább többelemes munkavégzésre fókuszál, új, produktív és informatív felületekkel, mint az éjszakai mód, vagy a továbbfejlesztett értesítéskezelés, illetve hozzáigazították az ikonok és eszközök elrendezését a megnövekedett képernyőmagassághoz. Az új felhasználói felület béta verziója a Samsung Membersben érhető el, pillanatnyilag Kínában, Franciaországban, Németországban, Indiában, Lengyelországban, Dél-Koreában, Spanyolországban, Nagy Britanniában és az Egyesült Államokban.

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Galaxy S8 és S8+ duplateszt

    Lemászik a kijelző a jövőből idecsöppent S8 előlapjáról – nincs sok egyéb elem arrafelé, az ujjlenyomat-olvasó hátra költözött. Van viszont íriszleolvasó és egy sor innováció, meg némi kompromisszum.

  • Samsung Galaxy S6 edge - felívelés, gól

    Az S6 edge szemrevaló külseje senkit ne tévesszen meg: az ívelt kijelző alatt őserő dolgozik. A Samsung ezúttal tényleg mindent beleadott, de vajon az akkumulátor tudja-e tartani a lépést?

  • Samsung Galaxy Note II - kifinomult óriás

    Ha valaki azt hitte, hogy a Galaxy S III nagy, akkor most le fog esni az álla. A Note 2 ugyanis óriási, ugyanakkor finom szolgáltatásokkal rendelkezik.

  • Samsung Galaxy Note - egy próbát megér

    A koreai gyártó úgy döntött, hogy visszanyúl a gyökerekhez; legújabb készülékük sok szempontból egy régi PDA-ra hasonlít.

Hirdetés