Hirdetés

Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens

Ránézésre talán ez a legunalmasabb Samsung csúcsmodell az elmúlt évekből, de a szoftveres trükkök élhető alternatívát kínálnak a Google Pixel után vágyóknak.

Hirdetés

Bevezető, csomagolás, külső

Az idei csúcs Galaxy S modellek bemutatója nem a technológiai részletekről szólt, hanem a mesterséges intelligenciáról. Ám mivel azért mégiscsak egy darab hardvert vesz a vásárló, ezért érdemes megnézni, hogy mi változott tavalyhoz képest, mert az kapásból izgalmasnak ígérkezett, hogy a két olcsóbb S24-ben újra visszatérő Exynos chipset idén közelebb áll-e sebességben, melegedésben és stabilitásban az Ultrába került Snapdragonhoz, mint két évvel ezelőtt, amikor sok szempontból rosszabbul jártak a Qualcommot nélkülözni kénytelen vásárlók.

Galaxy S24+ a kezemben
Galaxy S24+ a kezemben [+]

Nincs drasztikus újdonság a Samsung Galaxy S24+-on, a generációváltással egy kicsit négyzetesebbek lettek a keret élei és ránézésre ennyi. Változtattak a színeken is, idén kicsit fakóbb árnyalatokban elérhető az aktuális Samsung csúcsmodell kisebb és közepesebb változata, és ha erősen nézzük a hátlapot, feltűnhet az is, hogy lejjebb került a három kameraszenzor mellett a LED villanó. Kissé iPhone-szerű, kissé unalmas, de működik, a 158,5 x 75,9 x 7,7 milliméteres készülékház Gorilla Glass Victus 2 üvegszendvicsbe szorított megerősített alumínium keretével és 197 grammjával kényelmesen ül a kézben, nincsenek illesztési hézagok, nyekergések, IP68-as védelmével pedig nedves környezetben sem kell tartanunk attól, hogy az S24+ használata problémába ütközne.


[+]

A gombok maradtak a jobb oldalon kényelmesen elérhető magasságban, az ultraszónikus ujjlenyomat-leolvasó a kijelzőben, a bal szél üres, a keret tetején mikrofonok, alul pedig USB-C csatlakozó, hangszóró és SIM-tálca két nanoSIM behelyezésére. A Type-C csatlakozó USB 3.2-es (OTG és DisplayPort 1.2), a két fizikai SIM mellett pedig opció az eSIM programozása is, de nem tért vissza a microSD-vel bővíthető tárhely, sem a 3,5 mm-es fülhallgató csatlakozó.


A kameragyűrűk kiemelkednek a hátlap síkjából, így tok nélkül lefektetve ez a telefon is billeg [+]

Az alumínium keretre a Samsung azt ígéri, erősebb ellenállóságot biztosít majd a karcokkal és leejtésekkel szemben, a matt üveg hátlap is jól bírja a karcok elleni harcot, de a kijelző a tesztre érkezett modellen már tartalmazott mikrokarcokat. Fóliázni ezt is érdemes lehet, a dobozban viszont ilyet nem találunk majd, a Samsung idén is csak egy mindkét végén USB-C kábelt és egy apró tűt biztosít, amivel a SIM-tálcát nyithatjuk.

Ennyit tartalmaz majd a vásárlókhoz kerülő doboz
Ennyit tartalmaz majd a vásárlókhoz kerülő doboz [+]

Változást eszközöltek a kijelzőn, a Galaxy S24+ visszatér a nagyobb felbontáshoz (QHD+, 1440 x 3120 pixel, 513 ppi), ami az LTPO Dynamic AMOLED 2X panelen remek élességet biztosít a 6,7 hüvelykes képátlón. Megvan a 120 Hz-es frissítés lehetősége intelligens skálázással, akár 1 Hz-re visszatérve, megvan a HDR10+ támogatás kirobbanó színekkel... oh, it meg kell álljunk egy pillanatra, mert korántsem annyira kirobbanóak, mint mondjuk a tavalyi készülékeken. Ezt az Ultránál még azzal lehetett magyarázni, hogy azon ott van a tükröződésgátló bevonat, ezeken viszont nincs, mégsem elég élénkek a színek és ezen az sem segít, ha a menüben direkt erre kapcsolunk, mert egyszerűen nem változik semmi. Azt lehet tudni, hogy ez egy szoftveres probléma és úgy tűnik, hogy a Samsung már dolgozik a javításon, tehát remélhetőleg visszatér majd az élénkség is. A funkciók között maradt a sötét mód, van éjszakai szemkímélés, valamint természetesen mindig éber kijelzés is. Gyárilag viszont a Samsung alacsonyabb felbontáson (FHD+, 1080 x 2340 pixel) járatja a panelt, manuálisan kell az elérhető nagyobbra kapcsolni, ami idén az Exynos lapkával szerelt modell esetén sem jár a rendszer animációinak meg-megakadásával, viszont teljesítménytesztek során kisebb hátrányba kerül a Plus modell az azonos hardverrel fix FHD+ felbontáson dolgozó alapmodellhez képest.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Samsung Galaxy S24+ Samsung Galaxy S23+ Samsung Galaxy S23 Ultra Samsung Galaxy S22+ Apple iPhone 15 Honor Magic5 Pro
Képátló 6,7 hüvelyk 6,6 hüvelyk 6,8 hüvelyk 6,6 hüvelyk 6,1 hüvelyk 6,81 hüvelyk
Felbontás 1440 x 3120 1080 x 2340 1440 x 3088 1080 x 2340 1179 x 2556 1312 x 2848
Technológia HDR10+ LTPO Dynamic AMOLED 2X HDR10+ Dynamic AMOLED 2X HDR10+ Dynamic AMOLED 2X HDR10+ Dynamic AMOLED 2X Super Retina XDR OLED HDR10+ LTPO OLED
Képfrissítés adaptív 120 Hz adaptív 120 Hz adaptív 120 Hz adaptív 120 Hz 60 Hz adaptív 120 Hz
Fehér fényerő (kézi/auto) 769 / 2236 nit 684 / 1584 nit 708 / 1732 nit 687 / 1281 nit 821 / 2175 nit 763 / 1283 nit
Fehér fényerő (minimum) 0,8 nit 0,9 nit 0,8 nit 1,8 nit 1,9 nit 1,9 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 7556 K + kézi 7156 K + kézi 7323 K + kézi 7118 K + kézi 6649 K + True Tone 6899 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

További képek a galériára kattintvaTovábbi képek a galériára kattintvaTovábbi képek a galériára kattintvaTovábbi képek a galériára kattintva További képek a galériára kattintva (forrás: Mobilaréna) [+]

A napfény alatti olvashatóság remek, az automatikus fényerőállítás pontos és a téli időszakban azzal sem találkoztunk, hogy akár terhelés alatt is jelentősen visszafogta volna a szoftver a fényerőt. Az ujjlenyomat-leolvasó pontossága is elfogadható, bár időnként találkoztam olyannal, hogy csak második vagy harmadik próbálkozásra ismert fel, ezeket főként kültéren produkálta a telefon. Ilyenkor jól jön, hogy az előlapba lyukadó 12 megapixeles kamera bevethető 2D-s arcfelismeréshez.

Balra a Plus, jobbra az alapmodell
Balra a Plus, jobbra az alapmodell [+]

Szintén az előlapi kamera lép működésbe a közelségérzékelés feladataihoz, virtuális ugyanis a közelségszenzor, míg a környezeti fényérzékelő a kijelző alá rejtve kapott helyet. Problémába nem ütköztünk a használat során, pontosan ébresztette és altatta a kijelzőt a telefon a hívások során. A vékony és szimmetrikus keretben elrejtve egyedül a beszédhangszórót találhatjuk, ami másodlagos médiahangszóróként is funkcionál, így sztereóban megszólalva. Szintén nem látszik, de a hátlap alatt megbújik a Qi tekercs, ami még a Qi 2-es szabványt nem támogatja, de 15 wattos vezeték nélküli töltés felvételére és 4,5 wattos töltésleadásra képessé teszi a telefont. Szintén láthatatlan, de adott egy UWB chip is a hátlap alatt, a Wi-Fi 7-es modem viszont hiányzik az S24+ repertoárjából, azért már az Ultra árát kell kifizetni.

A gombok maradtak a keret jobb oldalán
A gombok maradtak a keret jobb oldalán [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés