Mágneses, szénszálas tokok a Pitakától (x)

Az okostelefont védő tokokat kevesen szeretik őszinte lelkesedéssel. Egy mobil – főleg ha a prémium szegmensből érkezik – úgy szép, ahogy kivesszük a dobozból, a rákerülő tok és fólia csak fölöslegnek, esztétikai élményt romboló koncnak tűnhet, és ha elég rossz minőségű, még a praktikus oldala is megkérdőjelezhető. Akinek esett már ki tokból a telefonja, ami az ezt követő pillanatban összetört, az tudna mesélni.

Már a dobozok is minőséget tükröznek
Már a dobozok is minőséget tükröznek [+]

Ugyanakkor hiába érződik tökéletesnek a csúcsmobilok összeszerelési minősége, hiába terjednek a víz-és porállósági szabványok, hiába fejlődik egyre tovább a Gorilla Glass és a többi hozzá hasonló felület: a fém karcolódik, az eloxálás lepattan, az üveg törik, kisebb-nagyobb baleseteknek állandóan ki van téve a féltve őrzött értéktárgy, amit ha egy szervizelés miatt néhány napig nélkülözünk, gyakran úgy érezhetjük, hogy megállt körülöttünk a világ.

Az XPRO által Magyarországon is forgalmazott Pitaka egy aránylag friss kínai gyártó, ettől függetlenül ki merjük jelenteni, hogy minőségben ott van a legeslegjobbak között: a MagCase névre hallgató kütyük ára is ezt tükrözi, bőven 10 000 forint fölötti összegekről beszélünk, plusz az autós és otthoni, mágneses kiegészítők, amik illenek ezekhez, de szintén nem olcsók. Mit kapunk ezekért az összegekért cserébe? Nem csak minőséget, hanem minőségérzetet is, hiszen nem elég jónak lenni, jónak is kell látszani.

Kijelző védőüveg is jár a MagCase tokokhoz
Kijelző védőüveg is jár a MagCase tokokhoz [+]

A MagCase tokok egyik legszimpatikusabb vonása, hogy tökéletesen megörökítik az eszközök formatervét: a rendkívül jó fogást biztosító lapos kavics-jelleg nem csorbul, mikor az Apple vagy Samsung csúcsmodellünkre rápattintjuk a kiegészítőt. Ez a mozdulat egyébként önmagában is odafigyelést és némi erőt kíván, ha tokra azt mondjuk, hogy patentül illeszkedik, akkor az a Pitaka kapcsán biztos igaz, olyannyira, hogy levenni például kimondottan körülményes manőver ezeket a védőelemeket. Valamit valamiért.

iPhone X-en próbáltuk ki a termékeket
iPhone X-en próbáltuk ki a termékeket [+]

Anyaguk az a rendkívüli, szakítószilárdságú aramid, amit a köznyelv gyakran kevlárnak vagy pontatlanul karbonnak nevez: egy drága, de rendkívül könnyű, merevre gyártható, végeredményét tekintve szintetikus anyag, aminek elképesztő térnyerését lehet látni a versenysportokban, és mivel rendkívül jó fogású, szinte egyértelmű, hogy mobiltokokon is van helye.

Tökéletesen illeszkedik, és a mobil eredeti formájához hasonlóan simul a kézbe
Tökéletesen illeszkedik, és a mobil eredeti formájához hasonlóan simul a kézbe [+]

Csúszósnak egyáltalán nem mondhatók, fogásra nagyjából matt műanyagra emlékeztetnek, de finom bordázatukban (3D Grippin™) lehet érezni a szénszál jelenlétét is. A 14 grammos tömegükbe még belefért egy fémlemez is, ami mágneses kiegészítők használatakor számít. Léteznek többféle színben, a mi fotóinkon a fekete/sárga és fekete/szürke változatok látszanak, de létezik fekete/arany és piros/narancs kiadás is, ez utóbbi kimondottan extrémnek hat.

Stabilan ül a szellőzőrácsban, és a csatlakozás is tökéletes
Stabilan ül a szellőzőrácsban, és a mágneses csatlakozás is tökéletes [+]

Mágneses kiegészítőkből létezik egy fali tartó, amire több mobil és kulcstartó, esetleg a Pitaka másik termékcsaládja, a hagyományos pénztárcát kiváltani készülő, moduláris MagWallet kerülhet. Mi az autós tartót, a MagMountot teszteltük. Egy szellőzőrostélyba illeszkedő modulról van szó, ami mágnesesen csatlakozik a telefontok felületéhez, és ha a Qi-s modellt választjuk, akkor vezeték nélkül tölti is az eszközünket, ehhez egy microUSB-tápegységet kell neki adnunk, praktikusan szivargyújtóról vagy az autó beépített USB-csatlakozójáról.

MagCase és MagMount
MagCase és MagMount [+]

A vásárlás előtt egyedül arra kell figyelnünk, hogy a napjainkban egyre divatosabb kerek légbeömlők íves rostélyaival szinte biztosan nem fog passzolni, minimum egy centiméternyi egyenes rostélyra van szükség, ahova felcsíptethetjük.

Mobil nélkül is jól néz ki a helyén, a microUSB kábel az aljához csatlakozik
Mobil nélkül is jól néz ki a helyén, a microUSB kábel az aljához csatlakozik [+]

A Pitaka tokok a mobilra téve is jól néznek ki, rendkívül meggyőző minőségűek és természetesen 100%-osan kompatibilisek a támogatott eszközökkel, legnagyobb hátrányuk, hogy még nem sok típushoz érhetők el. jelenleg az iPhone 6, 6S, 77 Plus8 és 8 Plus, valamint X van a listában Apple-vonalon, illetve Samsung Galaxy S7 Edge, S8, S8+ és Note8. A többi márka termékei egyelőre nincsenek a Pitaka térképén. A gyártó itthoni forgalmazója az XPRO, a termékeket és a pontos árakat ide kattintva lehet megnézni.

Azóta történt

Előzmények