2019. február 21., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Phablet rovat

Xiaomi Redmi Note 5A - árképzésből ötös

Olcsó, jól működő phablet, minőségi kialakítással, komolyabb hibák nélkül. A Redmi-széria legújabb tagja is hozza a gyártótól elvártakat, de ne egy csúcsmodellt várjunk.

Hirdetés

Kamera, video, audio

A szenzor és az optika ismerős lehet a gyártó idei, olcsóbb modelljeiből: 13 megapixeles felbontás 4:3-as képarány mellett, f/2,2-es fényerejű lencsével és PD-autofókusszal, ami ugyan nem lassú éjszaka, de semmiképp sem élvonalbeli. A feldolgozásra általában többet kell várni, főleg HDR mellett. A kezelőfelület és a funkciók listája a gyártótól megszokott: automatikus mód mellett is van babrálható expozíció, ízlés szerint állítható vaku, szelfi mód, néhány színeffektekkel és képmód, és ne felejtsük, Xiaomiról van szó, tehát azonnal kezdjük az alapértelmezetten Normál képek Kiválóra állításával, így jön meg a teljes felbontás és minőség. Van kézi mód, de sok értelme nincs, hiszen csak az ISO-ot meg néhány fehéregyensúly-sémát állíthatunk, ritkán fogjuk hasznát venni.


[+]

A beállítási lehetőségek száma tehát kevés, ugyanakkor az elkészült fotók egész jó minőségűek. Nincs brutális torzítás a széleken, van vonalélesség, nincsenek expozíciós gondok, a fókuszálás és az automatikus fehéregyensúly is rendben van, egyedül a dinamikatartomány tűnik olykor halványnak, ezt valamennyire kompenzálhatja a jól belőtt fénymérés és/vagy a HDR-mód. Kromatikus aberráció akad, de nem vészes mértékben, a zajmentesítés viszont jelentős, nem ritkán megy a részletek rovására. Erősen zajszűrtek a Full HD videofelvételek, a beszédhangot alapvetően jól rögzíti, a hátteret azonban nagyon víz alattira, természetellenesre mossa, egyébként sztereó, 94 kb/s-os audiót rögzít. A 30 fps sebesség elegendő, van time-lapse mód is, állítható kockasebességgel, lassításról azonban ne álmodjunk. Az 5 megapixeles szelfik minősége nem túl jó, aki sokat használja az előlapi kamerát, jobb, ha azonnal a komolyabb Prime-ot választja, frontvakuval és 16 megapixeles felbontással.


[+]

A galériába integrált médialejátszó fapados, a H.263, a H.264, a H.265 és az Mpeg4 fájlokat 720p-ben kényelmesen, de 1080p-ben is vállalhatóan, komolyabb fennakadás vagy késleltetés nélkül viszi, viszont ha feliratfájlokat használnánk, DivX-et, XviD-et, vagy AC3-as hangú mozgóképet néznénk, be kell szereznünk egy alternatív szoftvert. A hardver mindenesetre elég, és a kijelző is rendben van, megfelelően alacsony fényerő mellett egyébként alig fogyaszt, extrém esetben akár egymás után három filmet is végignézhetünk. A zenei szoftverről hasonlókat lehet mondani, dts vagy wma fájlokhoz azonnal le kell cserélni, viszont a hangszínszabályzó korrekt, illetve van FM-rádió is, amihez mindenképpen szükségünk lesz egy antennaként szolgáló fülhallgatóra.


[+]

Az alulra került multimédiás hangszóró finoman szólva sem zenelejátszáshoz vagy filmezéshez lett tervezve, nagyon harsány akar lenni, de érdemi mélye és magasa nincsen, olykor még indokolatlan torzításra is hajlamos, háromnegyed hangerő fölött. Fülhallgatóval szerencsére minden rendben van, érdemes lehet beszerezni egy jobb darabot, akár a Xiaomitól, kisebb ellenállású in-ear fülhallgatókkal kimondottan jól, dinamikusan és bőven elég részlettel működik együtt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Xiaomi Redmi Note 4 - takarék-szövetkezet

    A két kiszerelésben elérhető Redmi Note 4-ből a lóerőben szerényebbet, kitartásban viszont annál sikeresebbet teszteljük. A Xiaomi a Note 3-ra is lapot húzott, és még az ár is kedvezőbb lett.

  • Xiaomi Redmi Note 3 Pro - teljesítménytúra

    Az eddig is remekelő Redmi Note 3 még erősebb hardvert, nagyobb felbontású kamerát és microSD kártyaolvasót kapott a mutatós fémház és a hatalmas telep mellé.

  • Xiaomi Redmi Note 3 - zártosztályos zseni

    Az ártól kezdve a fémházon át az üzemidőig minden klappol az ujjlenyomat-olvasós, Helio X10-es Redmi Note 3-mal – kivéve a zárt bootloadert, ami Kína határain kívül jelenleg eléggé rossz hír.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.