2018. június 18., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Phablet rovat

Xiaomi Redmi Note 4 - takarék-szövetkezet

A két kiszerelésben elérhető Redmi Note 4-ből a lóerőben szerényebbet, kitartásban viszont annál sikeresebbet teszteljük. A Xiaomi a Note 3-ra is lapot húzott, és még az ár is kedvezőbb lett.

Hirdetés

Hardver, MIUI 8

A 14 nanométeres csíkszélességen gyártott Snapdragon 625 nyolc 2 GHz-es Cortex-A53 magot használ az Adreno 506-os IGP, 3 gigabájt RAM és 32 gigabájt ROM hathatós segítségével (létezik Kínában 4/64-es kiszerelés is). A tárolóból 25 gigabájt áll a felhasználó rendelkezésére, amely legfeljebb 128 GB-os microSD kártyával toldható meg. A kombináció elég, hogy a MIUI felület dadogások nélkül elfusson, a honlapok betöltése és görgetése is nagyjából folyamatos, játékban és alkalmazáskezelésben viszont a tapasztalataink szerint a tízmagos, Helio X20-as Note 4 biztosan jobban teljesít, üzemidőben meg biztosan rosszabbul. Azért így is élvezhetők a legpuccosabb 3D-s játékok, jelentősebb melegedés nélkül, csak messze nem hibátlan a képfrissítés. A tároló és emiatt a komolyabb alkalmazások telepítése és betöltése érezteti talán a leghatározottabban a szakadékot egy eMMC-féle középkategóriás és egy UFS technológiájú csúcsmasina között.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Xiaomi Redmi Note 4 Meizu MX6 Lenovo P2 Honor 6X
Rendszerchip Snapdragon 625 MediaTek Helio X20 Snapdragon 625 HiSilicon Kirin 655
AnTuTu Benchmark 6.x 61762 pont 78936 pont 64476 pont 58127 pont
Vellamo Browser 3279 pont 5823 pont 3371 pont 3083 pont
Vellamo Metal 1414 pont 2495 pont 1946 pont 1532 pont
Geekbench 4 (single/multi) 855 / 2926 pont 1686 / 3860 pont 845 / 3010 pont 798 / 3285 pont
GFXBench Man. onscreen 9,6 fps 15 fps 10,0 fps 8,4 fps
GFXBench Man. offscreen 9,8 fps 15 fps 9,9 fps 7,9 fps
GFXBench T-Rex onscreen 22 fps 34 fps 23 fps 19 fps
GFXBench T-Rex offscreen 23 fps 34 fps 23 fps 19 fps


[+]

A cikk írásakor a Note 4 a MIUI 8.2.5.0-s, globális változatát futtatja, megfelelő magyarítással, komplett Google Play integrációval, viszont 6.0-s Androidon ragadva. Valljuk be: 2017 nyarához közeledve kezd ez elég kellemetlen lenni, öröm viszont az ürömben a vezetékmentesen és gyakran frissülő felület, amely amúgy is tele van pakolva feature-rel. Ebből talán az unalmas, ívelt négyzetes ikonkészlet és a 4 x 5-ös, phableten túlméretezett főoldali kiosztás a legkevésbé előnyös. Van viszont témázási lehetőség, és az Android N nevű (ahogy több másik) felkínál egy trükköt: függőlegesen lehúzva két ujjat alternatív elrendezés bukkan fel, 5 x 5-ös kiosztással és hagyományos menüvel. Magyarán ilyenkor nem osztozik a főoldalakon minden alkalmazás és widget, ami mindjárt egészségesebb. A Xiaomi egyébként eléggé kezdőképernyő-fetisiszta: kérhető még egyszerű, nagy ikonos mód, de akad emellett alternatív, amolyan vendég üzemmódként is felfogható, másodlagos főoldal is.


[+]

Nem csak ez utóbbi, az egyes alkalmazások is védhetők biztonsági zárral, mondjuk ujjlenyomatossal. A dolog egyszeri érintéssel és remek hatékonysággal működik. A Biztonság nevű app minden egyéb rendszerfelügyeleti műveletet felajánl, a tárhely- és memóriatisztítástól kezdve az adatforgalmi és tiltási beállításokon át az engedélyekig és a víruskeresésig. Az alkalmazásokat klónozni is lehet, és most ne tudományos-fantasztikus kísérletekre gondoljunk: egyszerűen opció egy appba két fiókkal bejelentkezni. A felülről legördíthető panel kapcsolói szabadon átrendezhetők, kijelezhető a netes sebesség, az akkumulátorszázalék, a szolgáltatói név és az értesítésikonok. Akad még duplakoppos felébresztés, egykezes képernyő lekicsinyítés, olvasási mód és lebegő labda néven ismételten nem egy sci-fi találmány, hanem a kezelőgombok virtuális, áthelyezhető megjelenítése.


[+]

A szoftverfelhozatalt elnézve sem kevesebb a lehetőség: szerepel az étlapon például a teljes Google-paletta és a WPS Office. A Xiaomi részéről ott a Mi-fiók kezelő, a MIUI Fórum, a (gyártónak) hasznos felhasználói visszajelzés, de a remek fájlkezelőnek, a pofásan animált időjárásnak, a jól felszerelt naptárnak, a hangrögzítőnek, a QR-kód olvasónak és az iránytűnek is jutott hely. Hát még a távirányítónak, amely bár nem programozható, a Note 4 tetején lévő lámpácskával mindenféle eszköz kezelhető, egy elég régi televíziókészülék sem hozta zavarba a szoftvert.


[+]

A telefonkönyv a SIM-ek és fájlok mellett a legkülönfélébb online fiókokból képes a névjegyeket szinkronizálni, többféle szűrési és rendezési elvvel. Ennél is testreszabhatóbb a Swiftkey billentyűzet, a témázástól az átméretezésen át a magyar nyelvi támogatásig és ujjhúzós bevitelig minden adott. Kétféle böngészővel lehet netezni. A gyártói talán dadogósabb, mindenesetre rendben kezel több lapot és felkínál éjszakai módot. A Chrome pedig szinkronizál mindent, amit csak a keresőóriás orrára kötöttünk, de elérhető inkognitó mód is, ha nem vágyunk a világcég figyelmére. Böngészni és gépelni is roppant kényelmes ekkora megjelenítőn, a MIUI 8 pedig szépen felfejlődött az évek folyamán, kíváncsian várjuk, hogy a 9-es verzió mit hoz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.