2018. június 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Phablet rovat

Xiaomi Redmi Note 4 - takarék-szövetkezet

A két kiszerelésben elérhető Redmi Note 4-ből a lóerőben szerényebbet, kitartásban viszont annál sikeresebbet teszteljük. A Xiaomi a Note 3-ra is lapot húzott, és még az ár is kedvezőbb lett.

Hirdetés

Kamera, multimédia

A Redmi Note 4 5 megapixeles előlapi és 13 megapixeles hátlapi kamerát kapott (PD-autofókusz, f/2-es blende, dupla LED villanó). Szoftveresen továbbra is pár szezon lemaradásban van a MIUI: tök feleslegesen a „normál” az alapvető képminőség, amikor van „kiváló” is (meg 32 gigabájtnyi tároló, microSD bővítéssel). A módok között HDR, arcszépítő, panoráma és esti akad, plusz pár effekt, időzítő és hangra exponálás. Manuálisan a fehéregyensúly (4 séma), az érzékenység (ISO100-3200) és a fénymérés állítható, plusz az expozíció a villámgyors érintőfókusz után, de itt nagyjából vége a dolognak. A középkategóriában mindig kompromisszumos ez a fejezet, és most sincs másként. A fehéregyensúly jó, a dinamikatartomány és részletesség viszont csak közepes, plusz a zajmentesítés mellett jókora szoftveres élesítés nyomai is felfedezhetők. A HDR bevetése sok esetben javít a képek dinamikáján, bár nem túl gyorsan készül egy ilyen kép.


[+]

A makrókra kellemes mennyiségű részlet jut, bár a vaku és egyáltalán az automatika hajlamos a túlexponálásra, főleg, ha virágot vagy a nap által megvilágított, tetszőleges típusú tárgyat / élőlényt rögzít az ember. Este a méretesebb lencse, a profibb feldolgozó algoritmus és az optikai stabilizálás hiánya is visszafogja a lehetőségeket. A világosabb helyeken nyilván lőhető több próbálkozásból egy-egy jobb, a vaku is erélyes, de itt az igazi szakadék a 100 ezer forint alatti és felett terméksávban. A 1080p-s felvételek képminősége elmegy (katt), optikai vagy elektronikus stabilizálás nem segít be, de a részletesség elfogadható. A sztereó hang azonban agyon van szűrve, ami így eléggé használhatatlanná teszi a dolgot.


[+]

A MIUI-s Zene előadók, albumok, mappák és dalok szerint listázza a helyben tárolt állományokat, emellett egyéni listák és kedvencek és képezhetők. A szoftver a flac formátummal megbirkózott, a wma-val viszont nem. Elérhető még hangszínszabályzó, hangzásjavítás és pár séma különféle (például Xiaomi) fülesekhez. FM-rádió is akad, füles csatlakoztatásával bírható működésre. A galéria lejátszik 4K-s videókat, akár HEVC kódolással, a DivX, az XVid, az AC3 és a feliratok meghajtáshoz viszont alternatív szoftverre lesz szükség. A gyári egyik oldalán csúsztatva az ujjat a fényerő, a másikon a hangerő állítható.


[+]

A multimédiás hangszóró a hátlap aljáról a készülék aljára került, és ezáltal könnyebb eltakarni, például videózás vagy játék közben. A hangerő elég jó, hogy három szobával odébb is hallani lehessen a bejövő hívást (ami a szerkesztőség esetében azt jelenti, hogy a Prohardver és az IT Café is felkapja a fejét). Ám erősen sistergő és recsegő ilyenkor a produktum, így nem árt 2-3 lépéssel lejjebb szabályozni a jellegtelen, de legalább elfogadható minőségért. A fülesre menő hang frekvenciaátvitelben vagy zajban nem mutat hallható hibákat, a hang tiszta és részletes, bár dinamikában és hangerőben a prémiumkategória továbbra is előnyben van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.