Hirdetés

Xiaomi Mi Mix 2 - funkcionális művészet

Philippe Starck visszaült a tervezőasztalhoz, és sokkal jobb csúcstelefont rajzolt, mint tavaly: a lenyűgözően szép Mi Mix 2 átlagméretűre fogyott és jó irányba tereli a kávamentes trendeket.

Hirdetés

Hardver, MIUI

Bár idén a Xiaomi is előállt a maga lapkakészleteivel, a Mi Mix a megbízható, villámgyors és egész takarékos Snapdragon 835 mellett döntött. A 10 nanométeres csíkszélességen gyártott SoC négy 2,45 és négy 1,9 GHz-es Kryo magot használ big.LITTLE elrendezésben, a grafikus feladatokat az Adreno 540 oldja meg. A fenti kombináció hibátlan, villámgyors működést biztosít, a ház pedig sosem melegszik fel érezhetően, gyötörje meg a hardvert a legkomolyabb 3D-s játék vagy 4K-s videorögzítés, egyik sem dadog. Így aztán elégedetten lehet hátradőlni: a Mi Mix 2 működése csúcskészülékhez méltó, UFS 2.1-es tárolója pedig remek eredményeket produkál a szintetikus tesztekben. Ezért is érdekes, hogy valamiért a több száz megabájtban mérhető alkalmazások betöltése (pl. Real Racing 3) sokkal lomhább a vártnál. Ez talán összefügghet azzal, hogy a Mi Mix 2-t kínai MIUI-val teszteltük, angol rendszernyelvvel. A Play szolgáltatásokat az App Store-ból tudtuk telepíteni, a Google alkalmazásokat és a többit pedig utána lehetett a Play Áruházból, egyébként gond nélkül.

Minden a képernyőről szól a Mi Mix 2 előlapján
Minden a képernyőről szól a Mi Mix 2 előlapján [+]

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Xiaomi Mi Mix 2 OnePlus 5 Samsung Galaxy Note8 Huawei P10 Plus Apple iPhone 7 Plus
Rendszerchip Snapdragon 835 Snapdragon 835 Exynos 8895 HiSilicon Kirin 960 A10 Fusion
AnTuTu Bench. 6.x 175665 pont 172928 pont 176023 pont 146051 pont 189747 pont
Vellamo Browser 6934 pont 7046 pont 7316 pont n/a n/a
Vellamo Metal 2727 pont 3638 pont 3378 pont 2772 pont n/a
Geekbench 4 (single/multi) 1933 / 6690 pont 1949 / 6786 pont 2021 / 6809 pont 1874 / 6193 pont 3481 / 5565 pont
GFXBench Man. onscreen 54 fps 56 fps 42 fps 17 fps 56 fps
GFXBench Man. offscreen 61 fps 61 fps 65 fps 28 fps 63 fps
GFXBench T-Rex onscreen 60 fps 60 fps 60 fps 38 fps 58 fps
GFXBench T-Rex offscreen 116 fps 114 fps 124 fps 56 fps 124 fps


[+]

A MIUI 9 tesztelése és közzététele több fordulóban zajlik, úgyhogy a tesztkészüléken egyelőre régebbi generációs, 8.5.4.0-s stabil verzió futott, de egyébként is kikívánkozik belőlünk: amikor elérhető lesz itthon a Mi Mix 2, globális ROM-mal, magyar nyelvvel és Google keretrendszerrel lesz megkaparintható. Messzemenő következtetéseket is akkor lesz majd érdemes szoftverileg levonni, igyekszünk majd a tesztet kapcsolódó tapasztalatainkkal kiegészíteni. A memória- és tárhely-kiosztás úgy néz ki, hogy az alapváltozat 6/64, 6/128 és 6/256 gigabájtos LPDDR4 RAM / UFS 2.1-es tároló kiszerelésben érhető el (hozzánk a legkisebb került, 52 GB szabad hellyel), míg a limitált, unibody kerámiaházas 8/128 GB-ot vonultat fel. A bővítés egyik esetben sem adott, a memóriával viszont nem fukarkodik a MIUI, a képernyőzár is csak akkor üríti a gyorsítótárat, ha erre külön megbízzuk.


[+]

Információink szerint az első szerencsés, szűk tulajdonosi kör is 8.5-ös MIUI-val vette kézhez a Mi Mix 2-t, ám várhatóan nemsokára beérkezik a MIUI 9 stabil verziója, amit bétás vagy egyéb formulában (pl. Xiaomi.eu) meg lehet próbálni felpattintani. A phablet amerikai sajtóeseményén viszont bétás MIUI 9 Global ROM futott a készülékeken, ez ugyanakkor még nem érhető el a publikum számára, hiszen egyelőre csak a kínai piacon van Mi Mix 2, kínai ROM-mal, mi pedig ebből az OTA-n elérhető legfrissebb, stabil verzióval teszteltük.

Kifutó MIUI verzió lévén nem fogjuk túlzásba vinni a szoftver körbejárását, annyiszor megtettük már, az viszont szemmel látható tény, hogy a felület külleme unalmasabb, mint a Mi Mix 2-é. Nincs menü, a főoldali 6 x 4-es ikonkiosztás csak bizonyos témák esetében variálható, és már csak a suta ikonhátterek miatt is érdemes szétnézni a témaboltban egy kellemesebb köntösért, háttérért és ikonkészletért, bár mi azzal a lendülettel a Nova Launchert is beizzítottuk. Akad egy sor kínai nyelvű alkalmazás és a hozzájuk kapcsolódó, kilőhető értesítések, de felkerült a Microsoft Office is egy tavalyi, a Xiaominak alighanem szabadalmi védőhálót hozó megegyezés hozományaként. A MIUI-nak is van teljes képernyős, hasznos widget oldala, ehhez a főoldalon jobbra kell lapozni. Az átrendezhető értesítési és kapcsolópanel felülről görgethető le, felfele pedig a gyorskeresőhöz lehet simítani.


[+]

Az eszközök közül említést érdemel a naptár, a jegyzetelő, az iránytű és a remek fájlkezelő – a tucatnyi kínai app és a MIUI hangasszisztense viszont csak akkor hasznos, ha beszéljük a nyelvet. A billentyűzetet is érdemes mindjárt lecserélni egy errefelé hasznosabbra, mondjuk a Gboardra. Bár a Mi A1 személyében már van a Xiaominak is vegytiszta Androidot futtató ajánlata, sokan mégis éppen az extrái és gesztusfunkciói miatt szeretik a MIUI-t. Elrejthető az alsó navigációs sáv rendszer- vagy alkalmazásszinten – felfele simítással csalható elő újra, a funkciói lebegőgombbal is helyettesíthetők.


[+]

Ami a megnyúlt, 18:9-es képarányt illeti, az alkalmazások abszolút többsége rendben igazodik hozzá, de egy-két kivétellel (pl. Vellamo) akkor is kényszeríthető az 1080 x 2160 pixel kitöltése, ha alapból marad alul egy fekete sáv. Messze a képernyő teteje? A home-ról jobbra vagy balra simítva a tartalmak összezsugorodnak az egykezes használathoz, a tárcsázó úgyszintén. A képernyő felébreszthető dupla koppal vagy az ujjlenyomat-olvasót megérintve akkor is, ha nincs minta regisztrálva. Ha van, a képernyőzáron gyakorlatilag azonnali a túljutás, a biometrikus védelem ráadásul alkalmazászárolásra is bevethető. A biztonságra és az erőforrásokra a Security app néz rá, itt oldható meg a másodlagos felhasználói felület (tulajdonképpen vendégfiók) és a bejelentkezés egy alkalmazásba két fiókkal.


[+]

A Mi-fiók kulcsszerepet játszik a felületen és a Xiaomi szolgáltatásokban, a felhasználónak pedig 5 GB jut a Mi felhőben a biztonsági mentésekre vagy akár az alkalmazásadatok és a galéria szinkronizálására. A telefonkönyv számos fiókból, a SIM-ekről és a telefonról hívja be a névjegyeket. Akad többféle rendezési és szűrési opció, a kontaktokhoz fényképek társíthatók és összevonhatók, akadnak (Kínában) hasznos telefonszám ajánlások és QR-kód olvasóval gyorsan lehet importálni névjegyeket. Vannak blokkolási és tiltási lehetőségek, a tárcsázóban pedig gyorskeresés és gyorshívás.


[+]

A MIUI-s böngésző remekül felszerelt és dadogás nélkül kezel akár egy tucat lapot. Itt a könyvjelzők, az éjjeli olvasási mód, a keresés, az offline mentés, az olvasási mód, az adatforgalom-csökkentés és a felugró ablakok blokkolása jelenti a lehetőségek tárházát. Aki inkább a Google Chrome-ot preferálja, annak telepítenie kell, ekkora képernyőn ugyanakkor édes mindegy melyik böngészőt használja, kényelmes az olvasgatás. A teljesség igénye nélkül most ennyit a 8.5-ös MIUI-ról – amennyiben a globális verzióhoz, remélhetőleg 9-es főverzióval hozzájutunk, részletezzük a különbségeket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés