Windows Phone 8.1 rendszerbemutató

Cortana, értesítési felület

Júniusban lesz két éve, hogy a Microsoft a Developer Summit nevű rendezvényen bemutatta a Windows Phone operációs rendszer 8-as verzióját, mely ugyan rengeteg újdonságot hozott, nagy csalódás is volt a pár hónappal korábban megjelent Nokia Lumia készülékek tulajdonosai számára, a friss rendszert ugyanis nem lehetett felrakni a már piacon lévő készülékekre. A redmondi vállalat természetesen nem a felhasználói elégedetlenség növelése miatt hozta meg ezt sok felhasználót hátrányosan érintő döntést, hanem azért, mert a rendszerben olyan változtatásokat eszközöltek, melyek lehetetlenné tették a korábbi készülékek frissítését, melyek így a rendszer 7.8-as változatát kapták meg. Úgy tűnik viszont, hogy két éve jó döntést hoztak a vállalatnál, áprilisban ugyanis lehullott a lepel a Windows Phone 8.1-es verziójáról, melyet minden Windows Phone 8-as készülék meg fog kapni, illetve e sorok olvasása közben sok régióban bizonyos készülékekre már el is érhető.

Nokia Lumia 930
Windows Phone 8.1 a Nokia Lumia 930-on.

A 8.1-et nem csak az asztali, hanem a mobilos fronton is nagy várakozás övezi, ez ugyanis a rendszer első számottevő frissítése, a GDR1, GDR2 és GDR3 alkotta korábbi ráncfelvarrások ugyanis nem voltak igazán nagy horderejűek. Az új rendszerrel együtt egyébként a fejlesztőket érintő változtatások is történtek, a Visual Studio 2013 legújabb, Update 2 RC névre hallgató verziójában ugyanis megjelent az univerzális Windows alkalmazások készítésének lehetősége, melyek ugyanarra a futtatói környezetre épülnek, a kód nagy része így a platformspecifikus sorokat leszámítva megegyezhet az asztali és a mobil verziók esetében. Bemutatónk azonban nem erről, hanem a tesztelésre kapott Nokia Lumia 630-on futó Windows Phone 8.1-es rendszer újításairól szól.

Hirdetés

Az Amerikai Egyesült Államokban élő felhasználók számára valószínűleg a legfontosabb újítás a Cortana megjelenése, mely egy hanggal és begépelt szöveggel is irányítható, digitális személyi asszisztenst takar. Nagyjából olyan szolgáltatásra számíthatunk, mint amit az összegyúrt Siri és Google Now esetében kapnánk. Cortanához egyébként rövidebb és hosszabb mondatokat is lehet intézni, valamilyen választ mindenre ad, de a humora egészen más jellegű, mint az Apple megoldásának. A szolgáltatással kapcsolatban komoly probléma viszont, hogy kizárólag az USA-ban érhető el, itthoni készülékeken csak úgy aktiválható, ha a nyelvet angolra, régiónkat pedig a szóban forgó országra állítjuk, ha ezt nem tesszük meg, akkor a nagyító ikon dupla megnyomásával a korábban is ismert keresőmotor fog előugrani. A trükk állítólag nem működik minden készüléken, a tesztpéldányon viszont a nyelv és a régió átállítása után megjelent a Cortana ikon a menüben. Az újítás egyik legfontosabb eleme a Microsoft állítása szerint az, hogy a rendszer a Cortanán keresztül rengeteg dolgot megtanul a felhasználóról és ennek megfelelően az idő múlásával egyre inkább a segítségünkre tud lenni – hogy hány felhasználó fog emiatt idegenkedni a dologtól, az egy másik kérdés. A hangfelismerő motor egyébként kiválóan működött, a szépnek egyáltalán nem mondható kiejtésem ellenére szinte minden kiejtett szavamat jól felismerte, ami kellemes önbizalommal töltött el nyelvtudásomat illetően, ezért mindenképp jár neki egy pirospont. Amerikai portálokon viszont pont arról panaszkodnak egyes felhasználók, hogy a hangfelismerés nem elég jó, ami alapján az is elképzelhető, hogy Cortana Kelet-Európából szökött át Redmondba, ezért kedves neki a magyar akcentus. Összességében egyébként nagyon kellemes és ígéretes próbálkozás a Cortana, mely belátható időn belül fel fog nőni a konkurens megoldásokhoz.

Windows Phone 8.1 Cortana Windows Phone 8.1 Cortana
[+]

Okos új szolgáltatás csendes órák, amelynek kapcsán megadhatunk egy időtartamot, amikor sem hívásokkal, sem egyéb értesítésekkel nem fog minket zavarni az okostelefonunk. A bejövő hívásoknál egyébként lehet kivételt tenni, ha az illető bizonyos számú alkalommal próbál minket elérni, illetve megadhatunk olyan személyeket is, akik már első próbálkozásra is átjöhetnek a szűrőn még a csendes órákban is.

Windows Phone 8.1 Cortana Windows Phone 8.1 Cortana
[+]

A magyar felhasználók számára a legfontosabb újítás az egységes értesítési felület, ami annyira kellett a platformnak, mint egy falat kenyér, ám megvalósítása sajnos nem lett tökéletes. Egy fentről lehúzható tálcáról van szó, mely nem meglepő módon nagyon hasonlít az Androidban és az iOS-ben található verzióra, de mindkettőnél fapadosabb. Felül négy darab ikont helyezhetünk el a következő funkciók közül: Bluetooth, elforgatásgátló, fényerő, internetmegosztás, kamera, képernyő kivetítési, repülési üzemmód, tartózkodási hely, VPN, WiFi. Mint látszik, a lista elég szegényes. Értesítéseket mindenféle apptól kaphatunk, melyeket szerencsére külön-külön is konfigurálhatunk; az üzenettípusok viszont apponként vannak csoportosítva, azaz egyszerre tudjuk kisöpörni mondjuk a Facebook üzeneteket az ottani értesítésekkel, külön-külön nem megy. Ennél a résznél különösen zavaró, hogy kizárólag jobbra tudjuk eltolni a kis címkéket, balra nem történik semmi, ami teljesen érthetetlen és a balkezes felhasználók számára valószínűleg roppant frusztráló is.

Windows Phone 8.1 Cortana Windows Phone 8.1 Cortana
[+]

Ugyanígy kissé ostoba dolognak tűnik, hogy a vissza nyíl nyomva tartása után előkerülő multi-tasking képernyőn is csak lefelé tudjuk kipöckölni a memóriában lévő alkalmazásokat, felfelé nem, pedig a többi platform miatt nekem ez volt az ujjamban. Mondjuk van egy X gomb is a jobb felső sarokban, azzal is megoldható a művelet. A felső tálcát a teljes képernyős alkalmazások futtatását leszámítva mindig le lehet húzni, még a készenléti képernyőn is. Ha rábökünk egy értesítésre, egyből az az által jelölt tartalomhoz jutunk. A felület csak részben van összhangban a csempékkel, ha egy értesítési kártyát elpöckölünk jobbra, attól még a csempén megmarad az olvasatlanságot jelző piktogram, ami így logikus; ha viszont elolvassuk a konkrét üzenetet, minden helyről eltűnik az értesítés. Az egységes felület minden hibájától függetlenül egy jó dolog, de véleményem szerint egy picit jobban is meg lehetett volna csinálni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés