Hirdetés

Megérkezett a Windows Phone 8.1

Hirdetés

Bevezető, Cortana

A Microsoft majdnem két éve rántotta le a leplet a Windows Phone 8-ról a Developer Summit rendezvényen, a végfelhasználók számára az év novemberében vált elérhető a rendszer. Bár a megjelenés óta már három komolyabb frissítésen is átesett a platform, a GDR1, GDR2 és GDR3 alkotta trió leginkább apró ráncfelvarrásnak, mintsem komoly vérfrissítésnek volt tekinthető. A Microsoft mobil operációs rendszere azonban hamarosan egy komoly bővülésen esik majd át, és míg eddig jellemzően csak szóbeszéd útján hallhattunk a Windows Phone 8.1 újdonságairól, most már hivatalos forrásból származó információkat is kaptunk. A redmondi szoftveróriás április másodikán, a Build konferencián részletezte a Windows Phone 8.1 újdonságait.

A Windows Phone 8.1 mellett többek között a Lumia 930 is bemutatkozott.
A Windows Phone 8.1 mellett többek között a Lumia 930 is bemutatkozott.

A Build konferencia elsősorban a fejlesztőket célozza meg, így a sort az idevágó információkkal kezdjük. A legfontosabb hír talán az univerzális Windows alkalmazások készítésének lehetősége, melyek ugyanarra a futtatói környezetre épülnek, a kód nagy része (értelemszerűen a platformspecifikus sorokat kivéve) így megegyezhet az asztali és a mobil verziók esetében. Az univerzális Windows alkalmazások fejlesztésének lehetősége a Visual Studio 2013 legújabb (Update 2 RC névre hallgató) verziójában vált elérhetővé. A fejlesztői körmyezet természetesen már mindenki számára beszerezhető, a Windows Phone 8.1 SDK a hivatalos oldalon keresztül szerezhető be, számos segédanyaggal egyetemben.

Az új funkciók taglalását a Cortanával kezdjük. Az Apple-féle Siri és a Google által karban tartott Now mellett immár a Microsoftnak is van okostelefonos asszisztense, mely képes értelmezni és feldolgozni a szóban kiadott parancsokat. Ennél azonban jóval többről van szó, a Bing alapú szolgáltatás folyamatosan figyeli a felhasználói szokásokat, az idő során egyre okosabban segítve a telefon tulajdonosát. Az asszisztensnek még egy saját jegyzetfüzete is van, segít a napi teendők menedzselésében, parancsra emlékeztetőket hoz létre, a Sirihez hasonlóan társalkodik és viccelődik. Érdekesség, hogy a Cortana név az Xbox konzolok egyik húzónevéből, a Halóból származik, a mobilos újdonság hangját a karakterhez hasonlóan Jen Tailor szolgáltatja.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés