Vernee M5 - jól bevált recept

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: szentkuti11 | 2018-01-12 09:50

Hozzávalók: a lehető legjobb hardver, jól összerakott készülékház, nyers Android, kedvező ár. Kínai készülék, hazai garanciával, mi baj lehet?

Bevezető, tartozékok

Majdnem pontosan a Nokia 2-vel együtt futott be szerkesztőségünkbe mai tesztünk alanya, és ha az volt a rossz példa arra, hogy milyen okostelefont lehet 2018 elején kapni 35-40 000 forintért, akkor a Vernee M5 lesz a jó. Már a specifikációs tábla alapján ég és föld a különbség a két mobil között, de a teszt még egyértelműbben megmutatta, hogy ezen az árszinten mindenképp érdemes körülnézni a kisebb, kevésbé ismert gyártók termékei között.


Vernee M5 a Nokia 2 társaságában[+]

Ugyanakkor idén is fontos lesz, hogy ettől a kategóriától ne várjunk csodát: a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek a remek ár/érték arányú, általunk is ajánlott kínai kütyük – bár érzésre remekül vannak összeszerelve, kapnak frissítéseket, stabilan működnek és jól használhatók, tartósságra még mindig alulmaradnak a nagyobb fejlesztési és tesztelési háttérrel bíró gyártók drágább termékeinél. Előkerülhetnek típushibák, hibás szoftverek, kisebb bugok és lefagyások, ami a garanciaidőn túl idegesítő lehet, de lássuk be, a realitással nem kimondottan összeegyeztethető, hogy ezeket az eleve jóval drágább mobilokhoz hasonlított tuti vételeket még időtállóság szempontjából is magas elvárásokkal közelítjük meg.


[+]

A Vernee Thor, a gyártó első és eddigi egyetlen, igazi sikermodellje kapcsán is többen panaszkodtak néhány problémára: könnyen törik az egyébként sem túl jó érzékenységű kijelző, olykor hektikus a mobilhálózati és a GPS-stabilitás, nem mindenkinél volt hibátlan az ujjlenyomat-olvasó, elgyengült a jack csatlakozó szorítása, stb. Remek készülék volt, de némi szerencse kellett ahhoz, hogy valaki hibátlan, tényleg masszív és stabil darabot fogjon ki a Thorok közül, ám ezt be kell tudni a fent leírt okoknak, nem véletlenül nyújtanak ennyire olcsón, ilyen szintű hardvert. Állítólag sokat fejlődött a gyártási minőség, mi egy hibátlannak tűnő M5-öt kaptunk tesztre, ettől függetlenül érdemes lehet számításba venni, hogy ezek a problémák okozhatnak fennakadásokat, és a kínai webshopok portékája helyett érdemes lehet egy magyar garanciális hátterű, itthonról is egyszerűen szervizeltethető darabot megvenni, ha a típus mellett döntünk.


[+]

Az egyszerű, fehér papírdobozba a mobilon kívül csak egy töltőfej, illetve egy microUSB-kábel került, a telefon tetején lévő 3,5 milliméteres jack csatlakozóhoz nekünk kell beszereznünk a hangeszközt, akárcsak a készülékházat védő tokot vagy fóliát. Tesztkészülékünk az Eustock jóvoltából érkezett.

Külső, kijelző

Aki lenyűgöző külső megoldásokra, állat a padlón koppintó formai elemekre vágyik, reálisan nem ebben a kategóriában nézelődik, az ötlettelen dizájnon kívül azonban nem sok mindent lehet negatívan látni. Remekül össze van rakva, a műanyag kereten egyetlen olyan pont van, amiből forszírozással nyöszörgő hangot lehet kihozni, de ez bőven elnézhető.


[+]

A hátlapra jutott fém, határozott kattanással reagálnak a lötyögésmentes gombok, minőséginek érződik az alul lévő microUSB, illetve a felülre került 3,5 milliméteres jack csatlakozó is. A hagyományos, 16:9-es képarány mellett az 5,2 hüvelykes átlónak megfelelőek a készülék méretei, átmenet a kompakt mobilok és a hagyományos phabletek között, nagyobb kézzel gond nélkül átérhető, kényelmesen elérhető a hátul lévő ujjlenyomat-olvasó.


[+]

Kijelző-teszt
Mérés Vernee M5 Nokia 2 Xiaomi Redmi 4X Vernee Thor
Képátló 5,2 hüvelyk 5 hüvelyk 5 hüvelyk 5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280
Technológia IPS LCD TFT LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő (max.) 490 nit 401 nit 493 nit 432 nit
Fehér fényerő (min.) 19,5 nit 5,6 nit 1,1 nit 20 nit
Fekete fényerő 0,35 nit 0,36 nit 0,48 nit 0,20 nit
Kontrasztarány 1401:1 1114:1 1026:1 2160:1
Színhőmérséklet 8665 K + kézi 7923 K 7506 / 6778 K 8535 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Átlagon felüli fényerejű az 720 x 1280 pixel felbontású IPS panel, 282 ppi-s sűrűsége elegendő, reszponzív és pontos az érintőpanel, első blikkre masszívabbnak is tűnik az üveg, mint a Thor esetén, ahol a visszajelzések alapján nagyon kicsi ütés elég volt egy repedéshez. Élénkek a kijelző színei, és fényerő is van bőven, és bár a gyári kalibráció enyhén kékes a mérésünk alapján, egyáltalán nem tűnik zavarónak, ráadásul állítható is a MiraVision segítségével.


[+]

2.5D lekerekítések vannak az üveg szélein, az alsó káván lényegében semmit nem találunk, hiszen virtuálisak a rendszert kezelő gombok, felül is csak a szokásos komponensek láthatók: a beszédhangszóró, a másodlagos kamera, a fény-és távolságérzékelő szenzor, illetve a színes értesítési led. Jobb oldalon helyezkedik el a bekapcsológomb, illetve a hangerőszabályzók párosa, bal oldalon csak a SIM-tálca kapott helyet. A hátsó kamerapúp miatt asztalra helyezve nehézkes lesz a használat a billegés miatt, mellette természetesen ledes vaku ücsörög. Cserélni otthon nem lehet a 3300 mAh kapacitású akkumulátort.

Hardver, Vernee OS

Kétféle tárhellyel dobták piacra az M5-öt, hozzánk a 32 GB-os modell került, ami körülbelül 24 GB-ot hagy a felhasználónak, de van 64 GB-os változat is, mindkét esetben 4 GB RAM áll rendelkezésre. A MediaTek MT6750-es lapkája dolgozik az M5-ben, processzor szempontjából négy darab 1,5 GHz-es és négy darab 1,0 GHz-es mag alkotja a nyolcmagos Cortex-A53 tömböt, a Mali-T860 MP2 grafikai egység pedig 520 MHz-en tud dolgozni.


[+]

A teljesítmény kimondottan jó, akár játékra is alkalmas, ha nem ragaszkodunk a legfrissebb, giroszkópot igénylő 3D játékokhoz. A fém hátlapot könnyen melegedésre lehet bírni komolyabb terhelés mellett, 28 nanométeres gyártástechnológia mellett ezen nem lepődhetünk meg, szerencsére nem is különösebben zavaró.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Vernee M5 Nokia 2 Meizu M5 Motorola Moto E4
Rendszerchip MediaTek MT6750 Snapdragon 212 MediaTek MT6750 MediaTek MT6737
AnTuTu Benchmark 6.x 39397 pont 24854 pont 40898 pont 31325 pont
Vellamo Browser 1986 pont 1410 pont 2079 pont 1600 pont
Vellamo Metal 1035 pont 751 pont 1071 pont 1103 pont
Geekbench 4 (single / multi) 600 / 2300 pont 419 / 1153 pont 598 / 2174 pont 541 / 1444 pont
GFXBench Manhattan onscr. 5,1 fps nem fut le 10 fps 4,8 fps
GFXBench Manhattan offscr. 5,1 fps nem fut le 5,2 fps 2,2 fps
GFXBench T-Rex onscr. 20 fps nem fut le 21 fps 11 fps
GFXBench T-Rex offscr. 12 fps nem fut le 13 fps 6,0 fps

Az Android 7.0-alapokra épülő rendszert kicsit erős Vernee OS-nek nevezni, két apró extrán kívül minden szempontból gyári a rendszer, a kezelőfelület és a beltartalom szintjén is. Az egyik, nem evidens extra a gombokhoz kötődik: cserélgethető az alsó sávon lévő vissza és alkalmazásváltó funkciók elrendezése, illetve a bekapcsológommbal bármikor aktiválható a kamera vagy megszakítható egy hívás. A másik hasonló a gesztusvezérlés, ha arccal lefelé fordítjuk a telefont, elnémul a bejövő hívás, ujjcsúsztatással pedig képernyőfotót gyárthatunk. Van zseb mód, ami a véletlen bevitelt hivatott megelőzni.


[+]

Magyar nyelv szinte mindenhol van, a fent említett, nem gyári funkciók jelennek meg angolul, a többi pedig a gyári Androidból érkezik, így értelemszerűen le van fordítva. Frissítések terén nem áll rosszul a kütyü, legutóbb tavaly év végén érkezett rá új verzió, a biztonsági csomag jelenleg novemberi. A Google-alkalmazások listája szinte teljes, adott a Drive, a YouTube, a Chrome, a Gmail, a Térkép, a Duo, a Fotók, valamint a Play-filmek és Zene. Szükség is van ezekre, más böngésző vagy médialejátszó nem is került a rendszerbe, csupán néhány alapszoftver került még ezek közé: AOSP-fájlkezelő, kamera, FM-rádió, üzenetkezelés, óra, névjegyzék, számológép és tárcsázó. Minden mást értelemszerűen az áruházból lehet pótolni, beszerezni.


[+]

Az alapértelmezett billentyűzet a remekül finomhangolható, betűtípusokkal és szótárakkal bővíthető TouchPal 2018, emellett a hagyományos, AOSP-Android billentyűzet áll rendelkezésünkre, illetve természetesen bármilyet letölthetünk. Az alkalmazásváltó vertikálisan görgethető, memóriából szerencsére nincs hiány, sokkal jobban lehet több alkalmazást felváltva, vagy az osztott képernyős módnak köszönhetően akár egyszerre használni, mint a kategóriatársak zömén.

Kamera, video, audio

A kamerapúp 13 megapixeles rendszert takar PD-autofókusszal, a mellette lévő vaku közepes fényerővel, az átlagosnál hidegebb színhőmérséklettel dolgozik. Az alapvető kameraszoftver természetesen AOSP-származék, funkcionalitásán jó eséllyel senki nem fog meglepődni, van benne geotagging, arcszépség mód, expozíció-korrekció, néhány színséma, fehéregyensúly-állítás, villódzásgátló, panoráma, ISO, HDR valamint elektronikus stabilizálás a videókhoz. Az egyetlen, igazán fájónak érződő pont, hogy az exponálóhangot nem lehet kikapcsolni, hiába némítjuk a telefont, fülsértő hangerővel jön az érintőfókuszt, illetve a kép elkészítését jelző csippanás. A probléma természetesen megoldható, már root jog sem szükséges az ilyen trükkökhöz, a megfelelő, kisegítő lehetőségeken keresztül beépülő szoftver véglegesen el tudja némítani.


[+]

Te is pont ilyen telefont használsz? Fotóztál vele? Töltsd fel a képeidet a Fototrendre, hogy mások is lássák, mire képes a kamerája!

Kamera szempontjából ritkán brillíroznak az olcsó mobilok, a Vernee M5 képeit is érdemes a kategóriájának megfelelően értelmezni. Bőven van zaj a képeken, nem az igazi a vonalélesség, viszont a kromatikus aberráció nem vészes, a részletesség jellemzően jó, és bár a dinamika bőven nem az igazi, a HDR rengeteg esetben tud ezen segíteni. Az automatikus fehéregyensúly nagyjából pontosnak tűnik, viszont a képek színvilága így sem túl életteli.


[+]

A 8 megapixeles szelfikamerához semmilyen vaku vagy különleges mód nem társul, ennél sokkal jobb is lehetne a végeredmény. Videók rögzítéséhez szintén nem ad sok beállítást a rendszert, kikapcsolhatjuk a 127 kb/s bitsűrűségű, 48 kHz-es sztereó hangrögzítést, van normál- és találkozóra optimalizált audio mód, illetve babrálhatjuk a felbontást. 720p, illetve 1080p tesztvideónk a linkekre kattintva tölthető le, nagyjából azt a szintet hozza, amit az állóképek alapján el lehet várni, 30 fps sebesség mellett.


[+]

A hardver bőven elég ahhoz, hogy akár 1080p-s tartalmakat gond nélkül megjelenítsen, élvezhető a filmezés, de érdemes lehet hozzá egy komolyabb szoftvert letölteni, ami kezel DivX-kódolást, AC3 hangot és feliratfájlokat, ezeket ugyanis a gyári megoldás nem tudja. 2K vagy 4K tartalmakat nem érdemes erőltetni. A telefon alján lévő multimédiás, mono hangszóró minősége közepes, éles és erős, már-már zavaró hangja van, valódi dinamikát nem közvetít, a mélyeket pedig legalább annyira tompítja, mint a magasakat. Fülhallgatóval szerencsére sokkal jobb a helyzet: megfelelőt csatlakoztatva videós és zenei téren egyaránt megállja a helyét, utóbbihoz egy egyszerű hangszínszabályzó is a rendelkezésünkre áll.

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

Ahogy az a kínai mobiloknál is egyre alapvetőbb, van B20, így az LTE (Cat.6) segítségével elérhető 300 Mbps letöltési sebességet megpróbálhatjuk elérni az összes itthoni frekvenciatartományon, akár mindkét nanoSIM kártyával. Igaz, választanunk kell, hogy microSD vagy második SIM kerül a házba, de az utóbbi is 4G-képes, a jól megszokott dual standby módon működik együtt az elsődlegessel. A kétcsatornás 802.11b/g/n szabványú WiFi kizárólag 2,4 GHz-en működik, magától értetődően Direct és hotspot funkciók is eljutottak bele. 4.0-s a Bluetooth, a 2.0-s adatátviteli képességű microUSB csatlakozó pedig OTG-képes.


[+]

A teszt során tapasztalt beszélgetési hangminőség kimondottan jó volt, ami a GLONASS-képes GPS-vevőről is elmondható, az iránytűvel kiegészülő egység hibátlanul és pontosan tette a dolgát, noha BeiDou, Galileo vagy QZSS műholdakat nem használ. Adott a gyorsulásmérő, a fény-és távolságszenzor, illetve a mágneses érzékelő, viszont giroszkóp, légnyomásmérő, infra és NFC nincs, komolyabb játékokhoz, illetve mobilfizetéshez tehát továbbra is érdemes lesz körülnézni a drágább készülékek között.

Azonos áron hatalmas különbségek vannak a Nokia 2 és a Vernee M5 között
Azonos áron hatalmas különbségek vannak a Nokia 2 és a Vernee M5 között [+]

Értékelés: Vernee M5
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 7 pont
Összeszerelés minősége 8 pont
Kijelző mérete, minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 7 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 9 pont
Hogyan értékelünk?

A 3300 mAh kapacitású akkumulátor ezzel a rendszerchippel és felbontással körülbelül 5-6 órás kijelzőidőket tud, a készenléti fogyasztás továbbra is meglepően barátságos, kizárólag filmnézéssel pedig akár meg is duplázhatjuk a fent említett értékeket, visszafogott fény-és hangerő mellett 11 óráig bírta egy ciklussal. A töltés sajnos lassú, három órát minimum kell számolni, ha a lemerült állapotról szeretnénk 100%-ig eljutni.

Egyértelműnek tűnik, hogy a 34 900 forintos bruttó áron beszerezhető kütyü elképesztően jó vétel, ha a hardveres szintet nézzük, a MediaTek MT6750, a 4 GB RAM és a 720 x 1280 pixeles kijelző párosítása remekül élhető teljesítményt nyújt. Sajnos a Thor esetén előfordultak minőségi problémák, és bár állítólag rengeteget fejlesztettek, tanulva a korábbi hibákból, nehéz lenne meglepődni azon, ha a jelenleg hibátlannak tűnő eszköz gyenge pontjai feltűnnének néhány hónap intenzív használat után. Az olcsó készülékekre azonban ezek a problémák jellemzőek, valószínű, de egyáltalán nem borítékolható, hogy a Xiaomi Redmi 4X jobb lesz ilyen téren, ahogy az igazán megbízhatónak gondolt, ismert márkák termékei sem garantálnak végtelen életet, cserébe az első pillanattól fogva kellemetlen őket használni, lásd a Nokia 2 esetét. De nem leányálom a használat az 1 GB RAM-os Moto C-vel, vagy egy 2016-os Galaxy J3-mal sem. Az általunk tapasztaltak ismeretében így minden további nélkül tudjuk ajánlani a Vernee M5-öt!

Vernee M5

A tesztkészülék az Eustock jóvoltából jutott el hozzánk. Vásárláshoz kérem, kattintson ide!

szentkuti11

A cikk elkészítését a TelenorHipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

Specifikáció

Vernee M5
Vernee M5 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 147,3 x 72,6 x 6,9 milliméter
Tömeg 144 gramm
Színvariációk fekete, kék
SIM-foglalat 2x nanoSIM (hibrid dual SIM)
Kijelző
Kijelző átlója 5,2 hüvelyk
Kijelző felbontása 1280 x 720 pixel (282 ppi)
Kijelző típusa 2.5D LTPS LCD kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa MediaTek MT6750
Processzor típusa nyolcmagos, 64-bites, négy 1,5 GHz-es és négy 1 GHz Cortex-A53
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Mali-T860 MP2
RAM mérete 4 GB LPDDR3
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 32/64 GB (a rendszer körülbelül 10-et foglal)
Memória bővíthetősége microSD (akár 128 GB-tal)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900
UMTS 900/1900/2100 MHz
LTE 800/1800/1900/2100/2300/2500/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 300 Mbps
LTE Cat.6
IrDA / Bluetooth nincs / 4.0 (A2DP, LE)
WiFi 802.11a/b/g/n, WiFi HotSpot, WiFi Direct
USB microUSB 2.0
USB OTG van
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS van
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok általános/néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 7.0 (Nougat) + VOS 1.0
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek TouchPal 2018
Multimédia
Fő kamera 13 megapixel, LED villanó
Másodlagos kamera 8 megapixel
Videófelvétel 1080p (30 fps)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 3300 mAh
Készenléti idő (3G) n/a
Beszélgetési idő (3G) n/a
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, ujjlenyomat-olvasó, gyorsulásmérő, fényérzékelő, közelségérzékelő, mágneses szenzor, hangszenzor