2018. november 21., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Vernee Mars Pro - a bolygó másik oldala

A Vernee modellfrissítése vastagabb hardvert és akkumulátort nyújt, az árcímke viszont kedvezőbb lett, ami kárpótol a továbbra is kissé ingerszegény megoldásért.

Hirdetés

Bevezető, külső

A Vernee eddig alapvetően nem okozott csalódást, és már most eláruljuk, hogy ezúttal sem fog. Csak éppen mást sem. A módszertan ismét a hardveres teljesítmény lehető legalacsonyabb árszinten való kimaxolása, minden más pedig tisztességes iparosmunka. A Thornál ugye a megdöbbentő árszint azért fokozta kicsit az izgalmakat, azóta viszont mindig arra a következtetésre kellett jutnunk, hogy hát akkor, jól van akkor. Az összeszerelés minősége, a kialakítás, a szoftver optimalizációja, az egyes részegységek működése, mind korrekt, általában kategóriátlagot meghaladó alapokra építve, megfelelő áron. Aztán ennyi. Nem mintha ez alapvetően nem lenne elég.

Vernee Mars Pro
Vernee Mars Pro [+]

Viszont, ha időtálló, komolyabb teljesítményre képes hardverre és aránylag tiszta Androidra vágyunk kulturált, kifejezetten minőségi burkolatba rámolva a kor kívánalmainak megfelelő alapfelszereltséggel, mondjuk gyorstöltés és ujjlenyomat olvasó, de ezen kívül semmiféle tündérpor és hókuszpókusz nincs hatással ránk, akkor a Vernee kínálata roppant szimpatikus lehet. Mert nem csinálnak mást, csak korrekt készülékeket, korrekt áron. És ez tulajdonképpen jó. Ráadásul a Gearbesttől érkezett Mars Pro aktuális árfolyamon, adóterhekkel együtt is kedvezőbb nyitó árszintet hoz, mint az alapmodell.

Vernee Mars
Vernee Mars [+]

Mondjuk sok minden nem változott, leszámítva két dolgot, azokat viszont általában lényegesnek ismerjük el. A fejlettebb lapkakészlet mellé több operatív memória és tökéletesen megegyező méretű kivitel mellett nagyobb akkumulátor jár. Ezt kombinálva a precízebb árazással pont az a felállás, ami a Marssal ellentétben (amit ugye a saját márkatársai nyomtak le) már erősen plecsni-kompatibilis összeállítás. Egyébként a megerősített vason már a Vernee saját felhasználói felülete fut, amit csak azért nem jeleztünk korábban (kitörő lelkesedéssel meg pláne nem, pedig erre vártunk), mert jelenlegi állapotában a legnagyobb eltérés a stock Androidhoz képest nagyjából az, hogy Vernee OS-nek hívják.

Vernee Mars Pro
Vernee Mars Pro [+]

A készülék külseje egészen pontosan tök ugyanolyan, mint a Vernee Mars, tekintve, hogy ugyanaz a készülék, illetve ugyanabba a házba pakoltak kicsit komolyabb hardvert és nagyobb akkumulátort, de a méretek nem változtak. Viszont érdekes módon a majdnem 17%-kal nagyobb akksi egy gramm plusz tömeget nem eredményezett, így a Mars Pro maradt 161 gramm és 151 x 74 x 7,6 milliméter. Tehát továbbra is aránylag vékony, az anyagminőség pedig továbbra is kitűnő, ami 98%-ban homokcsiszolt fémet és diszkrét, élekre futó antennakilépéseket jelent.


[+]

A kijelzőtechnológia szintén megegyezik, a Mars Pro ugyanazt a Full HD felbontású IPS panelt kapta, mint a Mars, nagyjából megegyező fényértékekre és hőmérsékletre kalibrálva. A kávák egyébként az idei kávaőrület fényében is igen keskenyeknek mondhatók ebben a kategóriában, a vertikális széleken valóban 1 milliméter, noha továbbra sem értjük pontosan, hogy a navigációs gombokat miért nem lehetett az alsó szegmensbe pakolni. Cserébe tetszés szerint variálható a virtuális vezérlők sorrendje, valamint igény szerint el is tüntethetőek a kijelző aljáról. A Gorilla Glass 3 előlapi üveg elvileg itt is 2.5D, gyakorlatilag viszont csak pont annyira, hogy elegánsan átsimuljon a fém keretbe, de ne legyen érezhető használat közben.

Kijelző-teszt
Mérés Vernee Mars Pro Vernee Mars Xiaomi Redmi Note 4 Meizu M5
Képátló 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,2 hüvelyk
Felbontás 1080 x 1920 1080 x 1920 1080 x 1920 720 x 1280
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő (max.) 352 nit 371 nit 508 nit 412 nit
Fehér fényerő (min.) 12,3 nit 14,6 nit 1,6 nit 12 nit
Fekete fényerő 0,35 nit 0,17 nit 0,30 nit 0,44 nit
Kontrasztarány 1007:1 2182:1 1693:1 937:1
Színhőmérséklet 7592 / 3446 K (éjszakai) + kézi 7323 K + kézi 7543 / 6810 K 7839 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A formavilág maradt finom ívekkel komfortosabbá tett, de alapvetően szögletes és minimalista érzetű, az előlapon is kizárólag a szoftveresen 5, gyakorlatilag pedig 2 megapixeles szelfikamera és a beszédhangszóró látható. Plusz a többszínű értesítési LED, amennyiben van miről értesítenie. A készülék fogását lényegesen kisebb kézzel is kényelmesnek és stabilnak találtuk, a felület nem csúszik és elismerésre méltóan kevéssé érzékeny a használatból eredő amortizációra és koszolódásra. A Mars kialakításával szemben egyébként sem éltünk kifogással, ezúttal is fenntartjuk, hogy a készülék ránézésre és érzetre is korrekt, az anyag- és összeszerelés minősége kifogástalan, az ergonómia pedig optimális. Lenne, ha az ujjlenyomat-olvasóval valamit csináltak volna.


[+]

Nem mintha a Sony által mellesleg kiválóan megvalósított, oldalkeretbe integrált felület olyan rossz ötlet lenne, csak itt nem igazán sikerült jól. A hatékonyság még mindig nem ámulatba ejtő, noha az 50%-os találati arányon képesek voltak javítani. Úgy 70%-ra. A probléma inkább abban áll, hogy a felületet a telefon kézbevételével is könnyű teljesen véletlenül izgalomba hozni, ami ugye sikertelen próbálkozás és gyakran zárol, ennek pedig vagy kiegészítő azonosítási módszer alkalmazása vagy várakozás az eredménye. Ráadásul a felette lévő bekapcsológombot kell piszkálni, ha le akarjuk zárni a kijelzőt, ami így kevéssé esik kézre. A Marsnál fennálló SIM-tálca problémát egyébként sikerült orvosolni, ezúttal nem okozott fennakadást a kártyák megfelelő elhelyezése és beillesztése a készülékbe, a tálca merev és precízen szabott. Iránymegjelölés ugyan most sincs, viszont teljesen hülyebiztos lett a kialakítás, nem fogjuk besatuzni a kártyáinkat. Viszont, ha oldalra fordítjuk a készüléket, kissé kilötyög.


[+]

Mellesleg a csomagolás megváltozott, nem mintha ez olyan lényegbevágó lenne, de a Mars Pro esetében egy kifejezetten túlméretezett, négyzet alakú dobozra számítsunk. Az enyhén texturált kartonból készült pakk oldalain és a doboztetőn ezüst Vernee feliratnak kell lennie, illetve egy kék matricának, amin a típusmegjelölés olvasható. A karton készüléktálca jobb oldalán fekszik a telefon, ezt kiemelve habszivacs térelválasztók gátolják meg, hogy a hazai szabványnak megfelelő, viszont szintén indokolatlanul nagy hálózati töltőfej és a C típusú USB kábel össze-vissza kotyogjon. A 2 amperes töltőfej természetesen ismeri a MediaTek PumpExpress szabványát, füles viszont most sem jutott, pedig úgy számítottunk volna rá, SIM kulcs azért akad.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.