Hirdetés

uleFone Armor X - betonbunker

A középkategóriában kínál strapabíró képességeket az uleFone 18:9 arányú panellel szerelt phabletje, ám a hardver és a kamera nem nő fel az összeszerelés színvonalához.

Hirdetés

Külső, kijelző, védelem

Mára eljutottunk oda, hogy a középkategória alján se szokatlan a mutatós fémház, kicsit feljebb pedig a kellemesen csiszolt és csillogó üvegburkolat. A masszívabb összeszerelés mégse jelenti azt, hogy a mai okostelefonok kevésbé törékenyek, mint a tegnapiak, ha pofára esnek a betonon. A feltörekvő kínai márkák (vagy az európaiak, amelyek kínai katalógusból válogatnak és szitáztatnak) tisztában vannak a kijelző és a belső komponensek sérülékenységével, illetve azzal a ténnyel, hogy ha valaki egy Galaxy Active vagy CAT mobilt akar vásárolni, egy vagyont kell otthagyni a strapabíró képességek vállalásáért. A megfizethető árú, ütésálló mobiltelefonok kategóriája tehát kihasználható piaci rés, és az Armor X ezt kívánja betömni.


[+]

Most nem lövedékálló és hasonlóan hangzatos megjegyzésekről van szó, hanem konkrét strapaképességek vállalásáról, amiben nem fukarkodik az uleFone középkategóriása, amely 5,5”-es, 720 x 1440 pixeles IPS paneljét brutálisan nagy készülékházba építette. A javarészt műanyaggal burkolt, oldalt fémszegélyt, elöl pedig Gorilla Glass védelmet használó „apróság” 163 x 76,6 x 13,9 milliméteres és 256 grammot nyom, azaz nem spóroltak a matériával, az oldalsó felirat pedig büszkén hirdeti az IP68-as por- és vízálló védelmet. A termékoldal szerint az Armor X ráadásul akár másfél órát ázhat másfél méteres vízoszlop mélyén, és kapaszkodj meg: egy napot ejtőzhet egy méter mély, nyilván nedves/folyékony betonréteg alján.


[+]

Azt persze, hogy egynapnyi kötés után hogy a vérbe vakarja ki a szerencsétlenül járt munkás az Armor X-et a betonból, jó kérdés – olyannyira, hogy AliceWake kolleginával és szentkuti11-gyel már ki is néztük a főváros környéki telepek betonköbméter árát, Leagoo M5 videónk tiszteletbeli folytatása gyanánt. Aztán mégsem kívántunk egy köbméter betont csak erre a célra elpazarolni, majd egy nap után azt nem kis munkával megbontani. Elég annyit tudni, hogy a phablet a legerősebb szorításomra és csavarásomra sem kívánt megnyikkanni, az uleFone szerint pedig az 1,2 méteres magasságból történő pottyantásokat is bírja. Vétlen vagy szándékos dobáláskor jobb egyébként elkerülni a lábujjakat, mert egy ilyen féltégla sokkal könnyebben tesz bennük kárt, mint fordítva.


[+]

A phablet számos munkakörnyezetben használható, akár -40 és +80 Celsius-fok között, a promóképek szerint pedig még vízi kalandra is el lehet vinni, bár ez megint csak olyan, amit szívesen leteszteltünk volna a valóságban, ha épp szembe jön egy búvárkodási vagy szörfölési lehetőség. A gyártó hangsúlyozza: a microUSB és a jack port, valamint a gombok, a kamerák és a hangszórók is megbízhatóan kívül tartják a vizet, akárcsak a dupla nanoSIM vagy egy nanoSIM és egy microSD kártya befogadására alkalmas tálca a jobb oldalon, amit egy fül kihajtása után, körömmel és fájdalommal kell kipiszkálni.


[+]

Alatta egy PPT gomb és ritkán látott vendég: oldalsó ujjlenyomat-olvasó pillantható meg, míg a hangerőszabályzó és a bekapcsoló átellenes oldalon és sajnos túl magason van. A 3,5 milliméteres füles felül, az 5500 mAh-s, táblagépes telepet töltő kábel pedig alul csatlakoztatható, egyik sem igényel speciális kialakítású kábelt. A por-, víz-, ütés- és rázkódásálló Armor X tényleg remekül össze lett rakva, plusz az előlap apján és tetején egy-egy védelem kiemelkedik a képernyő síkjából, hogy asztallapon ne karcolódjon meg az üveg. Jobb lett volna viszont, ha oldalt is kimagasodik a műanyag keret, így garantálva a kijelzőnek nagyobb védelmet.

Kijelző-teszt
Mérés uleFone Armor X Evolveo StrongPhone G8 Samsung Galaxy Xcover 4 CAT S31
Képátló 5,5 hüvelyk 5,2 hüvelyk 5,0 hüvelyk 4,7 hüvelyk
Felbontás 720 x 1440 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő (max.) 562 nit 496 nit 484 nit 677 nit
Fehér fényerő (min.) 25,5 nit 18,6 nit 3,8 nit 31,9 nit
Fekete fényerő 0,30 nit 0,29 nit 0,64 nit 0,80 nit
Kontrasztarány 1874:1 1714:1 756:1 847:1
Színhőmérséklet 8008 K 12133 K 7638 K 7339 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A strapabíró küllem és a különféle tesztek teljesítése mindenképp pluszköltség a gyártónak (bár a Mil-STD 810G minősítések ezúttal elmaradtak), amit először a kijelző szokott megsínyleni. Bár 5,5”-en a HD+ panel semmiképp sem tűéles, de azért elfogadható rajzolatú, odakint pedig szerencsére kellően világos, némi színváltozással járó, elfogadható betekintési szögekkel. A kalibráció viszont kissé kékes, éjszaka pedig harsányan világos a legalacsonyabbra vett fényerő. Ráadásul némi érintési késedelem is van az érintőpanelen, bár ez inkább a hardver számlájára írható, ott szokott ugyanis folytatódni a strapakategória áldozathozatala. Elöl fénymérő, közelségérzékelő, beszélgetési hangszóró, értesítő LED és 5 megapixeles kamera kapott helyet, illetve alul háttérvilágítást nélkülöző alkalmazásváltó, főképernyő és visszalépés érintőgomb.


[+]

Hátul büszkén tereli a figyelmet az Armor X a 8 + 5 megapixeles dupla kamerára és a dupla LED villanóra, amelyeket fémlap vesz körbe. Máskülönben plasztik és jó pár jelölés borítja ezt az oldalt. Az ütésálló mobilok között létezik lekerekítettebb és sokkal szögletesebb darab is, tesztalanyunk küllemére esztétikailag mindenesetre nem lehet panasz, a kényelem pedig ebben a műfajban másodlagos szempont. Annyira azért le lettek kanyarítva a sarokélek, hogy ne vágják az ember tenyerét, de negyed kiló az negyed kiló. A kijelző teteje pedig olyan messze van a hüvelykujjtól, hogy az eléréséhez fogást kell váltani vagy két kezet használni. A sárga-fekete, figyelemfelhívó csomagolás egy jó adag leírást, egy vastag microUSB kábelt, egy 5V / 2A-es, európai töltőfejet és egy már az Armor X-re applikált képernyővédő fóliát is tartalmaz. Az uleFone-tól idevándorolt pakkal pedig egy külön megvásárolható, vezetékmentes töltőpad is érkezett, a phablet pozitív meglepetése ugyanis a Qi szabvány támogatása.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • MWC 2018: A középkategóriába is betüremkedik az uleFone

  Az uleFone S és X tulajdonképpen egy készülék kétféle hardverrel, és bár nem néz ki olyan jól, mint a T2 Pro, az iPhone X-et ügyesen lekoppintotta. Nem mintha ez erény volna.

 • MWC 2018: Ez az uleFone veszettül jó néz ki

  A notch, vagyis a kijelzőbetüremkedés az MWC idei nagy slágere, az uleFone pedig megcsinálta a kávamentes dizájnt ízlésesen. Kár, hogy aztán össze is törte.

 • uleFone Gemini - csak négyesikrek

  Merész Full HD kijelzőhöz négymagos MTK lapkát társítani. Ám az uleFone Gemini dupla kamerája, fémháza és az ujjlenyomat-olvasója kárpótol a lóerők hiányáért. Csak az a kérdés, mennyire.

 • uleFone Future - talán majd jövőre

  A gyártó az idei MWC-n mutatta be (majdnem) káva nélküli készülékét, amit kellemes formaterv, elképesztően gyors rendszer és ijesztő minőségi kihozatali arány egyaránt jellemez.

Hirdetés