2018. szeptember 26., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

CAT S41 - oszd meg és uralkodj!

A strapatelefonok trónjára tör a CAT új ajánlata, amelynek hőkamerája ugyan nincs, akkora telepe viszont igen, hogy megossza másokkal, és még fényképezésben sem utolsó.

Hirdetés

Bevezető, védelem

Azzal, hogy mára az okostelefonok (de legalábbis a zászlóshajók) konstrukciója és összeszerelése jócskán előrelépett, a por- és cseppálló, sok esetben pedig vízálló védelem egyre szélesebb körben elterjedt, még inkább rétegtermékké szűkültek a strapatelefonok. Mégis tudok egy csomó példát mondani az elmúlt néhány hónapomból, amikor igen jól jött volna a CAT S41. A hegytetőn megpihenve szívesen leraktam volna bárhova, amíg egy szendvicset bemajszolok, nem tartva attól, hogy megkarcolódik, lecsúszik és összetörik. A túrán vagy mászófalon koszt összeszedett kézzel sem lett volna gond azonnal a mobil után kapni, fényképezni és telefonálni: ha össze is maszatolja, hazamegy és lemossa a házat.


[+]

A tengerparton sem kellett volna a nedves és sós homoktól vagy a magas hőmérséklettől óvva távol tartani, pedig ott se rossz, ha kéznél van a mindenes, hát még, ha evezőtúrán akar fényképezni az ember, esetleg a Rába közelgő kanyarulatait a térképen megvizsgálni. De nem, ami nálam volt, ment a vízhatlan táskába, aztán kora este a hordozható töltőre. A civilizációtól elszakadva ugyanis a gyors merülés még a természet elemeinél is nagyobb ellensége az okostelefonnak: elég a gyenge hálózati lefedettség, a sok fényképezés és a gyakori GPS használat, és a zsebkészülék már tápért könyörög. Nem úgy a CAT S41!


[+]

Oké, aláírom, hogy a fentiek hobbiszintű elfoglaltságok, de van, aki extrém sportos szenvedélye vagy egyszerűen a munkája miatt eleve nem tud normál és strapatelefonok között választani, csak az utóbbi kategória játszik, és azonnal a gyártói vállalásokat, illetve a teljesített minősítéseket vadássza. Nem nehéz a CAT telefonoknál kilyukadni: méltán lehet a Bullitt Group alá tartozó eszközöket az ütésálló telefonok iPhone-jának nevezni. Igaz ez az ismertségre és a magas kezdőárra, illetve a megbízható minőségre, csak nem hardver- és szoftverfókusszal, hanem a természet elemeinek való ellenállásra koncentrálva.


[+]

A frissen befutott ketyere a műfajának megfelelően masszív, 152 x 75 x 12,85 milliméteres és 218 grammos házat kapott, ami a túra hátizsákot is lehúzza, viszont atombiztos a konstrukciója, és mivel FHD kijelzője megállt 5 hüvelyknél, egy kézzel nagyjából még kezelhető – szerszámmal vagy lapáttal a másikban ugye ez fontos szempont. A Gorilla Glass 5-tel védett IPS panel mélyen helyezkedik el közel 1 millimétert kimagasló keretébe, hogy a védőüveg csak a legszerencsétlenebb esetben találkozzon kemény felülettel. Az S41 akár 1,8 méterről beton keménységű talajra zuhanhat, a gyártó vállalja: a mobil túléli. Az IP68-as minősítés önmagában csak egy szám, ám a Bullitt Group a szokásosnál is többet vállal: a teljes por elleni védelem mellett a ketyere akár 2 méteres vízmélységbe is meríthető 60 percig, és ha minden apró füle gondosan vissza van zárva, nem ázik be.

A CAT S41 (jobbra) a hőkamerával szerelt S60-nak támaszkodva
A CAT S41 (jobbra) a hőkamerával szerelt S60-nak támaszkodva [+]

Végezetül, a Military Standard 810G minősítési tesztekből is teljesített egy sort. Így ellenáll a 4-es kategóriájú rázkódásoknak, a sós víznek és permetnek, a hősokknak, az eltérő hőmérsékleteknek (-25 és +55 C között használható), a homoknak és a nagy nyomáskülönbségnek. És bár ezúttal sem fogtunk amatőr tesztelgetésbe (nem tudnánk objektíven kínzókamerát állítani a többhavonta érkező strapakészülékeknek), nincs okunk arra, hogy a fenti ellenálló képességeket kétségbe vonjuk, a gyártó ezekre úgyis szavatosságot vállal. Innentől kezdve tulajdonképpen másodlagos, de azért továbbra is fontos kérdés, hogy a CAT S41 mennyire mutat jól, mi merre van rajta és mennyire kényelmes kezelni. A folytatásból kiderül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.