Hirdetés

uleFone X - te mit parodizálsz?

Lehet, hogy a főhajtás volt a cél, ám az óriásbevágást kínáló uleFone X inkább az iPhone X klónozás kifigurázása, avagy útmutató, hogyan ne másoljunk.

Hirdetés

Külső, kijelző, csomagolás

Mire a legtöbb gyártó felocsúdott az iPhone X szenzorszigetes formavilága okozta sokkból, és azon kezdett tanakodni, vajon Androidon is érdemes-e ezzel a sokak szerint otromba képernyőarány-javító trükkel próbálkozni, az uleFone alighanem sokadik notchcsos formatervével végzett, és megindította az előkészületeket a legyártásra. Az év eleji MWC-re vagy fél tucat bevágásos telefonnal érkeztek, és akadt közöttük a strapatelefontól kezdve a szemrevaló T2 Próig mindenféle. Más kérdés, hogy a kisebb gyártóknak több idő egy-egy ötletet a tervezőasztaltól a prototípusokon és tesztelésen át az összeszerelésig és a polcokra kerülésig végigverni: az Armor 5 csak nemrég vált elérhetővé, a T2 Prónak pedig még se híre, se hamva az uleFone honlapján. Az első bevágásos fecske egyébként az X volt a részükről, amely már a nevével is jelezte, melyik Apple termékre kíván választ adni, bár nem biztos, hogy bárki feltette az idevonatkozó kérdést.


[+]

Vajmi kevés esély mutatkozik ugyanis arra, hogy valaki emiatt a telefon miatt lesz iFanból androidos felhasználó. Egyébként is inkább arról van szó, hogy egy-egy feltörekvő gyártó, ha mással nem tud, hát a trendek meglovaglásával igyekszik kitűnni, és az uleFone ugyebár utánzott már iTerméket. A gyártó pedig annyira hisz a szenzorsziget megváltó erejében, hogy ekkorát még szerintem nem látott a világ: nem csak olyan széles, hogy nevetségesen kevés ikon fér a két képernyőfülre, annyira nyúlánk is, hogy belelóg az állapotsáv alatti képernyőtartalomba. Azaz a böngészőbe, a videókba és a játékokba is belekontárkodik – még akkor is, ha rejtve marad az állapotsáv.

Lényegesen nagyobb a OnePlus 6 (balra) előlapi képernyőaránya, mint az uleFone X-é (jobbra)
Lényegesen nagyobb a OnePlus 6 (balra) előlapi képernyőaránya, mint az uleFone X-é (jobbra) [+]

Egyébként az iPhone X keretei sem voltak ultravékonyak, de az legalább az alsó sávtól sikerült megszabadulni, szemben az uleFone X-szel, amelynek az idevonatkozó szekciójára akár az ujjlenyomat-olvasó és a kezelőgomb sor is odaférhetett volna. Ebben a formában viszont annyira előnytelen lett az előlapi hasznos képernyőarány, hogy éppen a kávamentesítő trendeknek nem sikerült megfelelni – akkor meg mi a fenének a betüremkedés? Notch, ez egy olyan kérdés, amire Kínában, az Oppótól és a OnePlustól kezdve a Huaweien át a Vivóig inkább senki sem ad választ. Ázsiában ugyanis a menőség és a mimézis rokonszavak, a szenzorsziget pedig legalább addig marad, amíg az Apple ki nem talál valami mást.


[+]

A 720 x 1512 pixelen nem éppen éles, 5,85”-es LCD panel formája és ívei tehát adottak, azzal viszont a bevágás támogatói is kénytelenek lesznek egyetérteni, hogy így nem lehet: a szenzorsziget körül egyetlen a kijelző háttérvilágítása: a notch mintha árnyékot vetne erre a szekcióra. Az egyébként sem túl combos napfény alatti fényerő mellett ráadásul a panel éjszaka harsányan világos marad, a kékes kalibráción pedig nem lehet igazítani.

Kijelző-teszt
uleFone X Honor 7X Xiaomi Redmi Note 5 Nokia 6.1
Képátló 5,85 hüvelyk 5,93 hüvelyk 5,99 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1512 1080 x 2160 1080 x 2160 1080 x 1920
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő 440 nit 455 nit 500 nit 484 nit
Fehér fényerő (min.) 23,4 nit 3,0 nit 1,1 nit 2,0 nit
Fekete fényerő 0,54 nit 0,23 nit 0,17 nit 0,36 nit
Kontrasztarány 814:1 1979:1 2941:1 1343:1
Színhőmérséklet 8244 K 7919 K + kézi 9331 / 8227 K 8418 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Az érintési érzékenység legalább megfelelő, a rezgőmotor viszont gyengécske. Felülre 8 megapixeles kamera, fénymérő, közelségérzékelő és beszélgetési hangszóró került, de akár mindenféle egyéb, 3D-s szenzornak is jutott volna hely. Oké: nem 200 euróért születik meg a tökéletes iPhone klón, és el kell ismerni, ha az uleFone X-et megfordítjuk, a látvány kifejezetten közel kerül az eredetihez.


[+]

A 150,93 x 73,41 x 9,05 milliméteres és 217 grammos ketyere ugyanis nem csak az iPhone X vaskosságát veszi át: a fémkeret és a két üveglap illesztése tökéletes, és annyira masszív a váz, hogy komolyabb erőbehatásra sem lehet meghajlítani. Ha pedig a hátlapon az egyébként mutatós márkafeliratot és az ovális, jó helyen lévő ujjlenyomat-olvasót letakarjuk, az egyszeri vásárló akár az Apple ketyerével is összekeverhetné az utánzatot. A dupla kamera ugyanis a „helyén van” a bal felső sarokban, és még az üveglapok is ismerős csiszolást kaptak. Erről az oldalról nézve az uleFone X még szépnek is mondható, azaz a gyártónál jól főztek a cupertinói receptkönyvből.


[+]

Csakhogy már az alapanyagoknál félrement az ízvilág: az extra alsó sávval az uleFone X és 19:9 arányú kijelzője túl nyúlánk lett, hogy az ember minden pontját egy kézzel elérje, az iPhone X gesztusfunkciói helyett pedig virtuális gombok járnak, amelyek legalább elrejthetők. Az öröm az ürömben a 3,5 milliméteres port meghagyása felül, de máris jön a fekete leves: a microUSB kimenet annyira laza alul, hogy otthon három kábelből csak eggyel tudtam a ketyerét tölteni, a többi egyszerűen kicsúszott a járatból. Az uleFone-tól idevándorolt dobozban mellékelt csatlakozó már stabilabban helyre ment, a csomagolás egyébként még egy SIM-tűt, egy 5V / 1A-es adaptert, egy felhelyezett és egy bontatlan fóliát, valamint egy USB-OTG átalakítót rejtett, némi nyomtatvánnyal megspékelve.


[+]

Az akkumulátor nem képezte a csomag részét, azaz természetesen igen, csak már a ragasztott készülékházban lapult, és a jókora tömeget figyelembe véve nehéz volt megemészteni, hogy miért csak 3300 mAh-s fért bele. Aztán a specifikációból kiderült: az uleFone X támogatja a vezetékmentes töltést Qi szabványon, ami elismerésre méltó az árszegmensben. A jobb oldali bekapcsoló és hangerőszabályzó trió is pont jó helyen van, balra pedig akár két nanoSIM-et, illetve egy nanoSIM-et és egy microSD kártyát lehet a phablet gyomrába juttatni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • Befutott az Armor 5, az első szenzorszigetes strapamobil

  Az uleFone IP68-as védelemmel és vezetékmentes Qi gyorstöltéssel ellátott phabletjét az MWC-n már kézbe vettük, és most kész a piacra kerülésre.

 • uleFone Armor X - betonbunker

  A középkategóriában kínál strapabíró képességeket az uleFone 18:9 arányú panellel szerelt phabletje, ám a hardver és a kamera nem nő fel az összeszerelés színvonalához.

 • MWC 2018: Ez az uleFone veszettül jó néz ki

  A notch, vagyis a kijelzőbetüremkedés az MWC idei nagy slágere, az uleFone pedig megcsinálta a kávamentes dizájnt ízlésesen. Kár, hogy aztán össze is törte.

 • uleFone Be Touch 2 - homage vagy lopás?

  Nyolcmagos rendszerchip, 3 gigabájt RAM, Full HD kijelző, fémkeret és vállaltan az iPhone 6 Plust megidéző külső – mire megy a fiatal márka a felső-középkategória legjobbjai ellen?

Hirdetés