Sony Ericsson Xperia X1 - a füstje nagy

Bevezető, a doboz tartalma

Click to read in English!

Ha valamikor, hát most lenne itt az ideje, hogy valami nagyon magasztos, hangzatos bevezetőt írjak, de valahogy nem megy. Pedig a Sony Ericsson első Windows Mobile alapú készülékének fejlődését egész közelről láttuk, hogy úgy mondjam: év elején ott voltunk Barcelonában a bemutatón, ahol olyan hangzatos mondatok hangzottak el, hogy pár percre még mi is félre tudtuk tenni minden szkepticizmusunk. Persze minket azért nem olyan fából faragtak, hogy elhiggyünk minden bullshit marketingszöveget, a sajtótájékoztatóról hazafelé jókat is röhögtünk, mikor felemlegettük a hangzatos, ám tartalom nélküli kifejezéseket. Szóval így kezdődött a Sony Ericsson Xperia X1 története, legalábbis a mi szemünkből.

Sony Ericsson Xperia X1
A fekete színű változat

A történet megértéséhez persze nem árt, ha egy kicsit a dolgok mögé látnunk. Sony Ericsson és Windows Mobile... miért is olyan érdekes ez? Mondjuk azért, mert a japán-svéd gyártónak volt egy saját érintőkijelzőre optimalizált operációs rendszere, a Symbianra épülő UIQ, aminek ugye pont a Windows Mobile volt az egyik legnagyobb riválisa. Persze UIQ már nincs, a Xperia megálmodásakor pedig nem volt még Android, szóval a Sony Ericssonnak nem volt sok választása, de akkor is érdekes szituáció. A hab a tortán, hogy tesztünk tárgyát nem is a Sony Ericsson, hanem a HTC gyártja - bezony, az a HTC, amelyik pár éve még nem is létezett önálló márkaként, most pedig a patinás gyártónak rakják össze a csúcsmodelljét. Azt hiszem, hogy ez a tény mindkét cég helyzetét jól jellemzi.


A szürke variáns

Az X1 hazánkba érkezése körülbelül egy hetet csúszott, pedig mi nagyon vártuk, tényleg. Olyannyira, hogy minden létező helyről megpróbáltuk felhajtani, minek következtében egy nap eltéréssel kettőt is kaptunk, én egy angol nyelvűt a SpeedShoptól, Bogdán kollégám pedig egy németet az XXL GSM-től. Elég jól jött ki a dolog, egyrészt azért, mert így egy ezüst és egy fekete színű változathoz is hozzájutottunk, másrészt mindketten meg tudjuk osztani a tapasztalatainkat és véleményünket a tisztelt olvasókkal - én e cikk formájában, főszerkesztőnk pedig pár dőlt betűs kiegészítéssel, amiből reményeim szerint rögtön itt is lesz egy. Visszatérve a tesztkészülékekhez: a gyártótól megszokott doboz, amivel alapvetően nincs gond, ám én egy kicsit szerénynek érzem egy ilyen kaliberű cucchoz. Kapunk hozzá töltőt, adatkábelt és egy minőségi fülhallgatót, elég szerény.

Sony Ericsson Xperia X1
[+]

Érdeklődéssel vettem én is kézbe az X1-et, mert csakugyan egyedi darabnak ígérkezett. Egy japán-svéd készülék, amelyet egy tajvani gyártó pakol össze, rajta pedig egy amerikai oprendszer... szép kis eset. Bizonyos pletykák szerint azért csúszott néhány hónapot az Xperia piacra kerülése, mert a Sony Ericsson és a Microsoft között nem volt felhőtlen a viszony. Az sem kizárt, hogy egy ideig ez volt az utolsó Windows alapú termék a gyártó portfóliójában, innentől viszont nagy kérdés, hogy a jövő Sony Ericsson okostelefonjai vajon milyen operációs rendszert kapnak majd. A UIQ-nak vége, a Symbian végleg átkerült a Nokia fennhatósága alá, a Microsofttal épp durci van, úgyhogy marad az Android és esetleg a Linux. Mindenesetre beszédes tény, hogy február óta a Sony Ericsson nem mutatott be okostelefont... - Bog

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés