2019. január 21., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Sony Xperia XZ2 - legyen valami rezgés

A haptikus visszajelzéseket adó dinamikus rezgőmotor inkább mókás, mintsem hasznos, külsőleg jóval kevésbé egyedi elődeinél, viszont összességében nagyot lépett előre.

Hirdetés

Külső, kijelző

Szükség is van az előlapi Sony és a hátlapi Xperia feliratokra ahhoz, hogy az ember teljes bizonyossággal elhiggye, a japán gyártó újdonságát tartja kezében. Eltűnt az egyedi, de az USA területén jogi problémákkal küszködő oldalsó ujjlenyomat-olvasó, most már ugyanúgy hátul látható az érzékelő, mint szinte bármilyen mobilon. Árulkodó jel lehet az exponálógomb, ami minden gyártónál eltűnt, illetve egy-két olyan apró stílusjegy, mint a hangszórórács kialakítása. A fém keretes, elöl-hátul lekerekítésekkel tarkított üvegborítású okostelefon-külső itt is remekül néz ki, de ma már szinte fel sem tűnik: a szögletes formák végletéből egyenesen a másik oldalra dőlt át a cég.


[+]

Olyannyira íves lett a hátlap, hogy centiket képes jobbra-balra billenni a telefon, mikor letesszük valahova, csúszós felülete pedig még tovább fokozza azt az érzetet, hogy nincs igazán stabil helye az asztalon. Sajnos ami a termékfotókon és első ránézésre jól néz ki, az itt nem kimondottan hasznos, és még azt sem lehet mondani, hogy sokkal jobban simul a kézbe, mint a kevésbé billegős konkurensek.

Rendkívül csúszós és íves a hátlap
Rendkívül csúszós és íves a hátlap [+]

Sajnos itt nem érnek véget az ergonómiával kapcsolatos anomáliák: ha magától, értesítés beérkezésére vagy a telefon felemelésére nem villan fel a kijelző, hiába próbálkozunk duplakoppos életre keltéssel, viszont a jobb oldali bekapcsológomb nagyon mélyen, a mobil középvonala alatt van, miközben a hangerőállítókért nagyon magasra kell nyújtózkodni. Sebaj, használjuk az ujjlenyomat-olvasót, gondoltam én, de sajnos az is rendkívül alacsonyan van, én rendre a nagyon hasonló keretű és formájú hátlapi kamerát simogattam helyette, amivel viszont nem jutottam közelebb a megoldáshoz. Aki nem Xperiát használt eddig, annak az is furcsa lehet, hogy a kijelző alján lévő virtuális gombok sorrendjét nem lehet megváltoztatni, és csak akkor tűnnek el, ha teljes képernyős alkalmazást használunk.


[+]

A kávamentesítés itt csak az elődökhöz képest értelmezendő, viszont esztétikailag bőven megfelel az idei sztenderdeknek, a mindennapi használatban még kellemes méretű az alsó-felső sáv, főleg úgy, hogy elfért a sztereó hangszórópár elöl. Megmaradtak Full HD felbontásnál, ez a 18:9-es képarány miatt 1080 x 2160 pixelt jelent 5,7 hüvelyken. A tükröződése ebben a fekete színben egyáltalán nem jelentős, jók a betekintési szögek, magas az elérhető fényerő, gyorsan reagál az automatika is a különböző fényviszonyokra. Az IPS technológia mellett a jól megszokott Triluminos és X-Reality varázsszavak és a szokásos kalibráció opciók vannak jelen, ezek kimondottan hasznosak.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Sony Xperia XZ2 Samsung Galaxy S9+ LG V30 Huawei P20 Pro OnePlus 5T
Képátló 5,7 hüvelyk 6,2 hüvelyk 6,0 hüvelyk 6,1 hüvelyk 6,0 hüvelyk
Képernyőfelület 83,8 cm² 98,3 cm² 92,9 cm² 93,8 cm² 93,7 cm²
Felbontás 1080 x 2160 1440 x 2960 1440 x 2880 1080 x 2244 1080 x 2160
Technológia IPS LCD Super AMOLED P-OLED AMOLED Full Optic AMOLED
Fehér fényerő 450 / 589 nit 340 / 646 / 1000 nit 404 / 523 / 670 nit 490 / 722 nit 422 / 571 nit
Fehér fényerő (min.) 6,3 nit 1,6 nit 2,9 nit 3,7 nit 2,1 nit
Fekete fényerő 0,40 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány 1473:1 végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 7952 K + kézi 7592 / 6414 K + kézi 7850 K + kézi 7557 K + kézi 7729 / 6384 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Az érintésérzékelés tökéletesnek nevezhető, és remélhetőleg a Gorilla Glass 5 felületek hosszabb távon is karc- és repedésmentesek tudnak maradni, ez utóbbi persze jelentős részben a felhasználón is múlik. Megvan az IP68-as védettség, de nem kell SIM-tűt használni, felülről kézzel kihúzható a gumitömítéssel védett tálca, ami egy nanoSIM-et és egy microSD-t fogad be. Ebből is lesz dual SIM-es verzió hibrid slottal, de a hazai példányok egyelőre szimpla megoldással jönnek.


[+]

Kívülről nem látható, de annál hasznosabb extra a Qi-töltés, illetve szintén a színfalak mögül érkezik a Dynamic Vibration System. Ez a rendszer a hagyományos rezgőmotornál finomabb, mégis erőteljesebb rezgést ad át – aki használt már iPhone 7-et vagy újabb Apple mobilt, az ismeri ennek előnyeit. Fejben annyival kell kiegészíteni, hogy a zenékhez, videókhoz és játékokhoz is tartozhat különböző intenzitású (a hangerőhöz hasonlóan állítható) és időtartamú vibráció, ez utóbbival a PS4-kontrollerhez hasonló érzést szerettek volna átadni. Működése és értelme megkérdőjelezhető, de a mögötte lévő hardver jónak tűnik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

  • Sony Xperia XZ1 - egy újabb lépés előre

    Még mindig gyönyörű a formaterve, ám a kávamentes és dupla kamerás trendektől továbbra is távol marad a japán gyártó 5,2 hüvelykes kijelzőjű csúcsmodellje. Az idei második.

  • Sony Xperia XZ - SO(vá)NY vigasz

    A Sony Xperia XZ az X Perfromance helyét kívánja átvenni a széria csúcsán, de a megegyező árszint mellett felfedezhető, lényegében csak kisebb eltérések inkább a ráncfelvarrás fogalmát merítik ki. Ismét.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.