2019. január 21., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Sony Xperia XZ2 - legyen valami rezgés

A haptikus visszajelzéseket adó dinamikus rezgőmotor inkább mókás, mintsem hasznos, külsőleg jóval kevésbé egyedi elődeinél, viszont összességében nagyot lépett előre.

Hirdetés

Kamera, video, audio

Manapság teljesen alapvetőnek tűnik, hogy egy okostelefon hátlapján (minimum) két kamera van, így már inkább az furcsa, hogy egy csúcsmodell hátulján szimpla optikát látunk. Az XZ2 ugyanazt a 19 megapixeles Motion Eye fantázianevű IMX400-as Exmor RS szenzort használja, mint közvetlen elődje, illetve kompakt testvérmodellje, ez utóbbival gyakorlatilag a teljesítménye is teljesen megegyezik. A lencse sem változott, f/2-es, optikai stabilizálás nélküli egységről beszélüönk. Nem maradt el a prediktív hibrid autofókusz, ami a hagyományos kontrasztalapú megoldást vegyíti a PDAF-fel és a lézerrel, ezen kívül van fehéregyensúly szenzor, illetve egy szimpla ledes, de pont elég erőteljes, ledes villanó.


[+]

A szoftveres háttér még mindig küzd némi elmaradással a konkurensekhez képest. Továbbra is van egy automatikus alap, ami a fényviszonyokhoz és a fotó témájához, magától állítja a tulajdonságokat, ezt pedig ki is írja, hogy tudjunk rajta korrigálni ha szükséges. Babrálni leginkább az expozícióval kell, az automatika gyenge pontja, hogy hol alul-, hol pedig túlexponál. Ellenfényben sokkal jobb lett a korábbinál az algoritmus, a fehéregyensúly pedig lényegében 100%-os megbízhatóságot mutat, a mi tesztfotóink között egynél sem vettünk észre komoly hibát.


[+]

Aki az egyéni beállításokat szereti, manuális módban kap lehetőséget a kibontakozásra, de egyébként ide kell mennünk akkor is, ha csak egy HDR-képet szeretnénk lőni (bár azt az automatika is beveti, ha indokoltnak érzi). Mindenesetre itt lehet babrálni a fehéregyensúlyt (4 séma szerint), az expozíció-korrekciót (+-2 Fé), a záridőt (1/4000 - 1 mp), az érzékenységet (ISO50-12800) és a fókuszt. A manapság divatos AR-felvétel egy egyszerűsített változatát megkapjuk, fotózkodhatunk virtuális dinókkal, illetve nem maradt ki a 3D arc- vagy tárgyszkennelés, ami a tavalyihoz képest lényegében semmit nem fejlődött, pedig még lenne hova.

Te is pont ilyen telefont használsz? Fotóztál vele? Töltsd fel a képeidet a Fototrendre, hogy mások is lássák, mire képes a kamerája!

Van némi érzékelhető előrelépés a végeredmények szempontjából, de a korábbi Xperiák legfőbb hibái azért még mindig egyértelműen felfedezhetőek. A széleken puha a lencserajzolat, a zajmentesítés erős és olykor a részletesség rovására megy, a vonalélesség legfeljebb közepes, erős fényben pedig az átlagnál jobban feltűnik a kromatikus aberráció. Éjszaka egyértelművé válik, hogy az f/2-es fényérték komoly kompromisszumokat követel, vagy sötétek, vagy nagyon zajosak lesznek a fotók, optikai képstabilizálás híján pedig a hosszabb záridővel sem tud eleget kompenzálni az automatika. A fókuszálás és a képalkotás egyébként gyors és pontos, az exponálógomb is segíthet a mindennapokban.

Egyáltalán nem fejlődött ugyanakkor a szelfikamera, teljesen egyszerű, 5 megapixeles, fixfókuszos rendszer került előre, ennek megfelelő, közepes minőséggel. A videókat SteadyShot nevű, szintén szoftveres megoldás stabilizálja, ennek kétféle bekapcsolt módja van, egy normál, illetve egy aktív intelligenciára épülő. Ez utóbbi legfeljebb 1080p-s felbontással 30 fps sebesség mellett érhető el. Az opciók között variálhatjuk a rögzítési formátumot (H.264 vagy H.265) és a tárgykövetést. Íme, egy 4K-ban, 30 fps-sel rögzített, illetve egy 1080p-s, 60 fps-sel felvett tesztvideó.

A szuperlassítás ezúttal is megvan, HD-ben vagy Full HD-ben indíthatjuk a 120 fps-es videózást, aminek néhány, a felvétel közben meghatározott tizedmásodpercében alkalmazhatunk 960 fps-es lassítást. A szenzorba épített DRAM tárolja a rengeteg kockát, így értelemszerű, hogy HD-ben nagyjából duplázni tudjuk a szuperlassítás időtartamát, ami egyébként még úgy sem lesz túl sok. Érdemes figyelni arra is, hogy a menüpontra rábökve ne mozgassuk be a mobilt, hiszen az elronthatja az egész felvételt.


[+]

A Zene előadók, albumok, számok, műfajok és mappák szerint rendszerezi a helyben tárolt állományokat, emellett hozzáfér a Google Drive-unk és a hálózatunk számaihoz, ha úgy akarjuk. Külön megjeleníti, ha egy zenét magas minőségűnek érzékel, illetve lehetőséget ad arra is, hogy babráljunk a beépített hangoptimalizálási, térmódosító és normalizáló modulokkal, illetve akár kézzel módosítsuk az equalizert. Továbbra is hátránynak érezzük, hogy nincs jack csatlakozó, a gyártó ezzel érezhetően a vezeték nélküli, adott esetben LDAC-kompatibilis eszközeihez próbálja csábítani a vevőit, és bár ha az ezeknek az egyik csúcsán álló WH-1000XM2-vel hallgatjuk, tényleg nem nagyon sírjuk vissza a kábelt, viszont megannyi olyan eset fordul elő, amikor mégis jól jönne az a port. Mindenesetre a gyári jack-adapterrel is jó minőségű, erőteljes hang távozik a kütyüből, ami nem rossz hír.

A Sony új, LDAC-os fejhallgatójával igazán jó párost alkot
A Sony új, LDAC-os fejhallgatójával igazán jó párost alkot [+]

FM-rádió nincs, videolejátszó programból viszont szinte végtelen: a gyári Album és Fotók szoftver természetesen kezeli a mozgóképeket, illetve a Video & TV Sideview is alkalmas a filmek elindítására, nem gond a 4K felbontás, a HDR-minősítés vagy a HEVC-kódolás, akadásmentesen játszik a kütyü. DivX, XviD kódolású, esetleg AC3-hangú, feliratfájlos filmezéshez továbbra is kelleni fog egy alternatív program a Play Áruházból. A sztereó hangszóró kialakítása remek, és bár nem csap igazán nagy tüzijátékot, nem fogunk hiányt érezni sem hangerőből, sem pedig minőségből, legfeljebb a mélytartomány kapcsán lesz egy hiányérzetünk, ez továbbra sem a beépített mobilhangszórók tipikus előnye.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

  • Sony Xperia XZ1 - egy újabb lépés előre

    Még mindig gyönyörű a formaterve, ám a kávamentes és dupla kamerás trendektől továbbra is távol marad a japán gyártó 5,2 hüvelykes kijelzőjű csúcsmodellje. Az idei második.

  • Sony Xperia XZ - SO(vá)NY vigasz

    A Sony Xperia XZ az X Perfromance helyét kívánja átvenni a széria csúcsán, de a megegyező árszint mellett felfedezhető, lényegében csak kisebb eltérések inkább a ráncfelvarrás fogalmát merítik ki. Ismét.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.