2019. január 21., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Sony Xperia XZ2 - legyen valami rezgés

A haptikus visszajelzéseket adó dinamikus rezgőmotor inkább mókás, mintsem hasznos, külsőleg jóval kevésbé egyedi elődeinél, viszont összességében nagyot lépett előre.

Hirdetés

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Egy darab nanoSIM-et lehet a készülékbe rakni, a dual standby-ra alkalmas, kétkártyás példányoknál (amiket itthon jelenleg szürkeimportos forgalmazásból lehet megvenni) viszont mindenképpen fel kell áldoznunk a tárhelybővítést. LTE-fronton Cat.15-ös támogatottság jár minden, itthon kurrens frekvenciasáv támogatásával, a gyártó szerint akár 1,2 Gbps-os letöltéssel és remek telefonhívási minőséggel. A hangerő messze az elvárton felüli, a másik oldalon sem panaszkodtak, a zajszűréssel együtt remekül működik a hangátvitel.


[+]

Ami azonban kevesebb dicséretet érdemel, az a WiFi: mostanában többen is megjegyezték az olvasók közül, hogy keveset beszélünk az érzékenységekről gyakorlati szempontból, ennek oka prózai: szinte sosincs ezekkel gond, elszoktunk a külön értékeléstől. Itt azonban sajnos kell, hiszen az átlagnál sajnos jóval soványabb az érzékenység, azonos pozícióból nagyjából feleannyi hálózatot, feleakkora erősséggel lát, mint egy-egy másik csúcsmobil, olyan is előfordult, hogy nagyobb lakásban vagy irodában, a routertől legtávolabbi ponton már le-lecsatlakozott. Egyébként 802.11a/b/g/n/ac szabványú, kétcsatornás a modem, adott a HotSpot, a Direct és a MiraCas is.


[+]

A Bluetooth 5.0-s, a kábel nélküli zenehallgatóknak örömteli kodekek támogatásával (LDAC, aptX, aptX HD), illetve természetesen az A2DP és az LE protokoll is a csomag része.. Az USB 3.1-es adatátviteli szabvány szerint működik Type-C porton, MTP-vel és OTG-vel. Navigálni is remekül lehet vele, a földi antennák és routerek mellett GPS, a GLONASS, a Beidou, a Galileo és a QZSS műholdcsoportokat is lát a készülék. Nem maradt ki az NFC, továbbá van gyorsulásmérő, giroszenzor, iránytű és légnyomásmérő is.

Jó időben érkezett páros friss hardverrel, új formával. De elég ez a sikerhez?
Jó időben érkezett páros friss hardverrel, új formával. De elég ez a sikerhez? [+]

Értékelés: Sony Xperia XZ2
Külső
Ergonómia 6 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 9 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

A 3180 mAh kapacitású akkumulátort vezeték nélkül, Qi technológiával is lehet tölteni, de aki igazán gyors megoldást akar, az a Quick Charge 3.0-s szabványokra épülő gyári gyorstöltőt használja, aminek biztonságos és a telep szempontjából is hosszú életet kínáló működését a cég a Qnovo nevű adaptív hardveres és Battery Care szoftveres hátérrel biztosítja a gyártó. Ez egy túlmelegedés-védelmen kívül annyit takar, hogy a felhasználó szokásaihoz idomulva az éjszakai töltést adott esetben lelassítja, a megcsúszott, reggeli, kizárólag a kávézás időtartamára szóló töltéseknél pedig a lehető leggyorsabban teszi a dolgát. A kapacitás nem hangzik soknak, viszont a cég hagyományosan jól optimalizál, ötórás kijelzőidők könnyedén kijöttek a mindennapi használat során másfél napra beosztva, visszafogottabb használattal két nap sem irreális. Ami a szintetikus teszteket illeti, alacsony fényerő mellett akár 10-12 órát is videózhatunk.

Az Xperia XZ2-család tervezésekor látszólag két dologra figyeltek nagyon a gyártónál. Az egyik, hogy ne forduljon elő a tavalyi eset, mikor bemutatták vadonatúj Qualcomm rendszerchippel, 960 fps-es szuperlassítással és 4K HDR kijelzővel az akkori új modellt februárban, és június végéig kellett várnunk rá. Ez természetesen a beszállítókon is múlik, mindenesetre idén szinte azonnal jöttek az újdonságok, és a piac még egy ideig biztosan nem lesz tele Snapdragon 845-ös mobilokkal, a japánok máris helyzeti előnyben vannak. A másik fő szempontjuk az lehetett, hogy érkezzen egy merőben más, új formaterv, ami nézzen ki annyira jól, hogy ne tűnjön visszalépésnek a korábbi, zseniálisan sikerült szögletes formatervhez képest. Mennyire sikerült ez? Ezt mindenki döntse el egy összehasonlítással, nekem nagyon tetszik az Xperia XZ2 formája, viszont az ergonómiával még biztosan eltölthettek volna néhány órát, a rendkívül mélyre helyezett bekapcsológomb és ujjlenyomat-olvasó egy ekkora mobilnál kimondottan zavaró, miközben a hangerőszabályzókat a padláson kell keresni.

Az idei csúcsmodellek alaposan ráfeküdtek a kamerás képességekre, hardveresen változó apertúrájú Samsung csúcstelefont és tripla hátlapi rendszerű P20 Prót már meg lehet venni, az XZ2 viszont az előd szimpla IMX400-as rendszerét kapta meg a jól ismert, f/2 apertúrájú, hardveres stabilizálás nélküli optikával. A hardver bivalyerős, a szoftver az Android rendszer szempontjából friss, a rendszersebesség makulátlan, de néhány testreszabási opció még mindig nagyon hiányzik az Xperia-felületből. Hivatalos ára 270 000 forint körül van, ami a konkurensek ismeretében elég húzós, azonban mint a friss Sony kütyüknél jellemzően, most is érdemes megnézni a Sony Center weboldalát, ahol hirtelen egy jóval barátibb, 216 000 forintos árat találunk – ez máris egy reális összegnek tűnik a piac többi szereplőjének ismeretében. (A cikk megjelenése óta eltűnt ez az ár, reméljük, hogy csak átmenetileg.)

Sony Xperia XZ2

szentkuti11

A cikk elkészítését a TelenorHipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

  • Sony Xperia XZ1 - egy újabb lépés előre

    Még mindig gyönyörű a formaterve, ám a kávamentes és dupla kamerás trendektől továbbra is távol marad a japán gyártó 5,2 hüvelykes kijelzőjű csúcsmodellje. Az idei második.

  • Sony Xperia XZ - SO(vá)NY vigasz

    A Sony Xperia XZ az X Perfromance helyét kívánja átvenni a széria csúcsán, de a megegyező árszint mellett felfedezhető, lényegében csak kisebb eltérések inkább a ráncfelvarrás fogalmát merítik ki. Ismét.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.