2018. október 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Sony Xperia XZ1 - egy újabb lépés előre

Még mindig gyönyörű a formaterve, ám a kávamentes és dupla kamerás trendektől továbbra is távol marad a japán gyártó 5,2 hüvelykes kijelzőjű csúcsmodellje. Az idei második.

Kamera, video, audio

Ahogy a külső kapcsán, úgy a kamera szempontjából sem követi a Sony a legfrissebb trendet, nincsen dupla kamerás megoldás, ugyanaz a MotionEye fantázianevű, egyébként IMX400-as kódú Exmor RS szenzorra épülő, szimpla rendszer került bele, mint egy-két elődbe. Ez az a kamera, amit 960 fps-képességéről ismerhet a nagyközönség, és bár igyekeztek csúcsra járatni, továbbra is rendkívül szűkösen használható a szuperlassítás. Szintén fájó, hogy az optikai képstabilizálást kihagyták belőle: helyette a giroszkópra támaszkodó elektronikus darab próbál segíteni. Állóképek kapcsán 19 megapixeles felbontásra számíthatunk 4:3-as képarány mellett, ha a kijelzőt kitöltő 16:9-et választjuk, 17 megapixelünk marad. Van prediktív hibrid autofókusz (lézer, PDAF + hagyományos), fehéregyensúly-szenzor és egy fotózásnál kimondottan erős, ledes villanó.

Több segédszenzor teszi pontosabbá a kamera munkáját
Több segédszenzor teszi pontosabbá a kamera munkáját [+]

A videókat SteadyShot beépülő stabilizálja, de legfeljebb 1080p-ig és 30 fps-ig, állíthatjuk a rögzítési formátumot (H.264 vagy H.265), tárgykövetést (fókusz és fénymérés szempontjából), a felbontást pedig 4K-ig tolhatjuk fel. Íme, egy 4K-ban rögzített, illetve egy 1080p-s, 60 fps tempójú tesztvideó. A lassított felvétel módot választva 720p-re csökken a felbontás, viszont alapvetően 120 fps-sel dolgozik, és ugyanúgy, alig néhány, videózás közben kiválasztott tizedmásodperc rögzül 960 fps-sel, mint az XZ Premium esetén. Mivel lényegében teljesen ugyanaz a két kamerarendszer, a végeredmény is megegyezik, érdemes tehát a lenti videónkat megnézni a hozzávetőleges végeredményért. A kezelés továbbra is körülményes, nagyon nehéz belőni, hogy pontosan mikor van szükségünk erre az extrém képkockaszámra, és természetesen arra is figyelnünk kell, hogy az érintéssel ne mozdítsuk be a hardveres stabilizáció nélküli kamerát.

Szoftveresen szintén vannak elmaradásai az élvonalhoz képest. Továbbra is van egy kiváló automatikus alap, ami elméletileg a környezeti viszonyokhoz és a témához állítja a tulajdonságokat, a módok viszont az esetek többségében nem hozzák meg a várva várt eredményt: a lenti, első tesztfotó kiégetett részleteit például elvileg ellenfény-módban készítette, kézzel lehet visszavenni az expozíciót, ha ezt el akarjuk kerülni. Pro módban több a lehetőség, ide kell mennünk, ha HDR-t szeretnénk, de van fehéregyensúly (4 séma), expozíciókorrekció (+-2 Fé), záridő (1/4000 - 1 mp), érzékenység (ISO50-3200) és manuális fókusz, ezeket akár maximális felbontás mellett is állíthatjuk.

Automatikus módban semmit nem kérdez a szoftver
Automatikus módban semmit nem kérdez a szoftver [+]

19 megapixel egyáltalán nem kevés, a gyártó korábbi termékeinél gyakran feltűnő volt, hogy a hatalmas képekre nem jutott elég részlet, az Xperia XZ1 esetén azonban nappal egyáltalán nincs ilyen probléma. Ha belenagyítunk a képekbe, természeteseten látszanak a problémák, nem tökéletes a vonalélesség, van bőven zajmentesítés, de a lencserajzolat alapvetően jó. Továbbra is örülnénk a DNG-k nyers eredményeinek, főleg az éjszakai felvételeknél lehet látni túlzott szoftveres élesítést. A törzsolvasók által biztosan ismert szemközti ház fotója ezúttal sem maradhatott el, nem csak arról ismert, hogy szinte minden tesztünkben benne van, sajnos annyira rosszul örökítették meg a korábbi Xperiák, például a tavalyi X Performance. Brutális ki- és leégés itt már automata módban sincs, a második fotóhoz azonban bevetettük a kézi módot.

A fehéregyensúly-szenzor munkája érezhető, ritkán téveszt az automatika, az algoritmus pedig próbálja a lehető legjobb képeket csinálni éjszaka is. Sajnos itt már nem jár sok sikerrel, az f/2-es lencse és az optikai képstabilizátor hiánya eleve korlátozza a lehetőségeket, a szoftver pedig próbálkozik a lehető legkisebb záridővel, a zajt pedig próbálja kompenzálni, ezzel a részletesség rovására megy. Elöl az átlagnál sokkal jobb szelfikamerát láthatunk, a 13 megapixeles felbontás és az autofókusz eleve érdekessé teszi, a sárgás tónusú képernyővillanó pedig kimondottan jól tud jönni gyenge fényviszonyok között. Tesztfotó ide kattintva érhető el!

Ez kicsit inkább ijesztő, mint menő, de a poén kedvéért érdemes gyakorolni
Ez kicsit inkább ijesztő, mint menő, de a poén kedvéért érdemes gyakorolni [+]

Nem mehetünk el említés nélkül a 3D szkenner névvel fémjelzett funkció mellett, ami arcot, fejet, ételt vagy egyéb tárgyat képes digitalizálni, legalábbis elméletben. A végeredmény általában elég érdekes –úgy is fogalmazhatunk, hogy béna –, értelemszerűen nagyon sok fény kell neki, de az objektumok széleit egyébként is nagyon nehezen választja el, a zöld háttér esetleg segíthet. A végeredményt zip fájlba csomagolva küldhetjük el saját 3D-nyomtatónknak, ám a saját, fotózásokkor is használt telefonállványunkat nem tudtuk úgy beszkennelni, hogy értelmes modell szülessen. Hasonló műveletekre tehát továbbra is érdemes célhardvert venni, a Sony funkciója inkább az animált AR-trükkök miatt lehet érdekes, ha valaki dinoszaurusz-bőrbe szeretne bújni, legalább virtuálisan.

Rengeteg automatizált funkciót kapott a hangszínszabályzás Rengeteg automatizált funkciót kapott a hangszínszabályzás
Rengeteg automatizált sémát kapott a hangszínszabályzás [+]

Játszani és filmezni is remek élmény a mobillal, és ez nem csak a kontrasztos kijelzőnek és az erős hardvernek köszönhető, hanem az előlapi, sztereó hangszórópárnak is. A maximális hangerő nem kirívóan magas, de a minőség átlag felettinek bizonyul: recsegéssel és torzítással csak extrém esetekben, maximális hangerőnél lehet találkozni, egyébként jó a dinamika, és a lehetőségekhez képest a térleképzés, illetve a szubbasszusok tartománya is rendben van.

Ha a beépített hangszóró szól, érdemes elforgatni a mobilt
Ha a beépített hangszóró szól, érdemes elforgatni a mobilt [+]

A gyári zene- illetve videolejátszó szoftver a lehető legkényelmesebben használható, akár otthoni NAS-hálózatról is azonnal képes lejátszani, de előbbibe beágyazták a Spotify-alkalmazást is, utóbbival pedig akár a Sony okostévénket is távirányíthatjuk. Formátumok szempontjából nem ennyire rózsás a helyzet, az FLAC-n és a WAV-on kívül a gyári lejátszó nem tudott mit kezdeni a veszteségmentes zenékkel, videók kapcsán pedig a DivX, Xvid és AC3-kódolást kell elfelejtenünk, ha nem cseréljük le a szoftvert. Ezek a problémák természetesen néhány perc alatt megoldhatók, valamelyik virtuális áruház segítségével, az viszont már nem, hogy az FM-rádió teljes egészében kimaradt. A fülhallgatóra egyébként remek minőségű hang jut, megannyi beállítási és hangzásjavítási lehetőséggel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.