Hirdetés

2018. október 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Sony Xperia XZ1 - egy újabb lépés előre

Még mindig gyönyörű a formaterve, ám a kávamentes és dupla kamerás trendektől továbbra is távol marad a japán gyártó 5,2 hüvelykes kijelzőjű csúcsmodellje. Az idei második.

Hirdetés

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

A tesztkészülékként hozzánk került Xperia XZ1 egy darab nanoSIM-et fogad be, a hazai piacon szinte biztosan ehhez hasonló modellek fognak dominálni, de egyébként jön dual SIM-es kiszerelés is. A kártyák cseréjéhez nincs szükség külön eszközre, de ha bekapcsolt telefonból vesszük ki a kártyát, automatikus újraindulás a jutalom. A vételi stabilitás és a beszélgetési hangminőség hibátlan volt, kézben tartva és kihangosítva egyaránt, a zajszűrés pedig szintén a pozitívumok közé írható. A legnagyobb 4G adatsebesség Cat.16-os alapokon nyugszik, 1000 Mbps letöltést és 150 Mbps feltöltést jelölnek meg maximumként, természetesen adott a teljes európai frekvenciatámogatás.

Szenzoros téren nem lehet ok panaszra, navigálni is remekül lehet a telefonnal Szenzoros téren nem lehet ok panaszra, navigálni is remekül lehet a telefonnal
Szenzoros téren nem lehet ok panaszra, navigálni is remekül lehet a telefonnal [+]

A rendszerchipből sejthető, hogy 5.0-s Bluetooth modul került a telefonba, ami eleve örvendetes, zenehallgatók azonban örülhetnek annak, hogy gyakorlatilag minden esetben az elérhető legjobb minőséget kapják, hiszen az AptX és AptX HD kodeken túl az LDAC-támogatás is adott. A WiFi kapcsán a szokásosakat mondhatjuk el, 802.11a/b/g/n/ac szabványú, kétcsatornás, Direct, hotspot és Miracast támogatással ellátott egység került bele, kiváló érzékenységgel. Az USB-C csatlakozón keresztül 3.1-es adatátvitel valósulhat meg, ezeken kívül van NFC, gyorsulásmérő, giroszkóp, orientációs szenzor és barométer, csak az infra maradt ki. A GPS és GLONASS hálózatokon túl BeiDou műholdak jeleit is tudja helymeghatározáshoz használni az eszköz, a Galileo azonban ismeretlen neki.

Nem szükséges eszköz a kártyák cseréjéhez
Nem szükséges eszköz a kártyák cseréjéhez [+]

Értékelés: Sony Xperia XZ1
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 9 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

2700 mAh olyannyira nem sok, hogy már-már kevés, ettől függetlenül az üzemidő egyáltalán nem siralmas, kimondottan alacsony a háttérfogyasztás, és még közepes használat mellett is könnyedén elérhetünk másfél napos üzemidőt, nagyságrendileg ötórás kijelzőidővel. A gyári adapterrel körülbelül 120 percet vesz igénybe a teljes feltöltés, ezt redukálhatjuk, ha a gyári, Sony UHC20-töltőfejet lecseréljük egy Quick Charge 3.0-kompatibilis darabra. Továbbra is remek energiatakarékossági módok vannak a menüben: a Stamina visszafogja a szinkronizálást és a hardvert, ezzel kényelmesen lehetővé teszi a kétnapos használatot, az Ultra Stamina pedig néhány alapfunkcióra szűkíti a funkcionalitást, de 8-9 napos, töltés nélküli ciklust ígér.

Rendkívül nehéz, ugyanakkor igen könnyű a teszt végén verdiktet mondani: aki az utóbbi néhány évben találkozott Sony csúcsmobillal, az nagyjából ugyanazt a külsőt és szoftverfelületet elképzelheti, mellé frissített hardvert és Androidot, esetleg egy-egy új szenzort vagy jobb kamerát, és kész az újdonság. Nagyon keveset változnak ezek a készülékek az évek alatt, ugyanakkor az arra érzékenyek a vásárlás pillanatától fogva érezhetik, ahogy egyre kevésbé lesz aktuális a telefonjuk: alig 11 hónapja jelent meg az Xperia XZ-tesztünk, de az Xperia XZs után ez már a második utód, ami piacra lép. Tesztünk megjelenésének pillanatában még sehol nem kapható a telefon, de aki egy év elteltével olvassa ezeket a sorokat, talán már két generációval ezelőtti telefont nézett ki magának. A támogatott készülékekre egyébként általában hamar megjönnek a rendszerfrissítések, de a jelenleg elérhető információk alapján az egyáltalán nem öreg Xperia X-nél korábbi eszköz már meg sem kapja a nyári Android főverziót.

Mindazonáltal az Xperia XZ1 egy nagyon jó telefon, a formaterve továbbra is különleges ezen a piacon, a vásárlás mellett szól a fejlett adatkommunikációs csomag, a kiváló anyaghasználat és összeszerelés, a villámgyors rendszer, az átlagfelhasználók számára bőven túlteljesítő kamera, illetve a remek zenei minőség is. A méretes alsó-felső kávákat már megszoktuk, a szoftver apróbb hiányosságai jelentős részben orvosolhatók, a 960 fps-es super slo-mo kezdetlegessége azonban egyáltalán nem örömteli, a japán gyártó értelemszerűen a legjobb, ma elérhető lassított felvételre képes mobilos rendszerének nevezi, miközben nyakunkon az 1080p-s, folyamatos 240 fps-t tudó kütyük, gondoljunk csak az új iPhone-okra. Miközben, ha az Xperia XZ1-gyel nem a tökéletes tizedmásodpercben kapjuk el a lassításra váró pillanatot, akkor 120 fps-ünk van a 720p felbontás mellett. Nagy kérdés az ár, jelenleg körülbelül 230 000 (Sony Center, előrendelés) forintra lehet számítani, ami természetesen rengeteg alternatív lehetőséget vet fel telefonvásárlási szempontból. Aki viszont egy Sony Xperia csúcsmodellt szeretne venni, az jó eséllyel nem jár rosszul az XZ1-gyel, hiszen egy kiváló termékről beszélünk, csak megszokott, már-már régimódi köntösben, néhány apró hiányossággal.

Sony Xperia XZ1

szentkuti11

A cikk elkészítését a TelenorHipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.