Hirdetés

Sony SmartWatch 2 - furcsa irányváltás

Előszó

A Samsung Galaxy Gear után nagyon kíváncsian vártam a Sony legújabb okosórájának érkezését, mely a Speedshopnak köszönhetően múlt héten meg is történt. A legújabb szó a japán gyártó esetében egyáltalán nem túlzás, hiszen az LG mellett a Sony az egyetlen gyártó, amelyik tényleges tapasztalattal rendelkezik az efféle kiegészítők készítésével kapcsolatban. Épp ezért a SmartWatch 2 megjelenése egy fontos mérföldkő az okosórák fejlődésénél, gyakorlatilag eldől, hogy a vállalat folytatja-e útját a korábbi modellekkel kitaposott ösvényen, vagy irányt vált és másfelé viszi az okosórák fejlődését. A poént természetesen nem fogom már most lelőni, de a cikk címéből ki lehet következtetni, hogy melyik forgatókönyv valósult meg.

Sony Ericsson MBW-150 Bluetooth Watch
[+]

Sony Ericsson MBW-150

A japánok óráinak története nagyon régre nyúlik vissza, és itt most nem a Seikóra, Citizenre vagy Casióra kell gondolni, hanem az Ericssonnal közös vállalat első termékére, a Sony Ericsson MBW-100-as típusú Bluetooth órájára, melyet mi még 2007-ben teszteltünk. Mai szemmel nézve a szóban forgó termék nem egy okosóra, hanem egy csatlakoztatott óra, mely kategória egyébként ma sem ment ki a divatból, amit a nemrég megjelent COOKOO óra jól szemléltet. A következő lépcsőt a náluk 2009-ben bemutatott, az amerikai Fossillal közösen készített MBW-150 jelentette, melynek utódját nem meglepő módon MBW-200 néven dobták piacra, de mi azt már nem teszteltük, mert a koncepció az eredeti modell megjelenése óta eltelt négy évben nem igazán változott.

Sony SmartWatch
[+]

Sony SmartWatch

A manapság már trendnek mondható irányt a cég 2011-ben vette fel a LiveView nevű termékkel, mely már inkább volt kütyü, mint a szó klasszikus értelmében vett karóra. A recept tökéletes volt: adott egy apró kütyü, ami szinte bármilyen androidos okostelefonnal kommunikál, a csuklónkon jeleníti meg a különféle értesítéseket, tudása bővíthető (bár akkor még plug-innek, nem pedig appnak hívták a feltelepíthető szoftvereket), ráadásul viszonylag olcsón megvásárolható (ha jól emlékszem, a Speedshop akciósan 5000 forintért árulta egy-másfél évvel a megjelenése után). Persze voltak hibái, az akkumulátor két napot már nem bírt ki, tehát minden nap tölteni kellett, az OLED-kijelzőt nagyon fényes lakkozás borította, ami napfényben nehezen olvashatóvá tette, ráadásul nem is volt érintésérzékeny. Ez utóbbi hibát a véleményem szerint nagyon kellemesre sikerült SmartWatch javította, melynél a dizájnt is szinte tökéletesre csiszolták, de a kijelző napfényben való olvashatósága továbbra is gyenge pont maradt. A SmartWatch 2 számára tehát adott volt a feladat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Sony

Azóta történt

Előzmények

 • Sony Xperia C - távol-keleti összhang

  A japánok okostelefonjának szívét egy négymagos processzorral ellátott kínai lapkakészlet adja, nagyon jó sebesség jellemzi, ráadásul két kártyát is kezel.

 • Google okosóra a láthatáron

  Az intelligens virtuális szemüveg után egy csuklón hordható eszköz bemutatására készül a Google.

 • Samsung Galaxy Gear - van értelme

  Az i'm Watch után azt hittük, hogy az okosóra egy teljesen halott műfaj, de a Samsung megmutatta, hogy egyáltalán nem az; jó mulatság, de egyelőre drága.

 • Sony Xperia Z1 - vissza a kamerához

  A japán gyártó az elmúlt pár évben nem feltétlenül kamatoztatta a képalkotással kapcsolatos teljes tudását mobiljaiban. Most is inkább elméletben teszik meg.

Hirdetés