Hirdetés

SE blog: Sony Ericsson LiveView bemutató

Az Xperia termékcsalád a japán-svéd gyártó eddigi legnépszerűbb szériája, amit igyekszik is minél tovább a popularitás dobogóján tartani; öröm látni, hogy a szoftverfrissítésekkel érkező egyéb extrák (lásd Facebook inside Xperia) mellett időről-időre különböző kiegészítőkkel is igyekeznek a felhasználók kedvében járni. Jelen bejegyzésünk főszereplője az MBW-150 Bluetooth karórához hasonlóan a telefonunk kezelésére született, tulajdonképpen egy távirányító, jelen esetben kizárólag Androidhoz.

Mielőtt részleteznénk a dolgokat, elmondanánk, hogy az általunk tesztelt példány még prototípus fázisban van, így olyan hibákat is produkált, melyeket a külföldön már több hónapja kapható, végleges példányok nem csinálnak. Az eszköz hazánkban nem került bevezetésre, ezért lehetséges, hogy a Sony Ericsson hazai központjában csak ez a prototípus található meg az eszközből.


A Sony Ericsson LiveView egy lesarkított élű, fekete színű, a pehelynél épphogy nehezebb kütyü. Egyetlen érdemi része vastag szélek között üzemelő, nem érintésérzékeny kijelző, mely fölött bal és jobboldalt mackófülek módjára helyezkednek el a kezelőgombok. A balra lévővel tudjuk ki-be kapcsolni és stand-by módba rakni a cuccot, a jobbra találhatóval pedig részben kezelhetjük azt. Fenéktájt egy microUSB bemenet kapott helyet, ami által tudjuk tölteni ezt a kis semmiséget, ellenkező irányban pedig a csíptető található, amivel magunkhoz, vagy legalább is valamelyik ruhadarabunkhoz rögzíthetjük azt. A kezelés az említett gombokkal és a kijelző kávájával lehetséges, azok a felületek ugyanis érintésérzékenyek.


Az eszközhöz tartozó szoftver Marketből való letöltése, valamint a telefonunkkal való összepárosítás után el is kezdhetjük a használatot. Első lépésként érdemes egy pillantást vetni a telefonhoz tartozó szoftverre, ahol beállíthatjuk, hogy mikről szeretnénk értesítéseket kapni a kis eszközre. A lehetőség tárháza szinte végtelen: az SMS-ektől kezdve a Facebook, Twitter és Foursquare értesítéseken át a naptárbejegyzésekig és e-mail üzenetekig mindenről képes tájékoztatni az eszköz, de az alapfunkciói között szerepel még a hívószámkijelzés és a zenelejátszó kezelése is. Magán az eszközön történő navigálás eleinte szokatlan, de hamar rá lehet érezni: a menüben történő lépkedéshez ugye a kijelző körül lévő keretet kell nyomkodni, az adott menüpontba pedig a jobb oldali funkciógombbal tudunk belépni, de kifelé menet is őt kell megnyomnunk. A zenelejátszó kezelőfelületét a jobb gombot hosszabban nyomva tartva tudjuk elérni, a muzsika lejátszását/annak megállítását egy-egy rövidebb gombnyomással érhetjük el.


Kellemes plusz, hogy beérkező hívásnál a telefonnal együtt rezeg, így egy plusz lehetőségünk van arra, hogy észrevegyük, ha keresnek minket. Még örvendetesebb, hogy a kis eszköz funkciói bővíthetők, már most elérhető egy gyártó által készített kiegészítés, plusz pár külsős fejlesztés is. A gyártó a termékét úgy tervezte meg, hogy a felhasználók maguk is okosíthassák azt. Egyébként maga a szoftver gyors, egy-egy hosszabb e-mailnél gondolkozik csak el úgy egy másodpercet, de talán ez még vállaható. Szőrszálhasogató olvasóink kedvéért azért álljon itt pár sorban, hogy milyen hibái voltak a nem végleges példánynak: néha lefagyott, egyszer meg elkezdte "csipogtatni" a telefont. Ezt úgy kell elképzelni, mintha folyamatosan kapnánk az értesítéseket, ami zavaró volt, de a végleges példány állítólag már nem csinál ilyet.

Hasznos, de még inkább praktikus kis eszköznek ígérkezik a LiveView, szinte minden olyan funkciót képes kezelni, amelyekért alapvetően elő szoktuk venni telefonunkat. Az ára átszámolva 13 000 forint körül van, itthon továbbra sem lesz kapható, de külföldről beszerezhetik maguknak, akik erre vágynak.

T.Gavroche