Sony Ericsson Xperia arc S - arcfelvarrás

Hirdetés

Bevezető, külső

Úgy látszik, manapság minden téren az újrahasznosítás korát éljük, a recycling tendencia ugyanis a mobiltelefonok formatervén is látszik. Nemrég ugyanis több olyan készülékkel is összefuthattunk, melyekkel mintha már találkoztunk volna. A Samsung Galaxy S Plus egy az egyben a Galaxy S-re hajazott, a Nokia 701 a C7-00 külsejét örökölte, a BlackBerry Torch 9810 pedig a Torch 9800 ruhájába öltözött. És míg a Nokia és a RIM modelljei a változatlan formaterv mellett komoly belső ráncfelvarráson estek át, a Galaxy S Plus esetén a processzor megnövelt órajelén kívül nem volt számottevő a fejlődés. Hasonló cipőben jár tesztalanyunk is, a minimális hardveres tuning mellett nagyjából az Xperia arc funkcionalitását kínálja, az utolsó csavarig megegyező köntösbe bújtatva.

Sony Ericsson Xperia arc S
[+]

Az XXL GSM-től kapott készülék egy zöldes dobozkában érkezett hozzánk, amely nagyon kellemes tartozékkínálatot rejteget. A szokásos kézikönyv-halom mellett kapunk egy bőr tokot, egy képernyővédő fóliát, egy microUSB-kábelt és egy hálózati töltőt, valamint egy 8 GB kapacitású microSD-kártya is lapul a dobozban. Természetesen a sztereó headsetet sem hagyták ki: a füles egészen jól szól, a korrekt hangerő mellett a magas és mély hangok is szerephez jutnak. Az agybadugós füleshez három pár különböző méretű gumipárna is jár, így mindenki a saját hallójáratához igazíthatja a headsetet.

Sony Ericsson Xperia arc S
[+]

Mint azt a cikkünk elején is említettük, a készülék külsőre egy az egyben megegyezik az Xperia arc névre hallgató telefonnal, még a méret (125 x 63 x 8,7) és a tömeg (117 gramm) is ugyanaz. Ez egyrészt nem akkora probléma, mivel az Xperia arc az idei év egyik legszebb formatervével rendelkezik, másrészt viszont ennyi pénzért az ember elvárná, hogy a Sony Ericsson a grafikusokat is munkára fogja. De térjünk vissza a készülékre! Egy meglehetősen vékony telefonnal van dolgunk, az íves hátlap kimondottan elegáns külsőt kölcsönöz a gépnek, ráadásul nagyon kellemes érzés kézben tartani. Egyedüli problémaként a képernyőzár elhelyezését tudjuk felróni, ez ugyanis bal felül található; véleményünk szerint szerencsésebb lett volna a készülék oldalára pakolni a billentyűt. Az androidos körökben szokásosnak mondható gomb- és interfészkínálatot (3,5 milliméteres kimenet, microUSB-aljzat és hangerőszabályzó billentyűk) pedig egy microHDMI-csatlakozóval és egy dedikált kameragombbal egészítette ki a japán-svéd gyártó. A külső hangszóró az elődnél is kellemes volt, most sem kell csalódnunk: bár természetesen meg sem közelíti a profi eszközöket, a mobilok piacán korrekt orgánummal rendelkezik.

Sony Ericsson Xperia arc S
[+]

Tesztalanyunk az Xperia arc képernyőjét is megörökölte, ennek megfelelően az előlapon egy 4,2 hüvelykes képátlójú, 480 x 854 képpontos felbontású panel terpeszkedik. A technológiát tekintve egy LED háttérvilágítással rendelkező TFT megjelenítőt kapunk, amely a Bravia engine névre hallgató képjavító eljárással is meg van támogatva. A betekintési szög közel 160 fokos, a képélességgel és a fényerővel minden rendben van, a színek viszont néha mintha túl világosak lennének.

Sony Ericsson Xperia arc S
[+]

Hardver, rendszer, sebesség

A masina lelke egy Qualcomm MSM8255T Snapdragon SoC; a lapka ARMv7 utasításkészlettel rendelkezik, a gyártási csíkszélessége pedig 45 nanométer. Ugyanez a SoC duruzsolt például a Samsung Galaxy S Plus-ban és az Xperia arc-ban, de a HTC Titan és a Samsung Omnia W is a Qualcomm megoldásával lesz szerelve. A chipset tartalmaz egy egy egymagos, 1,4 GHz órajelű Scorpion processzort és egy Adreno205 grafikus egységet, a RAM mennyisége 512 MB, a belső tárhely pedig 1 GB kapacitású. Utóbbit természetesen bővíthetjük is microSD-kártyával, a dobozban találunk is egy 8 GB-osat.

Sony Ericsson Xperia arc S
[+]

A készüléken az Android rendszer legújabb, 2.3.4-es verziója, azaz a Gingerbread fut, a frissességgel tehát nincsen gond. Manapság már nem divat a gyári felhasználói felülettel nyomulni, ennek megfelelően a Sony Ericsson is a saját, Timescape névre hallgató megoldására cserélte a UI-t. Ez egy fixen öt oldalas főképernyőt, egy oldalirányban lapozható főmenüt és rengeteg extra widgetet jelent. A bónusz minialkalmazások legtöbbje hasznos is, a grafikusok ügyes munkájának köszönhetően pedig mindegyikük beleillik a Timescape UI összképébe, így nagyon ízléses és praktikus felületeket lehet összerakni.

Sony Ericsson Xperia arc Sony Ericsson Xperia arc

A sebességgel már az Xperia arc esetében sem volt probléma, a tesztalanyunk pedig még magasabbra rakja a lécet. A 400 MHz-es órajelbeli növekedés azért érezhető, a felületek közötti navigáció egy fokkal folyékonyabb és gyorsabb lett, a kétpontos zoom képek és weboldalak esetén egyaránt szinte kapásból végbemegy, az alkalmazások megnyitása és a közöttük történő váltás szintén sebes. Futtattunk pár tesztet is, a Quadrant Standard 1629 ponttal zárta a futást, az AnTutu 3525 pontra, a SmartBench 2011 pedig 1415 / 2279 értékelte a készüléket, a Linpack for Android egyszálas esetben 41,584 MFLOPS / 2,02 s, többszálas módban pedig 42,668 MFLOPS / 3,95 s eredményt adott.

Sony Ericsson Xperia arc Sony Ericsson Xperia arc

Szoftverek és kamera

A készülék alap szoftverei megegyeznek az Xperia arc felszerelésével. Ennek megfelelően kapunk egy jól használható névjegyzéket, mely össze van kötve a tárcsázóval és a hívásnaplóval. A bejegyzéseket összekapcsolhatjuk a Facebook-fiókunk tartalmával, bár sajnos erre semmilyen automatikus algoritmus nem áll a rendelkezésünkre, egyenként kell összekötögetnünk a partnereket. Telefonáláskor a hangminőség nagyon jó, köszönhetően a Noise Shield névre hallgató zajszűrő algoritmusnak, a beszélgetés során egyik oldalon sem volt panasz. Az üzenetkezelő is korrekt, hasonlóan Flash-sel megtoldott böngészőhöz, a hangszínszabályozóval megtámogatott zenelejátszóhoz és az RDS-képes FM-rádióhoz. A videólejátszó viszont igen fapados: nem hogy a HD és fullHD tartalmakkal, de az Xvid és DivX fájlokkal sem tud megbirkózni.

Sony Ericsson Xperia arc Sony Ericsson Xperia arc

A Sony Ericsson bőkezűen bánt az extra alkalmazásokkal. Előre feltelepítve találunk egy zenefelismerőt (TrackID), a McAfee a telefon elhagyásakor jöhet jól, a Hírek és időjárás pedig pontosan azt nyújtja, amit a neve is ígér. A WisePilot személyében egy navigációs alkalmazást tisztelhetünk, az OfficeSuite pedig az ügyeletes irodaszoftver szerepét tölti be; kár, hogy utóbbi csak próbaverziós. A PlayNow programmal képeket, hangokat és egyéb tartalmakat tölthetünk le, a LiveWare kezelővel pedig az úgynevezett intelligens kiegészítők (azaz például A2DP-headsetek) viselkedését állíthatjuk be. Az Application Installer segítségével a memóriakártyáról is telepíthetünk alkalmazásokat, a Zene és videók pedig a Facebook-ismerőseink által megosztott tartalmak böngészésére szolgál. Kapunk még egy DLNA-klienst (Csatlakoztatott eszközök), a Timescape pedig az üzeneteket, elektronikus leveleket, valamint a Twitter- és Facebook-eseményeket jeleníti meg egy fedél alatt. a 3D album pedig a 3D-s panorámafotók megtekintésére szolgál, de ehhez egy 3D-képes eszközhöz kell csatlakoztatnunk a telefont.

Sony Ericsson Xperia arc Sony Ericsson Xperia arc

A készülék hátlapján egy 8 megapixeles autofókuszos kamera figyel, mellyel maximum 3264 x 2448 képpontos felbontású fotókat lőhetünk. A fényképező mellett egy LED-es villanó is helyet kapott, amely bár nem túl nagy hatótávolságú, szükség esetén megteszi. A kameraszoftver viszonylag sok beállítási lehetőséggel kecsegtet: állíthatunk a felbontáson, a fókuszmódon, a fénymérésen, a fehéregyensúlyon és a fényértéken, bekapcsolhatjuk az önkioldót és a képstabilizációt, valamint nyolc jelenetből is választhatunk. A fényképek az Exmor R érzékelő ellenére sem sikerültek túl jól: bár kis méretben elfogadható a minőség, száz százalékos nagyításban már előjönnek a hibák. A dinamikatartomány nem tökéletes, a világos részek hajlamosak kiszorítani a sötétebb helyeket, a kromatikus aberráció is jelen van, a túl erősre csavart zajszűrő algoritmus elmossa a részleteket. Videót maximum 720p, azaz 1280 x 720 képpontos felbontásban vehetünk, a tesztfelvételért katt ide.

Sony Ericsson Xperia arc S

Bár a telefon hátlapján csak egy kamera található, a készülékkel 3D panorámafotókat is lőhetünk. Az exponálógomb megnyomása után ekkor körbe kell pásztáznunk a megörökíteni kívánt tájat; ebben a képernyő alján látható csúszka is segít. Az elkészült műveket nem tudjuk megnézni a készüléken, a megtekintéshez egy 3D-képes tévére van szükség; természetesen nem szabad csodát várni a minőségtől. Lőttünk pár tesztfotót is, melyek ezen a linken elérhetőek.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Az arc és arc S közötti legutolsó eltérés az adatkommunikációs képességekben rejlik: míg az előd 7,2 Mbps sebességű HSDPA-ra képes, tesztalanyunk ennek duplájával, azaz 14,4 Mbps-sel büszkélkedhet; a HSUPA elméleti maximuma mindkét telefon esetében 5,8 Mbps. A továbbiak viszont megegyeznek: mindkét modell rendelkezik egy négysávos GSM-modullal (850/900/1800/1900 MHz), egy kétsávos UMTS-egységgel (900/2100 MHz), aGPS-szel, Bluetooth-chippel (2.1, A2DP- és EDR-támogatással) és WiFi modemmel (802.11b/g/n, DLNA és tethering). Az a-GPS modult két beépített alkalmazás ki is használja: a Maps névre hallgató térképprogram mellett a kameraszoftverben GPS-koordinátákat rendelhetünk a fotókhoz. A jelet nagyon gyorsan megtalálja, ráadásul a pontossággal sincs probléma.

Sony Ericsson Xperia arc Sony Ericsson Xperia arc

Az Xperia arc S egy 1500 mAh kapacitású Li-Po akkumulátorból nyeri az energiát, szintúgy, mint az elődje. Bár a hivatalos adatok szerint egy kicsit jobban bírja az igénybevételt, mi nem vettünk észre számottevő különbséget. Masszív használattal egy nap alatt le lehet meríteni, visszafogott terheléssel viszont két napot is simán átvészelhetünk vele. A Sony Ericsson specifikációi szerint 2G és 3G hálózaton egyaránt 460 órányi készenlétre képes, a beszélgetési idő 2G esetén 7 óra 25 perc, 3G-re váltva ez az idő 7 óra 35 percre nő.

Xperia arc vs Xperia arc S
Sony Ericsson Xperia arc Sony Ericsson Xperia arc S
SoC Qualcomm MSM8255 Snapdragon Qualcomm MSM8255T Snapdragon
Processzor órajele 1 GHz 1,4 GHz
HSDPA 7,2 Mbps 14,4 Mbps
Színváltozatok fekete fekete, ezüst, rózsaszín, királykék, fehér
Rendszer Android 2.3 Android 2.3.4
ár (kártyafüggetlen) 89 900 forint 107 990 forint

Sony Ericsson Xperia arc S
[+]

Értékelés: Sony Ericsson Xperia arc
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 5 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?

A Sony Ericsson Xperia arc S egy remek telefon, amely az Xperia arc minden erényével rendelkezik, sőt, túl is mutat azokon. A LED háttérvilágítású, Bravia engine-nel megtámogatott képernyő nagyon ott van, az 1,4 GHz-es processzor bőven elég a folyamatos, akadásmentes működéshez. A készülék formaterve pedig különdíjat érdemelne, bár mi örültünk volna, ha valahogy csavarnak egyet a külsőn, de ez természetesen szubjektív, nem számít bele az értékelésbe. A Timescape UI pedig lassan révbe ér, a Sony Ericsson saját felülete a rengeteg egyedi minialkalmazással kombinálva ütős párost alkot. Más részről a telefon szinte alig tér el az elődjétől, igazán a 400 MHz-es órajel-többlet az, ami miatt érdemes lehet elgondolkodni a vásárláson, a 3D panorámafényképezés ugyanis még mókusvakításra sem jó. Igazság szerint a Xperia arc esetében sem voltak sebességbeli problémák, és bár tesztalanyunk néhol érezhetően gyorsabb, ebből nem biztos, hogy profitál az átlag felhasználó. A várhatóan hamarosan érkező rendszerfrissítésekre nézve viszont megfontolandó a kissé drágább, ám gyorsabb készülék beszerzése.

A készülék ára 109 ezer magyar forint (a kártyafüggetlen piacot tekintve), ami nem kevés, de mindenképpen kedvezőbb az Xperia arc 150 ezer forintos nyitóáránál. Utóbbi persze azóta jókorát esett, jelenleg már 90 ezer forintért hozzájuthatunk egy kártyafüggetlen példányhoz. Nagyon sokat gondolkodtunk a plecsnin, az Xperia arc a nyomott ár miatt ugyanis jelenleg nagyon jó vétel, az Xperia arc S pedig nem sokban tér el tőle. Végül meggyőzött minket a készülék, így megkapja az ajánlottat, hiszen egy ilyen nyitóár mellett nagyon kellemes a tudása.

Sony Ericsson Xperia arc S

dr. Kind

A tesztkészüléket az XXL GSM biztosította. A vásárláshoz kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítésében a T-Mobile mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Sony Ericsson Xperia arc S
Sony Ericsson Xperia arc S Általános
Technológia GSM/UMTS
Méret 125 x 63 x 8,7 milliméter
Tömeg 117 gramm
Színvariációk fehér,fekete,ezüst,pink
Kijelző
Kijelző átlója 4,2 hüvelyk
Kijelző felbontása 480 x 854 pixel
Kijelző típusa Kapacitív, LED megvilágítású TFT
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
Processzor típusa 1,4 GHz Scorpion processzor (Qualcomm MSM8255T Snapdragon SoC)
Processzor csíkszélessége 45 nm
Utasításkészlet ARMv7
Grafikus chip Adreno205
RAM / ROM 512 MB RAM / 1 GB ROM
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Memória bővíthetősége microSD (SDHC)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 900/2100 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA van / 14,4 Mbps / 5,76 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 2.1 (A2DP és EDR)
WiFi 802.11b/g/n, DLNA, tethering
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok némaüzem
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 2.3.4
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Java van
Játékok vannak
Valutakonverter van, alkalmazással
Extra szoftverek TrackID, McAfee, Hírek és időjárás, WisePilot, PlayNow!, LiveWare, ApplicationInstaller, Zene és videók, Csatlakoztatott eszközök, Timescape, 3D album
Multimédia
Fő kamera 8 megapixeles, autofókuszos, LED-es villanó
Másodlagos kamera nincs
Videófelvétel van (720p @ 30fps)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van (RDS)
Üzemidő
Alap akkumulátor 1500 mAh-s Li-Po
Készenléti idő 460 óra
Beszélgetési idő 7 óra 25 perc (2G) / 7 óra 35 perc (3G)
Egyebek
Bravia Mobile, fényérzékelő. giroszenzor, 3,5 milliméteres fülhallgató kimenet, microHDMI-aljzat

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés