Senior készülékek - nagy(itelefon)teszt

Most már teljesen biztos, hogy egyszerű, könnyen kezelhető, elsősorban telefonálásra alkalmas készüléket a legnehezebb gyártani. Bezzeg, a 108 megapixeles kameramodul az simán megy. A jó hír viszont, hogy azért ebben a szegmensben is vannak ésszerű ajánlatok.

Hirdetés

Senior készülékek

Ha kizárólag a nagyon idős, korlátozott kompetenciákkal és készségekkel rendelkező felhasználókra fókuszálunk, és nem azokra, akik valamiért ragaszkodnak a hagyományos kialakítású eszközökhöz (ezzel együtt a hagyományos funkcionalitáshoz is, mert jó eséllyel van másodlagos okoseszközük), akkor érdemes némi empátiát kipréselni magunkból és végiggondolni, hogy valójában mire van szükségük. Telefonra, amit zsebre lehet tenni.


[+]

Rádió nyilván van otthon, elemlámpa szintén, de ezek megfelelő formában azért még pont jól tudnak jönni; a kockás füzet garantáltan pipa, a fizikailag is létező bevásárlólistát nem fogja leváltani a jegyzet app, illetve valami zenelejátszót, számológépet és tojásfőző órát is biztosan kényelmesebb és egyszerűbb célhardver formájában használni. Ez a legtöbb, senior telefonra szakosodott gyártónak azért világos, rengeteg valóban egybites (és csak annak látszó) készülék létezik, a problémák akkor kezdődnek, amikor megpróbálnak extra funkciókkal trükközni (Nokia 2720 Flip; Doro 7010), ami eddig sajnos senkinek nem sikerült jól.

A Nokia 2720 Flip abszolút nem sikerült. (És a Doro 7010 sem igazán.)
A Nokia 2720 Flip abszolút nem sikerült. (És a Doro 7010 sem igazán.) [+]

Értem, hogy a WhatsApp és a Skype kvázi ingyen van, de ha annyira messze kerültünk a szeretteinktől, hogy tényleg aránytalan többletköltség telefonon tartani a kapcsolatot vagy szeretnénk látni is őket, akkor még egy kigyomlált laptop is jobb megoldás, mint egy 2,8 hüvelykes kijelzőre tákolt, nyomógombos Facebook. Azok az idős és korlátozott befogadóképességgel rendelkező felhasználók, akik már nem képesek vagy nem akarnak kezelni egy nagyon testreszabott, jól beállított okostelefont vagy laptopot, ezekkel sem fognak boldogulni. Vizuális kapcsolattartásra a lehető legrosszabb ötlet a mobiltelefon akkor, ha a felhasználói kompetenciák már ilyen szinten visszamaradottak és ennyire nehezen fejleszthetők.


Alcatel 2019G

Ha mégis videótelefonálni szeretnénk, arra akkor sem egy apró készülék lesz a legalkalmasabb. Egy pár éves tablet egyszerűsített felülettel (majdnem minden gyártó kínál egyszerű megjelenítést és kezelhetőséget) kizárólag az adott appal (esetleg egy akármilyen számítógép) könnyebben kezelhető és videótelefonálásra sokkal célszerűbb, mint egy mütyürke készülék. Nem valószínű, hogy nagyapa pont a villamoson óhajtana videóchatelni a világ másik végén lakó unokáival, vagy a nagyi élő streamet szeretne tolni a vasárnapi nagybevásárlásról. Másrészt a gépet (és a tabletet is) kezelhetjük távoli hozzáféréssel, tényleg csak be kell kapcsolni.

Doro 1370
Doro 1370 [+]

Telefonon nincs szükség vacak kamerákra, tulajdonképpen zenelejátszóra sem, e-mail kliensre és böngészőre meg végképp. Ha a felhasználó bebattyog a boltba, mert szeretne egy mobilt, amivel menet közben telefonon segítséget kérhet, vagy csak beszélhet a szeretteivel, a legtöbb nagyimobilt beállítás előtt ugyanúgy nem fogja tudni használni, mintha a legújabb csúcsmodellt venné. Például rögvest kell bele egy memóriakártya, ha netán kattintana akár egyet is a jellemzően siralmas kamerával, a zenéhez meg ugye előbb rá kell varázsolni a számokat a kártyára, általában a MyMusic mappába, hogy fel is ismerje. Nem is kell a WhatsAppig, meg a Facebookig szaladni.

Ha mi szereljük fel idős hozzátartozónkat telefonnal, mert ebben is segítségre szorul, akkor pedig körülbelül mindegy, hogy milyen rendszer van rajta, mert mi boldogulunk (baj, akkor van, amikor már mi sem), neki pedig csak jól látható kijelző és egyszerű hívásindítás kell, meg azt megjegyezni, hogy melyik gyorshívó kit hív. És persze néha tegye töltőre. Nem mintha bizonyos körülmények között ez a két feladat is olyan egyszerű lenne. Ezért kell például a dokkoló.


Energizer Hardcase H10

Ebben a megközelítésben a legtöbb ilyen készüléknek még csak látható menürendszert sem lenne szükséges tartalmaznia. Mintegy rendszergazdaként a felhasználó igényeinek megfelelően beállítjuk az eszközt, majd zároljuk és marad az, amire a felhasználónak szüksége van és/vagy boldogul vele. Szerencsére ez nem csak nekünk jutott eszünkbe, van olyan készülék, ami ezt pont tudja. Borzasztó egyszerű, mégis roppant elmés megoldás. Persze, hogy skandináv (Doro), de a MyPhone is integrálta az egyik modellbe. (De vajon miért csak az egyikbe?)

MyPhone Halo 2
MyPhone Halo 2 [+]

Összeszedtünk hat (Alcatel 2019G, Doro 1370, Energizer Hardcase H10, MyPhone Halo 2, MyPhone Halo S és S+), nyomógombos, a gyártó és/vagy a forgalmazó által kifejezetten idősek számára ajánlott készüléket, a terv pedig az, hogy egy összehasonlító tesztben egyrészt megnézzük, hogy ezek közül konkrétan melyik a legjobb konstrukció ergonómiailag és funkcionalitás szempontjából, másrészt általánosságban összeszedjük, hogy mitől lesz jó vagy nem (annyira) jó egy ilyen jellegű eszköz. Az Energizer például már csak a méretéből kifolyólag is gyanús, hogy nem az optimális alternatíva. A MyPhone Halo 2, Halo S és S+ az Energizer társaságában a Speedshoptól érkezett, az Alcatel pedig minden látszat ellenére tud magyarul (beszélni is), kizárólag a mi tesztpéldányunk inglis.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Panasonic senior modellek

  Tovább keressük az időseknek vagy korlátozott felhasználói képességgel rendelkezőknek szánt optimális megoldást, ezúttal a Panasonic kínálatából.

 • Két új Doro mutatkozott be

  Az időseknek szánt nyomógombos modellek között komplexebb és egyszerűbb megoldásokat is kínál a Doro.

 • Evolveo EasyPhone FG - kellemes egyszerűség

  Az Evolveonak már több, korrekt butatelefonja is volt, ami alkalmas idős felhasználók számára is, de a rendszer, a forma és a funkció az EasyPhone FG-ben picit jobban összeáll. Csak kicsit bumfordi és a kamera felesleges.

 • Bőven elég a villanyautók mostani hatótávja

  Amíg nincs alapvető technológiai ugrás az energiatárolásban, addig egyszerűen fölösleges, hogy a napi ingázáshoz is állandóan cipeljük magunkkal a felesleges tonnákat, miközben a fenekünk alatt lévő, zömmel kihasználatlan telepből négy másik városi autót zöldebbé tehetnénk.

Előzmények

 • Doro 7010 - whatsapp, nagyi?

  A koncepció már jó, csak a kivitelezés és a megvalósítás nem. Kár érte, kiváló ügynök lehetett volna.

 • Evolveo EasyPhone FM - zsebrádió

  Újabb időseknek szánt Evolveo modellről néztük meg, hogy valóban alkalmas-e a korosztály speciális igényeinek kielégítésére. A hatalmas gombok máris biztatóak.

 • Evolveo EasyPhone FD - take it easy!

  Az egyszerű butatelefon nem annyira egyszerű műfaj. Az Evolveónak sem mindig sikerül, az EasyPhone FD viszont minden tekintetben megfelel a specifikus elvárásoknak.

 • Nokia 2720 Flip - méltatlan

  A Nokia 2720 egy klasszikus, kagyló formátumú, hagyományos, nyomógombos telefonnak látszó tárgy. De valójában egy tévedés.

Hirdetés