Evolveo EasyPhone FM - zsebrádió

Újabb időseknek szánt Evolveo modellről néztük meg, hogy valóban alkalmas-e a korosztály speciális igényeinek kielégítésére. A hatalmas gombok máris biztatóak.

Bevezető, kialakítás

Az Evolveo rendre megpróbál speciális igényeknek is megfelelő, hagyományos készülékeket összerakni, több-kevesebb sikerrel. A kagyló formátumú EasyPhone FD kellően egyszerű rendszerrel és kényelmes kezelhetőséggel nem csak az idősebb korosztály számára lehet korrekt választás, hanem azoknak is, akik viszonylag pici, telefonálásra és csak arra alkalmas eszközt óhajtanak visszafogott áron. (A jegyzőkönyv kedvéért: az első széria üzemidő-problémáit tényleg orvosolta a gyártó.) Az EasyPhone FM még olcsóbb, de közel sem a kompakt kategória, cserébe tényleg hatalmasak a gombok és nagyon egyszerű a menü, amivel tényleg igazi nagymama-telefon lehet.


[+]

A készülék egész kialakítása arra törekszik, hogy lehetőleg semmi extra műveletet ne kelljen megjegyezni, a menüben turkálni vagy gombkombinációkkal vacakolni. Ezért a legfontosabb funkciók, mármint amiket jó eséllyel egy kevésbé kompetens nagyszülő is szeretne használni, elérhetők kétállású, fizikai kapcsolókkal. A készüléket zárolni és feloldani a jobb oldalon lévő gombbal lehet, fölötte dedikált zseblámpagomb, bal oldalon pedig a hangerőszabályzók alatt a beépített antennával (fülhallgató nélkül is) működő FM-rádió kapcsolója. Azért a 3,5 milliméteres jack se maradt le a microUSB port mellől, de így sokkal egyszerűbb.


[+]

A készüléket ugye tölthetjük microUSB porton keresztül, de egy bizonyos kor felett nagyon sok szempontból sokkal felhasználóbarátabb az Evolveo kétpines asztali dokkolója, ami most sem hiányzik a dobozból. Arról már értekeztünk, hogy ennek milyen fizikai/gyakorlati és pszichés haszna van egy idős ember esetében. A kábel és az apró port használatát a motoros funkciók gyengeségei, látásromlás vagy szimpla feledékenység is nehezítheti, de a dokkoló kellően szem előtt van és könnyű használni.


[+]

A készülék felső részét egy túlméretes LED fény dominálja, a jobb felső sarok letörése pedig tökre emlékeztet a Nokia 7610 formavilágára. Értelmét mondjuk továbbra sem látom, de értékelem az igyekezetet, ami ráfért volna a hátlapi Evolveo feliratra is. Az ugyanis rohamosan kopik és elég kiábrándítóan néz ki. A 0,3 megapixeles képződménynek továbbra sincs értelme, de ott virít a kifejezetten erőteljes és méretes hangszórótól kissé balra, a konfigurálható SOS gomb viszont jól jön, még akkor is, ha az előre beállított (de módosítható) segélykérő üzenetet a Google fordította.


[+]

A gombok tényleg hatalmasak, jól elkülönülnek, határozott és szándékos mozdulatot igényel, hogy megnyomjuk, ami segít elkerülni a zavaró véletlen műveleteket. A 2,3 hüvelykes, 240 x 320 pixel felbontású kijelző szemből remekül látható, a téma direkt kontrasztos, a fényerő kielégítő és egy plusz 3-as dioptriát igénylő látásromlás esetén is kezelhető szemüveg nélkül. Sajnos ennél rövidlátóbb ember nem akadt a környezetemben, de ez is információ. Gyorshívó gombok külön nincsenek, de a numerikus billentyűzeten 2-9-ig rendelhetjük a gombokhoz a kontaktokat a Kapcsolatok - Opciók - Egyéb - Gyorstárcsázás menüpontban.


[+]

A szerkezet egyébként nem valami prémium, sőt, kifejezetten vacak valaminek érződik, kicsit zörög is, kopik a felirat, de összességében nincs olyan érzése az embernek, hogy menten atomjaira hullik és pont nem sajnálnám, ha véletlenül leejtettem volna. A gombok és a kezelhetőség viszont tényleg korrekt, a levehető hátlap pedig stabilan visszapattintható, miután betoltuk az 1000 mAh-s akksi alá az opcionálisan két, normál méretű SIM kártyát és a maximum 32 GB-os microSD kártyát.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Panasonic senior modellek

    Tovább keressük az időseknek vagy korlátozott felhasználói képességgel rendelkezőknek szánt optimális megoldást, ezúttal a Panasonic kínálatából.

  • Evolveo EasyPhone FG - kellemes egyszerűség

    Az Evolveonak már több, korrekt butatelefonja is volt, ami alkalmas idős felhasználók számára is, de a rendszer, a forma és a funkció az EasyPhone FG-ben picit jobban összeáll. Csak kicsit bumfordi és a kamera felesleges.

  • Evolveo EasyPhone XG és EB - fejlődés változó korban is

    Az Evolveo két új modellel is bővítette az EasyPhone kínálatot. Az EasyPhone EB az FM ráncfelvarrása, az XG pedig az XD új generációja néhány új funkcióval és rendbekapott felhasználói felülettel.

Előzmények

Hirdetés