Doro 7010 - whatsapp, nagyi?

A koncepció már jó, csak a kivitelezés és a megvalósítás nem. Kár érte, kiváló ügynök lehetett volna.

Hirdetés

Kialakítás, kezelés

A nyomógombos telefon egy dolog, de a hangsúlyozottan időseknek szánt készülékek külön kategóriát képviselnek. Vannak olyan modellek, amelyek majdnem használhatók, vannak olyanok, amelyek megfelelő beállítások mellett végül is használhatóak, és vannak ígéretes, de sajnálatosan elhibázott koncepciók. A Doro 7010 az utóbbi kategória. Nem csak a rendszer, de a kialakítás sem kifejezetten szerencsés. És ez azért sajnálatos, mert a szoftver egy pontig nagyon is jól épül fel és a kivitelezés is ígéretes. Aztán úgy a böngésző környékén romba dől az egész.


[+]

A kialakítás ugye a klasszikus nyomógombos vonal, ami eleve nehézkes. A nyomógombok és a kijelző méretének optimális arányát irtó nehéz eltalálni, általában vagy az egyik vagy a másik túl kicsi. Mondjuk személy szerint nem értem, hogy az időseknek szánt telefonoknál miért éreznek kényszert a gyártók a minél kompaktabb méret megtartására, egyáltalán nem lenne probléma, ha a készülékek valamivel nagyobbak lennének. Az viszont probléma, hogy a Doro 7010 gyenge háttérvilágítással rendelkező gombjai olyan picik, hogy még én is elnyomkodom állandóan, nemhogy egy esetlegesen gyengén látó, finommotoros problémákkal élő felhasználó.


[+]

Cserébe a kijelző viszonylag nagy, de a 2,8 hüvelyk még mindig nem az a méret, ami indokolná a pici beviteli egységeket. A fényerő egyébként kielégítő, a betűk mérete állítható, a panel minősége viszont szokás szerint gyenge. A 240 x 320 pixel felbontású TFT kijelző nagyon tükröződik, oldalról erősen torzulnak a színek és a kontraszt, bizonyos szögből pedig pont semmi sem látszik. A kör alakú navigációs és kontextuális vezérlő sem annyira kényelmes, mint amennyi helyet foglal, a billentyűzetkiosztás pedig kissé értelemzavaró.


[+]

A piros gomb a bekapcsoló és a hívást befejező gomb, ami világos, de egyúttal a vissza funkciót is erre osztották a fölötte lévő X jelzetű, vissza nyíllal jelölt helyett, ami csak a bevitt szövegben töröl. Erre azért sokkal kevesebbet van szükség, mint a visszalépkedésre, kicsit nehéz volt megszokni. A bal oldali, három pöttyel jelölt gomb általában az adott alkalmazás beállításait nyitja meg, csak ezt soha nem jelzi semmi. Egy kijelzőn megjelenő menü vagy beállítások, esetleg továbbiak felirat azért nem ártott volna. Már, ha éppen van ilyen opció adott felületen. Néha csak nem csinál semmit. A főképernyőn pedig az értesítéseket hozhatjuk elő vele.


[+]

Rögtön a főképernyőre nem navigál egyik gomb sem, pedig olyan esetben szerencsés lenne, amikor a felhasználó hirtelen olyan menüpontban találja magát, ami nem ismerős neki vagy eltéved és szeretné elölről kezdeni, akármit is csinált. Persze a piros gombbal vissza lehet lépkedni egyesével, de az kevésbé hatékony.


[+]

Egyébként a készülék jó minőségű, a szépen ívelt plasztik ház fogása kényelmes, a matt műanyag és a tiszta élek tapintása kellemes, a hangerőszabályzók viszont kissé laposak és a rövid billentyűút miatt nem nehéz véletlenül állítgatni, a billentyűzet pedig irgalmatlanul nyikorog. Jack csatlakozó és microUSB port a felső élen található, a hangszóró a hátlapon nyílik, ahová került egy 3 megapixeles kamera is a LED segédfény és a segélykérő gomb közé. A kamera fölötti zajszűrő mikrofon beszélgetős párja a billentyűzet alatt balra, videótelefonálni pedig az előlapi VGA kamera segítségével lehet.


[+]

Az akkumulátor külön csomagolva kerül a dobozba, úgyhogy a két microSIM-et és a microSD kártyát érdemes először bepakolni a megfelelő helyre, mert ezek az akkumulátor alatt leledzenek majd. Találunk a dobozban felvevőgombos, mikrofonos monó headsetet nyilvánvalóan beszélgetéshez, illetve egy töltőfejet kábellel. A microUSB kábel a hálózati adapterhez rögzített, így adatkábelként nem használható, viszont a csatlakozórész egy lapított, fogást segítő műanyag egységből áll ki. Jó ötlet, de lehetne rajta valamilyen tapintható jelzés is a logón kívül, hogy egyértelműbb legyen, melyik a rövidebb éle. Az asztali töltődokkoló viszont igencsak hiányzik, az időseknek szánt modellek esetében különösen indokolt tartozéknak véljük.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Doro

Azóta történt

 • Két új Doro mutatkozott be

  Az időseknek szánt nyomógombos modellek között komplexebb és egyszerűbb megoldásokat is kínál a Doro.

Előzmények

 • A mobiljátékok is hasznosak

  Különösen az idősebb korosztály számára, akik egyébként meglepő arányban játszanak is.

 • IFA 2019: Két új modellel készült a Doro

  Mi a közös egy hagyományos, kagyló kialakítású butatleefonban és a egy Androidos, alsó középkategóriásban? A Doro esetében a könnyített kezelőfelület.

 • Doro 2404 - ez csak egy mobiltelefon, de tényleg

  A Doro 2404 elképesztően buta, viszont pont ebben rejlik a nagyszerűsége. Semmit, de semmit nem lehet vele csinálni, kizárólag telefonálni, szöveges üzenetet írni és vészjelezni. Mindezt szögegyszerűen.

 • Doro 8040 - változó kor

  A svéd Doro kifejezetten idősek számára készít mobil- és okostelefonokat, amelynek lényege a speciális, egyszerűsített felhasználói felület, ami a megjelenést és a kezelést is új szemszögből közelíti meg.

Hirdetés