Samsung Gear S - gyere értem, pajti!

Hirdetés

Szoftverek, üzemidő, összegzés

A Gear S telefonkönyvet, üzenetküldőt és email klienst is kapott, hiszen ezek alapvető funkciói egy első számú készüléknek. Telefonálni lehet a behelyezett SIM-kártyával vagy Bluetooth-on a telefon segítségével. A beszélgetési hangminőség erős közepes, a minket néző emberek reakciója viszont néha tízpontos volt. A névjegyeket és a fiókokat a telefonról és az ott beállított forrásokból lehet szinkronizálni. Szövegbevitelre az idegen nyelvű hangasszisztens mellett magyarul is tudó, apró QWERTZ billentyűzet jár. Bár nagyon pontosnak kell lenni a karakterek eltalálásához, rövid üzenetek megírása még fájdalomküszöbön belül megoldható.

 Samsung Gear S  Samsung Gear S

A telepített alkalmazások a megszokott felhozatalt prezentálják: jár zenelejátszó (amely a készüléken és telefonon lévő számokat is meghajtja), hírolvasó, ébresztő, időjárás, galéria, naptár és az S Voice. Az utóbbi a Google Now hangasszisztensének alternatívája, amely angol nyelven meglepően hatékonyan működik, sőt, a „call”, „send message to” és egyéb utasításokat követően a magyar neveket sokkal hatékonyabban ismeri fel, mint a keresőóriás szoftvere. Az S Voice egyébként aktív képernyő mellett hangutasítással is aktiválható.

 Samsung Gear S  Samsung Gear S

A Samsung és a Nokia összefogásának eredményeként a Here navigációs app a Gear S-re is felkerült, az órára letölthető térképekkel pedig az offline navi is megoldható, bár egyelőre csak gyalogos útvonaltervezéssel, forgalmi és sebességadatok nélkül. A GPS-t a fitnesz appok is használják, a Nike Running+ és az S Health is rögzíti útvonalunkat, bár a rendkívül rossz időjárási körülmények mellett az órával nem sikerült pozíciót szerezni, a telefonhoz kapcsolódva viszont már igen. A Gear S-sel a pulzusszám, sőt az UV index is követhető, a telefon és az óra S Health alkalmazása pedig remekül összehangolható, szóval a Gear S fitnesz vonalon sem gyenge.

 Samsung Gear S  Samsung Gear S

Böngésző a Gear S-hez alapból nem jár, de kipróbáltuk az Opera Mini okosórás megoldását, amely mobilos honlapok megjelenítésére még alkalmas. Persze parányiak a karakterek, de egész élesek, így rövid hírolvasásra nem is olyan rossz alternatíva. A letölthető tartalmak között van még hangrögzítő, iránytű, számológép, stopperóra és egy rakás hasznos vagy érdekes app. Hiányosság viszont a Facebook, a Twitter és a többi közösségi szolgáltatás natív elérésre, valamint a Google alkalmazáspakkja. Telefonnal párosítva persze az androidos értesítéseket megkapjuk.

 Samsung Gear S
[+]

A Gear S 300 milliamperórás akkumulátort kapott, ami teljesen átlagosnak mondható, persze ilyen kapacitás mellet láttunk már Android Weares riválist elvérezni, mondjuk az LG G Watchot. Amennyiben a Gear S-t SIM kártyával 3G hálózaton használjuk telefonálásra, üzenetküldésre, böngészésre és testmozgásra, a tizenes kütyü sem fogja kibírni a nap végéig, azonban a telefonnal szinkronizálva egész jól bírja a masina. Az értesítések rendszeres olvasása, egy-egy hanghívás gyors elvégzése, minimális böngészés, a rettenetes időjárás követése, lépésszámlálás és persze az óra gyakori felvillantása mellett mi a második nap végén tettük töltőre a Gear S-t, ami egyáltalán nem rossz eredmény. A gyakoribb használat mellett (főleg a GPS-t aktiválva) ezt a kütyüt is naponta tölteni fogjuk, mindenesetre sem az amoledes kijelző, sem pedig a rendszer készenléti fogyasztása nem olyan vészes, mint amit az androidos platformon láttuk.

 Samsung Gear S
[+]

A Gear S legalább annyira erődemonstráció, mint egy működőképes kiegészítő. A Samsung meg akarta mutatni, hogy képesek telefonálásra és 3G adatkapcsolatra alkalmas, mindenféle extrákkal és fitnesz funkciókkal kiegészített készüléket piacra dobni. És valóban, el lehet képzelni néhány órát telefonunk nélkül, kizárólag a Gear S-re hagyatkozva, legyen szó hanghívásokról, egy futásról vagy rövid böngészésről. Csakhogy a készülék beüzemeléséhez és az applikációk kezeléséhez szükségünk van egy Galaxy telefonra, így az önálló működés koncepciója bukik, de amúgy sem elég széles az alkalmazáspaletta a mobil kiváltására. Ha viszont telefonhoz csatlakozunk, bármilyen értesítés és visszajelzés könnyedén és kényelmesen elérhető a nagy kijelzős, mégis komfortos órán. Mindez a használható üzemidővel és az extra funkciókkal kombinálva (GPS, pulzusszám és UV-szint mérő) a piac egyik legjobban felszerelt okosórájává teszi a Gear S-t, csakhogy ennek elkérik az árát is: a készülék 100 ezer forint alatt sehol nem kapható, néhol pedig annál is többet kell kifizetni egy alapvetően kiegészítőként funkcionáló készülékért. Nyilván, amikor az okosórák tömegtermékké válnak, az átlagos áruk is lejjebb kúszik, és persze a Samsung tizenes kütyüjével már most jó pontokat lehet szerezni az ismerősi körben, jelenleg mégis inkább drága érdekességnek, mint bátran ajánlható terméknek tartjuk.

Samsung Gear S

Bone123

A tesztkészülék az XXL GSM jóvoltából jutott el hozzánk. Vásárláshoz kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítésében a Telekom 4G mobilinternet volt segítségünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés