Samsung Gear S - gyere értem, pajti!

Hirdetés

Hardver és kezelés

A Gear S meghajtásáért egy kétmagos, 1 gigahertzes Snapdragon 400-as variáns felel 512 megabájt rendszermemória és 4 gigabájtos belső tároló kíséretében. Teljesítménytesztre nem akadt lehetőség, a rendszerchip mindenesetre érezhetően a jó fogyasztásra lett belőve, éppen ezért néha éreztük, hogy a képfrissítés elmarad a hibátlan képkockasebességtől, kisebb-nagyobb késedelem is előfordult rendszeresen alkalmazásindításkor és váltáskor. A hátlapi kis ablakot a műanyag kanállal kipattintva megláthatjuk a nanoSIM foglalatot; ilyen kártyát behelyezve 3G az elérhető legnagyobb adatsebesség. WiFi-ből 802.11b/g/n szabvány, Bluetoothból 4.1 jár, navigáláshoz a GPS, a GLONASS és az A-GPS jelforrásokat használhatjuk.

A Samsung Gear S amoledes megjelenítője kontrasztos és élénk színű
[+]

A Gear S-t és a lezárt képernyőt a home gombbal kapcsolhatjuk be, a kezelést pedig főleg függőleges és vízszintes simításokkal fogjuk végezni. A kezdőképernyő egy cserélhető dizájnú óralap – akad ilyenből jó pár előre telepített és letölthető darab, rajtuk az olvasatlan értesítések számával, az időjárással, a dátummal, a megtett napi lépésekkel vagy egyéb információkkal, mondjuk a naptáreseményekkel. Találkoztunk kifejezetten frappánssal is: az egyik letöltött analóg óralapot végigsimítva a számok között megjelentek az adott órára vonatkozó időjárási előrejelzések.

Óralapot a főképernyő hosszú érintésével lehet választani, az állapotsávot pedig a kijelző tetejéről húzhatjuk le, (itt megjelenik az üzemidő, a WiFi vagy Bluetooth kapcsolat, a fény- és hangerő csúszkája és a „ne zavarj!” kapcsoló). Az alkalmazásmenüt alulról húzhatjuk fel, itt találjuk egyébként a beállításokat, az alkalmazásváltót és az alkalmazástelepítőt is, ami egyszerűen elindítja Galaxy telefonunkon a Gear menedzsert. A vissza funkció bármilyen képernyőn lefele simítással csalható elő.

 Samsung Gear S  Samsung Gear S

A kezdőképernyőre legfeljebb öt minialkalmazás fér, ezek az órapaneltől jobbra helyezkednek el. Egész képernyős widget jár az S Health-hez, az időjáráshoz, a zenelejátszóhoz, a hírolvasóhoz, a kapcsolópanelhez, a naptáreseményekhez és a névjegyekhez. Az értesítési oldalak az óralaptól balra találhatók – a legelső az összest listázza, balra pedig az egyes értesítések részletezve. A tartalmak függőlegesen görgethetők, illetve alkalmazástól függően az érintéses, hosszú érintéses vagy csíptető mozdulatok is használhatók. A függőleges görgetés egyébként nagyon jól áll az ívelt kijelzőnek, és a kezelés is kényelmes. Bár az órán bármilyen telefontól érkező értesítés elolvasható, a teljes szöveg, mondjuk egy email viszont csak akkor, ha a küldő app rendelkezik Gear S klienssel. Egyébként mindegyik üzenet alján található egy ikon, amivel a telefonon folyatható az olvasás.

 Samsung Gear S  Samsung Gear S

Bár SIM kártyával a Gear S önállóan is tud működni, a készülék beállítása és az appok telepítése mindenkor a Galaxy telefonokra elérhető Gear applikációval történik, így valamennyire továbbra is egy köztes készülékhez vagyunk kötve. Az elérhető appok egy része a korábbi Gear típusokkal megegyezik, másokat kifejezetten az S-re fejlesztettek, mindenesetre több százra tehető az elérhető tizenes tartalmak száma. A Gear menedzserrel fogjuk egyébként zeneszámokat és képeket az órára mozgatni, a kezdőoldalak hátterét megváltoztatni, illetve az értesítéseket és az S Health beállításait kezelni. Ugyanitt a Gear S-re is rá lehet csörögni, ha nem találnánk drága kütyünket, ilyen opció pedig visszafele is létezik. A megcsörgetés Bluetooth hatótávolságon kívül is működik, amennyiben WiFi-kapcsolat még létesíthető.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés