Samsung Gear S - gyere értem, pajti!

Bevezető

Bizonyos értelemben okosórák előbb voltak, mint okostelefonok, ugyanis a nyolcvanas évektől nagy volt az időn és dátumon kívül mindenféle információt kijelző karórák divatja. A mobiltelefonok megjelenésével aztán alábbhagyott ezeknek a készülékeknek a népszerűsége, eljött azonban az idő, hogy az okostelefonok hardverei parányi eszközökben is felbukkanjanak, lehetővé téve a kapcsolatot a világhálóval, akár közvetítő készülék nélkül is.

A Samsung Gear S nagyobb ám íveltebb a Moto 360-nál
A Samsung Gear S a Motorola Moto 360 társaságában

Az újkori okosórák motorját persze az Apple gigászi marketingszerkezete fogja berúgni, a Pebble vagy a Samsung Gear sorozata azonban már túl van néhány generáción, a Google által felügyelt Android Wear is számos készülékkel büszkélkedhet. A Gear S most igyekszik mindegyikre rálicitálni: a Tizen rendszert futtató kütyü amellett, hogy 2 hüvelykes, 300 ppi-s AMOLED kijelzőt kapott, nanoSIM befogadásával hanghívásra és 3G adatkapcsolatra is képes, a WiFi, a Bluetooth, a GPS és a pulzusszám és UV-szintmérő pedig a funkciók széles tárházát kínálja. Mindezekkel a Samsung azt szeretné demonstrálni, hogy okosórája köztes eszköz segítsége nélkül is képes működni, csakhogy a Gear S beüzemeléséhez vagy az alkalmazások telepítéséhez ugyanúgy szükség lesz egy Galaxy készülékre, mint az elődök, a Gear 2 vagy Gear 2 Neo esetében, az önálló használat tehát megkérdőjelezhető.

A Samsung Gear S a Note 4-hes hasonló, fehér csomagolást kapott
[+]

A hajlított kijelzős okosóra mindenesetre itt van, és a Galaxy Note 4-hez hasonlóan visszafogott, fehér festésű dobozban értékesítik, amelynek a felső részét leemelve mindjárt meg is látni a méretes, ám mutatós szerkezetet – mi az XXL GSM-től a fehér színűt kaptuk kölcsön. A tartozékokért hiába kutakodnánk az óra körül, azokat ugyanis a tartó megfordításával érhetjük el, így egy microUSB-s töltőfejet, a hátlapra pattintható akkumulátoros töltőt, a SIM behelyezését segítő kis műanyag kanalat, valamint a magyar nyelvű leírást és garanciapapírt.

Hirdetés

Külső és kijelző

Szó mi szó, a Gear S méretes készülék 2 hüvelykes kijelzőjével, ugyanakkor az ívelt kivitelnek, a könnyű műanyag konstrukciónak és a gumiszerű karperecnek hála, kényelmesen foglal helyet csuklónkon. Számszerűsítve az órarész méreteit, egy 58,1 x 39,9 x 12,5 milliméteres és 67 grammos konstrukcióról beszélhetünk, amely a fémházas és fémszíjas hagyományos óráknál érezhetően könnyedebb viselést eredményez. Bár létezik kerek előlapos okosóra – a Motorola Moto 360-at a minap teszteltük – a Gear S küllemére sem lehet panasz, főleg, ha a kijelző felvillan, ami a csuklónk határozottabb megmozdításával is elérhető, azaz az időhöz és az alapinformációkhoz ugyanúgy hozzájuthatunk, mintha hagyományos órát tartanánk a szemünk elé.

A Samsung Gear S kényelmes viselést biztosít
A Gear S bár nagyobb, az ívelt kialakításnak hála nem kényelmetlenebb, mint a Moto 360

Az előlapon egy érintésérzékeny, 360 x 480 pixeles Super AMOLED kijelző kapott helyet, amely kéthüvelykes képátlója mellett 300 ppi-s pixelsűrűséget biztosít, ennek megfelelően a karakterek rajzolata remek, láthatóan élesebb, mint a Moto 360 esetében. A hajlított kivitelezés is jól áll a megjelenítőnek, főleg függőleges görgetés esetében, az ív pedig egyáltalán nem nehezíti a tartalmak láthatóságát. A maximális fényerő az alacsony fényvisszaverődés mellett külső körülmények között is megfelelő kontrasztokat biztosít, bár a nap nem bújt elő a tesztidőszak alatt, hogy sárgás fénye alatt is kipróbálhassuk az okosórát.

A 300 ppi-s megjelenítővel a Samsung Gear S a piac legjobbja
[+]

A kijelző alatt a Galaxy készülékektől megszokott, remek érzékenységű home/bekapcsoló gomb kapott helyet, két oldalán az UV és fénymérő szenzorral (azaz, jár automatikus fényerő állítási lehetőség). A parányi hangszóró baloldalt felül, a beszélgetési mikrofon pedig jobboldalt alul kapott helyet, mindez ideális, ha bal csuklónkat a telefonálás végett a fülünkhöz emelnénk, kevésbé ideális viszont jobbkezes viseléskor.

A Samsung Gear S hátulján található a nanoSIM tálca és a pulzusszámmérő
[+]

Az ívelt hátlapon a pulzusszámmérő kapott helyet a dokkoló és a nanoSIM kipattintható tálcájával egyetemben – ez utóbbi nyitásához mellékeltek egy segédeszközt. A töltéshez a mellékelt „potrohot” egyszerűen a hátlapra kell pattintani (a Moto 360 Qi-szabványú dokkolója jóval praktikusabb), és mivel maga a szerkezet is akkumulátoros, nem kell áram alatt hagyni, egy töltésnyi energiát ugyanis képes az órának leadni.

A Samsung Gear S óraszíja minden csuklómérethez passzol
[+]

A széles profilú, kényelmes szíjból az órarész kipattintható, így a Gear S-t akár zsebóraként is használhatjuk. A csatszerkezet a pattintós fajtából való, a szíjra pedig elég vájat került, hogy ki-ki megtalálja a saját csuklójához illő átmérőt. Ha telefonunkat nem is tennénk ki a jéghideg decemberi esőnek, egy karóra könnyebben találkozhat a természetet elemeivel, éppen ezért jó hír a Gear S IP67-es minősítése, ami por elleni teljes védelmet és 1 méteres mélységig, 30 perc erejéig vízállóságot biztosít. Összességében, ha az egyik véglet a piacon a klasszikus órákra hasonlító, kerek kivitel, nem bánjuk, ha mások ívelt, szögletes karórákkal rukkolnak elő, mégiscsak jobb a változatosság, a Gear S-t pedig bátran mutogathattuk ismerőseinknek, nem kevés érzelmet kicsalva belőlük.

Hardver és kezelés

A Gear S meghajtásáért egy kétmagos, 1 gigahertzes Snapdragon 400-as variáns felel 512 megabájt rendszermemória és 4 gigabájtos belső tároló kíséretében. Teljesítménytesztre nem akadt lehetőség, a rendszerchip mindenesetre érezhetően a jó fogyasztásra lett belőve, éppen ezért néha éreztük, hogy a képfrissítés elmarad a hibátlan képkockasebességtől, kisebb-nagyobb késedelem is előfordult rendszeresen alkalmazásindításkor és váltáskor. A hátlapi kis ablakot a műanyag kanállal kipattintva megláthatjuk a nanoSIM foglalatot; ilyen kártyát behelyezve 3G az elérhető legnagyobb adatsebesség. WiFi-ből 802.11b/g/n szabvány, Bluetoothból 4.1 jár, navigáláshoz a GPS, a GLONASS és az A-GPS jelforrásokat használhatjuk.

A Samsung Gear S amoledes megjelenítője kontrasztos és élénk színű
[+]

A Gear S-t és a lezárt képernyőt a home gombbal kapcsolhatjuk be, a kezelést pedig főleg függőleges és vízszintes simításokkal fogjuk végezni. A kezdőképernyő egy cserélhető dizájnú óralap – akad ilyenből jó pár előre telepített és letölthető darab, rajtuk az olvasatlan értesítések számával, az időjárással, a dátummal, a megtett napi lépésekkel vagy egyéb információkkal, mondjuk a naptáreseményekkel. Találkoztunk kifejezetten frappánssal is: az egyik letöltött analóg óralapot végigsimítva a számok között megjelentek az adott órára vonatkozó időjárási előrejelzések.

Óralapot a főképernyő hosszú érintésével lehet választani, az állapotsávot pedig a kijelző tetejéről húzhatjuk le, (itt megjelenik az üzemidő, a WiFi vagy Bluetooth kapcsolat, a fény- és hangerő csúszkája és a „ne zavarj!” kapcsoló). Az alkalmazásmenüt alulról húzhatjuk fel, itt találjuk egyébként a beállításokat, az alkalmazásváltót és az alkalmazástelepítőt is, ami egyszerűen elindítja Galaxy telefonunkon a Gear menedzsert. A vissza funkció bármilyen képernyőn lefele simítással csalható elő.

 Samsung Gear S  Samsung Gear S

A kezdőképernyőre legfeljebb öt minialkalmazás fér, ezek az órapaneltől jobbra helyezkednek el. Egész képernyős widget jár az S Health-hez, az időjáráshoz, a zenelejátszóhoz, a hírolvasóhoz, a kapcsolópanelhez, a naptáreseményekhez és a névjegyekhez. Az értesítési oldalak az óralaptól balra találhatók – a legelső az összest listázza, balra pedig az egyes értesítések részletezve. A tartalmak függőlegesen görgethetők, illetve alkalmazástól függően az érintéses, hosszú érintéses vagy csíptető mozdulatok is használhatók. A függőleges görgetés egyébként nagyon jól áll az ívelt kijelzőnek, és a kezelés is kényelmes. Bár az órán bármilyen telefontól érkező értesítés elolvasható, a teljes szöveg, mondjuk egy email viszont csak akkor, ha a küldő app rendelkezik Gear S klienssel. Egyébként mindegyik üzenet alján található egy ikon, amivel a telefonon folyatható az olvasás.

 Samsung Gear S  Samsung Gear S

Bár SIM kártyával a Gear S önállóan is tud működni, a készülék beállítása és az appok telepítése mindenkor a Galaxy telefonokra elérhető Gear applikációval történik, így valamennyire továbbra is egy köztes készülékhez vagyunk kötve. Az elérhető appok egy része a korábbi Gear típusokkal megegyezik, másokat kifejezetten az S-re fejlesztettek, mindenesetre több százra tehető az elérhető tizenes tartalmak száma. A Gear menedzserrel fogjuk egyébként zeneszámokat és képeket az órára mozgatni, a kezdőoldalak hátterét megváltoztatni, illetve az értesítéseket és az S Health beállításait kezelni. Ugyanitt a Gear S-re is rá lehet csörögni, ha nem találnánk drága kütyünket, ilyen opció pedig visszafele is létezik. A megcsörgetés Bluetooth hatótávolságon kívül is működik, amennyiben WiFi-kapcsolat még létesíthető.

Szoftverek, üzemidő, összegzés

A Gear S telefonkönyvet, üzenetküldőt és email klienst is kapott, hiszen ezek alapvető funkciói egy első számú készüléknek. Telefonálni lehet a behelyezett SIM-kártyával vagy Bluetooth-on a telefon segítségével. A beszélgetési hangminőség erős közepes, a minket néző emberek reakciója viszont néha tízpontos volt. A névjegyeket és a fiókokat a telefonról és az ott beállított forrásokból lehet szinkronizálni. Szövegbevitelre az idegen nyelvű hangasszisztens mellett magyarul is tudó, apró QWERTZ billentyűzet jár. Bár nagyon pontosnak kell lenni a karakterek eltalálásához, rövid üzenetek megírása még fájdalomküszöbön belül megoldható.

 Samsung Gear S  Samsung Gear S

A telepített alkalmazások a megszokott felhozatalt prezentálják: jár zenelejátszó (amely a készüléken és telefonon lévő számokat is meghajtja), hírolvasó, ébresztő, időjárás, galéria, naptár és az S Voice. Az utóbbi a Google Now hangasszisztensének alternatívája, amely angol nyelven meglepően hatékonyan működik, sőt, a „call”, „send message to” és egyéb utasításokat követően a magyar neveket sokkal hatékonyabban ismeri fel, mint a keresőóriás szoftvere. Az S Voice egyébként aktív képernyő mellett hangutasítással is aktiválható.

 Samsung Gear S  Samsung Gear S

A Samsung és a Nokia összefogásának eredményeként a Here navigációs app a Gear S-re is felkerült, az órára letölthető térképekkel pedig az offline navi is megoldható, bár egyelőre csak gyalogos útvonaltervezéssel, forgalmi és sebességadatok nélkül. A GPS-t a fitnesz appok is használják, a Nike Running+ és az S Health is rögzíti útvonalunkat, bár a rendkívül rossz időjárási körülmények mellett az órával nem sikerült pozíciót szerezni, a telefonhoz kapcsolódva viszont már igen. A Gear S-sel a pulzusszám, sőt az UV index is követhető, a telefon és az óra S Health alkalmazása pedig remekül összehangolható, szóval a Gear S fitnesz vonalon sem gyenge.

 Samsung Gear S  Samsung Gear S

Böngésző a Gear S-hez alapból nem jár, de kipróbáltuk az Opera Mini okosórás megoldását, amely mobilos honlapok megjelenítésére még alkalmas. Persze parányiak a karakterek, de egész élesek, így rövid hírolvasásra nem is olyan rossz alternatíva. A letölthető tartalmak között van még hangrögzítő, iránytű, számológép, stopperóra és egy rakás hasznos vagy érdekes app. Hiányosság viszont a Facebook, a Twitter és a többi közösségi szolgáltatás natív elérésre, valamint a Google alkalmazáspakkja. Telefonnal párosítva persze az androidos értesítéseket megkapjuk.

 Samsung Gear S
[+]

A Gear S 300 milliamperórás akkumulátort kapott, ami teljesen átlagosnak mondható, persze ilyen kapacitás mellet láttunk már Android Weares riválist elvérezni, mondjuk az LG G Watchot. Amennyiben a Gear S-t SIM kártyával 3G hálózaton használjuk telefonálásra, üzenetküldésre, böngészésre és testmozgásra, a tizenes kütyü sem fogja kibírni a nap végéig, azonban a telefonnal szinkronizálva egész jól bírja a masina. Az értesítések rendszeres olvasása, egy-egy hanghívás gyors elvégzése, minimális böngészés, a rettenetes időjárás követése, lépésszámlálás és persze az óra gyakori felvillantása mellett mi a második nap végén tettük töltőre a Gear S-t, ami egyáltalán nem rossz eredmény. A gyakoribb használat mellett (főleg a GPS-t aktiválva) ezt a kütyüt is naponta tölteni fogjuk, mindenesetre sem az amoledes kijelző, sem pedig a rendszer készenléti fogyasztása nem olyan vészes, mint amit az androidos platformon láttuk.

 Samsung Gear S
[+]

A Gear S legalább annyira erődemonstráció, mint egy működőképes kiegészítő. A Samsung meg akarta mutatni, hogy képesek telefonálásra és 3G adatkapcsolatra alkalmas, mindenféle extrákkal és fitnesz funkciókkal kiegészített készüléket piacra dobni. És valóban, el lehet képzelni néhány órát telefonunk nélkül, kizárólag a Gear S-re hagyatkozva, legyen szó hanghívásokról, egy futásról vagy rövid böngészésről. Csakhogy a készülék beüzemeléséhez és az applikációk kezeléséhez szükségünk van egy Galaxy telefonra, így az önálló működés koncepciója bukik, de amúgy sem elég széles az alkalmazáspaletta a mobil kiváltására. Ha viszont telefonhoz csatlakozunk, bármilyen értesítés és visszajelzés könnyedén és kényelmesen elérhető a nagy kijelzős, mégis komfortos órán. Mindez a használható üzemidővel és az extra funkciókkal kombinálva (GPS, pulzusszám és UV-szint mérő) a piac egyik legjobban felszerelt okosórájává teszi a Gear S-t, csakhogy ennek elkérik az árát is: a készülék 100 ezer forint alatt sehol nem kapható, néhol pedig annál is többet kell kifizetni egy alapvetően kiegészítőként funkcionáló készülékért. Nyilván, amikor az okosórák tömegtermékké válnak, az átlagos áruk is lejjebb kúszik, és persze a Samsung tizenes kütyüjével már most jó pontokat lehet szerezni az ismerősi körben, jelenleg mégis inkább drága érdekességnek, mint bátran ajánlható terméknek tartjuk.

Samsung Gear S

Bone123

A tesztkészülék az XXL GSM jóvoltából jutott el hozzánk. Vásárláshoz kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítésében a Telekom 4G mobilinternet volt segítségünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés